Populair

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland

Wanneer we besluiten om een roadtrip door Schotland te maken met als “eindbestemming” Isle of Skye plannen we ook het bekijken van een aantal Outlander filmlocaties in. Als we er dan toch zijn… En als liefhebber van de populaire STARZ serie is het natuurlijk leuk om een paar filmspots in het echt te zien.

Televisieserie Outlander

In Outlander volgen we het leven van de Engelse Claire Randall. Ze maakt kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog, waarin ze als verpleegster in het Britse leger heeft gewerkt, een huwelijksreis met haar man Frank door Schotland. Frank is historicus en mede daarom verdiepen ze zich extra in de geschiedenis van Schotland. Op mysterieuze wijze wordt ze tijdens een bezoek aan de standing stones van Craigh na Dun terug de tijd ingeslingerd, waardoor ze terecht komt in 1743. Een Schotse strijder redt haar uit de armen van Jonathan Randall, beter bekend als Black Jack Randall. Jack Randall blijkt een voorvader te zijn van haar man Frank (en lijkt ook nog eens sprekend) maar heeft niet het beste voor met haar. Om uit handen van Jack Randall te blijven trouwt ze met Schotse strijder Jamie Fraser.

De televisieserie is gebaseerd op een boekenreeks geschreven door Diana Gabaldon. Inmiddels bevat de Reizigersserie 9 boeken en er zijn 7 boeken verfilmd. Seizoen 1 t/m 6 is te zien op Netflix, de eerste 8 afleveringen van seizoen 7 zijn te bekijken op Ziggo. In het voorjaar van 2024 komen de volgende 8 afleveringen van seizoen 7 online bij Ziggo. Seizoen 8 wordt het laatste seizoen van Outlander.

Outlander achter de schermen

Voor de echte Outlander fans die ook benieuwd zijn naar een kijkje achter de schermen zijn The Making of Outlander boeken wellicht een aanrader. Tara Bennett neemt je in de boeken mee naar de wereld van Outlander tijdens de opnames van de serie. De boeken bevatten prachtige foto’s die gemaakt zijn tijdens het filmen van de verschillende seizoenen. Acteurs, producenten en diverse crewleden die verantwoordelijk zijn voor decor en kostuums komen in deze boeken aan het woord. Ook de filmlocaties krijgen uiteraard aandacht. Verkrijgbaar zijn: The Making of Outlander 1 & 2, The Making of Outlander 3 & 4, Outlander’s Scotland (mooi naslagwerk wbt de Outlander filmlocaties). De boeken zijn ook verkrijgbaar als luisterboek en als E-book.

Waar liggen al die Outlander filmlocaties?

Ik ga dus op zoek naar diverse Outlander filmlocaties en het verbaast me dat veel van deze locaties dichtbij Edinburgh liggen en niet in de afgelegen hooglanden, wat je misschien zou verwachten. Dat is ook de reden dat er vanuit Edinburgh veel Outlander tours worden georganiseerd: een stuk of 4, 5 locaties bezoeken op 1 dag. Tijdens ons verblijf zien we aardig wat van deze busjes rondrijden. We horen op verschillende plekken dat het toerisme behoorlijk is toegenomen sinds de opnames van het eerste seizoen.

We vliegen naar Edinburgh en halen de huurauto op. Deze huren we bij Sunny Cars; ideaal door de all-in formule. Hiermee ben je voor alles verzekerd, zelfs je eigen risico wordt terug betaald bij schade. Met een goed gevoel rijden we naar onze eerste stop. De eerste nacht verblijven we op Hopetoun Estate, waar op 2 verschillende plekken opnames zijn gemaakt voor de serie: Midhope Castle (Lallybroch) en Hopetoun House. We slapen in Parkhead House B&B vlakbij Lallybroch, een prachtige accommodatie.

