Ménerbes in Luberon, bekend geworden door het boek A Year In Provence

Net als een aantal andere dorpen in de Luberon draagt Ménerbes het label Les Plus Beaux Villages de France. Het plaatsje is ontstaan op de top van een heuvel, waardoor je het van grote afstand al ziet liggen. Ménerbes heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie, maar het werd vooral bekend in de middeleeuwen toen het een belangrijk bolwerk was tijdens de oorlogen tussen de graven van Toulouse en de paus van Avignon. Het dorp heeft zijn middeleeuwse karakter goed behouden. Het heeft veel smalle geplaveide straatjes, verborgen doorgangen, oude gebouwen en charmante pleintjes.

A Year In Provence

Het dorp werd in één keer bekend na het verschijnen van het boek A Year In Provence van Peter Mayle. Het boek was de inspiratiebron voor de in 2006 verschenen film A Good Year met Russell Crowe in de hoofdrol. Alhoewel de opnames voor de film grotendeels in Gordes plaatsvonden trokken er na het uitkomen van de film nog meer mensen naar Luberon.

Bezienswaardigheden in Ménerbes

Hôtel d’Astier de Montfaucon is hier een van de bezienswaardigheden, gebouwd in de 17e eeuw. Het pand is door de eeuwen heen gebruikt als hospice en als jongensschool. Nadat het helemaal vervallen was werd het pand in 1996 geclassificeerd als historisch monument, waarna het volledig kon worden gerestaureerd. Sinds de renovatie vind je er Maison de la truffe et du vin du Lubéron, waar je wijzer wordt in de wereld van truffels en wijnbouw. La Tour de l’Horloge (klokkentoren) staat aan hetzelfde plein. Loop onder de toog ernaast door en je hebt een prachtig weids uitzicht over de omgeving.

Andere bezienswaardigheden in Ménerbes zijn onder meer de La Chapelle Saint-Blaise (kapel uit 1734), Le dolmen de la Pitchoune (Franse hunebedden), La Prison (gevangenis uit 1573), La Maison Dora Maar (huis van ”muze” van Picasso), Porte Saint Sauveur (toegangspoort in middeleeuwen) en Église Saint-Luc (kerk uit 13e eeuw). Een aanrader is zeker ook een bezoek aan het iets verderop gelegen Abbaye St-Hilaire, een Karmelieten klooster uit de 13e eeuw.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button