Roadtrip Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips

Wat hebben wij Nederlanders toch veel mooie plekken dichtbij. In Nederland zelf, maar ook in de landen om ons heen. En veel van deze mooie plekken zijn ook nog eens op schappelijke rijafstand van ons land. Zo kom je na zo’n 6 uur rijden aan in het noordelijke deel van de Franse Vogezen. Hier liggen dichte bossen, middelhoge bergen en heldere meren op je te wachten. De Vogezen zijn geliefd onder wandelaars en natuurliefhebbers. Maar ook wintersporters komen er aan hun trekken in diverse kleine skigebieden. Ik bezoek de Vogezen voor de tweede keer en ik ben nog steeds laaiend enthousiast. Wil je ook een keer die kant op? Dan heb je wellicht iets aan deze roadtrip door de Vogezen. Je kunt de kaart hieronder goed als aanhouden als leidraad voor een Vogezen route, die zowel met eigen auto als met een huurauto te volgen is.

Citroën C5 Aircross Hybrid - Ideale auto voor roadtrippen -  - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
We maken deze roadtrip met de fijne Citroën C5 Aircross Hybrid

Ligging van de Vogezen

De Vogezen vind je in het noordoosten van Frankrijk. De middelhoge bergketen ligt aan de westkant van het Rijndal en aan de zuidelijke kant bereikt het de Zwitserse grens. Het gebied wordt gekenmerkt door bolvormige bergen, die ballons worden genoemd. Grand Ballon is met een hoogte van 1424 meter de hoogste berg van de Vogezen. De Vogezen beslaan onder meer delen van de regio’s Elzas en Lorraine. Deze regio’s werden in 2016 samengevoegd met Champagne-Ardenne en staan sindsdien bekend als Grand Est.

Dat de grens tussen Frankrijk en Duitsland in het verleden meerdere keren verplaatst is is goed te zien in het oostelijke deel van de Vogezen. In veel dorpen en steden zie je de Duitse invloeden terug. Je ziet er vakwerkhuizen en er wordt zowel Frans als Duits gesproken.

Het klimaat in de Vogezen

De Vogezen staan eigenlijk bekend om een vrij mild klimaat. In de winter daalt de temperatuur tot een paar graden onder nul. In de zomer heb je heerlijke temperaturen, die gemakkelijk zo rond de 25 graden kunnen liggen. Er valt per maand tussen de 30 mm en 60 mm neerslag, wat in de wintermaanden meestal in de vorm van sneeuw is. In de zomermaanden valt er rond de 100 mm per maand. De rest van het jaar is de hoeveelheid neerslag tussen de 30 mm en 60 mm per maand. In de hoger gelegen delen van de Vogezen is dit in zo’n 90 winterdagen in de vorm van sneeuw. Niet zo gek dus dat je in de Vogezen ook diverse kleine skigebieden tegenkomt.

Klimaat in de Vogezen - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

De Vogezen ontdekken met de auto

Naar mijn mening is de beste manier om de Vogezen te ontdekken met de auto. De wegen zijn goed en Google Maps brengt je overal waar je wilt komen. Je kunt met eigen auto naar de Vogezen rijden (ca. 600 km vanaf Utrecht) maar je kunt natuurlijk ook vliegen op Straatsburg en daar een auto huren. Een auto huur ik zelf altijd het liefst bij Sunny Cars, in verband met de all-in formule die zij hanteren. Hierdoor ben je voor alles verzekerd, zelfs je eigen risico krijg je terugbetaald wanneer je onverhoopt schade rijdt.

Globale Vogezen route

De route hieronder is een samengestelde route van mijn drie trips naar en door de Vogezen. Koppel je alle plekken waar ik ben geweest aan elkaar, dan komt onderstaande Vogezen route eruit rollen. Alle plaatsen passen helaas niet in 1 kaart, vandaar 2 kaarten onder elkaar. Je kunt hier makkelijk plekken aan toe voegen of plekken er tussenuit halen. Tijdens mijn tweede bezoek kwamen wij bijvoorbeeld aanrijden vanuit Duitsland, waar we eerst Heidelberg en Europa-Park bezochten.

