Populair

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland

Wanneer we besluiten om een roadtrip door Schotland te maken met als “eindbestemming” Isle of Skye plannen we ook het bekijken van een aantal Outlander filmlocaties in. Als we er dan toch zijn… En als liefhebber van de populaire STARZ serie is het natuurlijk leuk om een paar filmspots in het echt te zien.

Televisieserie Outlander

In Outlander volgen we het leven van de Engelse Claire Randall. Ze maakt kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog, waarin ze als verpleegster in het Britse leger heeft gewerkt, een huwelijksreis met haar man Frank door Schotland. Frank is historicus en mede daarom verdiepen ze zich extra in de geschiedenis van Schotland. Op mysterieuze wijze wordt ze tijdens een bezoek aan de standing stones van Craigh na Dun terug de tijd ingeslingerd, waardoor ze terecht komt in 1743. Een Schotse strijder redt haar uit de armen van Jonathan Randall, beter bekend als Black Jack Randall. Jack Randall blijkt een voorvader te zijn van haar man Frank (en lijkt ook nog eens sprekend) maar heeft niet het beste voor met haar. Om uit handen van Jack Randall te blijven trouwt ze met Schotse strijder Jamie Fraser.

De televisieserie is gebaseerd op een boekenreeks geschreven door Diana Gabaldon. Inmiddels bevat de Reizigersserie 8 boeken en zijn er 3 boeken verfilmd. Seizoen 1 en 2 zijn te zien op Netflix, Ziggo heeft de rechten van seizoen 3 in bezit. De opnames van seizoen 4 in volle gang en naar alle waarschijnlijkheid zal dit seizoen aan het einde van het jaar te zien zijn.

Waar liggen al die Outlander filmlocaties?

Ik ga dus op zoek naar diverse Outlander filmlocaties en het verbaast me dat veel van deze locaties dichtbij Edinburgh liggen en niet in de afgelegen hooglanden, wat je misschien zou verwachten. Dat is ook de reden dat er vanuit Edinburgh veel Outlander tours worden georganiseerd: een stuk of 4, 5 locaties bezoeken op 1 dag. Tijdens ons verblijf zien we aardig wat van deze busjes rondrijden. We horen op verschillende plekken dat het toerisme behoorlijk is toegenomen sinds de opnames van het eerste seizoen.

We vliegen met Easyjet naar Edinburgh, huren een auto bij Sunny Cars en rijden naar onze eerste stop. De eerste nacht verblijven we op Hopetoun Estate, waar op 2 verschillende plekken opnames zijn gemaakt voor de serie: Midhope Castle en Hopetoun House. Een te gekke B&B overigens, waarover ik later in een ander artikel meer zal vertellen.

Midhope Castle – Lallybroch / Broch Tuarach

Midhope Castle fungeert in Outlander als Lallybroch (Broch Tuarach) wat ligt op het landgoed van de Frasers. Na de dood van zijn vader erfde Jamie het kleine landgoed waarop ook het dorpje Broch Mordha ligt.

Midhope Castle ligt op Hopetoun Estate, een privé landgoed in South Queensferry. Vanaf Edinburgh airport is het ca. 20 minuten rijden. Je kunt Midhope Castle bezoeken met de auto, hiervoor moet je een parkeerkaart kopen in de Hopetoun landwinkel aan de rand van het landgoed. Aangezien het kasteel op landbouwgrond ligt zijn er dagen / periodes in het jaar dat een bezoek niet mogelijk is, ivm met werkzaamheden op het land. Aangezien wij slapen in een B&B op het landgoed zelf kunnen we er wandelend naartoe, meteen een mooie manier om iets van de omgeving te zien.

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Midhope Castle – “Lallybroch”

Hopetoun House

Op Hopetoun Estate ligt ook Hopetoun house , een prachtig landhuis wat in de serie voor diverse opnames is gebruikt. Zo fungeren diverse vertrekken in het landhuis als het onderkomen van de hertog van Sandringham. Een aantal straatjes achter het landhuis zijn gebruikt als decor voor de straten van Parijs en een gedeelte van het appartement van Jamie en Claire in Parijs bevond zich in dit landhuis. Helaas zien wij het landhuis niet. We willen er langs lopen maar het regent nogal hard en we willen op deze dag ook graag naar Culross en West Kirk.

West Kirk – “Black Kirk”

West Kirk ligt net even buiten het centrum van Culross en stamt uit 1500. Totaal vervallen, overwoekerd met klimop planten en mos. Scheef gezakte en omgevallen grafstenen. Met somber en winderig weer is het er behoorlijk spooky! Een perfecte locatie dus om te fungeren als Black Kirk, naar men zegt een verzamelplek van demonen. In Outlander is Black Kirk een plek voor jongens om hun mannelijkheid te tonen maar velen komen doodziek terug. “Werk van de demonen” denkt iedereen, maar Claire komt erachter dat Lelietjes van Dalen de boosdoener zijn. De jongens zien deze planten aan voor Daslook (Woodgarlic) en plukken de blaadjes om te eten.

