Stadswandeling door Colmar, bezienswaardigheden en tips

In de Elzas barst het van de kleurrijke, charmante steden en dorpen. Eerder schreef ik al over Kaysersberg, een mooi middeleeuws plaatsje vol eeuwenoude vakwerkhuizen. Colmar doet daar nog een schepje bovenop. De stad is groter, kleurrijker en heeft een misschien wel nóg rijkere geschiedenis. Hoog tijd voor een bezoek aan Colmar! Tijdens onze roadtrip door de Vogezen hebben we helaas niet zo heel veel tijd. En na een prachtige ochtend in Colmar komt de regen ook nog eens met bakken uit de hemel. We maken een korte stadswandeling door Colmar, door Vieille ville om precies te zijn, “de oude stad”. Eentje die je makkelijk over kunt nemen en naar eigen invulling aan kunt passen.

In het kort: de geschiedenis van Colmar

De geschiedenis van Colmar gaat terug naar de Romeinse tijd, toen Julius Caesar in 58 v.Chr. op deze plek een Germaanse stam versloeg. De stad kreeg echter vooral een belangrijke rol in de middeleeuwen en in de renaissance. In de 13e eeuw werd Colmar een vrije rijksstad van het Heilige Rijk. In de 14e eeuw werd de stad lid van de Tienstedenbond, waar ook het hierboven genoemde Kaysersberg lid van was. Colmar werd tijdens de Franse Revolutie, aan het einde van de 18e eeuw, door Frankrijk geannexeerd. In de 19e eeuw bloeide de handel op in Colmar, vooral door de productie van textiel. Na 1871 behoorde Colmar samen met Elzas-Lotharingen weer bij Duitsland. Na de Eerste Wereldoorlog werd Colmar opnieuw Frans. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de stad bezet door Duitsland. In 1945 werd Colmar als laatste Franse stad bevrijd door de geallieerden.

Colmar, Duits of Frans?

Zoals je kunt lezen is Colmar behoorlijk heen en weer geslingerd tussen Frankrijk en Duitsland. Logisch dus dat je van beide landen veel cultuurinvloeden terug ziet. Niet alleen vanwege de gekleurde vakwerkhuizen is Colmar een grote trekpleister in dit deel van Frankrijk. De gastronomie maakt de stad ook aantrekkelijk voor bezoekers, samen met de wijnproductie én de ligging in schilderachtige uitlopers van de Vogezen.

Korte stadswandeling door Colmar (2 kilometer)

Vooraf weten we niet zo goed welke plekken we precies willen bezoeken in Colmar. We kijken wel als we er zijn! Maar één ding weet ik zeker, ik wil natuurlijk de plek bekijken die bekend staat als La Petite Venise. We zoeken een parkeerplek in de buurt en komen uit bij Parking de la Montagne Verte.

La Petite Venise

Langs de rivier La Lauch wandelen we vanaf de parkeergarage richting Pont Rue des Tanneurs, waar we meteen zien waarom deze plek La Petite Venise genoemd wordt. Kleine bootjes met toeristen varen door de gracht, er zijn mooie bruggen, gezellige terrasjes aan het water en ik zie een hek vol met rode hangslotjes. Dit moet wel een van de meest schilderachtige en romantische delen van Colmar zijn!

Deze wijk in Colmar heeft een rijke geschiedenis. Het lag vroeger op een belangrijke handels- en transportroute voor goederen die per schip werden vervoerd. Ingekochte handelswaar kon op deze plek worden uitgeladen, de markthal Marché couvert Colmar ligt meteen aan de rivier. Overigens is dit nog steeds dé plek in Colmar waar verse producten worden verkocht. Zo ongeveer alles wat je kunt bedenken als het gaat over verse producten is in de markthal verkrijgbaar.

La Petite Venise Quai de la Poissonnerie, Colmar bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Vakwerkhuizen langs de rivier La Lauch
La Petite Venise - stadswandeling door Colmar, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Ik zie hem meteen, de link met Venetië. Jij ook?
Hartjes aan brug in Colmar, stadswandeling door Colmar, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Alleen maar rode hangslotjes. Je kunt ze op veel plekken in Colmar kopen

Quai de la Poissonnerie

We lopen verder langs het water op Quai de la Poissonnerie, hetzij niet in hoog tempo. Zó veel kleuren, zó veel mooie gevels, zó veel om te fotograferen. Deze twee kilometer lange stadswandeling door Colmar gaat wel even duren op deze manier. Bereid je maar voor op nog heel veel meer foto’s van Colmar in dit artikel!