Makkelijk je route door Duitsland en de Vogezen aanpassen

Wil je in Duitsland meer van het Zwarte Woud meepakken? Plan hier dan wat extra dagen. Reis bijvoorbeeld via Gaggenau, Baden Baden of Bad Wildbad. Bezoek in het Zwarte Woud het mooie Baumwipfelpfad Schwarzwald en de Wildline Hängebrücke. Schrap Straatsburg en Colroy-la-Roche, voeg Freiburg im Breisgau toe aan je route en rij vanuit hier richting de mooie wijndorpen in de Elzas. Op die manier krijg je een mooie route door het Zwarte Woud in Duitsland én door de Vogezen in Frankrijk. Nog meer in Duitsland zien? Schuif je route dan wat meer op richting het oosten en pak Stuttgart mee, of wat leuke plekken langs de Romantische Strasse zoals Rothenburg ob der Tauber.

Begin van de roadtrip door Vogezen en Elzas: Straatsburg

In dit artikel hou ik als begin van de route Straatsburg aan. Kom je vanuit België en het westen van Frankrijk aanrijden dan kun je de route natuurlijk op een andere plek oppakken. Zo begonnen wij de route in Colmar, na een bezoek aan Europa-Park. Ben je een stadsmens dan is het leuk om meteen Straatsburg te bezoeken. Ga de Kathedraal van Straatsburg van binnen bekijken en werp daarna een blik op het mooie Maison Kammerzell naast de kathedraal. Liefhebbers van musea kunnen ronddwalen in het bekende stadsmuseum Musée de l’Oeuvre Notre-Dame waar je veel te weten komt over de middeleeuwen in de regio. Een ander museum wat goed staat aangeschreven is Musée d’Art Moderne et Contemporain aan de rand van het oude centrum. Petit France is zeker een buurt om niet over te slaan. Je vindt hier vakwerkhuizen in allerlei kleuren langs grachten met hier en daar mooie bruggen. Ook “La NeustadtLe quartier impérial allemand is een bezoekje waard. Onder Duits bewind werd deze “nieuwe stad” aan het einde van de 19e eeuw gebouwd en het is dé perfecte plek om Duitse Art Nouveau sferen op te snuiven.

Colroy-la-Roche

Hou je van wellness? Dan is het de moeite waard om via Colroy-la-Roche richting Colmar te rijden. Hier vind je La Cheneaudière & Spa, een prachtig hotel met luxe hotelkamers en wellness faciliteiten. Het hotel werd gebouwd in 1970 op een plek die bekend stond als Pré des Chêneaux (de weide van de jonge eiken). Vanaf 1990 werd de wellness geïntroduceerd. Het 38 kamers en suites tellende hotel staat bekend als één van de meest luxe spa resorts in de regio. Naast luxe wellness ruimtes beschikt het hotel ook over een restaurant met zeer goede kaart. Als wellness liefhebber bijna een must om hier te overnachten en te relaxen in de wellness.

La Cheneaudière & Spa - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
La Cheneaudière & Spa
La Cheneaudière & Spa - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Veel plekjes om te relaxen

Ribeauville

In de Elzas vind je meerdere dorpen die zijn toegevoegd aan de Les Plus Beaux Villages de France lijst met 100 mooiste dorpen van Frankrijk. Ribeauville is de eerste van de op de lijst opgenomen wijndorpen die we op deze route door Grand Est tegenkomen. Het is de plaats waar ik het minste van verwacht maar waar ik misschien wel het meest van onder de indruk ben. Ribeauville heeft een prachtig oud centrum met vakwerkhuizen, smalle straatjes en duistere steegjes. Op iedere hoek van elke straat lijkt weer een verrassing te wachten. De tijd gaat in Ribeauville terug naar de 8e eeuw, toen het in bezit was van de bisschoppen van Bazel. De naam is in de loop van de eeuwen diverse malen veranderd. Van “Rathaldovilare” vlak na het ontstaan van de plaats tot “Rappotsweiller” in de 19e eeuw. Wij overnachten een paar nachten middenin Ribeauville, in een historisch pand. En dat is echt leuk wakker worden. Het leeft meteen en je blijft je ogen uitkijken in zo’n oud, middeleeuws centrum. Zó veel details om te bekijken!

Hou er wel rekening mee dat parkeren bij een accommodatie middenin het centrum lastig kan zijn. Als er al plek is moet je gebruik maken van een parkeerkaart (vaak voor twee uur). Is er geen plek dan kun je op een van de openbare parkeerplekken aan de rand van Ribeauville parkeren.

