Frankrijk

Roadtrip Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips

Wat hebben wij Nederlanders toch veel mooie plekken dichtbij. In Nederland zelf, maar ook in de landen om ons heen. En veel van deze mooie plekken zijn ook nog eens op schappelijke rijafstand van ons land. Zo kom je na zo’n 6 uur rijden aan in het noordelijke deel van de Franse Vogezen. Hier liggen dichte bossen, middelhoge bergen en heldere meren op je te wachten. De Vogezen zijn geliefd onder wandelaars en natuurliefhebbers. Maar ook wintersporters komen er aan hun trekken in diverse kleine skigebieden. Ik bezoek de Vogezen voor de tweede keer en ik ben nog steeds laaiend enthousiast. Wil je ook een keer die kant op? Dan heb je wellicht iets aan deze roadtrip door de Vogezen. Je kunt de kaart hieronder goed als aanhouden als leidraad voor een Vogezen route, die zowel met eigen auto als met een huurauto te volgen is.

Lees ook: Herfst in de Vogezen

Citroën C5 Aircross Hybrid - Ideale auto voor roadtrippen - - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
We maken deze roadtrip in de comfortabele Citroën C5 Aircross Hybrid

Ligging van de Vogezen

De Vogezen vind je in het noordoosten van Frankrijk. De middelhoge bergketen ligt aan de westkant van het Rijndal en aan de zuidelijke kant bereikt het de Zwitserse grens. Het gebied wordt gekenmerkt door bolvormige bergen, die ballons worden genoemd. Grand Ballon is met een hoogte van 1424 meter de hoogste berg van de Vogezen. De Vogezen beslaan onder meer delen van de regio’s Elzas en Lorraine. Deze regio’s werden in 2016 samengevoegd met Champagne-Ardenne en staan sindsdien bekend als Grand Est.

Dat de grens tussen Frankrijk en Duitsland in het verleden meerdere keren verplaatst is is goed te zien in het oostelijke deel van de Vogezen. In veel dorpen en steden zie je de Duitse invloeden terug. Je ziet er vakwerkhuizen en er wordt zowel Frans als Duits gesproken.

Het klimaat in de Vogezen

De Vogezen staan eigenlijk bekend om een vrij mild klimaat. In de winter daalt de temperatuur tot een paar graden onder nul. In de zomer heb je heerlijke temperaturen, die gemakkelijk zo rond de 25 graden kunnen liggen. Er valt per maand tussen de 30 mm en 60 mm neerslag, wat in de wintermaanden meestal in de vorm van sneeuw is. In de zomermaanden valt er rond de 100 mm per maand. De rest van het jaar is de hoeveelheid neerslag tussen de 30 mm en 60 mm per maand. In de hoger gelegen delen van de Vogezen is dit in zo’n 90 winterdagen in de vorm van sneeuw. Niet zo gek dus dat je in de Vogezen ook diverse kleine skigebieden tegenkomt.

Klimaat in de Vogezen - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Globale Vogezen route

Naar mijn mening is de beste manier om de Vogezen te ontdekken met de auto. De wegen zijn goed en Google Maps brengt je overal waar je wilt komen. Je kunt met eigen auto naar de Vogezen rijden (ca. 600 km vanaf Utrecht) maar je kunt natuurlijk ook vliegen op Straatsburg en daar een auto huren. Een auto huur ik zelf altijd het liefst bij Sunny Cars, in verband met de all-in formule die zij hanteren. Hierdoor ben je voor alles verzekerd, zelfs je eigen risico krijg je terugbetaald wanneer je onverhoopt schade rijdt.

De route hieronder is een samengestelde route van mijn twee trips naar de Vogezen. Koppel je alle plekken waar ik ben geweest aan elkaar, dan komt onderstaande Vogezen route eruit rollen. Je kunt hier uiteraard makkelijk plekken aan toe voegen of plekken er tussenuit halen. Tijdens mijn laatste bezoek kwamen wij bijvoorbeeld aanrijden vanuit Duitsland, waar we eerst Heidelberg en Europa-Park bezochten. Wil je wat meer van het Zwarte Wout meepakken dan kun je bijvoorbeeld Colroy-la-Roche er tussenuit halen en Freiburg en wellicht Stuttgart toevoegen aan de route. Op die manier krijg je een mooie route door het Zwarte Woud in Duitsland én de Vogezen in Frankrijk.

