12x doen en zien in Orange, bezienswaardigheden en tips

In de Franse Vaucluse (Provence) vind je veel plekken die doordrenkt zijn met een rijke en fascinerende geschiedenis. Denk aan Châteauneuf-du-Pape, Gordes en Avignon. Orange is een stad die ook zeker in dit rijtje thuis hoort. Met zijn Romeinse overblijfselen, gezellige terrassen én Nederlandse tintje zou een bezoek aan Orange niet mogen ontbreken bij een verblijf in dit deel van de Provence.

Historische band met het Huis Orange-Nassau

Het Nederlandse tintje heeft te maken met het feit dat Willem van Nassau het prinsdom Orange in 1544 erfde van zijn neef René van Chalon. Willem was pas 11 jaar oud toen hij Orange erfde van zijn neef, die kinderloos stierf en daardoor geen directe erfgenamen had. Vanaf dat moment stond Willem bekend als Willem van Oranje-Nassau. Aan het begin van de 18e eeuw, als gevolg van het Verdrag van Utrecht, ging het prinsdom Orange op in Frankrijk. De historische connectie is echter altijd gebleven en geldt als een belangrijk onderdeel van het Nederlandse culturele erfgoed.

Wat is er allemaal te doen en te zien in Orange?

Alhoewel Orange niet heel erg groot is, kun je er met gemak een dag of twee doorbrengen. Lekker rondslenteren in de stad, Romeinse overblijfselen bekijken, een terrasje pakken, lekker lunchen en dineren en vooral veel tijd doorbrengen in Théâtre antique d’Orange, waar veel te doen is.

Théâtre antique d’Orange

Dé grote trekpleister van Orange is ongetwijfeld Théâtre antique d’Orange. Het is een van de best bewaarde amfitheaters ter wereld en heeft niet voor niets een plekje bemachtigd op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het Romeinse theater werd in de 1e eeuw na Christus gebouwd, in de tijd dat keizer Augustus aan de macht was. Zijn standbeeld prijkt trots aan de bovenzijde van de tientallen meters hoge toneelwand.

Er zijn meerdere manieren om het amfitheater te ontdekken. Zo kun je op je gemak rondlopen met een audiotour en zo alles te weten komen over dit indrukwekkende bouwwerk. Vind je het lastig om je in te beelden hoe het ooit gebouwd werd? Dan kun je een presentatie met vr-bril bekijken. Met kinderen is het erg leuk om de Escape Game te doen en vergeet niet om ‘s avonds het klapstuk mee te pakken: The Sound Odyssey, waarbij er van alles wordt geprojecteerd op de muren en de vloeren van het amfitheater.

Orange amfitheater - Reislegende.nl

Arc de Triomph

De tweede grote trekpleister van Orange is zonder meer de Triomfboog. Net als het amfitheater staat dit Romeinse bouwwerk op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het bouwwerk is door zijn hoogte van 20 meter erg indrukwekkend maar zeker ook door de wijze waarop het versierd is. De Triomfboog werd gebouwd tijdens de regeringsperiode van Augustus, aan het begin van de 1e eeuw na Christus. In de loop van de eeuwen is het bouwwerk ook als vesting gebruikt, maar aan het begin van de 19e eeuw werd het weer in ere hersteld en gerenoveerd.

Le Musée d’art et d’histoire

Tegenover het amfitheater vind je het Museum of Art and History (Le Musée d’art et d’histoire), waar mooie Romeinse vondsten te bewonderen zijn. Denk aan beelden, mozaïek vloerdelen en een enorme kadastrale kaart van marmer. Prachtige dingen en het doet je afvragen wat er nog meer verborgen ligt onder de bebouwing van Orange.

Cathédrale Notre-Dame-de-Nazareth

Een beetje verstopt lijkt de Cathédrale Notre-Dame-de-Nazareth in het centrum van Orange. Ben je van andere kathedralen gewend dat er veel ruimte om het gebouw is, dat is hier anders. De kathedraal lijkt omsloten door andere gebouwen, waardoor je niet verwacht dat er binnen zo veel ruimte is. Ik vind hem echt prachtig, deze Romaanse kathedraal. De muren en plafonds zijn rijkelijk versierd; in alle gewelven zijn weer andere muurschilderingen te zien. Zeker weten dat je een zere nek hebt wanneer je de kathedraal weer verlaat!

Cathédrale Notre-Dame-de-Nazareth Orange - Reislegende.nl

Hôtel de Lapise

Tegenover de kathedraal, in de hoek van Rue Notre Dame, vind je Hôtel de Lapise. Je mag dit hôtel gewoon binnen gaan. Het lijkt of je bij het openen van de deur meteen in het pand komt, maar in werkelijkheid is er achter de deur een poort. Loop een stukje door de poort en je komt op een kleine open plek die wordt omringd door de vleugels van Hôtel de Lapise. In 1630 werd de auteur van het later in 1639 gepubliceerde “Tableau de l’Histoire des Princes et Principality d’Orange” op deze plek vermoord. Naar verluidt werd hier ook het verdrag getekend waarna Orange werd overgedragen aan Frankrijk. Een verborgen plekje met geschiedenis, middenin de stad. Heb je niet eerder van deze plek gehoord dan loop je het zeker weten voorbij!

