Wat is de beste camera voor op reis?

Je kunt er natuurlijk uren over discussiëren, wat nou de beste camera voor op reis is. Ik weet zeker dat iedereen weer een andere mening heeft. Tegenwoordig is er zó veel mogelijk. Er zijn mensen die hun hele reis met smartphone vastleggen en terug komen met de mooiste beelden. Ik moet zeggen dat ik zelf ook steeds meer mijn smartphone pak. Ten eerste vind ik geotagging echt top. Op een kaart precies terug zien waar je beelden hebt gemaakt. Ook vind ik het fijn dat foto’s gemaakt met mijn smartphone meteen worden gebackupt naar Google foto’s. Maar voor veel soorten fotografie komt de smartphone toch tekort en dan pak ik maar al te graag ander materiaal. Ik krijg best vaak de vraag waar ik mee fotografeer. Omdat ik veel verschillende camera’s gebruik (en heb gebruikt) kan ik het nooit echt precies zeggen. Daarom hieronder een overzicht van camera’s waar ik veel mee fotografeer en wat ik zoal mee neem op reis.

p.s. Mocht je van bepaalde foto’s willen weten met welke camera deze gemaakt zijn stuur me dan gerust een email of een berichtje via Instagram.

Fuji X100F / X100V

De Fujifilm X100F is tegenwoordig mijn trouwe travel compagnon, een camera die ik overal mee naartoe neem. Terug naar de basis, dat ga je met deze camera. Geen gedoe met lenzen wisselen, geen zoom. Gewoon een stapje naar voren of naar achteren. De Fujifilm X100F legt met zijn x-trans sensor prachtige beelden vast. Bijna alle beelden (behalve close-ups van dieren) in de Westfjorden van IJsland en op Snaefellsnes maakte ik bijvoorbeeld met deze camera. Ook deze foto’s in Alentejo en alle foto’s in Jordanië (behalve de close-up foto’s) heb ik gemaakt met de Fuji X100F. Inmiddels heeft de X100F een opvolger: de X100V. Wat betreft beeldkwaliteit is er niet heel veel verschil, ik zou zeker de specs even naast elkaar leggen als je interesse hebt. Wellicht zijn de nieuwe functies op de X100V niet broodnodig en kun je voor een mooie prijs de X100F kopen. Misschien wel het grootste voordeel van de X100F en de X100V is de ingebouwde nd-filter. Ideaal bij het fotograferen met lange sluitertijden. Of wanneer het heel erg zonnig is en je toch graag een groot diafragma gebruikt.

Fuji X-T3 / X-T4

Sinds ik de Fuji X100F heb ben ik langzaam aan verliefd geworden op het Fuji systeem en dan vooral op de Fuji kleuren. Inmiddels ben ik in het bezit van de Fuji X-T3 en ik ben hier ontzettend tevreden over. Uiteindelijk ben ik helemaal overgestapt van Canon naar Fuji. Niet omdat ik Canon niet fijn vind, maar omdat Fuji mij op dit moment net wat meer te bieden heeft. Onder meer foto’s van de Krimmler Wasserfälle, van Gastein, van de Großglockner Hochalpenstraße, van de Gosausee en de Hinterer Gosausee en de foto’s op de Faeröer eilanden maakte ik met de X-T3 (en met de x100f).

Fuji XF 100-400mm

De Fuji XF 100-400mm heeft inmiddels mijn Canon 100-400mm vervangen. Al heb ik jaren lang gezegd dat ik juist die lens nooit weg zou doen… Maar de Fuji is een stuk nieuwer dan de Canon lens, die ik in 2004 kocht. Na grondig onderzoek heb ik besloten om niet met een adapter te gaan werken maar mijn oude vertrouwde Canon te vervangen voor de Fuji.

