Les Gorges du Verdon; fabelachtig mooi stukje Frankrijk

Steile rotswanden die de 700 meter aantikken. Azuurblauw water. Smalle doorgangen en verborgen strandjes. We hebben het over Les Gorges du Verdonook wel Grand Canyon du Verdon genoemd. Eén van Europa’s langste kloven waar maar liefst 25 kilometer lang blauwer dan blauw water doorheen stroomt.

We vinden Les Gorges du Verdon een kleine 100 km landinwaarts vanaf de Côte d’Azur (Frejus) in het enorme kalksteenplateau van de Alpes-de-Haute-Provence. Miljoenen jaren heeft de Verdon erover gedaan om haar huidige vorm te verkrijgen en dit heeft geresulteerd in nauwe doorgangen, stroomversnellingen en vele spectaculaire vergezichten.

Op welke manier ontdek je Les Gorges du Verdon het beste?

Het hele gebied waar de Verdon doorheen stroomt leent zich uitermate goed voor heel uiteenlopende activiteiten. Langs zowel de noord- als de zuidkant van de Verdon vind je meerdere startpunten voor wandelingen. Bereid je hier goed op voor en lees je in want elk jaar verdwalen er veel mensen in dit gebied. Vraag bij de plaatselijke VVV om kaarten met daarop de wandelroutes en om meer informatie.

Met de auto langs alle uitzichtpunten

Langs de hele Verdon kom je prachtige uitzichtpunten tegen. De route langs de noordzijde van de Verdon blijft het langst dichtbij de kloof en hier heb je magnifiek uitzicht over de kloof. Tip: In de ochtend valt het zonlicht op het water en heb je van bovenaf het mooiste zicht. Het water is supermooi blauw! Na 14.00u is er alleen maar schaduw, wat niet wil zeggen dat het niet spectaculair is want de hoge rotswanden blijven, maar het water kleurt dan stukken minder blauw.

Route des Crêtes in de Verdon

Vergeet niet de Route des Crêtes mee te pakken bij het rijden van de Route des Gorges. Een “loop”met mooie uitkijkpunten kom je hier tegen; vooral op het punt Belvedère de Trescaire waarbij je links naar Point Sublime kijkt en rechts de Verdon volgt. Hier zie je bij het naar beneden kijken niets anders dan steile rotswanden onder je, eindigend in een enorme diepte.

Wanneer je kindjes echt nog klein zijn is het ideaal om (een deel van) deze route(s) te rijden, bijvoorbeeld precies op het moment dat je kindje slaapt. Bij de meeste uitkijkpunten hoef je ook niet ver bij je auto weg te lopen om van het uitzicht te genieten. Meer informatie over de Gorges verkennen met de auto vind je op de website Beyond.fr.

Varen door de Les Gorges du Verdon

Varen door de Verdon klinkt heel leuk maar waar begin je? Waar huur je dat bootje of die kano? De beste plek naar onze mening is bij Pont du Galetas. De Verdon mondt hier uit in het stuwmeer Lac Sainte Croix (14 km lang, 2 km breed) en op dit laatste stuk vind je de indrukwekkende hoge rotswanden. Je kunt aan beide kanten van de brug gratis parkeren en er is genoeg plek. Zorg er in het hoogseizoen wel voor dat je vroeg bent; om de drukte voor te zijn én om te genieten van het zonlicht op het water in de kloof. Vanaf Frejus is het een kleine 80 km rijden naar deze parkeergelegenheid.

Kano, kajak of waterfiets huren

Zoals we hierboven al schreven kun je aan beide kanten van het Lac Sainte Croix diverse vaartuigen huren. Gemotoriseerd vervoer is verboden; een eigen (opblaas-)boot met losse motor hoef je dus niet mee te nemen. Wanneer het rustig weer is en je gewoon even een indruk wilt krijgen is het in principe voldoende om voor 1 uur iets te huren. Het begin van de kloof, waar de hoge, steile rotswanden zijn is meteen het meest indrukwekkende stuk. Wil je iets rustiger aan doen en ook nog even aanmeren dan zou je 2 uur kunnen overwegen.

Sluizen in de Verdon

Hou er rekening mee dat de steile strandjes vrij modderig zijn en voornamelijk bestaat uit kiezels en steentjes. Doordat 2x per week de sluizen open gaan stijgt het water en komen de strandjes steeds weer onder water te staan. Dit gebeurt op maandag- en donderdagavond, waardoor het water de volgende ochtend hoger staat en er iets meer stroming aanwezig is. Wees gerust; het is niet ineens “wild” water maar je moet wat harder trappen in je waterfiets of steviger peddelen in je kano :-) Bijkomend voordeel van hoog water is wel dat het water helder is en heel erg blauw. Op de dag vóór de sluis open gaat kan het nog wel eens wat bruinig kleuren, wanneer je van fotografie houdt is dat dus wel iets om rekening mee te houden.

kano of waterfiets huren in Les Gorges du Verdon; fabelachtig mooi stukje Frankrijk - AllinMam.com

Wat kost een kano of waterfiets huren in de Verdon?