Zie de kaart met Outlander locaties onderaan dit artikel

Outlander filmlocaties combineren met andere bezienswaardigheden in Schotland

Wil je nog veel meer zien in Schotland dan alleen Outlander filmlocaties? Kijk dan eens of het mogelijk is om een paar dagen naar Isle of Skye te rijden. Edinburgh is een stad die je eigenlijk niet over kunt slaan als je Schotland bezoekt. Hier vind je meer dan 20 bezienswaardigheden in Edinburgh. Geen idee hoe je vanuit Edinburgh en omgeving de hooglanden goed kunt ontdekken? Misschien heb je iets aan deze dagtrips naar de Schotse hooglanden vanuit Edinburgh en omgeving.

Schotse hooglanden uitstapjes vanuit Landal Piperdam in Schotland - Reislegende.nl

Midhope Castle – “Lallybroch” / “Broch Tuarach”

Midhope Castle fungeert in Outlander als Lallybroch (Broch Tuarach) wat ligt op het landgoed van de Frasers. Na de dood van zijn vader erfde Jamie het kleine landgoed waarop ook het dorpje Broch Mordha ligt.

Midhope Castle ligt op Hopetoun Estate, een privé landgoed in South Queensferry. Vanaf Edinburgh airport is het ca. 20 minuten rijden. Je kunt Midhope Castle bezoeken met de auto, hiervoor moet je een parkeerkaart kopen in de Hopetoun landwinkel aan de rand van het landgoed. Aangezien het kasteel op landbouwgrond ligt zijn er dagen / periodes in het jaar dat een bezoek niet mogelijk is, ivm met werkzaamheden op het land. Wij slapen in Parkhead House B&B op het landgoed zelf dus we kunnen er wandelend naartoe, meteen een mooie manier om iets van de omgeving te zien.

Lallybroch, Midhope Castle - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Midhope Castle, Lallybroch (Broch Tuarach) in de serie

Preston Mill

Een scène waar vrouwen wellicht een keertje terugspoelen is de scène waarin Jamie zich (naakt) in het water verstopt voor de red coats (Engelsen). Deze scène is opgenomen bij Preston Mill, een watermolen in het dorpje East Linton. Binnenin de watermolen is een tentoonstellingsruimte die werd omgetoverd tot rechtbank. In seizoen 1 werden Geillis en Claire op deze plek terechtgesteld tijdens het heksenproces.

Preston Mill in East Linton, Outlander filmlocaties - Reislegende.nl
Preston Mill, door Studio Karel | Shutterstock

Hopetoun House – “Residence of Duke of Sandringham”

Op Hopetoun Estate ligt ook Hopetoun house, een prachtig landhuis wat in de serie voor diverse opnames is gebruikt. Zo fungeren diverse vertrekken in het landhuis als het onderkomen van de hertog van Sandringham. Een aantal straatjes achter het landhuis zijn gebruikt als decor voor de straten van Parijs en een gedeelte van het appartement van Jamie en Claire in Parijs bevond zich in dit landhuis. Ook de stallen zijn gebruikt voor opnames van seizoen 3, waarin ze fungeren als de stallen van Helwater. Helaas zien wij het landhuis niet. We willen er langs lopen maar het regent nogal hard en we willen op deze dag ook graag naar Culross en West Kirk.

Hopetoun Estate - Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Hopetoun Estate, door Marina Hannus | Shutterstock

Drummond Castle gardens – “Versailles”

De prachtige tuinen van Drummond Castle werden gebruikt als decor voor de tuinen van Versailles in Outlander (seizoen 2). Het kasteel zelf is niet open voor publiek, maar in de tuinen zul je tijd te kort komen om alles te bekijken. Alleen met de 1,6 kilometer lange oprijlaan ben je al even zoet!

Drummond Castle gardens - Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Drummond Castle gardens, Versailles in Outlander, door Cornfield | Shutterstock

West Kirk – “Black Kirk”

West Kirk ligt net even buiten het centrum van Culross en stamt uit 1500. Totaal vervallen, overwoekerd met klimop planten en mos. Scheef gezakte en omgevallen grafstenen. Met somber en winderig weer is het er behoorlijk spooky! Een perfecte locatie dus om te fungeren als Black Kirk, naar men zegt een verzamelplek van demonen. In Outlander is Black Kirk een plek voor jongens om hun mannelijkheid te tonen maar velen komen doodziek terug. “Werk van de demonen” denkt iedereen, maar Claire komt erachter dat Lelietjes van Dalen de boosdoener zijn. De jongens zien deze planten aan voor Daslook (Woodgarlic) en plukken de blaadjes om te eten.