Fuji XF 70-300mm f/4.5-5.6

Alhoewel de Fuji XF100-400mm qua afmetingen en gewicht nagenoeg hetzelfde is als de Canon 100-400mm vind ik de lens behoorlijk ”log”. Misschien komt dat door de vatting, die smaller is dan de lens zelf. Of doordat de Fuji XT-3 veel kleiner van formaat is dan de Canon 80D. In ieder geval, voor bepaalde trips vind ik hem gewoon te groot en te zwaar om mee te nemen (bijvoorbeeld als ik alleen met handbagage reis). Vorig jaar heb ik de Fuji XF 70-300mm f/4.5-5.6 gekocht en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Hij verdwijnt eigenlijk vaker in mijn tas dan de 100-400mm, ook als ik het qua gewicht best mee kan nemen. De Fuji XF 70-300mm is super licht en maakt prachtige beelden. Onder andere de foto’s van de puffins op de Faeröer eilanden maakte ik met de Fuji XT-3 en de Fuji XF 70-300mm. Dat deze combinatie voorzien is van een weather sealing is natuurlijk één van de grote voordelen. Zo kun je ook in de regen gemakkelijk door blijven fotograferen.

Fuji XF 16-80mm f/4

De Fuji XF 16-80mm f/4 heeft samen met de Fuji XF 16-55mm f/2.8 mijn Canon 24-105mm f/4 vervangen. De Fuji XF 16-80mm f/4 staat bekend als dé perfecte allrounder voor het Fuji X systeem. Het is een ideale lens voor op reis, hij kan eigenlijk alles en je hebt een mooi bereik. Foto’s gemaakt met de Fuji X-T3 én de Fuji XF 16-80mm f/4 vind je in de linkjes hierboven onder het kopje Fuji X-T3.

Fuji XF 16-55mm f/2.8

Omdat ik in bepaalde situaties toch wat extra licht miste en ik ook graag fotografeer met een groot diafragma is inmiddels ook de Fuji XF 16-55mm f/2.8 aan mijn uitrusting toegevoegd. Deze lens is een stuk zwaarder dan de Fuji XF 16-80mm f/4, wat hem voor veel mensen wellicht minder geschikt maakt voor op reis. Ik heb het er echter voor over, om wat extra gewicht met me mee te sjouwen. En als het echt niet kan, dan neem ik mijn Fuji x100f mee, ook lekker lichtsterk met z’n f/2.0.

Canon 90D

Wil je toch met een spiegelreflex aan de slag in plaats van een systeemcamera? Dan kan ik je de Canon 90D aanraden. Zijn voorganger de Canon 80D ging jarenlang met me mee icm de Canon 100-400mm L USM wanneer ik wist dat er actie in de tent zou komen. Met veel beelden per seconde kon ik altijd en overal het juiste moment vastleggen op beeld. Vooral voor dieren fotograferen en voor sportfotografie vond ik die combinatie top. Ook voor video is deze camera erg fijn, scherpstellen doet hij zo snel! Een video die ik heb gemaakt met de Canon 80D en de Canon 100-400 mm L USM vind je hier. Onder meer de close-up foto’s in de artikelen met tips voor een bezoek aan Petra, over de backdoor trail naar Petra, de mooie gezichten in India en de dieren in het artikel over Yellowstone National Park maakte ik met de Canon 80D en de Canon 100-400 mm L USM. Inmiddels ben ik helemaal over op Fuji. Maar ik hou altijd een plekje in mijn hart vrij voor Canon en het kan zo maar zijn dat ik weer een keertje terug overstap naar dit merk.

Canon 100-400mm L USM

De Canon 100-400 mm L USM is ruim 16 jaar mijn beste maatje geweest als het gaat om het vastleggen van actie. Ook bij het maken van portretten levert hij prachtig werk en voor dieren fotograferen zou ik nooit een andere lens willen. Tenminste, dat heb ik altijd gezegd… Inmiddels is hij toch weg, de lens, omdat ik overstapte naar een systeemcamera van Fuji. De Canon 100-400 L USM is inmiddels vervangen door een Fuji 100-400mm, zoals je hierboven kunt lezen. De Canon 100-400mm ging vaak mee op reis, zeker wanneer ik vooraf wist dat de kans bestond dat we dieren zouden gaan zien was dit de eerste lens die ik in mijn tas stopte.

Canon 24-105mm L USM

Ook de Canon 24-105mm heb ik 12 jaar lang gehad. Deze lens heeft samen met mijn vorige Canon body 5D Mark II veel huwelijken, feesten en andere mooie momenten vastgelegd. Veel van de foto’s op deze website zijn dan ook gemaakt met deze combinatie. Een heel fijne allround lens, die ik net als de 100-400 mm niet had willen missen. Wat je op de 90D wel kwijt bent is de groothoek, aangezien 90D geen full frame is. Hou dus rekening met een crop factor van 1.6.

