25 travel facts about me

Ik kwam deze tag “25 travel facts about me” tegen op een andere blog en ik heb werkelijk geen idee wie hem ooit in het leven heeft geroepen, zelfs niet na wat speurwerk op Google. Weet jij het wel? Dan zou ik een berichtje waarderen, zodat ik de bedenker kan noemen in dit artikel. Hieronder 25 weetjes over mij en mijn reizen.

1. Ik heb 37 landen bezocht

België, Duitsland, Spanje, Engeland, Schotland, Oostenrijk, IJsland, Zwitserland, Italië, Griekenland, Luxemburg, Frankrijk, Tsjechië, Noorwegen, Denemarken, Finland, Zweden, Alaska, Canada, Verenigde Staten, Cuba, Argentinië, Zuid-Afrika, Tunesië, Namibië, Botswana, Zambia, Zimbabwe, Swaziland, Malediven, Sri Lanka, India, Nepal, Thailand, Indonesië en Australië.

2. Mijn eerste vliegreis was naar Fuerteventura

Dat weet ik nog goed, de eerste vliegreis. Ik was 16 jaar en ging nog met mijn ouders mee want he zeg nou zelf, vliegen naar een warm oord laat je toch niet aan je voorbij gaan? Mijn vriendje mocht ook mee en het was een te gekke vakantie. Jaren daarvoor had ik een keer foto’s gezien van een vriendin die op Fuerteventura was geweest en ik was zo onder de indruk van de stranden dat het 1 van de eerste landen was die op mijn must-visit lijstje stond. En zo werd Fuerteventura het land waar ik voor het eerst kennis maakte met witte stranden, blauwe zee en enorme zandduinen.

Stranden van Fuerteventura - Reislegende.nl

3. Ik heb in Duitsland gewoond

Valt niet echt onder “travel facts” maar ik vind het toch wel leuk om het met jullie te delen. Ik was echt een paardenmeisje en wilde per se met paarden werken. Dat heb ik dus gedaan in Ratingen, vlakbij Düsseldorf. Zes dagen per week trainde ik wedstrijdpaarden samen met mijn baas, die internationaal reed en in het Duitse selectieteam voor de Olympische Spelen zat. Een ontzettend vermoeiende tijd maar erg leuk en leerzaam; ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb. Na 8 maanden hield ik het voor gezien. Of beter gezegd, mijn ouders haalden me terug omdat ze vonden dat ik er slecht uitzag :-)

4. Ik was altijd onrustig totdat ik kinderen kreeg

Ik had nooit rust voor er weer een nieuwe reis gepland stond. Zo gebeurde het dat ik in Australië al afsprak dat ik met vrienden naar Zuid Afrika zou gaan en dat ik 2 maanden nadat ik 4 weken in Canada/USA was alweer in Nepal en India zat. Toen ik in alle werelddelen (behalve Antarctica) geweest was, ik het in Europa ook interessant ging vinden en ik zwanger raakte van onze zoon kwam er een soort rust over me. Maar ik moet eerlijk zeggen dat de onrust zo nu en dan weer terugkeert. Ik zou graag de verre wereld verder ontdekken. En het liefst neem ik m’n kinderen dan mee op reis. Maar anderzijds; ik wil nog zó graag heel veel in Europa zien en het voelt alsof het daar nu tijd voor is.

5. Ik bezocht een aantal landen meerdere keren

Zo ben ik 2x in Australië geweest waar ik familie heb wonen. De eerste keer bezocht ik zowel de westkust als de oostkust in mijn eentje en de tweede keer samen met mijn ex-vriend de westkust en Kalgoorlie in het binnenland, waar mijn nichtje woonde De Verenigde Staten heb ik ook 2x bezocht, beide keren de westkust. Deze reizen waren wel totaal verschillend en ik ben de tweede keer niet op dezelfde plekken geweest. Thailand bezocht ik 2 keer in 1 jaar; in het voorjaar met mijn man, in het najaar met mijn zusje (foto’s hieronder). Ook naar IJsland ga ik dit jaar voor de tweede keer in 1 jaar tijd. In Zuid-Afrika ben ik 3 keer geweest en alle keren waren even fijn. Wat maakt dat land elke keer indruk op me, ik weet niet precies waar het door komt!

