Must see in Slovenië: de prachtige Vintgar kloof

Wanneer we een vakantie naar Oostenrijk plannen en ik zie dat we wel heel dichtbij Slovenië zitten weet ik zeker dat ik 2 plekken heel graag wil bezoeken: de Vintgar kloof én Triglav National Park. In één dag beide plekken bezoeken is een beetje te veel van het goede, vooral ook omdat we in Triglav echt de tijd willen nemen. Onze eerste dag in Slovenië rijden we dus op ons gemak door Triglav, genieten van het mooie weer en van de prachtige uitzichten. Een paar dagen later gaan we weer. We ploffen neer bij het bergwater naast Lake Jasna in Kranjska Gora, waar de kinderen urenlang spelen in het water.

Vroeg in de ochtend of laat in de middag naar de Vintgar kloof

Tegen het einde van de middag gaan we richting de Vintgar kloof, wat vanaf Lake Jasna ongeveer 40 minuten rijden is. Waarom zo laat? Omdat we al gehoord hebben dat het midden op de dag ontzettend druk is. Bussen vol met toeristen rijden af en aan, waardoor je zo ongeveer “in de file” door de kloof loopt. Althans, dat is wat ze ons verteld hebben. Ik geloof het meteen wanneer we aan komen en we moeten parkeren op een parkeerplaats iets verderop. Wanneer we lopend de ingang van de Vintgar kloof naderen moeten we een gigantische parkeerplaats over, die inmiddels aardig leeg stroomt. Ik wil niet weten hoe druk het is overdag!

Must see in Slovenië: de prachtige Vintgar kloof - Reislegende.nl

Hoe de Vintgar kloof ontstaan is

Al miljoenen jaren lang baant de rivier Radovna zich een weg door een gedeelte van de Julische Alpen, waardoor de Vintgar kloof gevormd werd. Maar liefst 1,6 kilometer lang stroomt de rivier tussen steile rotswanden door, waarbij het eerste stuk het meest imposant is. Op bepaalde plekken is de kloof wel 250 meter diep. De Vintgar kloof is in 1893 al opengesteld voor publiek.

Het eerste gedeelte van de Vintgar kloof kenmerkt zich door de steile rotswanden en de geringe breedte waardoor het water hier snel stroomt. Middenin de kloof wordt het breder en rustiger. Hierdoor kun je ook ter hoogte van het water komen en via de kiezelstrandjes pootje baden. Aan het einde van de Vintgar kloof wordt het weer nauwer, hier is de waterval Šum (Slap Šum).

Aan 2 kanten mogelijkheid om te starten

Starten met je wandeling kun je aan beide kanten van de kloof. Al moet gezegd worden dat wanneer je stroomafwaarts loopt, het eerste stuk het meest indrukwekkend is. Wanneer je stroomopwaarts loopt begin je aan de kant van de waterval. Wij kiezen ervoor om stroomafwaarts te lopen, in de richting van de waterval. Vooraf hebben we al het idee om niet de hele wandeling te maken. Het is dan misschien “maar” 1,6 kilometer maar ik wil wat extra tijd uittrekken voor fotograferen en dat doe ik graag in het eerste stuk, waar je de meeste stroomversnellingen vindt.

Must see in Slovenië: de prachtige Vintgar kloof - Reislegende.nl

Het is ongeveer 17.00u als we de houten loopbrug opklimmen. Er zijn veel mensen die ons tegemoet lopen maar al heel snel wordt dat minder. De houten paden zijn smal, helemaal op plekken waar de rotsen iets over hellen. Handig om op te passen voor je hoofd en helemaal wanneer je kinderen in rugdragers bij je hebt. Vooral op deze plekken is het bijna onmogelijk om elkaar te passeren.

Tip for shooting in the Vintgar gorge: Bring a tripod, then you can set slower shutter speeds, which gives you the “cloudy effect” of running water. Early or late in the day is also better for photography, when there is little light (or direct sun) in the canyon. This allows you to use slower shutter speeds. Set your ISO as low as possible and your aperture as small as possible (high number). You can do this in AV mode, so that your camera takes the right shutter speed itself, or completely manually in M mode. Don’t forget to use the self-timer: with such slow shutter speeds, your camera always moves when you press the shutter button! The wooden walkway moves back and forth when people walk over it. So wait until no one comes (very difficult when it’s busy!) Or stand on a stone surface in one of the places just next to the path.

Hoeveel tijd heb je nodig in de Vintgar kloof?

We horen dat je in ongeveer een uur naar de waterval loopt, met hier en daar een stop voor foto’s. Bij de waterval is er mogelijkheid om te zwemmen, dus zwemspullen mee wanneer het mooi weer is en je wel midden op de dag de Vintgar kloof bezoekt :-) Hou er rekening mee dat je dus zo’n 2,5 uur nodig hebt om heen en terug te lopen. Er is eventueel een pad buiten de Vintgar kloof om waarover je terug kunt lopen naar de parkeerplaats. Maar je kunt natuurlijk ook dezelfde weg weer terug lopen en een tweede keer genieten van al het watergeweld.

Must see in Slovenië: de prachtige Vintgar kloof - Reislegende.nl

Vintgar kloof openingstijden

De Vintgar kloof is elke dag geopend van 08.00u ’s morgens tot 19.00u in de avond. Wil je de hele wandeling maken en ook weer terug via de kloof? Dan raden we aan om uiterlijk 16.00u aan je wandeling te beginnen. Het is dan in het begin nog wat druk, maar op de terugweg heb je de kloof bijna voor jezelf!

Vintgar kloof prijs / entree

De entreekosten voor de Vintgar kloof bedragen €10,00 voor volwassenen, €3,00 voor kinderen van 6 tot 15 jaar oud en voor kinderen onder de 6 jaar €1,00.*

Vintgar kloof parkeren

Parkeren kost €5,00. Wanneer je vroeg bent kun je je auto kwijt op de grote parkeerplaats direct bij de ingang, wanneer je later op de dag komt wijzen parkeerwachters je een plek aan op een andere, nabij gelegen parkeerplaats. Vanaf hier is het een paar minuutjes lopen naar de ingang van de kloof.

*Informatie en prijzen van zomer 2020

Adres Vintgar kloof

Turistično društvo Gorje
Podhom 80
4247 Zgornje Gorje
Slovenië

Vintgar kloof praktische informatie

-Niet geschikt voor buggy’s, paden zijn te smal en er zijn behoorlijk wat trappen
-Wanneer het vochtig weer is kunnen de houten loopbruggen erg glad zijn
-Vermijd de drukte door vroeg of juist laat op de dag de kloof te bezoeken
-Pas op voor je hoofd bij de overhangende rotswanden!

Locatie Vintgar kloof

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button