Marumi macro filter

In de tijd van Corona ga ik, net als de meeste mensen, veel minder op reis. Ik ben dus op zoek gegaan naar andere manieren van fotografie en hou me op het moment veel bezig met macro fotografie. De Marumi DHG Macro Achro 200+5 voorzetlens biedt goede mogelijkheden om macro fotografie te ontdekken. Lees hier meer over ervaringen met de Marumi voorzetlens.

Peak Design slide

Een zware camera vraagt om een goede, betrouwbare draagriem. Het systeem van Peak Design is heel fijn omdat je de draagriem snel los kunt klikken. Handig als je bijvoorbeeld op statief wilt fotograferen en de draagriem in de weg zit. Ook kun je een bevestiging in de schroefdraad van je camera plaatsen, waardoor een body met zware lens naar beneden hangt in plaats van opzij. Handig! De slide gebruik ik bij de Canon 90D en bij de Fuji X-T3 wanneer ik met de 100-400mm fotografeer.

Peak Design slide lite

Ook voor de Fujifilm X100F maak ik gebruik van een Peak Design draagriem. De Peak Design slide lite is geschikt voor een lichtere camera en is met 1 handeling langer en korter te maken, net als de slide. Ik heb best veel verschillende draagriemen gebruikt in de afgelopen jaren maar deze vind ik by far het prettigst. Peak Design heeft ook een nieuwe op de markt gebracht: de leash. Ik gebruik de slide lite voor de Fuji X100F maar ook voor de Fuji X-T3 wanneer hier een klein lensje op zit.

Peak Design Everyday backpack

Een flinke camera moet je meenemen in een goede, stevige tas. Een tas die aardig is voor je camera maar óók voor je rug. Ik heb al veel verschillende tassen gebruikt maar deze Peak Design is een blijvertje. Met bepaalde “schotjes” kun je de tas indelen zoals jij hem hebben wilt. De camera kun je aan de zijkant uit de tas halen, maar ook van bovenaf. Veel mogelijkheden!

Peak Design Sling

De Peak Design Sling 5L is een ideale tas om mee te nemen wanneer ik naar bestemmingen waar het onzeker is qua weer. De tas is waterdicht, je hoeft dus geen regenhoes te gebruiken. De Sling 5L past in de WANDRD PRVKE en dat is super handig; twee in één zeg maar! In de tas is plek voor bijvoorbeeld mijn Fuji X-T3 met 16-80mm of de Fuji X100F, een powerbank, de DJI Osmo pocket, smartphone, zonnebril en een klein flesje water. In de kleine vakjes kun je snoertjes en extra accu’s opbergen. Zonder alle losse dingetjes past de Fuji X-T3 met de 100-400mm ook in de tas, of bijvoorbeeld de Fuji X-T3 met een niet al te grote lens én de Fuji X100F. Ook de DJI Mini 2 past er in, mét alle toebehoren. Een fijne, kleine allround tas. De 5L is helaas niet meer verkrijgbaar; bij de nieuwere versies is keuze tussen 3L, 6L en 10L. De laatste gebruik ik inmiddels ook. In deze schoudertas past mijn MacBook samen met mijn twee Fuji camera’s plus meerdere lenzen en accessoires.

Ona The Bowery leather

Als ik alleen een kleine camera meeneem dan gaat de Ona Bowery mee. Ziet er bijna uit als een handtas, maar heeft wel bescherming voor je camera. Wat er in past? De Fuji X-T3 met kleine lens of de Fuji X100F, de DJI Osmo pocket, mijn telefoon, een powerbank, zonnebril koker, kleine portemonnee en een klein waterflesje. Voelt heel georganiseerd :-) Lees hier meer over mijn ervaringen met Ona The Bowery.

WANDRD PRVKE

Als ik een korte trip naar het buitenland maak en ik kan alleen handbagage meenemen dan is de WANDRD PRVKE mijn grootste vriend. In de tas is namelijk genoeg ruimte voor kleding, schoenen én de Peak Design Sling 5L. Zo heb ik op de plek van bestemming een cameratas die ik kan gebruiken en kan de WANDRD met kleding in de accommodatie of in de auto blijven.