Het huren van een kajak kan al vanaf €8,00 per uur; je hebt dan een 1 persoons kajak. Een 2/3 persoons kajak kost €14,00 (kano gelijke prijs), een 2/3 persoons waterfiets €14,00 en een 4/5 persoons waterfiets €16,00*. Op de waterfietsen kunnen kinderen ook gemakkelijk zitten zonder mee te fietsen (voorop het dekje). Wil je voor 2 uur een kano of waterfiets huren dan betaal je het dubbele van hierboven genoemde prijzen. Elektrische bootjes zijn ook te huur; wil je niet mis grijpen zorg er dan voor dat je vroeg aanwezig bent. Voor kinderen zijn er zwemvestjes te huur.

Kano huren in Les Gorges du Verdon - AllinMam.com

Andere activiteiten in de Gorges du Verdon

Ga je de Gorges verkennen met oudere kinderen, of alleen met volwassen mensen? Dan zijn er talloze andere mogelijkheden om deze omgeving te verkennen. Denk aan paragliding, hiking, raften, bungee jumpen, paardrijden, klimmen en veel meer. Je kunt deze verschillende activiteiten boeken via Get Your Guide.

Mooie uitkijkpunten en plekjes langs de Verdon

Langs de Verdon vind je heel veel mooie plekjes, zoals we al eerder schreven. Naast het prachtige punt op de Route des Crêtes met uitkijk op Point Sublime belichten we graag nog een aantal plekjes.

Couloir Samson

Wanneer je met de auto op de D952 (bruine route) rijdt nabij Rougon rijdt heb je een afslag naar Couloir Samson. Dit is het officiële begin van de Gorges en je vindt er meteen een hele smalle doorgang. Je hebt hier goede parkeergelegenheid en via diverse trappen daal je een heel stuk af naar beneden. Onderaan de steile rotswanden is een “strandje” met kiezels; een idyllisch plekje! Je komt hier veel klimmers tegen; zij gebruiken deze plek als uitvalsbasis voor klimactiviteiten.

Gorges du verdon Couloir Samson - AllinMam.com

Pont de Carajuan

Een mooie en perfecte plek om met kinderen een paar uurtjes te vertoeven is Pont de Carajuan, met genoeg parkeergelegenheid langs de kant van de weg. Je vindt hier alleen maar kiezels waar leuke kleine “beekjes” doorheen stromen. Superleuk voor je kinderen om dammetjes te bouwen en lekker te spelen. Kijk wel uit bij de rivier zelf; het is hier niet ineens heel diep maar het water stroomt wel erg snel. Hou er rekening mee dat op de dagen dat de sluizen open zijn de hoogte van het water kan fluctueren.

Balcons de la Mezcla

Een plek op de Route de la Comiche Sublime (groene route) langs de zuidzijde van de Verdon waar je prachtig panoramische uitkijk hebt op een scherpe bocht (een knik) in de Verdon. De plek heeft haar naam te danken aan het als balkon gebouwde uitkijkplateau.

Overnachten in de buurt van Les Gorges du Verdon

In de buurt van de Gorges vind je talloze overnachtingsplekken en heel veel campings. Wij verbleven Op Sûnelia camping Holiday Green in Frejus en hebben een dagtrip gemaakt naar de Gorges du Verdon, wat heel goed te doen is. Ruim anderhalf uur rijden en onderweg kom je door leuke oude stadjes.

Les Gorges du Verdon als dagtrip bij vakantieadres aan de kust

Is jouw vakantieadres aan de kust en heb je de mooiste stranden van Zuid-Frankrijk zo’n beetje gezien? Is het tijd om een dagje naar Les Gorges du Verdon te rijden? Plan je Gorges du Verdon trip op een zaterdag en ga lekker vroeg op pad. Bezoek eerst het leuke stadje Aups waar op zaterdag markt is en zorg dat je ruim voor de middag aankomt bij Pont de Galetas voor het mooiste licht in de kloof; het is dan ook nog niet zo druk bij de kanoverhuur. Op zaterdag heb je mooi helder, blauw water doordat donderdag- op vrijdagnacht de sluizen open zijn. In de middag kun je in Moustiers Sainte Marie heerlijk lunchen, ronddwalen en het kerkje bovenop de berg bezoeken om daarna via een van de routes langs de Verdon weer richting je vakantieadres aan de kust te rijden.

Les Gorges du Verdon Route des Gorges - AllinMam.com

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button