Begin van de roadtrip door Vogezen en Elzas: Straatsburg

In dit artikel hou ik als begin van de route Straatsburg aan. Kom je vanuit België en het westen van Frankrijk aanrijden dan kun je de route natuurlijk op een andere plek oppakken. Zo begonnen wij de route in Colmar, na een bezoek aan Europa-Park. Ben je een stadsmens dan is het leuk om meteen Straatsburg meteen te bezoeken. Ga de Kathedraal van Straatsburg van binnen bekijken en werp daarna een blik op het mooie Maison Kammerzell naast de kathedraal. Liefhebbers van musea kunnen ronddwalen in het bekende stadsmuseum Musée de l’Oeuvre Notre-Dame waar je veel te weten komt over de middeleeuwen in de regio. Een ander museum wat goed staat aangeschreven is Musée d’Art Moderne et Contemporain aan de rand van het oude centrum. Petit France is zeker een buurt om niet over te slaan. Je vindt hier vakwerkhuizen in allerlei kleuren langs grachten met hier en daar mooie bruggen. Ook “La NeustadtLe quartier impérial allemand is een bezoekje waard. Onder Duits bewind werd deze “nieuwe stad” aan het einde van de 19e eeuw gebouwd en het is dé perfecte plek om Duitse Art Nouveau sferen op te snuiven.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Straatsburg

Colroy-la-Roche

Hou je van wellness? Dan is het de moeite waard om via Colroy-la-Roche richting Colmar te rijden. Hier vind je La Cheneaudière & Spa, een prachtig hotel met luxe hotelkamers en wellness faciliteiten. Het hotel werd gebouwd in 1970 op een plek die bekend stond als Pré des Chêneaux (de weide van de jonge eiken). Vanaf 1990 werd de wellness geïntroduceerd. Het 38 kamers en suites tellende hotel staat bekend als één van de meest luxe spa resorts in de regio. Naast luxe wellness ruimtes beschikt het hotel ook over een restaurant met zeer goede kaart. Als wellness liefhebber bijna een must om hier te overnachten en te relaxen in de wellness.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in en om Colroy-la-Roche

La Cheneaudière & Spa - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
La Cheneaudière & Spa
La Cheneaudière & Spa - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Veel plekjes om te relaxen

Kaysersberg

Reis je met kinderen of is wellness gewoon niet jouw ding? Dan kun je op deze route door de Vogezen meteen doorrijden naar Kaysersberg. Kaysersberg is de hoofdplaats van de gemeente Kaysersberg-Vignoble, waar naast Kaysersberg de voormalig zelfstandige gemeenten Kientzheim en Sigolsheim toe behoren. Kaysersberg was vroeger een rijksstad binnen het Heilige Roomse Rijk. Door de strategische ligging langs één van de bergpassen in de Vogezen is Kaysersberg voor lange tijd van grote waarde geweest. Keizer Frederik II bouwde aan het begin van de 13e eeuw de burcht die nu nog steeds de naam Château du Schlossberg draagt. De overblijfselen van deze burcht vind je op de flanken van de berg. Het is een kleine klim naar de burcht en het uitzicht onderweg naar boven loont op verschillende plekken. Mooi uitzicht over de wijnranken op de berghelling én mooi uitzicht over Kaysersberg zelf waar de klokkentoren van Église de l′Invention de la Sainte-Croix bovenuit steekt.

Het oude centrum lijkt één groot middeleeuws museum. Prachtige vakwerkhuizen in alle kleuren, geplaveide straatjes en een eeuwenoude versterkte brug vanwaar je mooi 360 graden om je heen kunt kijken. Dat inwoners van de Elzas hun huizen graag kleurrijk aankleden is ook hier weer goed te zien. Het is mij een raadsel waarom Kaysersberg geen label heeft ontvangen van Les Plus Beaux Villages de France. Wellicht is de plaats te groot?