Peak Design travel tripod

Een statief is onmisbaar wanneer je in de avond wilt fotograferen of overdag met lange sluitertijd (bijvoorbeeld bij watervallen). Dit statief van Peak Design weegt 1,56 kg (carbon zelfs maar 1,29 kg) en heeft een draagvermogen van 90 kilo (inclusief tas aan haakje). Makkelijk mee te nemen dus! Hij zit in een handige draagtas, maar hij past ook in het zijvak van mijn Peak Design tas. Ik hoef hem dan alleen even vast te binden met een spanbandje van de tas zelf.

GoPro Hero 9

Als ik iets actiefs ga doen in water of ergens waar ik geen spiegelreflex mee kan nemen mag de GoPro met me mee. Ideaal voor het vastleggen van actie en je hoeft geen rekening te houden met weersomstandigheden. Tijdens mijn reis naar Finland heb ik de GoPro diverse keren gebruikt (toen nog de Hero 6), bijvoorbeeld op de sneeuwscooter en tijdens de huskytocht. Deze beelden zie je terug in de video die geplaatst is in het artikel over Finland.

DJI Osmo Pocket

Een andere camera voor het vastleggen van mooie, vooral vloeiende beelden is de DJI Osmo Pocket. Super klein, past zo in je binnenzak. Je kunt hem direct gebruiken maar je kunt ook je smartphone aan de camera bevestigen voor meer opties. Door de gimbal zijn de beelden mooi vloeiend. De video in Garmisch Partenkirchen is gemaakt met de Osmo Pocket.

DJI Mini 2

De DJI Mini 2 gaat eigenlijk te weinig met me mee. Door steeds veranderende regels in het buitenland ben ik vaak wat huiverig. De DJI Mini 2 volgt bij mij de DJI Phantom 3 professional op, die te groot is om mee te nemen als ik alleen op reis ga. Een video van de Algarve waar ik de DJI Phantom mee had vind je hier.

iPhone 13 Pro Max

Fotografeer jij met je telefoon?? Ja! Best vaak eigenlijk. De iPhone 13 Pro Max maakt echt mooie beelden, vooral met minder goede lichtomstandigheden. Zo heb ik bijna alle foto’s in dit artikel over Split en in dit artikel over Lissabon gemaakt met de iPhone (toen nog de XS Max). Ideaal vind ik ook de geotagging, kun je altijd weer terug vinden waar je foto’s gemaakt zijn.

Powerbank 20000mAh

Waar zou ik zijn zonder een powerbank? Die gebruik ik echt zó veel op reis. Voor mijn telefoon maar tegenwoordig ook voor de Fujifilm, die ik via USB kan opladen. Twee USB kabels mee en ik kan beide toestellen tegelijkertijd opladen. Als ik mijn Ona Bowery mee heb kan ik zelfs nog heel gemakkelijk fotograferen met mijn iPhone tijdens het opladen. De USB kabel is lang genoeg wanneer de powerbank in de tas blijft. Ideaal!

Nisi V5 filters

Als je overdag gebruik wilt maken van lange sluitertijden heb je grijsfilters nodig. Die kun je kopen precies in de filtermaat van je lens maar je kunt ook een universeel systeem kopen. Ik zweer bij het filtersysteem van Nisi, waar ook meteen een polarisatiefilter zit. De adapters zitten op je lens, hier klik je gemakkelijk de filterhouder op. Ook filters van andere merken passen in de houder. Zo heb ik de LEE Big stopper en de LEE Little stopper.

Canon RS-60E3 draadontspanner

Ook onmisbaar tijdens fotografie met lange sluitertijd is een draadontspanner. Alhoewel dat niet helemaal waar is, want je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de ingebouwde zelftimer van je camera. De draadontspanner vind ik zelf een stuk fijner in gebruik dan de zelftimer. Je zou het misschien niet verwachten maar deze draadontspanner van Canon is ook te gebruiken met de Fuji X100F en de Fuji X-T3. Bij het fotograferen van het noorderlicht vind ik een draadontspanner echt onmisbaar!

*Uitgelichte foto door Laura Vlaanderen | @Laura Vlaanderen

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Meer directe linkjes naar aanbieders vind je op deze pagina. Voor nu: veel leesplezier!
Back to top button