Wat is de beste camera voor op reis?

Je kunt er natuurlijk uren over discussiëren, wat nou de beste camera voor op reis is. Ik weet zeker dat iedereen weer een andere mening heeft. Tegenwoordig is er zó veel mogelijk. Er zijn mensen die hun hele reis met smartphone vastleggen en terug komen met de mooiste beelden. Ik moet zeggen dat ik zelf ook steeds meer mijn smartphone pak. Ten eerste vind ik geotagging echt top. Op een kaart precies terug zien waar je beelden hebt gemaakt. Ook vind ik het fijn dat foto’s gemaakt met mijn smartphone meteen worden gebackupt naar Google foto’s. Maar voor veel soorten fotografie komt de smartphone toch tekort en dan pak ik maar al te graag ander materiaal. Ik krijg best vaak de vraag waar ik mee fotografeer. Omdat ik veel verschillende camera’s gebruik kan ik het nooit echt precies zeggen. Daarom hieronder een overzicht van camera’s waar ik veel mee fotografeer en wat ik zoal mee neem op reis.

Wat is de beste camera voor op reis? - Fujifilm x100f

De Fujifilm x100f is mijn nieuwe travel compagnon, een camera die ik overal mee naartoe neem. Terug naar de basis, dat ga je met deze camera. Geen gedoe met lenzen wisselen, geen zoom. Gewoon een stapje naar voren of naar achteren. De Fujifilm x100f legt met zijn x-trans sensor prachtige beelden vast.

Wat is de beste camera voor op reis?Canon 100-400mm L USM - Reislegende

De Canon 100-400 mm is al ruim 16 jaar mijn beste maatje als het gaat om het vastleggen van actie. Ook bij het maken van portretten levert hij prachtig werk en voor dieren fotograferen zou ik nooit een andere lens willen. Hij gaat niet vaak mee op reis, maar als ik vooraf weet dat de kans bestaat dat we dieren gaan zien stop ik hem als eerste in mijn tas!

Wat is de beste camera voor op reis? - Canon 80d

De Canon 80d gaat met me mee wanneer ik weet dat er actie in de tent komt. Met 7 beelden per seconde kan ik altijd en overal het juiste moment vastleggen op beeld. Ook voor video is deze camera erg fijn, scherpstellen doet hij zo snel! Een video die ik heb gemaakt met de 80d en de 100-400 mm vind je hier.

Beste lens voor op reis? Canon 24-105mm L USM

Ook de Canon 24-105 mm heb ik al 12 jaar. Deze lens heeft samen met mijn vorige Canon body 5d Mark II veel huwelijken, feesten en andere mooie momenten vastgelegd. Een heel fijne allround lens, die net als de 100-400 mm nooit meer weg gaat. Wat je op de 80d wel kwijt bent is de groothoek, aangezien de 5d een full frame camera is en de 80d niet. Hou dus rekening met een crop factor van 1.6.

Wat is de beste camera voor op reis? Fuji X-T3 - Reislegende.nl

Sinds ik de Fuji x100f heb ben ik langzaam aan verliefd geworden op het Fuji systeem en vooral op de Fuji kleuren. Inmiddels ben ik in het bezit van de Fuji X-T3 en ik ben hier ontzettend tevreden over. Het plan is om helemaal over te stappen van Canon naar Fuji. Niet omdat ik Canon niet fijn vind, maar omdat Fuji mij net wat meer te bieden heeft.

Wat is de beste camera voor op reis? Fuji 100-400mm - Reislegende.nl

De Fuji XF 100-400mm gaat zo langzamerhand toch mijn Canon 100-400mm vervangen. Al heb ik jaren lang gezegd dat ik die nooit weg zou doen… Maar de Fuji is een stuk nieuwer dan mijn 16 jaar oude Canon glas. Na grondig onderzoek heb ik besloten om niet met een adapter te gaan werken maar mijn vertrouwde Canon te vervangen voor de Fuji.