Quai de la Poissonnerie was vroeger de vissersbuurt. Vissers brachten hier hun vers gevangen vis naartoe voor de verkoop. Helaas is de staat van veel gebouwen niet origineel. Een brand in 1706 verwoestte maar liefst 40 huizen in deze buurt. Aan het einde van de 20e eeuw zijn veel van deze huizen weer opgeknapt of zelfs helemaal opnieuw gebouwd, uiteraard allemaal in originele stijl.

Quai de la Poissonnerie gaat over in Rue de la Poissonnerie, een smal straatje wat je bijna een steeg zou kunnen noemen. Hier lopen we een aantal leuke terrassen voorbij. Jammer dat het nog geen lunchtijd is, want alles ziet er leuk en gezellig uit.

Stadswandeling door Colmar, bezienswaardigheden en tips La Petite Venise Frankrijk - Reislegende.nl
Nog genoeg plek voor rode hangslotjes aan het hek
Quai de la Poissonnerie, stadswandeling door Colmar, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Hoe cute…
Bezienswaardigheden in Colmar, Quai de la Poissonnerie Colmar Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Een en al kleur langs Quai de la Poissonnerie
Quai de la Poissonnerie Colmar bezienswaardigheden en stadswandeling Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
En die daken dan. Ik hou er van!
Stadswandeling door Colmar, bezienswaardigheden en tips voor restaurants in Colmar Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Overvloed aan leuke terrasjes in Colmar

Point de vue sur La Petite Venise

Even denk ik dat we La Petite Venise al helemaal gehad hebben, maar ik heb het mis. Vanaf de brug over de rivier La Lauch is het aan beide kanten weer schilderachtig mooi. Of je nu close-ups maakt of overzichtjes, inzoomt op een oude gevel of op een terras; elk plekje en iedere situatie staat garant voor een sfeervol plaatje. Als je van fotograferen houdt dan voelt met je camera rondwandelen in Colmar denk ik hetzelfde als voor een kind in een snoepwinkel: pakken wat je pakken kunt.

La Lauch rondvaart Colmar, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Point de vue sur La Petite Venise
Wandelen door Colmar, bezienswaardigheden en tips voor rondvaart op La Lauch rivier Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Point de vue sur La Petite Venise
Rue Turenne Colmar, wandeling, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Gezellige terrassen langs La Lauch

Fontaine Roesselmann, Place des Six-Montagnes-Noires

We lopen over de brug en komen op Place des Six-Montagnes-Noires. Hier was vroeger een herberg te vinden: Zum Schwarzenberg. De herberg werd al genoemd aan het begin van de 14e eeuw. In 1880 is het gebouw verloren gegaan door een grote brand. De gemeente van Colmar besloot in 1888 op de plek van de oude herberg een fontein te plaatsen. Fontaine Roesselmann werd opgedragen aan Jean Roesselmann, die halverwege de 13e eeuw stierf terwijl hij streed voor de onafhankelijkheid van Colmar.

Place des Six-Montagnes-Noires is aan het einde van het jaar één van de 6 plekken in Colmar waar een kerstmarkt te vinden is. Kerst in Colmar schijnt echt sprookjesachtig mooi en gezellig te zijn. Op vele toplijstjes staat Colmar in de top 3 van mooiste kerstmarkten in de regio.

Fontaine Roesselmann Colmar stadswandeling, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Fontaine Roesselmann op Place des Six-Montagnes-Noires
Les Six Montagnes Colmar Rue des Bles, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Het zeer goed beoordeelde restaurant Les Six Montagnes

Grand Rue

We lopen Grand Rue in, een ruim 550 meter lange straat met eeuwenoude gebouwen. Tot de oudste gebouwen in deze straat behoren onder meer Maison zum roten isen (1392) en Koïfhus (1480). In deze straat staat ook het Tribunal de Grande Instance de Colmar, alias het hooggerechtshof. Het gebouw heeft in het verleden verschillende functies gehad, zo was het ook ooit het stadhuis van Colmar.