West Kirk / Black Kirk - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
West Kirk, Black Kirk in Outlander
West Kirk - Black Kirk - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
De andere zijde van West Kirk

Glencorse House & Kirk – “Trouwlocatie Jamie en Claire”

Glencorse House and Old Kirk is een plek die we zeker even moeten noemen, het is namelijk de plek waar Jamie en Claire in de serie trouwen. Iedere fan die deze scène een paar keer heeft bekeken zal de kerk meteen herkennen. De in Milton Bridge gelegen 17e eeuwse kerk is in privé bezit en wordt gebruikt als woning. Deze filmlocatie is dus niet zo maar te bezoeken. Wanneer je vooraf contact opneemt met de eigenaar is het echter mogelijk om op afspraak de kerk te bezoeken. Meer informatie vind je op de website van Glencorse House.

Glencorse Old Kirk - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Glencorse Old Kirk, door chromoprisme | Shutterstock

Bo’ness & Kinneil Railway

In Bo’ness vind je het Schotse erfgoed Bo’ness & Kinneil Railway. Voor de serie Outlander werd deze plek even omgetoverd tot een Engels treinstation ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en namen Claire en Frank op deze plek afscheid van elkaar. Naast Bo’ness & Kinneil Railway ligt het Museum of Scottish Railways, een aanrader om te bezoeken wanneer je iets met treinen en/of spoorwegen hebt. Een ander leuk idee is om aan boord gaan van een oude stoomtrein die tussen Bo’ness en Manuel Station rijdt. Zeker leuk wanneer je met kinderen Schotland bezoekt.

Bo'ness & Kinneil Railway - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Bo’ness & Kinneil Railway, door D Russell 78 | Shutterstock

Culross – “Cranesmuir”

Voor je gevoel ga je zelf terug naar de 17e en 18e eeuw in Culross, waar je tal van historische huisjes vindt terwijl je over geplaveide straatjes loopt. Mercat Cross in het centrum van Culross fungeert in Outlander als het dorpje Cranesmuir, waar Geillis woont. Het is vast herkenbaar door het monument midden op het pleintje, waar Claire deed alsof ze flauwviel en Jamie ondertussen een jongen bevrijdde die met zijn oor vastgespijkerd zat.

Culross - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Mercat Cross, Culross
Culross - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Culross, Cranesmuir in de serie Outlander

Culross Palace

Het door de kleur zo opvallende Culross Palace werd gebouwd rond 1600 en is in eigendom van National Trust for Scotland. Culross Palace is al meerdere keren gebruikt als filmlocatie voor Outlander. Zo is de keuken gebruikt als taverne en diende de Withdrawing Room als de salon van Geillis. Claire trok een tand bij iemand op de binnenplaats en Murtagh wachtte hier op Jamie toen hij een afspraak had met Prince Charlie. De eed die Jamie aflegde aan Prince Charlie vond plaats in de hal van Culross Palace en de koninklijke kamer fungeerde als onderkomen van Claire en Jamie toen ze op doorreis waren. Achter Culross Palace ligt een prachtige tuin, in de serie is dit de kruidentuin van Claire bij Castle Leoch.

Culross is een ontzettend leuk dorpje om doorheen te lopen. Het ene pandje is nog ouder dan het andere, het is bijna een soort poppendorp. Tussen de huizen door gaan smalle trappen omhoog. Eenmaal daar heb je een mooi uitzicht over de tuin van Culross Palace.

Culross - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
De kruidentuin van Claire achter Culross Palace
Culross - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Smalle steegjes naast Culross Palace

Blackness Castle – “Fort William”

Blackness Castle zie je in seizoen 1 van Outlander meerdere keren voorbij komen. Het 15e eeuwse kasteel ligt aan de oevers van de Firth of Forth en dient in Outlander als Fort William, het hoofdkwartier van Jack Randall. De binnenplaats van het kasteel zie je onder andere voorbij komen in de scènes waarin Jamie zweepslagen krijgt van Randall. Ook houdt Jack Randall Jamie hier gevangen later in seizoen 1. Blackness Castle ligt prachtig aan het water. Je herkent meteen de muur waar Jamie in het donker aan een touw naar boven klimt om Claire uit handen van Jack Randall te redden. Een mooie plek om te bezoeken!