Fuji XF 16-80mm - Wat is de beste camera voor op reis? - Reislegende.nl

De Fuji XF 16-80mm f/4 gaat mijn Canon 24-105mm f/4 vervangen. Deze lens staat bekend als dé perfecte allrounder voor het Fuji X systeem. Even heb ik getwijfeld tussen deze lens en de Fuji XF 16-55mm f/2.8. Maar deze lens gebruik ik voornamelijk buiten, hij is bijna de helft kleiner dan zijn lichtsterkere broer én heeft net even meer bereik. Geen spijt van deze aankoop!

Marumi macro filter review - Reislegende.nl

In de tijd van Corona ga ik, net als iedereen, niet op reis. Ik ben dus op zoek gegaan naar andere manieren van fotografie en hou me op het moment veel bezig met macro fotografie. De Marumi DHG Macro Achro 200+5 voorzetlens biedt goede mogelijkheden om macro fotografie te ontdekken. Lees hier meer over ervaringen met de Marumi voorzetlens.

Peak Design slide draagriem, Wat is de beste camera voor op reis? - Reislegende.nl

Een zware camera vraagt om een goede, betrouwbare draagriem. Het systeem van Peak Design is heel fijn omdat je de draagriem snel los kunt klikken. Handig als je bijvoorbeeld op statief wilt fotograferen en de draagriem in de weg zit. De slide gebruik ik bij de Canon 80d en bij de Fuji X-T3. Ook kun je een bevestiging in de schroefdraad van je camera plaatsen, waardoor een body met zware lens naar beneden hangt in plaats van opzij.

Peak Design leash draagriem, Wat is de beste camera voor op reis? - Reislegende.nl

Ook voor de Fujifilm x100f maak ik gebruik van een Peak Design draagriem. De leash draagriem is geschikt voor een lichtere camera en is met 1 handeling langer en korter te maken, net als de slide. Ik heb best veel verschillende draagriemen gebruikt in de afgelopen jaren maar deze vind ik by far het prettigst. Peak Design heeft ook een nieuwe op de markt gebracht, eentje tussen de slide en leash in. Ik gebruik de leash voor de Fuji x100f maar ook voor de Fuji X-T3 wanneer hier een klein lensje op zit.

Peak Design Every Day backpack - Wat is de beste camera voor op reis? - Reislegende.nl

Een flinke camera moet je meenemen in een goede, stevige tas. Een tas die aardig is voor je camera maar óók voor je rug. Ik heb al veel verschillende tassen gebruikt maar deze Peak Design is een blijvertje. Met bepaalde “schotjes” kun je de tas indelen zoals jij hem hebben wilt. De camera kun je aan de zijkant uit de tas halen, maar ook van bovenaf. Veel mogelijkheden!

Ona Bowery leather cognac - Wat is de beste camera voor op reis? - Reislegende.nl

Als ik alleen een kleine camera meeneem dan gaat de Ona Bowery mee. Ziet er bijna uit als een handtas, maar heeft wel bescherming voor je camera. Wat er in past? De Fuji X-T3 met kleine lens of de Fuji x100f, de DJI Osmo pocket, mijn telefoon, een powerbank, zonnebril koker, kleine portemonnee en een klein waterflesje. Voelt heel georganiseerd :-)

Wandrd prvke - Wat is de beste camera voor op reis? - Reislegende.nl

Als ik een korte trip naar het buitenland maak en ik kan alleen handbagage meenemen dan is de WANDRD PRVKE mijn grootste vriend. In de tas is namelijk genoeg ruimte voor kleding, schoenen én de Peak Design Sling 5L. Zo heb ik op de plek van bestemming een cameratas die ik kan gebruiken en kan de WANDRD met kleding in de accommodatie of in de auto blijven.

Peak Design Sling bag - Wat is de beste camera voor op reis? - Reislegende.nl

De Peak Design Sling 5L is een ideale tas om mee te nemen wanneer ik naar bestemmingen waar het onzeker is qua weer. De tas is waterdicht, je hoeft dus geen regenhoes te gebruiken. De Sling 5L past in de WANDRD PRVKE en dat is super handig; twee in één zeg maar! In de tas is plek voor bijvoorbeeld mijn Fuji X-T3 met 16-80mm of de Fuji x100f, een powerbank, de DJI Osmo pocket, smartphone, zonnebril en een klein flesje water. In de kleine vakjes kun je snoertjes en extra accu’s opbergen.