Rondreis Thailand - Reislegende.nl

6. Ik wachtte 2 dagen op een Grizzly bear

In Alaska heb ik 2 dagen verdekt opgesteld gestaan in de hoop dat er Grizzly beren zalm kwamen vangen. Mijn geduld werd beloond en ik heb prachtige beelden kunnen schieten van 6 grizzly’s die (afzonderlijk van elkaar) aan kwamen wandelen en rond renden door een beekje om zalm te vangen.

Rondreis door Canada en de Verenigde Staten - Reislegende.nl

7. Van mijn eerste reizen heb ik geen notities bijgehouden

Iets wat ik ontzettend jammer vind! Ik was toen niet van het schrijven, ik was alleen maar bezig met fotograferen. Van Australië, Indonesië, Verenigde Staten (1e reis), Sri Lanka en de Malediven heb ik geen notities gemaakt. En ook nog eens alles analoog gefotografeerd :-) Notitieboekjes heb ik pas op mijn latere reizen ontdekt. Hele boekjes schreef ik vol tijdens mijn reizen. Eenmaal thuis maakte ik een mooi reisverslag en bond het in of ik liet een boek drukken.

8. Mijn reisfoto’s en video’s verkoop ik via stocksites

Van mijn accountant “moet” ik weer gaan reizen want al mijn reizen heb ik inmiddels dubbel en dwars terugverdiend door de verkoop van mijn foto’s. Ik vind dit lastig, omdat ik natuurlijk het liefst met mijn kinderen reis maar dan wil ik niet de hele dag alleen maar bezig zijn met het maken van stockfoto’s (de lat ligt namelijk erg hoog voor stock). Liever focus ik me op mooi en leuk beeldmateriaal (zowel foto als video) van mijn kinderen, hoe zij genieten van andere culturen, mooie plekken en heerlijk warm weer. Omdat het aanbod inmiddels zo groot is in de stockfoto-databases is het erg lastig om nieuw materiaal goedgekeurd te krijgen; dit moet echt van verbluffende kwaliteit zijn. Blij dat ik er bij was toen het nog in de kinderschoenen stond! Nu, 10 jaar later heb ik honderden foto’s en video’s uit staan bij ca. 6 verschillende stock-agencies. Een aantal bestsellers:

9. Ik zag een Argentijn terug op televisie

Zo maf, kijk ik naar “Grenzeloos verliefd” zie ik daar ineens Argentijn Gustavo waarmee ik een middag heb paardgereden. Een Nederlands meisje ging bij haar Argentijnse vriend wonen in El Calafate (Pagatonië) en haar vriend werkte bij die man en het bleek een hork. Zo had ik hem die middag helemaal niet meegemaakt; wij hebben met z’n tweetjes de hele middag gereden en samen met mijn ex-vriend hebben bij hem thuis een drankje gedaan, gezellig gekletst en zijn daarna nog de kroeg ingedoken.

3 prachtige plekken in Nationaal Park Los Glaciares, Patagonië - Reislegende.nl

10. Na 4 weken kamperen in Afrika wilde ik niet anders

Ik had altijd een hekel aan kamperen in Frankrijk maar na 4 weken kamperen in Afrika wilde ik niet anders. Ik kan volmondig zeggen dat ik op die manier het land pas écht voel en ruik. Je wordt vroeger wakker en staat dus vroeger op. Wat is er nou mooier dan de zon te zien opkomen terwijl jij je opwarmt bij het kampvuur? DAT is hoe Afrika voelt!

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

11. Ik moest 3x naar Afrika om heel de Big Five te zien

Luipaarden laten zich nu eenmaal niet snel zien, pas toen ik voor de 3e keer in Afrika was heb ik een luipaard mogen spotten. Het was het wachten meer dan waard want moeder luipaard was vergezeld van een jong. Helaas was het al begin van de avond dus echt goede foto’s kon ik niet meer maken. De beste keer dat ik leeuwen heb gezien was tijdens de tweede en derde reis in Namibië en Zuid-Afrika.