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in en om Kaysersberg

Kaysersberg - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Zicht vanaf de versterkte brug
Château du Schlossberg Kaysersberg - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Château du Schlossberg
Église de l′Invention de la Sainte-Croix (Church of the Holy Cross) Kaysersberg - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Église de l′Invention de la Sainte-Croix (Church of the Holy Cross)
Kaysersberg - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Vakwerkhuizen langs het water in Kaysersberg

Colmar

De reis door de Vogezen gaat door richting Colmar. Colmar was in de 19e eeuw bekend door de bloeiende textielindustrie. In de eeuw daarna was de stad jaren van Frankrijk, dan weer van Duitsland en vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog ligt Colmar dan toch echt in Frankrijk. Vreemd is het dus niet dat Colmar er meer Duits dan Frans uitziet. Vakwerkhuizen domineren het stadsbeeld in Colmar en er zijn diverse stubes te vinden waar je je binnen echt in Duitsland waant.

Het uit 1537 stammende, in Maison Pfister is een echte trekpleister in renaissance stijl. Links naast dit gebouw vind je Café des Marchands, een leuke kleine wijnbar (waar ze overigens ook veel soorten bier hebben). Een aanrader wanneer je tijdens je wandeling door Colmar zin hebt in een borrel met een lekkere borrelplank erbij. Andere panden om even bij stil te staan zijn onder meer Maison Adolph (1350), Koïfhus (1480), Maison des Arcades (1606) en Maison où séjourna Voltaire, waar Voltaire in 1753 een aantal maanden woonde om er te werken aan zijn “Annals of the Empire”.

La Petite Venise is een buurt die je in Colmar absoluut niet mag missen. Loop je hier rond, dan zie je meteen waar de naam vandaan komt. Het heeft inderdaad wel wat weg van Venetië. De middeleeuwse vakwerkhuizen hebben verschillende kleuren en zijn behangen met volle bloembakken. Het is in dit gedeelte behoorlijk toeristisch maar dat maakt niet uit. Bij een bezoek aan Colmar hoort La Petite Venise er gewoon bij! Tussen La petite Venise en Le quartier des Tanneurs ligt Le quai de la poissonnerie, de vissersbuurt. Vissers brachten hier hun vers gevangen vis naartoe voor de verkoop. Helaas is de staat van veel gebouwen niet origineel. Een brand in 1706 verwoestte maar liefst 40 huizen in deze buurt. Aan het einde van de 20e eeuw zijn veel van deze huizen weer opgeknapt of zelfs helemaal opnieuw gebouwd, uiteraard allemaal in originele stijl.

Door met kasseien bedekte, smalle straatjes kun je urenlang rondwandelen door het oude centrum van Colmar. Zó veel te zien! Loop zeker een rondje om de in Gotische stijl gebouwde St Martin’s Church (Eglise St-Martin), gebouwd aan het einde van de 13e eeuw. Even binnen kijken is de moeite waard. Alhoewel het interieur niet origineel is (verwoest tijdens de Franse revolutie) maakt het nog steeds veel indruk.

Heb je na het wandelen trek in een lekkere hap in een stube? Dan kan ik je Schwendi Bier und Wiestub aanraden. Wij komen hier per toeval terecht omdat we moeten schuilen voor de regen. We zijn erg verrast door de gezellige sfeer, de vriendelijke bediening én de goede gerechten op de kaart. De rösti en de uiensoep kan ik zeker aanraden.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in en om Colmar

Colmar - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Het kleurrijke Colmar
Le quartier des Tanneurs Colmar - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Le quartier des Tanneurs
Petite Venise - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
La Petite Venise
St. Martin's Church Colmar - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
St. Martin’s Church