Orange Frankrijk bezienswaardigheden - Reislegende.nl

Leuke winkels

In Orange zijn aardig wat leuke, kleine winkeltjes te vinden. De etalages zien er sowieso al gezellig en kleurrijk uit en binnen vind je een verrassend aanbod op gebied van woonaccessoires, boeken, kookgerei, kleding en schoenen. Hier kun je wel een paar uurtjes lekker rondkijken.

Place des Frères Mounet

Zin in gezelligheid, een terrasje én zon? Dan is Place des Frères Mounet in Orange the place to be. Op dit plein, dat vernoemd is naar de beroemde Franse acteurs en broers Jean en Paul Mounet, vind je veel gezellige cafés en terrassen. De setting is bijna schilderachtig te noemen door de panden die in verschillende kleuren zijn geschilderd. Ook ‘s avonds is het een drukte van jewelste, merk ik als ik hier na het diner langs loop. Op en top gezelligheid!

Place des Frères Mounet - Reislegende.nl

Oude Romeinse muur (Rue Pontillac)

Schuin aan de overkant van het amfitheater op Rue Pontillac is nog een stuk van een oude Romeinse muur te zien. De gids vertelt dat de poort niet dateert uit de Romeinse tijd, die is er later in gemaakt. Jammer dat er op een plek die in de Romeinse tijd zó belangrijk was nog maar zo weinig overgebleven is. Ik kan me zo maar voorstellen dat er toch nog veel in de bodem te vinden is.

Hôtel de Ville d’Orange

Het stadhuis van Orange (Hôtel de Ville d’Orange) staat op Place Georges Clémenceau. Het dateert uit de 17e eeuw en werd gebruikt als woonhuis door een belangrijke familie uit het prinsdom van Oranje. Aan het begin van de 18e eeuw werd het door de stad gekocht. Het pand werd verbouwd, kreeg een belfort en sindsdien vervult het de functie van stadhuis. In 1880 werd het grondig gerenoveerd en sinds het begin van de 20e eeuw staat het gebouw geclassificeerd als historisch monument.

Hôtel de Ville d’Orange - Reislegende.nl

Lekker eten in Orange

Lekker eten in Orange kan op veel verschillende plekken. Zelf heb ik goede ervaringen met Aurasice, het restaurant van Le Grand Hôtel d’Orange. De setting is sfeervol en bij mooi weer kun je lekker buiten op het terras zitten.

Orange restaurant Aurasice - Reislegende.nl

Een ander leuke plek om te eten is La Grotte d’Auguste. Dit restaurant vind je onder het amfitheater, in een grot. Weinig daglicht dus hier, maar daardoor wel sfeervol. Ook hier kun je met mooi weer buiten op het terras eten, met zicht op Romeinse opgravingen naast het amfitheater.

Omgeving van Orange ontdekken op de fiets

Wil je de omgeving van Orange ontdekken? Dan is een fiets van Orange Bike je grootste vriend. Met een fiets kun je niet alleen meer in de buurt van Orange bekijken maar ook makkelijk heen en weer rijden tussen je hotel en de stad, mocht je hotel net als bij mij iets verder uit het centrum van de stad liggen.

Passerelle de l Oiselay Via Rhona Reislegende

Overnachten in Orange

Tijdens mijn bezoek aan Orange verblijf ik in Mercure Orange Centre, even buiten het centrum van de stad. Een fijn hotel met ruime kamers en een heerlijke douche. Het ontbijt is best uitgebreid en ook voor een goed diner kun je hier in het restaurant terecht.

Bezoek ook deze mooie plekken in Vaucluse

Zoals ik hierboven al kort aanhaal zijn er in Vaucluse vele mooie plekken om te bezoeken. Een bezoek aan Orange is dan ook goed te combineren met een bezoek andere mooie dorpen en steden in de regio. Denk aan de bekende bergdorpjes Gordes, Ménerbes, Lacoste en Oppède-le-Vieux in Luberon. Liever steden bezoeken? Kijk dan eens naar Avignon, Cavaillon en Châteauneuf-du-Pape. Overigens is het onder de Vaucluse gelegen Aix-en-Provence met z’n middeleeuwse oude stadsdeel ook een bezoekje waard.

Hoe kom je in Orange?

Er zijn uiteraard verschillende manieren om in Orange te komen. Ik reis af naar Orange met de trein; ideaal, aangezien ik maar 1x hoef over te stappen. Met de Eurostar reis ik naar Parijs, waar ik vervolgens de TGV naar Orange pak. Ik vertrek om 07.11u en ben om 15.15u in Orange. Best relaxed toch?

Het is natuurlijk ook mogelijk om te vliegen naar Marseille en hier een auto te huren. Zelf kies ik altijd voor de all-in service van Sunny Cars, waarbij je voor alles verzekerd bent. 

Heb je meer tijd om Vaucluse te ontdekken? Pak dan lekker je eigen auto. De afstand van Utrecht naar deze regio is ongeveer 1100 kilometer en eenmaal ter plaatse is het toch wel fijn om je eigen auto bij je te hebben.

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button