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
West Kirk – “The Black Kirk”
Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
West Kirk – “The Black Kirk”

Culross – “Cranesmuir”

Voor je gevoel ga je zelf terug naar de 17e en 18e eeuw in Culross , waar je tal van historische huisjes vindt terwijl je over geplaveide straatjes loopt. Mercat Cross in het centrum van Culross fungeert in Outlander als het dorpje Cranesmuir, waar Geillis woont. Het is vast herkenbaar door het monument midden op het pleintje, waar Claire deed alsof ze flauwviel en Jamie ondertussen een jongen bevrijdde die met zijn oor vastgespijkerd zat.

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Mercat Cross, Culross – “Cranesmuir”

Culross Palace

Het door de kleur zo opvallende Culross Palace werd gebouwd rond 1600 en is in eigendom van National Trust for Scotland. Culross Palace is al meerdere keren gebruikt als filmlocatie voor Outlander. Zo is de keuken gebruikt als taverne en diende de Withdrawing Room als de salon van Geillis. Claire trok een tand bij iemand op de binnenplaats en Murtagh wachtte hier op Jamie toen hij een afspraak had met Prince Charlie. De eed die Jamie aflegde aan Prince Charlie vond plaats in de hal van Culross Palace en de koninklijke kamer fungeerde als onderkomen van Claire en Jamie toen ze op doorreis waren. Achter Culross Palace ligt een prachtige tuin, in de serie is dit de kruidentuin van Claire bij Castle Leoch.

Culross is een ontzettend leuk dorpje om doorheen te lopen. Het ene pandje is nog ouder dan het andere, het is bijna een soort poppendorp. Tussen de huizen door gaan smalle trappen omhoog. Eenmaal daar heb je een mooi uitzicht over de tuin van Culross Palace.

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Culross Palace Garden – “Kruidentuin van Claire bij Castle Leoch”

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl

 

Blackness Castle – “Fort William”

Aan de oevers van de Firth of Forth ligt het 15e eeuwse Blackness Castle , wat in Outlander dient als Fort William. Fort William is het hoofdkwartier van Black Jack Randall en de binnenplaats van het kasteel wordt in de serie gebruikt voor de scènes waar Jamie gevangen wordt gehouden door Randall.

Linlithgow Palace – “Wentworth prison”

Linlithgow Palace fungeert in het 3e seizoen van Outlander als Wentworth prison, waar Jaimy een aantal jaren gevangen zit. Linlithgow Palace is tevens interessant voor liefhebbers van de Stuarts: Mary Stuart, “Queen of Scots”, is hier geboren. Toen ze 7 maanden oud was nam haar moeder haar mee naar Stirling Castle, waarna ze op jonge leeftijd richting Frankrijk vertrok om aan het Franse hof op te groeien. Na 20 jaar keerde ze terug naar Linlithgow Palace. Linlithgow is met de trein vanaf Edinburgh goed te bereiken in slechts 20 minuten. Leuk om een bezoek aan het kasteel te combineren met een stedentrip!

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Linlithgow Palace – “Wentworth prison”
Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
De gangen van Linlithgow Palace die in de serie dienst deden als de gangen van Wentworth prison

Falkland – “Inverness”

Inverness is waar het in Outlander allemaal begint, wanneer Claire met haar man Frank op huwelijksreis is. In werkelijkheid is niet Inverness gebruikt als filmlocatie maar Falkland : een klein pittoresk stadje. Ook hier vind je, net als in Culross, prachtige kleine, historische huisjes. Het ene straatje is nog idyllischer dan het andere!

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
De plek waar Jamie als “geest” stond te kijken naar Claire, die in de B&B achter het raam haar haren stond te borstelen
Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Mrs. Baird’s B&B waar Frank en Claire overnachten

Als je de bewoners van het dorpje moet geloven is het een ware invasie wanneer er wordt gefilmd. Panden worden in andere kleuren geschilderd, kozijnen worden verwisseld en hele etalages worden teruggebracht in jaren ’40 stijl. Ik dacht altijd dat er veel bewerkt werd tijdens de montage maar het tegendeel blijkt waar. Ik zag op foto’s dat zelfs de leeuwtjes op de fontein in het midden van het plein grijs geschilderd werden!

Devil’s Pulpit

Een plek die vrij lastig te vinden is ligt in Glen Finnich: The Devil’s Pulpit . De kloof, waarin Dougal aan Claire vertelt dat ze met Jamie moet trouwen om uit Jack Randall zijn handen te blijven ligt op privé terrein maar mag wel bezocht worden. Het is wat lastig om de trap naar beneden te vinden en heb je die eenmaal gevonden dan is het nog maar de vraag of je het aandurft om via de trap af te dalen. Er missen treden, er zijn treden weggezakt en het is spekglad door modder en mos… Maar eenmaal beneden is het prachtig! Lees hier hoe je precies bij Devil’s Pulpit komt.