Col de Wettstein

We pakken vervolgens niet de D417 van Colmar richting Munster maar we kiezen voor de D415 en daarna de D48. Een mooie bergpas met fantastische uitzichten, helemaal passend in onze Vogezen route. Een plek om even bij stil te staan is de Col de Wettstein begraafplaats (Nécropole nationale Le Wettstein) op het hoogste punt van de pas (880 meter). Hier liggen meer dan 3500 Franse soldaten begraven die in de regio omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Col de Wettstein cemetery - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Col de Wettstein
Col de Wettstein cemetery - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Col de Wettstein
Route door de Vogezen: activiteiten, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Prachtige kleuren na een regenachtige voorjaarsdag

La Clairière aux Cabanes in La Bresse

Na genoten te hebben van de mooie vergezichten en het frisse voorjaarsgroen in de dichte bossen gaat onze roadtrip door de Vogezen verder naar La Bresse. In La Bresse zelf is niet zo heel veel te beleven maar de omgeving is prachtig. We overnachten hier bij het super leuke La Clairière aux Cabanes, waar ze verschillende thema accommodaties hebben. De accommodaties van La Clairière aux Cabanes zijn door Gîtes de France verkozen tot “favoriete ongewone accommodatie”. En we ervaren zelf waarom. Wij overnachten in Couleurs d’Automne, wat ze zelf bestempelen als “hut” maar wat voor ons toch meer aanvoelt als boshuisje. Alles in de accommodatie is van hout gemaakt. En niet recht toe recht aan of van netjes recht gezaagd hout. Alles is met boomstammen gemaakt en dus krom. De tafel, de trapjes naar de verdiepingen, de stoeltjes, het aanrechtblad… té leuk! De accommodatie is erg comfortabel door de verwarming die centraal geregeld wordt. Overal is de temperatuur hetzelfde. Of je nu in het keukentje bent, op het toilet zit of in het gangetje staat.

Uiteraard wandelen we ook nog even langs de andere accommodaties. Super leuk zijn La Maison du Hobbit (helemaal in Hobbit stijl), de Cabanes dans les Arbres (6 boomhutten met verschillende thema’s), La Fuste du Trappeur (met een houten hottub op het terras), Un Amour de Chalet (met sauna) en Le Refuge Improbable (met houten ligbad in de badkamer). Alle accommodaties zijn in totaal verschillende stijlen gebouwd maar hebben één ding gemeen: alles is van hout.

’s Morgens op een door ons aangegeven tijdstip staat er een ontbijtmand voor de deur met broodjes, croissants, vers geperste jus d’orange, yoghurt, fruit en meer lekkere dingen. We kunnen wel wat energie gebruiken, we maken ons namelijk op voor een dag vol sensatie en avonturen in het park Bol d’Air.

Check prijzen en beschikbaarheid van andere accommodaties in La Bresse

Couleurs d'Automne La Clairière aux Cabanes in La Bresse - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Couleurs d’Automne
Couleurs d'Automne La Clairière aux Cabanes in La Bresse - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Couleurs d’Automne
Le Refuge Improbable La Clairière aux Cabanes in La Bresse - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Le Refuge Improbable
La Maison du Hobbit La Clairière aux Cabanes in La Bresse - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
La Maison du Hobbit

Bol d’Air in La Bresse

In de bossen van La Bresse, langs de rivier Moselotte, ligt het park Bol d’Air. In dit park zijn verschillende klimparcoursen in het bos uitgezet waar je urenlang plezier kunt hebben. Achterin het Bol d’Air park ligt Bois des Lutins, waar kleine boomhutjes zijn gebouwd en tussen de bomen netten en hangbruggen zijn gespannen. Er is een baan met tubes, je vindt er kleine tokkelbanen en er zijn mega grote ballen waarmee je op de netten tussen de bomen kunt voetballen. Een aanrader wanneer je met kinderen reist, die kunnen zich hier even lekker uitleven.

Bol d'Air La Bresse, activiteiten klimmen in de Vogezen - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Bol d'Air La Bresse, activiteiten in de Vogezen - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Fantasticâble Bol d’Air

In Bol d’Air is het niet alleen leuk voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen. Ze hebben hier namelijk de Fantasticâble. Een 1,35 kilometer lange zipline waar je hangend in een tuig op je buik met 100 kilometer per uur naar beneden raast. Goed voor de productie van adrenaline! Je kunt de rit met de Fantasticâble in je eentje doen maar het kan ook met z’n tweetjes naast elkaar. Bij ons heeft dat de voorkeur, dan kun je de hele beleving toch beter met elkaar delen.