GoPro Hero 6 - Wat is de beste camera voor op reis? - Reislegende.nl

Als ik iets actiefs ga doen in water of ergens waar ik geen spiegelreflex mee kan nemen mag de GoPro met me mee. Ideaal voor het vastleggen van actie en je hoeft geen rekening te houden met weersomstandigheden. Tijdens mijn reis naar Finland heb ik de GoPro diverse keren gebruikt, bijvoorbeeld op de sneeuwscooter en tijdens de huskytocht.

DJI Osmo Pocket - Wat is de beste camera voor op reis? - Reislegende.nl

Een andere camera voor het vastleggen van mooie, vooral vloeiende beelden is de DJI Osmo Pocket. Super klein, past zo in je binnenzak. Je kunt hem direct gebruiken maar je kunt ook je smartphone aan de camera bevestigen voor meer opties. Door de gimbal zijn de beelden mooi vloeiend. De video van Garmisch is opgenomen met de Osmo Pocket.

DJI Spark drone - Wat is de beste camera voor op reis? - Reislegende.nl

De DJI Spark gaat eigenlijk te weinig met me mee. Door steeds veranderende regels in het buitenland ben ik vaak wat huiverig. De DJI Spark volgt bij mij de DJI Phantom 3 professional op, die te groot is om mee te nemen als ik alleen op reis ga. Een video van de Algarve waar ik de drone mee had vind je hier.

iPhone XS Max - Wat is de beste camera voor op reis? - Reislegende.nl

Fotografeer jij met je telefoon?? Ja! Best vaak eigenlijk. De iPhone XS Max maakt echt mooie beelden, vooral met minder goede weersomstandigheden. Zo heb ik bijna alle foto’s in dit artikel over Split gemaakt met de iPhone XS Max. Ideaal vind ik ook de geotagging, kun je altijd weer terug vinden waar je foto’s gemaakt zijn.

Powerbank 20000mAh - Wat is de beste camera voor op reis? - Reislegende.nl

Waar zou ik zijn zonder een powerbank? Die gebruik ik echt zó veel op reis. Voor mijn telefoon maar tegenwoordig ook voor de Fujifilm, die ik via USB kan opladen. Twee USB kabels mee en ik kan beide toestellen tegelijkertijd opladen. Als ik mijn Ona Bowery mee heb kan ik zelfs nog heel gemakkelijk fotograferen tijdens het opladen. De USB kabel is lang genoeg wanneer de powerbank in de tas blijft.

Wat je niet mag missen wanneer je fotografeert met lange sluitertijden - Wat is de beste camera voor op reis? - Reislegende.nl

Een statief is onmisbaar wanneer je in de avond wilt fotograferen of overdag met lange sluitertijd (bijvoorbeeld bij watervallen). Dit statief van Manfrotto weegt nog geen kilo en heeft een draagvermogen van 1,5 kilo. Makkelijk mee te nemen dus! Hij zit in een handige draagtas, maar hij past ook in het zijvak van mijn Peak Design tas. Ik hoef hem dan alleen even vast te binden met een spanbandje van de tas zelf.

Filters Nisi - Wat is de beste camera voor op reis? - Reislegende.nl

Als je overdag gebruik wilt maken van lange sluitertijden heb je grijsfilters nodig. Die kun je kopen precies in de filtermaat van je lens maar je kunt ook een universeel systeem kopen. Ik zweer bij het filtersysteem van Nisi, waar ook meteen een polarisatiefilter zit. De adapters zitten op je lens, hier klik je gemakkelijk de filterhouder op. Ook filters van andere merken passen in de houder. Zo heb ik de LEE Big stopper en de LEE Little stopper.

Draadontspanner - Wat is de beste camera voor op reis? - Reislegende.nl

Ook onmisbaar tijdens fotografie met lange sluitertijd is een draadontspanner. Alhoewel dat niet helemaal waar is, want je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de ingebouwde zelftimer van je camera. De draadontspanner vind ik zelf een stuk fijner in gebruik dan de zelftimer. Je zou het misschien niet verwachten maar deze draadontspanner van Canon is ook te gebruiken met de Fujifilm x100f.

*Uitgelichte foto door Laura Vlaanderen | @Laura Vlaanderen

Back to top button