Ribeauville
Ribeauville

Hunawihr

Het kleine wijndorp Hunawihr ligt tussen Ribeauville en Riquewihr in. Ben je de drukte in de populaire, bekende wijndorpen even zat dan is Hunawihr een verademing. Het ligt prachtig tussen de wijnranken in, wat meteen al een bepaalde rust uitstraalt. De kerk is een plaatje en domineert het beeld vanuit ongeveer iedere hoek. Hunawihr staat eveneens op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France, de 100 mooiste dorpen van Frankrijk.

Hunawihr
Hunawihr

Riquewihr

Nog een Les Plus Beaux Villages de France op de route: Riquewihr. Riquewihr is misschien wel het meest bekende wijndorp in de Elzas, gezien de vele toeristen die het dorp bezoeken. Riquewihr staat vol met prachtige vakwerkhuizen, waarvan er velen in mooie kleuren geschilderd zijn. Een groot deel van de stadsmuur bestaat nog, evenals de stadspoort. De hoofdstraat is erg druk, maar zodra je een zijstraat inslaat lijkt de mensenmenigte verdwenen. Een tip dus als je dit mooie plaatsje bezoekt: trek een sprintje door de hoofdstraat en verken vervolgens de straatjes die er omheen liggen.

Riquewihr
Riquewihr

Kaysersberg

Kaysersberg is één van de wijndorpen in de Elzas die wat minder vaak bezocht wordt dan de andere. Het is de hoofdplaats van de gemeente Kaysersberg-Vignoble, waar naast Kaysersberg de voormalig zelfstandige gemeenten Kientzheim en Sigolsheim toe behoren. Kaysersberg was vroeger een rijksstad binnen het Heilige Roomse Rijk. Door de strategische ligging langs één van de bergpassen in de Vogezen is Kaysersberg voor lange tijd van grote waarde geweest. Keizer Frederik II bouwde aan het begin van de 13e eeuw de burcht die nu nog steeds de naam Château du Schlossberg draagt. De overblijfselen van deze burcht vind je op de flanken van de berg. Het is een kleine klim naar de burcht en het uitzicht onderweg naar boven loont op verschillende plekken. Mooi uitzicht over de wijnranken op de berghelling én mooi uitzicht over Kaysersberg zelf waar de klokkentoren van Église de l′Invention de la Sainte-Croix bovenuit steekt.

Het oude centrum lijkt één groot middeleeuws museum. Prachtige vakwerkhuizen in alle kleuren, geplaveide straatjes en een eeuwenoude versterkte brug vanwaar je mooi 360 graden om je heen kunt kijken. Dat inwoners van de Elzas hun huizen graag kleurrijk aankleden is ook hier weer goed te zien. Het is mij een raadsel waarom Kaysersberg geen label heeft ontvangen van Les Plus Beaux Villages de France. Wellicht is de plaats te groot?

Kaysersberg - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Zicht vanaf de versterkte brug
Église de l′Invention de la Sainte-Croix (Church of the Holy Cross) Kaysersberg - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Église de l′Invention de la Sainte-Croix (Church of the Holy Cross)

Colmar

De reis door de Vogezen gaat door richting Colmar. Colmar was in de 19e eeuw bekend door de bloeiende textielindustrie. In de eeuw daarna was de stad jaren van Frankrijk, dan weer van Duitsland en vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog ligt Colmar dan toch echt in Frankrijk. Vreemd is het dus niet dat Colmar er meer Duits dan Frans uitziet. Vakwerkhuizen domineren het stadsbeeld in Colmar en er zijn diverse stubes te vinden waar je je binnen echt in Duitsland waant. Trekpleisters in Colmar zijn onder meer Maison Pfister, Maison Adolph, Koïfhus, Maison des Arcades en Maison où séjourna Voltaire, waar Voltaire in 1753 een aantal maanden woonde om er te werken aan zijn “Annals of the Empire”.