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

12. Dat ging 4x net goed…

Alle 3 de keren in Afrika en ook nog eens tijdens 1 reis. De eerste keer was tijdens het raften op de Zambezi, waarbij ik met iemand anders samen vlak voor de langste “rapid” van de Zambezi uit de boot flipte en de hele rapid werd meegesleurd. De “rescue-boys” met hun kekke kajakbootjes waren in geen velden of wegen te bekennen en met liters Zambezi water (ok voor mijn gevoel :-) in mijn buik werd ik een tijd later uit het water gevist. Daarna hadden we nog 5 rapids te gaan… Ik heb hier echt nachtmerries over gehad waarin ik over de Zambezi “vloog” en mezelf meegevoerd zag worden door het kolkende water. Twee maanden later was de tsunami in Azië en man wat kon ik me de kracht van dat water goed voorstellen!

Raften op Zambezi - Reislegende.nl

De 2e keer was in een safari-jeep met een malloot achter het stuur, op de openbare weg richting de ingang van een nationaal park. Hij reed continue zó dicht op zijn voorganger en moest al steeds remmen omdat de auto voor hem ook remde. Mijn vriendin en ik zaten serieus handen knijpend op het voorste bankje tot hij vol op de rem trapte, dat niet ging redden waarna hij het stuur de andere kant op gooide richting de andere weghelft, waar zojuist een vrachtwagen voorbij kwam. Kwam ja, je leest het goed; het had geen moment eerder moeten gebeuren.

De 3e keer was in de Okavango Delta, waar we 3 dagen gingen kamperen zonder enige voorziening. Onze gidsen waren “locals” en hadden geen geweer of iets dergelijks mee (vind ik nu onvoorstelbaar als ik er aan terugdenk). Wij liepen aan 1 kant van het water waar 2 nijlpaarden lagen te badderen, een eindje verderop. Aan de overkant zag onze gids een leeuw de bosjes in duiken en hij besloot dat we door het water naar de overkant moesten. Tja wat doe je dan? Je zegt niet “Ga maar, ik blijf hier wel even staan” dus wij gingen er achteraan. Gelukkig bleven de nijlpaarden van een afstandje kijken. Maar wat er daarna gebeurde… We gingen in een klein groepje tussen de lage bosjes op zoek naar die leeuw. We hoorden hem nagenoeg ademhalen! Sorry dat ik het zeg, we scheten echt geen 7 maar wel 14 kleuren. Hoe ontzettend onverantwoord. Maar ja ook hier geldt, je blijft bij de groep, je gaat niet ergens in je eentje of met z’n tweeën staan wachten… We hebben het er nog geregeld over, waanzin.

Volgens mijn moeder is er nog een keer zo’n moment geweest. Zij schrok wakker vanuit haar slaap toen ik in Australië was, waar het toen 7 uur later was. Ik zat in een gondel en maakte een foto door het raampje van het uitzicht. Waarschijnlijk duwde ik (te hard) tegen de deur of was deze niet goed dicht, in ieder geval; hij ging open… gelukkig kon een iemand die ook in de cabine zat mij terug trekken. Ok, 4x net goed dus!

13. Na 1 dag in Zwitserland was ik verslingerd aan de bergen

We gooiden het opgooi-tentje, het luchtbed en een dekbed in de achterbak en gingen zonder andere spullen op de bonnefooi naar Zwitserland voor een week. Wat een prachtig land! Waarom wilde ik altijd ver weg om mooie plekken te zien? Ik was ontzettend onder de indruk van de enorme bergtoppen, de hoge rotswanden en de watervallen die hier naar beneden kwamen. De vakantie die ervoor zorgde dat ik inmiddels al diverse keren in de zomer naar de bergen ben geweest.

Zwitserse koe - Reislegende.nl

14. Ik hou van plekken waar anderen niet komen

In Thailand hadden we gepland om met z’n tweeën te gaan overnachten op een onbewoond eiland. We zouden worden gedropt en de volgende dag weer worden opgehaald. We voelden ons helemaal Robinson en kochten allerlei dingen; een zeiltje, touw, een mes en nog meer dingen. Slaapzakken konden we lenen en we gingen slapen op het strand. Helaas werd het op het laatste moment afgeblazen doordat het restje van een orkaan in Myanmar onze kant op kwam.