Blackness Castle - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Blackness Castle, Fort William in Outlander

Linlithgow Palace – “Wentworth prison”

Linlithgow Palace fungeert in het 3e seizoen van Outlander als Wentworth prison, waar Jaimie een aantal jaren gevangen zit. Linlithgow Palace is tevens interessant voor liefhebbers van de Stuarts: Mary Stuart, “Queen of Scots”, is hier geboren. Toen ze 7 maanden oud was nam haar moeder haar mee naar Stirling Castle, waarna ze op jonge leeftijd richting Frankrijk vertrok om aan het Franse hof op te groeien. Na 20 jaar keerde ze terug naar Linlithgow Palace. Linlithgow is met de trein vanaf Edinburgh goed te bereiken in slechts 20 minuten. Leuk om een bezoek aan het kasteel te combineren met een stedentrip Edinburgh!

Linlithgow Palace - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Linlithgow Palace, geboorteplaats van Mary Queen of Scots
Linlithgow Palace - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Wentworth prison in de serie Outlander

Falkland – “Inverness”

Inverness is waar het in Outlander allemaal begint, wanneer Claire met haar man Frank op huwelijksreis is. In werkelijkheid is niet Inverness gebruikt als filmlocatie maar Falkland: een klein pittoresk stadje in Fife. Ook hier vind je, net als in Culross, prachtige kleine, historische huisjes. Het ene straatje is nog idyllischer dan het andere!

Als je de bewoners van het dorpje moet geloven is het een ware invasie wanneer er wordt gefilmd. Panden worden in andere kleuren geschilderd, kozijnen worden verwisseld en hele etalages worden teruggebracht in jaren ’40 stijl. Ik dacht altijd dat er veel bewerkt werd tijdens de montage maar het tegendeel blijkt waar. Ik zag op foto’s dat zelfs de leeuwtjes op de fontein in het midden van het plein grijs werden geschilderd. Ook de lunchroom Campbell’s had eerder een andere naam. Nadat de hele pui werd aangepast voor de opnames van Outlander besloten ze het zo te laten en ook de naam te blijven gebruiken. Leuke weetjes :-)

De B&B waar Claire met Frank verbleef zul je meteen herkennen. In het echt heet deze plek The Covenanter Hotel, je kunt er dus écht zelf overnachten. En ook nog eens in de kamer waar Claire voor het raam haar haren stond te borstelen, terwijl Jamie van naast de fontein naar haar keek. Als je er snel bij bent tenminste, want dit plekje is bij veel Outlander liefhebbers erg populair :-) Lukt het niet, dan zijn er in Falkland nog genoeg andere leuke plekjes om te overnachten.

Falkland - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
De bekende plek in Outlander, waar Jamie staart naar Claire
Falkland - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Falkland, Inverness in de serie Outlander
Falkland - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
De b&b waar Claire met Frank verblijft
Falkland - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Het mooie Falkland Palace in Falkland

Bakehouse Close – “Alexander Malcolm’s print shop”

Een mooie plek om te bezoeken in Edinburgh is Bakehouse Close. In dit straatje is in de serie de print shop van Jamie te vinden, of liever gezegd: de Alexander Malcolm’s print shop. De trap zul je meteen herkennen. De houten overkapping waar het naambordje van de print shop aanhangt in de serie moet je er even bij denken.

Outlander filmlocaties - Alexander Malcolm's print shop in Edinburgh - Reislegende.nl
Alexander Malcolm’s print shop

Loch Katrine

Roger en Brianna rijden in de serie langs dit prachtige Loch Katrine na hun ontmoeting in Inverness en leren elkaar in de auto beter kennen. De plek waar ze uit de auto stappen en over het meer heen kijken is gefilmd langs de oevers van dit prachtige meer.