La Petite Venise is een buurt die je in Colmar absoluut niet mag missen. Loop je hier rond, dan zie je meteen waar de naam vandaan komt. Het heeft inderdaad wel wat weg van Venetië. De middeleeuwse vakwerkhuizen hebben verschillende kleuren en zijn behangen met volle bloembakken. Het is in dit gedeelte behoorlijk toeristisch maar dat maakt niet uit. Bij een bezoek aan Colmar hoort het drukke La Petite Venise er gewoon bij. Bekijk hier welke stadswandeling door Colmar ik maak tijdens ons bezoek.

Rue Turenne Colmar, wandeling, bezienswaardigheden en tips Elzas Frankrijk - Reislegende.nl
Colmar

Eguisheim

Het volgende wijndorp in de Elzas met een plekje op de lijst Les Plus Beaux Villages de France is Eguisheim. Dit dorp is qua ligging misschien wel het meest bijzondere. Ringvormige straten zijn aangelegd rondom een centraal gelegen burcht. Zo kun je in Eguisheim letterlijk rondjes door het centrum lopen. Leuk is om bijvoorbeeld eerst de buitenste ring te pakken en wanneer je die rondgelopen hebt schuif je een ring naar binnen op. Vooraf denk ik dat het in Eguisheim niet zo druk zal zijn als in Riquewihr maar het tegendeel blijkt waar, ook in dit dorp is het erg druk. Toch is het zeker de moeite waard om te stoppen op je route door Grand Est en hier wat tijd door te brengen. Ga lunchen op één van de leuke terrassen of doe een wijnproeverij. Een betere manier om de Elzas te “proeven” is er eigenlijk niet!

Eguisheim
Eguisheim

Col de Wettstein

We rijden via de D415 en de D48 richting La Bresse. Een mooie bergpas met fantastische uitzichten, helemaal passend in onze Vogezen route. Een plek om even stil te staan is de Col de Wettstein begraafplaats (Nécropole nationale Le Wettstein) op het hoogste punt van de pas (880 meter). Hier liggen meer dan 3500 Franse soldaten begraven die in de regio omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Col de Wettstein cemetery - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Col de Wettstein
Col de Wettstein cemetery - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Col de Wettstein
Route door de Vogezen: activiteiten, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Prachtige kleuren na een regenachtige voorjaarsdag

La Clairière aux Cabanes in La Bresse

Na genoten te hebben van de mooie vergezichten en het frisse voorjaarsgroen in de dichte bossen gaat onze roadtrip door de Vogezen verder naar La Bresse. In La Bresse zelf is niet zo heel veel te beleven maar de omgeving is erg mooi. We overnachten hier bij de bijzonder leuke La Clairière aux Cabanes, waar ze accommodaties hebben met verschillende thema’s. De accommodaties van La Clairière aux Cabanes zijn door Gîtes de France verkozen tot “favoriete ongewone accommodatie”. En dat begrijpen wij heel goed! Lees hier meer over ons verblijf in La Clairière aux Cabanes.

Couleurs d'Automne La Clairière aux Cabanes in La Bresse - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Couleurs d’Automne

Bol d’Air Aventure in La Bresse

In de bossen van La Bresse, langs de rivier Moselotte, ligt het park Bol d’Air Aventure. In dit park zijn verschillende klimparcoursen in het bos uitgezet waar je urenlang plezier kunt hebben. Naast de klimmogelijkheden zijn er een aantal uitdagende activiteiten die je kunt doen, zoals onder meer de Bol d’Air Line. Een aanrader wanneer je met kinderen reist, maar zeker ook leuk voor jezelf! Lees hier meer over onze activiteiten in Bol d’Air Aventure.

Bol d'Air Line Bol d'Air La Bresse - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Bol d’Air Line

Lac de Pierre-Percée

Het stuwmeer Lac de Pierre-Percée is een goede plek om even tot rust te komen na de adrenaline kick in Bol d’Air. Lac de Pierre-Percée is het op één na grootste stuwmeer in Lorraine en is een oase van rust. Het doet hier bijna meer denken aan Canada dan aan Frankrijk. Je kunt mooie wandelingen maken door de bossen en langs de oevers van het meer. Een mooie plek voor een picknick met uitzicht op het meer is Belvédère à Pierre-Percée. Hier vind je de overblijfselen van Château de Salm, 1 van de 200 ruïnes in Vallee de la Bruche. Nog niet genoeg van klim-activiteiten? Dan kun je je uitleven in Aventure Parc Pays des Lacs. Hier kun je net als in Bol d’Air klimmen, bungeejumpen, ziplinen of andere activiteiten ondernemen.

