Bezoek het British Normandy Memorial bij Gold Beach in Normandië

In het heuvelachtige, schilderachtige Normandië word je er overal mee geconfronteerd: hier hebben in de Tweede Wereldoorlog heel veel soldaten hun leven gelaten voor onze vrijheid. Iets wat nooit vergeten mag worden! Dat doen ze in Normandië op een mooie manier, door het plaatsen van prachtige herdenkingsmonumenten. Het meest recent geplaatste monument is British Normandy Memorial. Vanaf deze indrukwekkende plek kijk je uit op Gold Beach, waar de Britse troepen op 6 juni 1944 aan land kwamen.

Herdenkingsmonumenten bij de invasiestranden

Er zijn behoorlijk wat herdenkingsplekken en monumenten in Normandië. We kennen allemaal het bekende Normandy American Cemetery and Memorial in Colleville-sur-Mer, met meer dan 9000 witte grafstenen (kruizen) de grootste militaire begraafplaats in Normandië. Ook Bayeux War Cemetery met bijna 5000 graven is een veel bezochte herdenkingsplek. In de buurt van Gold Beach mistte een gelijksoortig monument. Nadat een BBC journalist hier in 2015 door een Britse veteraan op gewezen werd, begon men met het maken van plannen voor een Britse herdenkingsplek.

Frankrijk Normandie British Normandy Memorial - Reislegende.nl
Normandie Frankrijk British Normandy Memorial - Reislegende.nl

British Normandy Memorial

Het British Normandy Memorial werd op 6 juni 2021 onthuld, precies 77 jaar nadat D-Day plaatsvond. Het monument is ontworpen door de Britse architect Liam O’Connor en gebouwd op een heuvel nabij het plaatsje Ver-sur-Mer, met zicht op Gold Beach. Het bestaat uit een ongeveer 2,5 meter hoge, dikke muur die gebouwd is rondom een prachtig beeld van 3 soldaten die angstig maar zeker heel moedig aan land komen. Op de dikke muur staan de namen van bijna 1750 Britse soldaten die op D-Day zelf zijn omgekomen.

Links en rechts van de dikke muur staan 160 witte zuilen met daarop de namen van soldaten die tussen 6 juni 1944 en 21 augustus 1944 zijn omgekomen, op chronologische volgorde. In totaal staan er 22.442 op het monument vermeld. De duizenden Franse burgers die zijn omgekomen tijdens de invasie en in de daarop volgende maanden hebben op deze plek ook een eigen gedenkteken gekregen. Vanuit de lucht gezien heeft het monument de vorm van de Britse vlag.

Gold Beach British Normandy Memorial Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
British Normandy Memorial Dday britse herdenkingsplek Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Herdenkingsplekken Normandie British Normandy Memorial Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Dday Normandie British Normandy Memorial Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Beeld British Normandy Memorial Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

Het belang van herdenkingsmonumenten

Op mij persoonlijk heeft het British Normandy Memorial de meeste indruk gemaakt. Ik had tijdens mijn bezoek een heel onaangenaam gevoel; van begin tot einde. Ik kon eigenlijk alleen maar huilen. Op andere plekken in Normandië heb ik dat nergens zo sterk gevoeld als hier, alhoewel ik me ook op de stranden niet helemaal op mijn gemak voelde.

Het laat je beseffen dat deze herdenkingsplekken echt belangrijk zijn; hoe lang het inmiddels ook geleden is. Een bezoek aan het British Normandy Memorial geeft je een indruk van de omvang van de operatie en van de uitdagingen waarmee de geallieerde troepen werden geconfronteerd. Zeker in combinatie met het bezoeken van musea en de andere herdenkingsplekken in Normandië.

Memorials Normandie British Normandy Memorial Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Frankrijk British Normandy Memorial Normandie - Reislegende.nl
Normandie British Normandy Memorial Frankrijk - Reislegende.nl
British Normandy Memorial Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

Hoe je bij het British Normandy Memorial komt

Google Maps brengt je precies op de juiste plek, wanneer je het British Normandy Memorial wilt bezoeken. Handig is wel om meteen de parkeerplaats aan te klikken. Ik had op weg er naartoe het monument zelf aangeklikt en kwam vanaf de andere kant aanrijden. Dit is wel gewoon een doorgaande weg, maar deze ligt op het terrein van het monument zelf. Het gaf mij niet echt een fijn gevoel om met de auto zo dicht langs het monument te rijden. Er is voldoende parkeergelegenheid bij het British Normandy Memorial, ook middenin de zomer (wij waren er begin augustus).

Wat nog meer bezoeken in Normandië?

In Normandië kun je ontzettend veel plekken bezoeken die gelinkt zijn aan D-Day. Denk aan de invasiestranden, herdenkingsplekken, begraafplaatsen en musea. Daarnaast zijn de prachtige steden en dorpen in deze Franse regio echt een aanrader. Mijn favorieten zijn onder meer Honfleur, Granville, Bayeux en Pont-Audemer. Benieuwd naar meer? Lees dat het artikel over 10 mooie plekken, steden en dorpen in Normandië.

bol.com
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 03:24
bol.com
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 03:23
bol.com
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 03:21

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button