Review: Marumi DHG Macro Achro 200 +5 voorzetlens

Al zo’n 25 jaar lang ben ik veel met fotografie bezig. Jarenlang heb ik in de reclame fotografie gewerkt en in die tijd fotografeerde ik ook nog eens zo’n 15 huwelijken per jaar. In mijn vrije tijd en op reis fotografeerde ik met mijn Canon 100-400mm het liefst dieren en mensen. Nooit was ik bezig met enige vorm van macro fotografie, op een “dichtbij-foto” van een blad bij tegenlicht na misschien. Ik merk dat het de laatste jaren een beetje verschuift, mijn interesse. Inmiddels vind ik landschappen fotograferen ineens heel leuk, helemaal nu ik ben overgestapt van Canon naar Fuji. En nu begeef ik me met een Marumi macro voorzetlens alweer een tijdje in de wereld van macrofotografie.

Review: Marumi DHG Macro Achro 200 +5 voorzetlens - Reislegende.nl
ISO 200 – 1/500s – F/4.0

Beginnen met macrofotografie

Het liefst had ik natuurlijk meteen een goede macrolens gekocht en had mijn oog al laten vallen op de Fuji XF 80mm F/2.8 macro. Maar ja, knetter duur natuurlijk voor iets waarvan je niet weet of je het überhaupt leuk gaat vinden. Ik was verstandig en koos ervoor om maar eens te beginnen met een macro voorzetlens. Ik las goede berichten over de Marumi DHG Macro Achro 200 +5 voorzetlens en besloot deze aan te schaffen.

Marumi DHG Macro Achro 200 +5 voorzetlens
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 09:24

Marumi DHG Macro Achro 200 +5

De Marumi voorzetlens zit netjes verpakt in een kunststof doosje, waardoor je het makkelijk en veilig in je cameratas kunt stoppen. Ik gebruik de voorzetlens op mijn Fuji XF 16-80mm. Je draait hem gemakkelijk op de schroefdraad van je lens en je kunt ook de zonnekap gewoon gebruiken.

Review: Marumi DHG Macro Achro 200 +5 voorzetlens - Reislegende.nl
ISO 800 – 1/500s – F/5.6

Achromatische voorzetfilter: de voordelen

De Marumi macro voorzetlens voelt behoorlijk zwaar wanneer je het vergelijkt met een filter, bijvoorbeeld een UV filter, een polarisatie filter of zelfs een andere macro voorzetlens. Niet zo gek, want de Marumi DHG Macro Achro heeft twee glazen lenselementen in tegenstelling tot andere macro lenzen zonder Achro in de naam. Het voordeel van een achromatische voorzetlens is dat de twee lenselementen elkaars afwijkingen corrigeren. Minder tot geen last dus van chromatische abberatie (paarse randjes). Je betaalt meer voor een achromatische voorzetlens maar het resultaat is ook vele malen mooier.

Review: Marumi DHG Macro Achro 200 +5 voorzetlens - Reislegende.nl
ISO 1000 – 1/250s – F/5.6

Insecten fotograferen met een achromatische voorzetlens

In de Covid-19 periode zitten we veel thuis en mijn (pers-)reizen zijn allemaal geannuleerd. Een prima periode dus om macrofotografie met een voorzetlens te ontdekken. Ik doe dat in de natuur tijdens mijn dagelijkse wandelingen óf in ons tuintje. We hebben in onze kleine tuin (zeg maar patio) een aantal planten en bloemen dus heel veel verwachtte ik er niet van in het begin. Maar je gaat anders kijken en jeetje, wat leeft er veel tussen die planten! Zelfs op een paar vierkante meter. Spinnen, slakken, vliegen, muggen; ik heb ze allemaal al voorbij zien komen.

Review: Marumi DHG Macro Achro 200 +5 voorzetlens - Reislegende.nl
ISO 1000 – 1/250s – F/5.6
Review: Marumi DHG Macro Achro 200 +5 voorzetlens - Reislegende.nl
ISO 2000 – 1/125s – F/8.0

Hoeveel dichterbij kom je met de Marumi macro voorzetlens?

Hoe dichtbij je komt ligt aan de minimale scherpstelafstand van je lens én aan het dioptrie getal van de voorzetlens. In mijn geval is de minimale scherpstelafstand van de Fuji 16-80mm 35 cm en het dioptrie getal van de Marumi macro voorzetlens +5. De berekening is als volgt:

scherpstelafstand in meters / dioptrie getal x scherpstelafstand in meters +1

Bij mijn Fuji 16-80mm lens wordt de scherpstelafstand dus verkort van 35 cm naar 13 cm: 0.35 / (5 x 0.35 +1) = 0.127 meter (afgerond 13 cm). Dat is een behoorlijk verschil! Met fotograferen heb ik net geen last van mijn zonnekap, als ik die er op laat zitten. Behalve dan bij een spinnenweb, dan kan ik de zonnekap er beter afhalen voor de zekerheid.