Lac de Pierre-Percée - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Lac de Pierre-Percée

Parc Animalier de Sainte-Croix

De accommodatie bij Bol d’Air was fantastisch, maar dat zijn de accommodaties in Parc Animalier de Sainte-Croix ook zeker! In drie kwartier rijden we vanaf Lac de Pierre-Percée naar dit bijzondere dierenpark. In Parc Animalier de Sainte-Croix leven in totaal 1500 dieren (100 soorten), vooral uit Noord-Europa en uit Noord-Amerika. In mooie, grote verblijven overigens, het voelt al snel alsof je naar dieren in het wild kijkt.

Het park is opgedeeld in verschillende delen. Zo is er een tientallen hectare groot gebied waar grote groepen herten leven. Aan de rand van dit gebied liggen moerassige oevers, waar weer veel vogels te vinden zijn. Daarnaast is er een gebied waar bizons samen met coyotes en zwarte beren leven. In een ander deel van het park leven de bruine beren. Naast bizons, beren en coyotes leven er onder meer wisenten, wolven, lynxen, prezwalski paarden en reptielen in het park. De accommodaties staan verspreid door het park, zo kun je bij het boeken zelf kiezen op welke dieren je zicht wilt hebben. Lees hier meer over mijn bezoek aan Parc Animalier de Sainte-Croix.

Bruine beren, Parc Sainte Croix Rhodes - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Lodges des cerfs, Park Sainte Croix Rhodes - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Lodges des cerfs

Marc Chagall, Chapelle des Cordelier

In de stad Sarrebourg kun je Chapelle des Cordeliers bezoeken, mocht je van kunst houden. De glas in lood ramen van de Chapelle des Cordeliers zijn ontworpen door kunstenaar Marc Chagall en worden beschouwd als een van zijn meesterwerken. De kapel is een belangrijke toeristische trekpleister geworden voor de regio. De combinatie van het gotische ontwerp van de kapel en de moderne glas in lood ramen van Chagall creëren een bijzondere sfeer.

De kapel werd overigens gebouwd in de 14e eeuw en diende oorspronkelijk als onderdeel van een Franciscaner klooster. Tijdens de Reformatie in de 16e eeuw werd de kapel verwoest, maar later herbouwd. In de loop der jaren heeft de kapel verschillende functies gehad, waaronder die van magazijn en concertzaal.

Chapelle des Cordelier
Chapelle des Cordelier

Musée du Pays de Sarrebourg

Meer werk van Marc Chagall kun je bekijken in Musée du Pays de Sarrebourg, een paar straten verderop. Het museum heeft een grote afdeling met archeologische vondsten en er is een tentoonstelling van aardewerk en porselein uit de Niderviller fabriek. Ook liefhebbers van architectuur zullen zich op hun plek voelen; het museum is gevestigd in een bijzonder, onder architectuur ontworpen gebouw.

Musée du Pays de Sarrebourg
Musée du Pays de Sarrebourg

Saint-Quirin

Na zo veel mooi bezienswaardigheden en leuke activiteiten is het wel lekker om even een paar dagen tot rust te komen. Wij doen dat in Saint-Quirin, in het departement Moselle. Saint-Quirin is met iets meer dan 800 inwoners een klein, slaperig dorpje. Een heerlijke plek om gewoon even niets te doen! We verblijven drie nachten in een leuke lodge van Projet-Z, aan de rand van Saint-Quirin. Er zijn een paar trekpleisters in Saint-Quirin, mede daarom heeft Les Plus Beaux Villages de France het dorp erkend als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Zo heeft het dorp tientallen als monument geklasseerde bouwwerken en vind je middenin het dorp een bron, Source miraculeuse. De kerk Église Saint-Quirin is bijzonder door de bolvormige torens die worden verbonden door een loopbrug. Net buiten het dorpje bovenop een heuvel staat Chapelle-Haute, een mooie, kleine kapel met prachtige glas in lood ramen. Heb je zin in een wandeling vanuit het dorp dan kun je te voet naar kapel, maar ook naar de iets verderop gelegen archeologische vindplaats Croix Guillaume.