Bol d’Air Line

Een activiteit die ook de nodige adrenaline aanmaakt is de Bol d’Air Line. Zo’n 1,5 minuut lang raas je, zittend in een soort harnas, aan een rails door het bos naar beneden. Slalommend tussen de bomen door, waarbij je in totaal 50 hoogtemeters trotseert. En ik kan je vertellen: dat gaat hard! Je wordt in bepaalde bochten behoorlijk heen en weer geslingerd en dat maakt dat ik de Bol d’Air Line eigenlijk spannender vind dan de Fantasticâble. Maar beide activiteiten zijn zeker de moeite waard.

Bol d'Air Line Bol d'Air La Bresse - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Bol d’Air Line

Andere activiteiten in Bol d’Air

Er zijn nog veel meer activiteiten voor thrillseekers in Bol d’Air. Zo kun je je met elastieken omhoog laten schieten (Propuls’air). Hierbij ervaar je eerst een enorme snelheid en daarna een moment van gewichtsloosheid, voor je een vrije val naar beneden maakt. Bungeejumpen kan boven de rivier Moselotte (Saut à l’élastique). Ook kun je ervaren hoe het voelt om aan een rotor van een helikopter te hangen (Hélicopt’Air) die in het rond draait. Van verschillende hoogtes op een immens groot luchtkussen springen behoort ook tot de mogelijkheden (Big Air Jump). Bij verschillende activiteiten denk je vast: waarom zou ik dat doen? Tja, geen idee! Ik vind zelf de Fantasticâble en de Bol d’Air Line wel voldoende :-)

Lac de Pierre-Percée

Het stuwmeer Lac de Pierre-Percée is een goede plek om even tot rust te komen na de adrenaline kick in Bol d’Air. Lac de Pierre-Percée is het op één na grootste stuwmeer in Lorraine en is een oase van rust. Het doet hier bijna meer denken aan Canada dan aan Frankrijk. Je kunt mooie wandelingen maken door de bossen en langs de oevers van het meer. Een mooie plek voor een picknick met uitzicht op het meer is Belvédère à Pierre-Percée. Hier vind je de overblijfselen van Château de Salm, 1 van de 200 ruïnes in Vallee de la Bruche. Nog niet genoeg van klim-activiteiten? Dan kun je je uitleven in Aventure Parc Pays des Lacs. Hier kun je net als in Bol d’Air klimmen, bungeejumpen, ziplinen of andere activiteiten ondernemen.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in de buurt van Lac de Pierre-Percée

Lac de Pierre-Percée - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Lac de Pierre-Percée

Parc Animalier de Sainte-Croix

De accommodatie bij Bol d’Air was fantastisch, maar dat zijn de accommodaties in Parc Animalier de Sainte-Croix ook. In drie kwartier rijden we vanaf Lac de Pierre-Percée naar dit bijzondere dierenpark. Parc Animalier de Sainte-Croix is maar liefst 120 hectare groot en er leven in totaal 1500 dieren (100 soorten). Vooral Noord-Europese en Noord-Amerikaanse dieren zijn hier vertegenwoordigd, die allemaal ontzettend grote verblijven hebben. Het voelt dus al snel alsof je naar dieren in het wild kijkt. Als je ze al ziet, want doordat ze veel ruimte hebben zijn ze niet altijd goed te spotten. Het park is opgedeeld in verschillende delen.

Zo is er La grande plaine des cerfs (La place de brame), waar verschillende soorten herten semi-vrij leven in een tientallen hectares groot gebied, grenzend aan een meer met moerassige oevers. Ideale omstandigheden voor vogels, die op doorreis hier komen uitrusten. In Le Nouveau Monde leven sinds 2019 zwarte beren samen met bizons en coyotes. Het is een gebied wat op bepaalde vlakken doet denken aan een stuk prairie. Terres Ours is, zoals de naam al doet vermoeden, het thuis van beren. Geen zwarte beren hier maar bruine beren, die ooit op vele plekken in Europa in het wild leefden. En zo zijn er nog veel meer gebieden. Naast beren, bizons en coyotes zijn er onder meer wolven, lynxen, wisenten, prezwalski paarden, vele vogels en reptielen.