Loch Katrine - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Loch Katrine, door mountaintreks | Shutterstock

Devil’s Pulpit

Een plek die vrij lastig te vinden is ligt in Glen Finnich: The Devil’s Pulpit. De kloof, waarin Dougal aan Claire vertelt dat ze met Jamie moet trouwen om uit Jack Randall zijn handen te blijven ligt op privé terrein maar mag wel bezocht worden. Het is wat lastig om de trap naar beneden te vinden en heb je die eenmaal gevonden dan is het nog maar de vraag of je het aandurft om via de trap af te dalen. Er missen treden, er zijn treden weggezakt en het is spekglad door modder en mos… Maar eenmaal beneden is het prachtig!

Glen Finnich Devil's Pulpit - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Glen Finnich Devils Pulpit

Doune Castle – “Castle Leoch”

Doune Castle ligt iets verder weg van Edinburgh: het is ca. een uurtje rijden vanaf het vliegveld. Doune Castle fungeert in Outlander als Castle Leoch. Een aantal afleveringen in seizoen 1 spelen zich af in en rond het kasteel, wat de thuisbasis is van Colum MacKenzie en zijn clan. Jammer genoeg staat het kasteel tijdens ons bezoek grotendeels in de steigers, het moet nodig gerenoveerd worden ivm toegenomen stroom bezoekers. Sinds het begin van de serie zijn de bezoekersaantallen van het kasteel verdubbeld!

Doune Castle, Castle Leoch - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Doune Castle, Castle Leoch in Outlander

Glen Coe

Het prachtige Glen Coe komt elke aflevering voorbij, in de openingstitel. Maar ook in de allereerste scène van aflevering 1, waar Claire het verhaal inleidt, kijk je naar Glen Coe. Het is niet uit te leggen hoe Glen Coe is. Het lijkt niet op Oostenrijk, Zwitserland of Canada. Het is anders. Maar hoe? Het is in ieder geval duidelijk dat deze glen (vallei) op veel mensen ontzettend veel indruk maakt: of het nou zonnig is, bewolkt, regenachtig of winderig. Het is prachtig!

People disappear all the time. Young girls run away from home. Children stray from their parents and are never seen again. Housewives take the grocery money, and a taxi to the train station. Most are found eventually. Disappearances, after all, have explanations.

Glen Coe - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Het prachtige Glen Coe

Aberdour Castle – “Abbey of Father Anselm”

Aberdour Castle fungeert in Outlander als het klooster waar Vader Anselm zich ontfermt over Jaimie, nadat hij door Claire en de mannen bevrijd is uit handen van Black Jack Randall. Er is onder andere gefilmd rondom het gebouw, in verschillende kamers en in de gangen. Aberdour Castle is een van de oudste gemetselde kastelen in Schotland. Meer informatie over dit mooie landgoed vind je op de website van Aberdour Castle.

Aberdour Castle - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Aberdour Castle, thuisbasis van Vader Anselm

Dunalastair Reservoir – Craigh na Dun

Eén van de meest ter verbeelding sprekende plekken uit de serie Outlander is toch wel Craigh Na Dun, de plek waar de standing stones staan die Claire 200 jaar terug in de tijd slingeren. In werkelijkheid staan de stenen er niet. Op de plek zelf tref je afgedekte mallen aan in de grond, waar de nagemaakte stenen in worden geplaatst als er opnames worden gemaakt. De heuvel met het groepje hoge bomen herken je echter meteen. De heuvel ligt op privé terrein ten zuiden van Dunalastair Reservoir, vlakbij Kinloch Rannoch in een gedeelte van Tay Forest Park. De plek is toegankelijk, zo lang je de grazende schapen niet hindert. Vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over het Dunalastair Reservoir en de omgeving.

Craigh Na Dun - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Craigh Na Dun in de serie Outlander

Clava Cairns

Veel mensen die een Outlander tour boeken zijn teleurgesteld als het over de stenen gaat. Ze denken terecht te komen op de heuvel waar in de serie de bekende stenen staan (zie foto hieronder), maar komen in werkelijkheid bij de Clava Cairns, in de buurt van Inverness. De Clava Cairns zijn overblijfselen van graven uit het begin van de bronstijd. Het zijn voornamelijk grote verzamelingen stenen bij elkaar met daar om heen een aantal losse, op zichzelf staande stenen.