Saint-Quirin, roadtrip door de Vogezen route en tips - Reislegende.nl
Saint-Quirin

Rocher de Dabo

In de buurt van Saint-Quirin is Rocher de Dabo een bezoekje waard. De rots van Dabo is een 30 meter hoge rots die miljoenen jaren geleden werd gevormd. Bovenop staat een kapel, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Eeuwenlang deed de rots dienst als een soort bedevaartsoord; zelfs in de Romeinse tijd was de plek al een gebedsplaats. Je kunt te voet naar de top van de rots maar ook met de auto. De kapel is te bezichtigen, maar ook zonder dit is het de moeite waard om met de auto even naar boven te rijden. Vanaf de parkeerplaats heb je al een subliem uitzicht over de regio, met name kijk je mooi uit op het plaatsje Dabo. Wil je langer van het uitzicht genieten? Neem dan plek op het terras van het vernieuwde La Chouette d’Or, waar je naar verluidt lekker kunt lunchen. Rondom Rocher de Dabo zijn diverse mooie wandelingen uitgezet, dus na een fijne lunch kun je weer sportief de benen strekken!

Rocher de Dabo
Dabo

Plan incliné de Saint-Louis-Arzviller

Vervolg je je route dan is het een aanrader om een kijkje te nemen bij Plan incliné de Saint-Louis-Arzviller, een scheepslift op het Marne Rijnkanaal. De scheepslift heeft een hellend vlak waarover een grote bak met water heen en weer schuift, van boven naar beneden. De bak is ongeveer 42 meter lang en 5,5 meter breed. Schepen varen in de bak en worden naar boven gebracht (of naar beneden), waarmee ze een hoogteverschil van ruim 44 meter overbruggen in nog geen 4 minuten. Het is mogelijk om boven een kijkje te nemen bij de scheepslift en je kunt zelfs in de boot mee naar beneden.

Plan Incline de Saint-Louis-Arzviller Grand Est Lorraine Frankrijk roadtrip - Reislegende.nl
Plan Incline de Saint-Louis-Arzviller

Cristal Lehrer

Rij je vanaf Plan incliné verder de berg af dan kom je beneden bij de kristalwinkel Cristal Lehrer uit. Lehrer is een familiebedrijf dat zich in 2010 vestigde in Garrebourg. Je kunt hier glasblazers aan het werk zien, genieten van een drankje of een kijkje nemen in de 700 m² winkel die gevuld staat met zo ongeveer alles wat maar van glas gemaakt kan zijn. Leuk om even mee te pakken wanneer je hier in de buurt bent.

Cristal Lehrer
Cristal Lehrer glasblazerij
Cristal Lehrer
Cristal Lehrer winkel

Luge Alpine du Plan Incliné

Tijd voor wat actie? Dat kan tussen Cristal Lehrer en Plan incliné de Saint-Louis-Arzviller in. Hier vind je een leuke alpine coaster: Luge Alpine du Plan Incliné. De baan is met een lengte van 410 meter misschien niet te vergelijken met soortgelijke coasters in Duitsland en Oostenrijk, maar de moeite waard, zeker wanneer je met kinderen op pad bent.

Luge Alpine du Plan Incliné

Vallée des Éclusiers

Even verderop ligt Vallée des Éclusiers, een vallei met een oud kanaal en vele sluizen. Vroeger werd dit kanaal gebruikt door binnenvaartschepen, om tientallen meters hoogteverschil te overbruggen. In 1969 werd het kanaal overbodig doordat de bovengenoemde scheepslift in gebruik werd genomen. Er ligt nu een mooi fietspad langs het kanaal, wat zorgt voor prachtige doorkijkjes. De huizen van de voormalige sluiswachters zijn stuk voor stuk kleurrijk en staan er in de vallei prachtig bij. Een aanrader om te bezoeken als je in deze regio bent.

Vallée des Éclusiers, roadtrip door de Vogezen, Grand Est, Frankrijk - Reislegende.nl
Vallée des Éclusiers

Ranch des Bisons

Wanneer je graag nog een nachtje verblijft in de buurt van dieren dan is Ranch des Bisons een echte aanrader. Ranch des Bisons ligt in Petit-Réderching, aan de rand van het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord. Op een 103 hectare groot terrein houden eigenaren Gloria Mirnik en Robin Chall maar liefst 180 bizons. Ze hebben er een aantal chalets die uitkijken op de weide waar de bizons grazen. In de middag kun je een safari maken, waarbij je in een omgebouwde truck tussen de bizons door rijdt. Een mooie plek te genieten van weidse vergezichten én van bizons. Lees meer over mijn verblijf op Ranch des Bisons.