Wandelen door een dierenpark is natuurlijk altijd een goed idee, dan kun je alles op eigen tempo ontdekken. Wil je meer achtergrondinformatie en versta je toevallig Frans? Dan is het leuk om het treintje te pakken. Dit rijdt door een afgesloten deel van het park waar je niet te voet kunt komen. Er wordt veel verteld over de dieren waar je langs rijdt en ook wordt er op gezette tijden gevoerd. Het voeren van de dieren gebeurt ook op andere momenten van de dag, dit staat allemaal op het informatieblad wat je krijgt bij de toegang tot het park. Meer informatie over een bezoek aan Sainte-Croix vind je op de website van het park.

Prairiehondjes, Parc Sainte Croix Rhodes - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Bruine beren, Parc Sainte Croix Rhodes - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Herten, Parc Sainte Croix Rhodes - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Maki, Parc Sainte Croix Rhodes - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Herten, Parc Sainte Croix Rhodes - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Coyote, Parc Sainte Croix Rhodes - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Overnachten in Parc Animalier de Sainte-Croix

Dit park overdag bezoeken is al gaaf, maar helemaal leuk is het om er ook te overnachten. Bijna 50 lodges staan over het park opgesteld, allemaal met zicht op een dierenverblijf. Zo heb je lodges bij de wolven (Dormir avec les loups). Een raam tot aan de grond is alles wat gasten buiten het verblijf van de wolven houdt. In het verblijf van de bizons en de beren staan lodges op palen (Lodges du Nouveau Monde). Zo kun je ’s morgens wakker worden met zicht op de prairie, waar met een beetje geluk bizons of beren zich verbergen in een laag mist. Er zijn verschillende boomhutten te huur (Cabanes dans les arbres) en ook aan de rand van de grote hertenweide liggen prachtige lodges en yurts (Lodges des cerfs & Yourtes au brame du cerf)

De nieuwste accommodatie is La Grange aux coyotes; een grote Canadese rode barn met meerdere kamers voor 4 personen. Wij overnachten in deze accommodatie en hebben vanuit onze kamer zicht op zwarte beren en coyotes. Er is een algemene ruimte met leuke zithoekjes, een open haard, een pooltafel en boeken. Veel boeken! Het ontbijt vindt ook plaats in deze ruimte. Met koffie in je hand loop je het terras op om te kijken of je nog beren of coyotes kunt spotten. Echt een speciale plek om eens de nacht door te brengen. We hebben het raam ’s nachts open staan en horen diverse malen de wolven huilen. De hele entourage in de barn geeft je al het gevoel in Canada te zijn beland. Maar met dit geluid van huilende wolven op de achtergrond wordt dat gevoel alleen maar versterkt!

Overnachten in Parc Animalier de Sainte-Croix mag dan een enorme belevenis zijn, het is niet goedkoop. Meer informatie over de verschillende lodges vind je hier. Bezoek je het park voor een dagje en slaap je liever ergens in de buurt? Dat kan natuurlijk ook.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in de buurt van Sainte-Croix

La Grange aux coyotes, Parc Sainte Croix - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
La Grange aux coyotes
Lodges du Nouveau Monde, Park Sainte Croix Rhodes - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Lodges du Nouveau Monde
Lodges des cerfs, Park Sainte Croix Rhodes - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Lodges des cerfs

Ranch des Bisons

Wanneer je graag nog een nachtje verblijft in de buurt van dieren dan is Ranch des Bisons een echte aanrader. Ranch des Bisons ligt in Petit-Réderching, aan de rand van het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord. Op een 103 hectare groot terrein houden eigenaren Gloria Mirnik en Robin Chall maar liefst 180 bizons. Ze hebben er een aantal chalets die uitkijken op de weide waar de bizons grazen. In de middag kun je een safari maken, waarbij je in een omgebouwde truck tussen de bizons door rijdt. Een mooie plek te genieten van weidse vergezichten én van bizons. Lees hier meer over mijn verblijf op Ranch des Bisons.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodatie op Ranch des Bisons