Review: Marumi DHG Macro Achro 200 +5 voorzetlens - Reislegende.nl
ISO 2000 – 1/125s – F/8.0

Marumi DHG Macro Achro 200 +5 in gebruik

Het gebruiksgemak zal sterk afhankelijk zijn van je lens en van je camera. Ik moet zeggen dat ik zeer tevreden ben met de werking van het macro voorzetfilter op mijn Fuji 16-80mm in combinatie met mijn Fuji X-T3. De autofocus werkt nog perfect: accuraat en snel. Ook verbaast het me hoe lang de beelden goed blijven. Geregeld zie ik ’s avonds bij het planten water geven weer iets interessants en pak ik snel de camera. Het is dan natuurlijk al donkerder, dus mijn ISO moet ik vaak behoorlijk opschroeven. Het gevolg is wat ruis in de foto’s (bijvoorbeeld bij de slakken), maar nog steeds vind ik het zelf niet storend.

Review: Marumi DHG Macro Achro 200 +5 voorzetlens - Reislegende.nl
ISO 1600 – 1/250s – F/4.0
ISO 500 – 1/500s – F/4.0

Een macrolens of een macro voorzetlens?

Ik heb het aardig te pakken inmiddels en denk er toch over na om ook een macrolens te kopen. Dan niet de Fuji 80mm, die vind ik toch echt te prijzig. Bovendien heeft deze lens een reproductiefactor van 1:1. Ter vergelijking: de nieuwe Laowa 65mm F/2.8 Ultra macro heeft een reproductiefactor van 2:1 en kost €479,00. De Laowa moet je wel helemaal handmatig instellen en beschikt alleen over handmatige scherpstelling. Maar dat doe je met macrofotografie toch al vaak. Ik zie bij deze lens alleen maar pluspunten ten opzichte van de Fuji 80mm macro. Aan de andere kant zit ik ook weer niet echt te wachten op nóg een lens in mijn tas, die is al zo vol en zo zwaar. Voorlopig ga ik dus toch even verder met de Marumi macro voorzetlens en wie weet koop ik er nog wel eentje bij.

Macro voorzetlenzen combineren

Want je kunt macro voorzetlenzen ook heel goed combineren. Zo kun je bijvoorbeeld een +5 op een +3 draaien, waarmee je ineens nog dichterbij kunt komen. Als ik er een +3 bij koop is de rekensom voor mij als volgt: 0.35 / (8 x 0.35 +1) = 0.09 meter (afgerond 9 cm). Misschien een idee als ik nóg meer uitdaging wil!

Review: Marumi DHG Macro Achro 200 +5 voorzetlens - Reislegende.nl
ISO 500 – 1/500s – F/5.0 (door mijn zoon gemaakt)
ISO 400 – 1/1000s – F/8.0

Wel of geen statief bij gebruik van macro voorzetlens?

Ik ben niet echt een statief gebruiker. Alleen als ik het noorderlicht fotografeer of water met lange sluitertijd (bijvoorbeeld watervallen in IJsland) pak ik een statief. Ik ben nogal een “makkelijke” fotograaf en ik ga liever voor het snelle, leuke fotograferen. Zonder statief fotograferen kan ook prima, zeker als je een lichtsterke lens hebt en je camera ook nog eens hogere ISO waarden aan kan. Uit de hand fotograferen maakt je ook flexibeler. Stapje naar voren, stapje naar achteren, net even een andere hoek kiezen… Maar het is natuurlijk helemaal up to you, wat je zelf prettig vindt. Noodzakelijk is het in ieder geval niet.

Marumi macro voorzetlens kopen

De Marumi DHG Macro Achro 200 +5 is verkrijgbaar in verschillende filtermaten en de prijs varieert daardoor behoorlijk. Ik kocht mijn 72mm met korting voor €98,00. Dat scheelt nogal met de €1260,00 kostende macrolens van Fuji! Helemaal wanneer je begint met macrofotografie is een macro voorzetlens een goede aankoop. De prijs van de Marumi voorzetlens varieërt van €54,00 tot €129,00, afhankelijk van de filtermaat.

Marumi DHG Macro Achro 200 +5 voorzetlens
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 09:24
Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button