Ranch des Bisons - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Bizons bij zonsopkomst, Ranch des Bisons

Altschlossfelsen

We verlaten de dieren en zoeken rotsachtige gebieden op waar je goed kunt wandelen. We blijven echter wel in Noord-Amerikaanse sferen. Altschlossfelsen net over de grens met Duitsland doet door zijn vorm en kleuren namelijk erg denken aan parken als Bryce Canyon en Zion. Je kunt in Altschlossfelsen een deel van het Altschlosspfad lopen, waarbij je langs het roodgekleurde gesteente heen loopt. De wandeling begint in Frankrijk en brengt je naar Duitsland, waar de kleuren van de rotsen steeds intenser worden. Op een gegeven moment word je getrakteerd op een drietal rode pilaren, die door erosie hun bijzondere vorm hebben ontwikkeld.

Altschlossfelsen - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Altschlossfelsen

L’étang de Hanau

Nog niet uitgewandeld na de wandeling in Altschlossfelsen? Dan is ook L’étang de Hanau een prachtig gebied om doorheen te wandelen. L’étang de Hannau is onderdeel van Parc Naturel Régional des Vosges du Nord en is vooral bijzonder door het moerassige landschap. Je wandelt hier grote delen over houten vlonders dwars door bijzondere vegetatie. Met een beetje geluk kun je roofvogels spotten, die in dit gebied blijkbaar heel goed vertoeven.

L'étang de Hannau - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
L’étang de Hannau

Terug naar huis via Champagne-Ardenne

Aan jou om de route af te maken en in Straatsburg te eindigen. Heb je Straatsburg al bezocht dan zou je kunnen besluiten om vanaf dit punt terug te rijden naar Nederland. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Misschien pak je graag nog wat Duitse steden mee of rij je liever door de Champagne-Ardenne richting België en vervolgens naar Nederland. Je kunt in het noorden van Grand Est bijvoorbeeld de plaatsen Charleville-Mézières, Sedan en Givet bezoeken. Charleville-Mézières is bekend om het 17e eeuwse plein Place Ducale van Charleville, waar prachtige oude gebouwen met arcades op je wachten. In Sedan kun je mooi overnachten in het Fort van Sedan zelf, in Hôtel Le Château Fort de Sedan. In Givet kun je onder meer de Citadel van Givet bezoeken en een bootje huren voor een tochtje op de Maas.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Charleville-Mézières, Sedan en Givet

Fort van Sedan, Champagne-Ardenne, Grand Est - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Fort van Sedan, Champagne-Ardenne

Terug naar huis via Duitsland en/of Luxemburg

Rij je liever naar huis via Duitsland? Dan zou je nog kunnen uitwijken naar Stuttgart of Heidelberg. Toch liever meteen in de richting van Nederland rijden? Dan kun je bijvoorbeeld nog een tussenstop maken in het mooie, pittoreske Saarburg of in Trier. Of bij de indrukwekkende bocht in de Saarschleife, wanneer je ervoor kiest om na een bezoek aan Altschlossfelsen meteen richting huis te gaan. Rij je door Luxemburg dan is het kasteel van Vianden wellicht een leuke plek voor een stop. Keuzes genoeg om creatief om te gaan met je route voor een Vogezen roadtrip en omliggende landen!

Citroen C5 Aircross Hybrid - Roadtrip door de Vogezen: route, bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl
Alle lof voor deze auto die de roadtrip ervaring helemaal af maakt

De Vogezen ontdekken met een huurauto

Wil je in een paar dagen een deel van de Vogezen ontdekken met een huurauto? Dat kan heel goed! Boek een vliegticket van Amsterdam naar Straatsburg en huur daar een auto. Zelf huur ik altijd een auto bij Sunny Cars; door de all-in formule kom je nooit voor extra, onverwachte kosten te staan. Ook krijg je bij schade je eigen risico terugbetaald wanneer je bij Sunny Cars een auto huurt. Zo kun je met een gerust hart op pad.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button