Ranch des Bisons - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Bizons bij zonsopkomst, Ranch des Bisons

Altschlossfelsen

We verlaten de dieren en zoeken rotsachtige gebieden op waar je goed kunt wandelen. We blijven echter wel in Noord-Amerikaanse sferen. Altschlossfelsen net over de grens met Duitsland doet door zijn vorm en kleuren namelijk erg denken aan parken als Bryce Canyon en Zion. Je kunt in Altschlossfelsen een deel van het Altschlosspfad lopen, waarbij je langs het roodgekleurde gesteente heen loopt. De wandeling begint in Frankrijk en brengt je naar Duitsland, waar de kleuren van de rotsen steeds intenser worden. Op een gegeven moment word je getrakteerd op een drietal rode pilaren, die door erosie hun bijzondere vorm hebben ontwikkeld.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in de buurt van Altschlossfelsen

Altschlossfelsen - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Altschlossfelsen

L’étang de Hanau

Nog niet uitgewandeld na de wandeling in Altschlossfelsen? Dan is ook L’étang de Hanau een prachtig gebied om doorheen te wandelen. L’étang de Hannau is onderdeel van Parc Naturel Régional des Vosges du Nord en is vooral bijzonder door het moerassige landschap. Je wandelt hier grote delen over houten vlonders dwars door bijzondere vegetatie. Met een beetje geluk kun je roofvogels spotten, die in dit gebied blijkbaar heel goed vertoeven.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in de buurt van L’étang de Hanau

L'étang de Hannau - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
L’étang de Hannau

Terug naar huis via Champagne-Ardenne

Aan jou om de route af te maken en in Straatsburg te eindigen. Heb je Straatsburg al bezocht dan zou je kunnen besluiten om vanaf dit punt terug te rijden naar Nederland. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Misschien pak je graag nog wat Duitse steden mee of rij je liever door de Champagne-Ardenne richting België en vervolgens naar Nederland. Je kunt in het noorden van Grand Est bijvoorbeeld de plaatsen Charleville-Mézières, Sedan en Givet bezoeken. Charleville-Mézières is bekend om het 17e eeuwse plein Place Ducale van Charleville, waar prachtige oude gebouwen met arcades op je wachten. In Sedan kun je mooi overnachten in het Fort van Sedan zelf, in Hôtel Le Château Fort de Sedan. In Givet kun je onder meer de Citadel van Givet bezoeken en een bootje huren voor een tochtje op de Maas.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Charleville-Mézières, Sedan en Givet

Fort van Sedan, Champagne-Ardenne, Grand Est - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Fort van Sedan, Champagne-Ardenne

Terug naar huis via Duitsland en/of Luxemburg

Rij je liever naar huis via Duitsland? Dan zou je nog kunnen uitwijken naar Stuttgart of Heidelberg. Toch liever meteen in de richting van Nederland rijden? Dan kun je nog een tussenstop maken in het mooie, pittoreske Saarburg of in Trier. Rij je door Luxemburg dan is het kasteel van Vianden wellicht een leuke plek voor een stop. Keuzes genoeg om creatief om te gaan met je route voor een Vogezen roadtrip en omliggende landen!

Citroen C5 Aircross Hybrid - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Alle lof voor de Citroen C5 Aircross Hybrid, die de roadtrip ervaring helemaal af maakt

De Vogezen ontdekken met een huurauto

Wil je in een paar dagen een deel van de Vogezen ontdekken met een huurauto? Dat kan heel goed! Boek een vliegticket van Amsterdam naar Straatsburg en huur daar een auto. Zelf huur ik altijd een auto bij Sunny Cars; door de all-in formule kom je nooit voor extra, onverwachte kosten te staan. Ook krijg je bij schade je eigen risico terugbetaald wanneer je bij Sunny Cars een auto huurt. Zo kun je met een gerust hart op pad.

Back to top button