Stadswandeling door Colmar Grand Rue, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Grand Rue, alsof je een stap terug in de tijd zet
Grand Rue Colmar Stadswandeling door Colmar, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Grand Rue, gezellig druk
Stadswandeling door Colmar Vieille ville, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Links nog net een stukje van Tribunal de Grande Instance de Colmar
Wandelroute door Colmar Vieille ville, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Grand Rue, links Maison zum roten isen
Stadswandeling door Vieille ville Colmar, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Prachtige middeleeuwse daken

Maison zum roten isen

Hierboven noemde ik het al even: Maison zum roten isen, een pand uit 1392. Het staat centraal op een soort plein, je kunt er dus omheen lopen. Als je leest over bijzondere gebouwen in Colmar staat Maison zum roten isen bijna iedere keer bovenaan het lijstje. Door de eeuwen heen is het gebouw voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo werd het in de 16e en 17e eeuw gebruikt voor zoutafzetting en werd er rond 1900 een herberg in opgericht. In de 20e eeuw heeft het een tijd lang dienst gedaan als café en vanaf 1970 vind je in het pand restaurant Le Fer Rouge. Zeker even een extra rondje lopen rondom dit mooie vakwerkhuis.

Wandelen door Vieille ville oude stad Colmar, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Maison zum roten isen, gezien vanuit Rue des Marchands

Maison Pfister

Vanaf Grand Rue slaan we de straat Rue des Marchands in. Een kleurrijk plaatje weer, met Maison Pfister in beeld én de toren van St Martin’s Church daar achter. Het in 1537 gebouwde Maison Pfister is een van de huizen in Colmar met een duidelijke renaissance stijl. Aan de buitenzijde zijn veel schilderingen zichtbaar van onder meer Duitse keizers en bijbelse figuren. De naam komt van de koopman François-Xavier Pfister, die het gebouw halverwege de 19e eeuw kocht.

Naast Maison Pfister is een heel klein cafeetje, Café des Marchands. Tijdens onze wandeling door Colmar schuilen we hier een tijdje voor een fikse onweersbui, die veel langer duurt dan we hadden verwacht. Het café heeft een zeer ruim assortiment aan wijn en bier. Er zijn maar weinig zitplaatsen binnen. Als het even kan en het is droog, neem dan lekker plaats op het terrasje voor de deur.

Stadswandeling door Colmar, bezienswaardigheden en tips Maison Pfister Colmar Vieille ville Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Rue des Marchands, met de toren van St Martin’s Church in zicht
Maison Pfister Vieille ville stadswandeling door Colmar, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Maison Pfister

Musée Bartholdi

Iets verderop aan de linkerkant van Rue des Marchands vind je Musée Bartholdi. Kunstenaar Frédéric Auguste Bartholdi werd geboren in dit pand. Er zijn naast kunstwerken ook persoonlijke voorwerpen van hem te bezichtigen. Frédéric Auguste Bartholdi ontwierp onder meer het vrijheidsbeeld in New York en De Leeuw van Belfort op het Place Denfert-Rochereau in Parijs.

Musée Bartholdi

St Martin’s Church

Na de regen slaan we vlak voor Maison Pfister het straatje in en komen uit bij de St Martin’s Church. Deze indrukwekkende gotische kerk werd gebouwd in de 13e eeuw en heeft in de eeuwen erna verschillende renovaties en uitbreidingen ondergaan. De 70 meter hoge toren van de kerk vormt een belangrijk oriëntatiepunt in de stad. Binnen in St Martin’s Church is een schat aan kunstwerken en religieuze voorwerpen te vinden. Denk aan prachtige glas-in-loodramen uit de 14e eeuw en een schitterend barok altaarstuk uit de 18e eeuw. De kerk herbergt ook diverse beelden en schilderijen, waaronder een schilderij van de heilige Martinus die zijn mantel deelt met een bedelaar. Door de bijzondere akoestiek worden er in de kerk geregeld concerten en culturele evenementen georganiseerd. St Martin’s Church wordt gerekend tot het belangrijkste culturele erfgoed van Colmar.