Verlaten strand in Thailand - Reislegende.nl

Een plek waar ik nog nooit iemand over had gehoord tijdens onze reis in Zuid-Afrika waren de prachtige duinen aan de kust vlakbij Port Elizabeth, de Alexandria dunes. Iedereen leek hier zo maar aan voorbij te rijden. Zonde… Nu het inmiddels beschermd gebied is en onderdeel van Addo Elephant park zal het er wel drukker zijn maar toen wij er jaren geleden waren was het er uitgestorven.

In de zomer zal het er misschien druk zijn, maar in de winter is het er uitgestorven. Echt een plek dus voor ons om hier (in het heel vroege voorjaar) naartoe te gaan: Elgol op Isle of Skye, Schotland. Heerlijk als het zo rustig is!

Elgol, Isle of Skye, Schotland - Reislegende.nl

15. 2x in Thailand, 2x ziek

In 2008 ging ik in het voorjaar (met de man) én in het najaar (met m’n zusje) 2 weken naar Thailand. In het voorjaar ben ik ziek geworden door spaghetti met saus zonder vlees waarvan de pasta waarschijnlijk afgespoeld was met vervuild water en in het najaar zaten mijn zusje en ik beiden kotsend in het vliegtuig van Chang Mai naar Bangkok. Vooral de eerste keer heb ik me nog lang daarna beroerd gevoeld!

16. Het meest luxe waar ik ooit geweest ben

Absoluut Shamwari Private Game Reserve. Tijdens mijn eerste reis in Afrika hoorde ik over dit nieuwe luxe park in de Oost-Kaap. Het reservaat ligt in de buurt van Port Elizabeth en is niet door “dagjesmensen” te bezoeken; je moet hier minimaal 2 nachten verblijven en je kunt alleen de “full package” boeken, dwz overnachtingen, all inclusive met 2 tot 3x per dag game drive. Wanneer je je verdiept in de geschiedenis van Shamwari, waar tot in de 18e eeuw de Big Five leefde waan je je in het echte Afrika. Dit reservaat heeft ontzettend veel indruk op mij en Wouter gemaakt en ik zou er graag nog eens naartoe gaan. Dat ik daar ook jarig was en dat er alles uit de kast werd gehaald om mij te verrassen was natuurlijk helemaal bijzonder! Lees hier meer over de route door Zuid-Afrika die wij reden.

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

17. Soms is het afzien

Zoals een kapotte airco in de auto terwijl je door Death Valley rijdt waar het 53 graden is, de motor oververhit raakt en de auto ermee stopt. Wanneer je met je zware backpack op je rug echt maar geen slaapplek vindt op Koh Chang (op de foto lachen we nog ;-). Als het rond het vriespunt is in Namibië, je in een tent slaapt en alleen buiten kunt douchen met koud water. Je in Sri Lanka een stomdronken chauffeur blijkt te hebben (ojee, fingers crossed) en je vanuit de middle of nowhere toch terug naar je accommodatie moet. Een schorpioen op het plafond boven je bed… Dat vond ik ook niet zo leuk. En als je boven water blijvend, happend naar lucht 1 van de heftigste rapids van de Zambezi af moet “dobberen” omdat iedereen uit de raft is geslingerd. En dan hebben die rapids ook nog namen als “stairway to heaven” en “Devil’s toilet bowl”… Maar dat is het dan ook wel!

Backpacken in Thailand - Reislegende.nl
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

18. Mijn “Oh, ok” momentje

Dat was in Canada, toen ik 2 dagen met een Canadees meisje door de Rockies reed, te paard. We staken een rivier over naar een indianenreservaat, waar we blijkbaar niet echt welkom waren. “Als er nou straks iemand achter ons aan komt dan is er maar 1 ding wat we moeten doen en dat is gas geven!” zei ze lachend, terwijl onze paarden zich een weg baanden door opgedroogde modder met hoefafdrukken van wel 30 cm diep.

Paardrijden en slapen op een ranch in Canada - Reislegende.nl

19. Ik heb een zwak voor mensen en dieren fotograferen

Overal, waar ik ook kom trekken kinderen en dieren me het meest aan. Kinderen komen ook altijd heel geïnteresseerd op me af, vooral op verre reizen. Maar dat komt misschien door het blonde haar :-) Ik ben niet echt heel geduldig van aard maar bij het fotograferen van kinderen en dieren heb ik engelengeduld, het geeft gewoon een kick om dat ene mooie plaatje te maken.

