Tips voor lange sluitertijd fotografie zonder statief

Je gaat op pad met je camera maar wilt geen statief meenemen. Zul je zien dat je juist nu hét perfecte plekje tegenkomt om te fotograferen met lange sluitertijd. Niet getreurd! Een statief is natuurlijk altijd het handigst als het gaat om fotograferen met een lange sluitertijd, maar ook zonder statief zijn er mogelijkheden. Hieronder tips voor lange sluitertijd fotografie zonder statief.

Lange sluitertijd fotografie met bean bag

Een bean bag is altijd handig om mee te hebben. Je sleept met een bean bag wel extra gewicht met je mee, dus de vraag is of je niet beter gewoon een (mini) statief mee kunt nemen. Zo weegt een Manfrotto Pixi Evo maar 267 gram en dit mini statief heeft een draaggewicht tot 2,5 kilo. Dat is een stuk lichter dan een bean bag.

In de herfst kun je ook een lege bean bag meenemen. Die kun je dan ter plaatse vullen met bladeren. Hij is dan niet zo ”flexibel” en goed in een bepaalde positie te brengen als een met rijst of bonen gevulde bean bag, maar bij gebruik op een nagenoeg vlakke ondergrond werkt het prima. Het scheelt in ieder geval veel gesjouw.

Maakt het niet uit, wat extra gewicht meeslepen? Dan kun je een bean bag vullen met rijst of met droge bonen. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld naar Afrika gaat en geen statief mee kunt nemen in de bagage. Je neemt een lege bean bag mee en koopt ter plaatse in een supermarkt bonen of rijst. In veel Afrikaanse wildparken zul je vanuit de auto wild fotograferen en dan is een bean bag echt een uitkomst. Die leg je makkelijk over het portier van je deur, wanneer je raam helemaal open is. Toch aan de wandel? Er zijn ook bean bags met gesp / riem, waardoor je hem aan je tas of om je middel kunt bevestigen.

Bean bags zijn er in vele soorten en maten. Met klitteband, zodat je hem bijvoorbeeld kunt bevestigen aan een (dikke) tak van een boom, of op de bovenzijde van een hek. Ook heb je bean bags met twee compartimenten. Die kun je dan rechtop zetten zodat je camera daar weer bovenop komt te liggen. Welkom in de wondere wereld van de bean bag!

Lange sluitertijd fotografie met een kledingstuk

Ook een kledingstuk kan nog wel eens handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer er gewoon geen vlakke ondergrond is, of een platte rots. Vouw een jas of vest op en maak in het midden een kommetje. Vaak kun je dit dit wel ergens zo positioneren dat je camera er goed stevig ligt. Hoe vaker je het doet, hoe handiger je er in wordt!

Lees ook: Tips voor landschapsfotografie

Lange sluitertijd fotografie zonder statief, bean bag of kledingstuk

Geen statief mee en ook geen bean bag? Dan nog zie ik vaak geen probleem. Bijna altijd is er wel een steady ondergrond te vinden waar je je camera op kunt zetten. Behalve wanneer je op een boot zit uiteraard. Ik plaats mijn camera vaak op een rots, of op mijn tas. Is de camera net teveel naar beneden gericht? Dan leg ik een steentje, mijn telefoon of iets anders met de juiste dikte onder mijn lenskap (die bevestigd is op mijn lens) waardoor de camera iets meer naar boven gericht is. Mijn camera blijft hierdoor niet altijd schoon, dat moet gezegd worden. Zeker niet in de herfst en in de winter, of in een natte omgeving. Part of the deal zullen we maar zeggen.

Foto gemaakt met camera staande op een rotsblok

Lange sluitertijd fotografie met een draadontspanner of de zelfontspanner

Meestal heb ik wel een draadontspanner in mijn tas zitten. Is dit niet het geval, dan gebruik ik de zelfontspanner van mijn camera. Na het activeren van de zelfontspanner (meestal op 2 seconden) kies ik de juiste instellingen en klik op de ontspanknop. Meteen laat ik de camera los, zodat er geen kans op bewegingsonscherpte is. Nadeel is wel dat wanneer je het op deze manier doet, je afhankelijk bent van de langste sluitertijd die je in kunt stellen op de camera. Met een draadontspanner kun je de ontspanknop (op de draadontspanner) zo lang ingedrukt houden als je zelf wilt om tot een goede belichting te komen.

Lees ook: Macro fotograferen met een voorzetlens

Camera’s met ingebouwd ND filter

Ga je op bovenstaande manier aan de slag dan loop je al snel tegen beperkingen aan als het een lichte dag is. Op een bewolkte dag kun je met f/22 en een sluitertijd van 1 seconde nog wel een mooi resultaat krijgen, maar als het té licht is zal de foto overbelicht zijn. Als je dan geen ND filter bij je hebt kun je het wel vergeten, die foto met lange sluitertijd. Tegenwoordig zijn er camera’s met een ingebouwd ND filter, ideaal. Dan kun je zelfs op zonnige dagen foto’s maken met lange sluitertijden. Deze feature vind ik echt één van de grootste voordelen van mijn Fuji X100F. Ook Panasonic en Olympus hebben camera’s met een ingebouwd ND filter in hun assortiment. Een aanrader om eens naar te kijken als je graag met lange sluitertijden fotografeert maar niet altijd losse ND filters bij je wilt hebben.

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button