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Glen Finnich: The Devil’s Pulpit

Doune Castle – “Castle Leoch”

Doune Castle ligt iets verder weg van Edinburgh: het is ca. een uurtje rijden vanaf het vliegveld. Doune Castle fungeert in Outlander als Castle Leoch. Een aantal afleveringen in seizoen 1 spelen zich af in en rond het kasteel, wat de thuisbasis is van Colum MacKenzie en zijn clan. Jammer genoeg staat het kasteel momenteel helemaal in de steigers, het moet nodig gerenoveerd worden ivm toegenomen stroom bezoekers. Sinds het begin van de serie zijn de bezoekersaantallen verdubbeld!

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Doune Castle – “Castle Leoch”

Glencoe

Het prachtige Glencoe komt elke aflevering voorbij, in de openingstitel. Maar ook in de allereerste scène van aflevering 1, waar Claire het verhaal inleidt, kijk je naar Glencoe. Het is niet uit te leggen hoe Glencoe is. Het lijkt niet op Oostenrijk, Zwitserland of Canada. Het is anders. Maar hoe? Het is in ieder geval duidelijk dat deze Glen op veel mensen ontzettend veel indruk maakt: of het nou zonnig is, bewolkt, regenachtig of winderig. Het is prachtig! Binnenkort meer over Glencoe :-)

People disappear all the time. Young girls run away from home. Children stray from their parents and are never seen again. Housewives take the grocery money, and a taxi to the train station. Most are found eventually. Disappearances, after all, have explanations.

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Het prachtige Glencoe, wat je voor elke aflevering ziet in de openingstitel

Craigh na Dun

Eén van de meest ter verbeelding sprekende plekken uit de serie Outlander is toch wel Craigh Na Dun , de plek waar de standing stones staan die Claire 200 jaar terug in de tijd slingeren. In werkelijkheid staan de stenen er niet (voor de opnames worden grote mallen gebruikt), maar het mooie landschap en de zo herkenbare heuvel zijn er wel. De heuvel ligt op privé terrein maar is toegankelijk, zo lang je de grazende schapen niet hindert. Vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over het Dunalastair Reservoir.

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl
Craigh na Dun

Druim an Aird / Pattack Falls

Een ontzettend mooi stukje natuur wat we eigenlijk “zo maar” tegenkomen en herkennen uit de serie is Druim an Aird, alias Pattack Falls : een prachtige lange stroomversnelling met aan het einde een brede, lage waterval. In de serie zie je deze plek in een flits voorbij komen, maar ik herken de plek meteen door de kleuren. Langs de stroomversnelling ligt een mooie wandeling van 4,5 kilometer. Er is een parkeerplaats waar je je auto kunt parkeren en er zijn mooie uitkijkpunten.

Bezoek deze Outlander filmlocaties in Schotland - Reislegende.nl

Hoeveel tijd heb je nodig voor het bezoeken van Outlander filmlocaties?

In principe kun je veel Outlander filmlocaties in korte tijd bekijken. En de bezoeken kun je natuurlijk zo lang laten duren als je zelf wilt. Wil je elk kasteel van binnen bekijken of vind je het ook wel goed om het alleen van buiten te zien? Wil je echt wandelingen gaan maken of stap je uit de auto, maak je foto’s en ga je door naar de volgende filmlocatie? Veel filmlocaties in de buurt van Edinburgh zijn in 1 dag te bezoeken. Denk aan Doune Castle, Blackness Castle, Falkland, Culross, Linlithgow Palace, Midhope Castle en Hopetoun house. Wil je ook Devil’s Pulpit, Glencoe en Craigh na Dun gaan bekijken? Dan heb je meer tijd nodig. Je kunt dan bijvoorbeeld een mooie roadtrip maken van 3 dagen, waarbij je alle hier in dit artikel genoemde plekken bezoekt.

Er zijn echter veel meer plekken waar is gefilmd. In totaal zijn er maar liefst 36 bekende plekken waar scenes uit Outlander zijn opgenomen. Deze plekken allemaal bezoeken gaat je zelfs in een week niet lukken :-) Het is dus handig om voor jezelf een selectie te maken. Welke Outlander filmlocaties wil je bezoeken? Welke liggen er toevallig op je route en voor welke locaties zou je graag een stukje omrijden? Een mooie kaart met daarop alle filmlocaties vind je op de website van Visit Scotland.

Bezoek deze Outlander filmlocaties

Je kunt deze lijst opslaan in de Checklist app. Zo heb je dit lijstje altijd bij de hand. Handig wanneer je er later iets mee wilt doen of wanneer je een lijstje bij je wilt hebben op reis.