Lees ook: De Wildlife Tag – Welke dieren zag jij allemaal in het wild?

6 niet te missen bezienswaardigheden in Noord India - Reislegende.nl

20. Ik hou van wandelen

Wandelen vind ik echt zo lekker, je ziet veel, hoort veel en ruikt van alles. In Canada vond ik het wel wat minder met die Grizzly beren in de bossen, ik voelde me daar niet echt op m’n gemak. In Afrika stond ik in de Okavango Delta de hele dag stijf van de adrenaline, achteraf gezien had dat waarschijnlijk te maken met het gebrek aan “verdedigingsmateriaal” van de gidsen. Wat me op het moment helemaal niets deed trouwens! Wat was dat tof, wandelen daar en wilde dieren tegen komen. In Nepal was het echt te gek om door de Himalaya te wandelen en allerlei verschillende vegetaties tegen te komen, dan weer vergezichten met prachtige achtduizenders, dan weer dorpjes, dan weer “regenwoud” en af en toe opzij voor de ezels die voorbij kwamen.

Eerste kloof Caminito del Rey Andalusië - Reislegende.nl

21. Ik baal dat ik van mijn eerste reizen geen digitale foto’s heb

De landen Sri Lanka, Malediven, beide keren Australië, Indonesië, 1e keer USA en 1e keer Zuid Afrika heb ik gefotografeerd op dia en negatief. Ik zeulde 4 beschermzakken (tegen vocht, warmte en röntgenstralen) mee met daarin wel 80 negatieffilms en/of diafilms. Die 1e keer in USA fotografeerde ik zelfs alles dubbel; zowel op negatief als op dia. Toen had ik al het idee mijn foto’s te gaan verkopen en in die tijd moest je dan op diafilm fotograferen.

22. Ik had eens 64 muggenbulten tegelijk. Mega grote!

In de Rocky Mountains ging ik een ochtend wandelen met wolven, heel bijzonder. Ik had een spijkerbroek aan en een longsleeve en ik voelde de muggen gewoon door de dikke jeans-stof heen prikken; bizar! Aan het einde van de dag werden er 64 bulten geteld op mijn rug, billen en bovenbenen en geen kleintjes; ze hadden afmetingen van 1,5 á 2 cm.

Rondreis door Canada en de Verenigde Staten - Reislegende.nl

23. Waar ik als kind al van droomde…

Op een tropisch eiland staan en vanaf het strand kijkend tussen de palmbomen door aan de andere kant van het eiland alweer strand en zee kunnen zien. En die droom werd werkelijkheid toen ik 21 was en ik een week op de Malediven zat. Onbeschrijfbaar mooi daar, geen woorden voor! Maar helaas, alles op negatief gefotografeerd.

Op vakantie naar de Malediven - Reislegende.nl

24. Het lekkerste eten waar ik nog vaak aan terug denk

De Pad Thai langs de kant van de weg in Bangkok. De struisvogelbiefstuk met zoete aardappel in Oudtshoorn, Zuid Afrika. De bobotie van Wouter zijn tante in Kaapstad. De chocoladecake in Shamwari Game Reserve. De sushi op langsvarende bootjes in Vancouver, Canada. De roergebakken rijst in een uitgeholde ananas op Bali. En last but not least… de huisgemaakte lasagne van een ober in Gent!

25. Waar ik ooit nog (eens) naartoe zou willen

Nou daar gaan we: Fins lapland. Afrika of Canada met de kids. Marokko. Nog een keertje naar Bali, met de kids. Nog een keer naar IJsland, met de kids. Ierland. Noorwegen. Vietnam… En ja, ik zou ook heel graag een keer terug gaan naar de Malediven!

Als je weet wie deze “tag” heeft bedacht dan zou ik dat graag horen, ik vermeld die persoon dan graag in deze post. Post jij naar aanleiding van het lezen van mijn post ook jouw 25 travel facts laat het dan even weten, vind ik leuk om te lezen!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button