Colmar St Martin's Church route korte stadswandeling door oude centrum van Colmar, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
St Martin’s Church, van alle kanten indrukwekkend
St Martin's Church wandeling twee kilometer door Colmar, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
In de omliggende straten heb je al mooi zicht op de kerk
St Martin's Church bezienswaardigheden in Colmar, wandeling en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Van binnen al net zo imposant als van buiten

Lunchen bij Schwendi Bier und Wistub

We lopen om de kerk heen weer terug naar Grand Rue, waar we weer moeten schuilen voor een flinke regenbui. We komen terecht bij Schwendi Bier und Wistub, een gezellige stube met onder meer Duitse én typische Elzasser gerechten op de kaart. Tip: de rösti is hier voortreffelijk!

Place de l’Ancienne Douane

We lopen nog wat heen en weer in het centrum en nemen een kijkje bij het 17e eeuwse Presbytère Protestant. Daarna lopen we richting Place de l’Ancienne Douane, waar we blijven hangen bij de mooie Fontaine Schwendi. Bovenop de fontein staat Lazarus Schwendi, gemaakt door kunstenaar Bartholdi. De fontein werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar daarna werd hij in volle glorie in dezelfde stijl teruggebracht.

Place de l’Ancienne Douane, Fontaine Schwendi

Quartier des Tanneurs

Via Quartier des Tanneurs gaan we terug naar de parkeergarage. Dit is echt weer een heel ander stukje Colmar. Oud, echt oud. Een geweldig straatje is Pt Rue des Tanneurs. Een smalle straat, hoge panden, prachtige kleuren. De wijk was in de middeleeuwen een belangrijk industrieel gebied en er werden veel goederen geproduceerd, zoals leer, textiel en houten voorwerpen.

Quartier des Tanneurs stadswandeling door Colmar, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Quartier des Tanneurs

Overnachten in Colmar

In Colmar zijn veel leuke en bijzondere accommodaties om te overnachten. Het is echter een populaire bestemming en accommodaties worden vaak al vroeg voorafgaand aan een bezoek geboekt. Niet te lang wachten dus, wanneer je in het centrum van Colmar wilt overnachten.

Een prachtig hotel, mooi liggend aan de rivier La Lauch is Hotel Restaurant Le Maréchal – Les Collectionneurs. Het pand werd gebouwd halverwege de 16e eeuw en heeft een historisch en vooral luxe interieur. Ben je meer van een moderne touch, dan zit je goed in James Boutique Hôtel Colmar centre. Echt design vind je in Hôtel Quatorze. In dit hotel krijg je ook nog eens gratis toegang tot de sauna en de hamam. Zin om uit te pakken? Dan kun je terecht in het mooie vijfsterren hotel La Maison des Têtes – Relais & Châteaux. Genoeg verschillende mogelijkheden voor overnachten in Colmar!

Bekijk beschikbaarheid en prijzen van alle accommodaties in Colmar

Overnachten in Colmar, Hotel Le Marechal Colmar bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Hotel Restaurant Le Maréchal – Les Collectionneurs
Route korte stadswandeling oude centrum Colmar, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Hotel Saint-Martin

Overige bezienswaardigheden in Colmar

Ben je langer in Colmar, dan kun je natuurlijk meer bezienswaardigheden gaan bekijken. Zo kunnen museumliefhebbers terecht in Musée Unterlinden, gevestigd in een 13e-eeuws Dominicaans klooster. Het museum heeft onder meer een verzameling schilderijen en beeldhouwwerken uit de late middeleeuwen en uit de renaissance periode. In Colmar vind je ook een speelgoedmuseum: Musée du Jouet. Speelgoed en nog eens speelgoed kun je hier bekijken, waar vanaf de 19e eeuw mee gespeeld werd. Colmar heeft overigens ook een Manneken Pis, ooit geschonken door Brussel. Het beeldje werd gemaakt in de jaren ‘20 van de vorige eeuw. Je vindt hem in Rue des Augustins.

Vergeet niet een deel van de Vogezen te bezoeken als je in Colmar bent, je bent dan al zó dichtbij! Kaysersberg is ook zeker de moeite waard om even naartoe te rijden. Je vindt deze plaats op 11 kilometer afstand van Colmar. Wil je veel meer van deze regio ontdekken? Kijk dan eens naar deze roadtrip door de Vogezen.

Souvenirs kopen in Colmar, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Er moet natuurlijk een souvenir uit Colmar mee naar huis
Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button