Clava Cairns - Outlander filmlocaties - Reislegende.nl
Clava Cairns nabij Inverness, door johnbraid | Shutterstock

Druim an Aird – Pattack Falls

Een ontzettend mooi stukje natuur wat we eigenlijk “zo maar” tegenkomen en herkennen uit de serie is Druim an Aird, alias Pattack Falls: een prachtige lange stroomversnelling met aan het einde een brede, lage waterval. In de serie zie je deze plek in een flits voorbij komen, maar ik herken de plek meteen door de kleuren. De stroomversnelling ligt in Cairngorms National Park en je kunt langs de stroom opwaarts een mooie wandeling van 4,5 kilometer maken. Er is een parkeerplaats waar je je auto kunt parkeren en er zijn mooie uitkijkpunten.

Druim an Aird, Pattack Falls - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Pattack Falls in Cairngorms National Park

Glasgow Cathedral – “L’Hopital des Anges”

De crypte van de Glasgow Cathedral doet in de serie Outlander dienst als L’Hopital des Anges, waar Claire als verpleegster aan de slag gaat bij moeder Hildegarde en de nonnen van het Couvent des Anges. Dit is ook de plek waar Claire bevalt van Faith, voor velen één van de meest beladen scènes van de serie.

Glasgow Cathedral - Outlander filmlocaties - Reislgende.nl
Glasgow Cathedral, door Anton_Ivanov | Shutterstock

Glasgow University “Harvard University”

In seizoen 3 zien we Claire samen met Brianna door de cloisters van Glasgow University lopen, wat in de serie de Harvard University voorstelt. Een prachtig beeld wat uitnodigt om de cloisters zelf eens in het echt te bekijken.

Glasgow University cloisters - Outlander filmlocatie - Reislegende.nl
Glasgow University, door Jeff Whyte | Shutterstock

Glasgow City Chambers

In John Street vind je de Glasgow City Chambers. Hier is een mooie stadspoort die in seizoen 1 dient als decor wanneer Frank Claire spontaan ten huwelijk vraagt. Vervolgens rennen ze een gebouw in om te trouwen.

Glasgow City Chambers, John Street, Outlander filmlocatie - Reislegende.nl
Glasgow City Chambers, door Buttons and Fluff | Shutterstock

Dysart Harbour – “Le Havre”

Aan het begin van seizoen 2 komen Claire en Jamie aan in Le Havre. De pittoreske Schotse haven Dysart Harbour wordt hiervoor als locatie gebruikt. De haven ligt niet ver van Edinburgh af, je rijdt er dus zo naartoe wanneer je in de buurt bent en een roadtrip maakt langs diverse Outlander filmlocaties. Dysart Harbour is de afgelopen eeuwen een drukke haven geweest waar veel handel werd gedreven met andere Europese landen.

Dysart Harbour, Le Havre - Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Dysart Harbour, door roy henderson | Shutterstock

Highland Folk Museum

Een andere locatie waar Outlander scènes zijn opgenomen is het Highland Folk Museum. Dit museum ligt, net als de Pattack Falls hierboven, in Cairngorms National Park. De afstand tussen de watervallen en het museum is maar 21 kilometer, goed na elkaar te bezoeken dus!

Highland Folk Museum - Outlander filmlocaties - Reislegende.nl
Highland Folk Museum, door Rob Crandall | Shutterstock

Culloden Moor – “Culloden Battlefield”

Een hele indrukwekkende plek is Culloden Moor (Culloden Battlefield). Niet alleen omdat je het kent uit de serie maar natuurlijk ook door wat hier daadwerkelijk is gebeurd. Je kunt het buitengebied gratis bezoeken (niet vergeten om parkeergeld te betalen) maar een bezoekje aan het visitor centre is absoluut de moeite waard (£11,50). Je leest en ziet hier alles over de Jacobite rising, de slag van Culloden zelf en hoe het daarna verder ging. Bezoek eerst het visitor centre (binnen) en loop daarna over het slagveld naar de gedenkstenen. Je voelt het van je tenen tot in je kruin!

Culloden Moor - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Culloden battlefield, grafsteen van Clan Fraser
Culloden - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Culloden battlefield monument
Culloden - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Culloden battlefield, dit huisje stond er al tijdens de slag

Tay Forest Park – “North Carolina wilderness”

Het stuk Tay Forest Park achter Dunkeld House Hotel is voor een groot gedeelte het decor voor seizoen 4. Claire en Jaimie zijn dan in de wildernis van North Carolina. De gelijkenissen tussen Tay Forest Park en de bossen van North Carolina zijn groot, een ideale plek dus om diverse scènes op te nemen. Onder andere het gedeelte waarin Roger werd verkocht aan de Mohawk en Claire, Jamie en Young Ian naar hem op zoek gaan werd hier gefilmd.

Tay Forest Park, Outlander filmlocatie North Carolina wilderness - Reislegende.nl
River Tay, door Colin Burdett | Shutterstock

Hoeveel tijd heb je nodig voor het bezoeken van Outlander filmlocaties?

In principe kun je veel Outlander filmlocaties in korte tijd bekijken. En de bezoeken kun je natuurlijk zo lang laten duren als je zelf wilt. Wil je elk kasteel van binnen bekijken of vind je het ook wel goed om het alleen van buiten te zien? Wil je echt wandelingen gaan maken of stap je uit de auto, maak je foto’s en ga je door naar de volgende filmlocatie? Veel filmlocaties in de buurt van Edinburgh zijn in 1 dag te bezoeken. Denk aan Doune Castle, Blackness Castle, Falkland, Culross, Linlithgow Palace, Midhope Castle en Hopetoun house. Wil je ook Devil’s Pulpit, Glen Coe, Culloden Moor en Craigh na Dun gaan bekijken? Dan heb je meer tijd nodig. Je kunt dan bijvoorbeeld een mooie roadtrip maken van 3 dagen, waarbij je alle hier in dit artikel genoemde plekken bezoekt.

Er zijn echter veel meer plekken waar is gefilmd. In totaal zijn er maar liefst 36 bekende plekken waar scenes uit Outlander zijn opgenomen. Deze plekken allemaal bezoeken gaat je zelfs in een week niet lukken :-) Handig dus om voor jezelf een selectie te maken. Welke locaties wil je bezoeken? Welke liggen er toevallig op je route en voor welke locaties zou je graag een stukje omrijden? Een mooie kaart met daarop alle Outlander filmlocaties vind je op de website van Visit Scotland.

Kaart met Outlander filmlocaties

Outlander locaties bezoeken vanuit Landal Piperdam

Aangezien heel veel filmlocaties in de buurt van Edinburgh liggen kun je goed in Edinburgh zelf of ergens in de buurt verblijven. Zet de Outlander locaties die je graag wilt zien op een rijtje en maak mooie dagtrips langs de verschillende locaties. Een prachtige uitvalsbasis voor het bezoeken van plekken waar Outlander scènes zijn opgenomen is Landal Piperdam in Fowlis, vlakbij Dundee. Dit nieuwe park van Landal ligt in een heel rustig gebied aan een mooi meer, op ongeveer een uurtje rijden vanaf Edinburgh. De accommodaties hebben allemaal de beschikking over een bubbelbad. Hoe lekker is dat? Moe en voldaan terug komen van een dagtrip en vervolgens in het bubbelbad nog even alle Outlander plekken de revue laten passeren. Of nog een aflevering bekijken :-)

Landal Piperdam - Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl

Georganiseerde Outlander tour

Misschien heb je niet zo veel zin om alle bovenstaande plekken zelf op te zoeken? Boek dan een Outlander tour. Er zijn op het moment veel verschillende aanbieders van Outlander tours. Er zijn tours die naar één bepaalde locatie gaan, andere aanbieders nemen je een volle dag mee. Lekker idee toch, instappen en verder niet nadenken over de tijd en route!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button