Wat te zien in de Vaucluse: mooiste dorpen en bezienswaardigheden

De Vaucluse is een departement in de Franse regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, in de volksmond beter bekend als de Provence. In het midden van de Vaucluse, strekkend van west naar oost, ligt de bergketen Luberon (Petit Luberon en Grand Luberon). In het noorden vind je de uitlopers van Monts de Vaucluse, onderdeel van de Franse Voor-Alpen. Dit alles ligt in Parc Naturel Régional du Luberon, een natuurpark dat in 1997 door UNESCO werd benoemd tot biosfeerreservaat. Niet zo gek dat de regio niet alleen bekend staat als de Vaucluse, maar ook “gewoon” als Luberon. In het dal tussen de bergketens in liggen uitgestrekte lavendelvelden, wijngaanden, bossen én eeuwenoude dorpjes, waarvan er diverse op de “lijst van mooiste dorpen in Frankrijk” staan. Benieuwd naar de mooiste dorpen van de Vaucluse? Naar wat er te doen en te zien is in de regio en naar bijzondere bezienswaardigheden in de Vaucluse? Lees dan snel verder.

Les Plus Beaux Villages de France

Maar liefst 160 dorpen in Frankrijk staan op de lijst met mooiste dorpen van Frankrijk. De lijst is opgesteld door de onafhankelijke organisatie Les Plus Beaux Villages de France. De meeste dorpen die zijn verkozen tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk liggen in het zuiden van het land. Onder meer de Vaucluse dorpen Gordes, Ménerbes, Séguret, AnsouisRoussillon, Lourmarin en Vanasque staan op deze lijst.

Lees ook: Ontdek het oude centrum van Aix-en-Provence

Wat te zien in de Vaucluse?

In de Vaucluse is veel te zien én veel te doen. Allereerst is de Vaucluse een paradijs voor actieve mensen. In de bergen zijn veel wandelroutes uitgezet. Van bovenaf heb je mooie uitzichten op het groene, brede dal. Het dal is perfect om te ontdekken op een (elektrische) fiets. Bezoek lavendelvelden, proef wijn bij één van de wijn chateaus en bezoek de mooie, honderden jaren oude dorpen in de Vaucluse. Naast wijngaarden zijn er in de Vaucluse ook meerdere olijfboomgaarden. Dé perfecte plek dus om ergens olijfolie te gaan proeven. Er zijn kastelen en goede restaurants, waar heerlijke gerechten opgediend worden. Iets waar Frankrijk natuurlijk bekend om staat.

Lourmarin bezienswaardigheden en tips Vaucluse mooie dorpen Luberon Provence - Reislegende.nl

Oppède-le-Vieux

Eén van de dorpen in de Vaucluse waarvan ik erg onder de indruk ben is Oppède-le-Vieux. Het oude gedeelte van Oppède is eeuwen geleden gesticht, bovenop een bergtop. In de 17e eeuw verlieten bewoners dit deel van het dorp, mede doordat andere dorpen veel beter toegankelijk waren dan Oppède-le-Vieux. Het nieuwere gedeelte van Oppède, onderaan de berg, groeide gestaag door. Het oude gedeelte werd vergeten en groeide uit tot een spookdorp. Na de Tweede Wereldoorlog herontdekte een groep kunstenaars het oude Oppède bovenop de berg. De kunstenaars vonden dat dit gedeelte van het dorp niet verloren mocht gaan en zij begonnen met het opknappen van het idyllische bergdorp. In de decennia daarna trokken steeds meer mensen naar Oppède-le-Vieux, om er weer te gaan wonen. Er wordt volop gerestaureerd en het is een feestje om er rond te lopen.

Bezienswaardigheden in Oppède-le-Vieux

Het is een must om helemaal naar boven te lopen, naar de prachtig gerestaureerde Église Notre-Dame Dalidon. Naast de kerk zijn de ruïnes van het kasteel te zien. Je vraagt je af hoe men eeuwen geleden alle bouwmaterialen naar boven heeft gekregen!

Ménerbes

Niet ver van Oppède-le-Vieux ligt het plaatsje Ménerbes. Ménerbes is gebouwd op de top van een heuvel, waardoor je het van grote afstand al ziet liggen. Het dorp werd in één keer bekend na het verschijnen van het boek A Year In Provence van Peter Mayle. Het boek was de inspiratiebron voor de in 2006 verschenen film A Good Year met Russell Crowe in de hoofdrol. Alhoewel de opnames voor de film grotendeels in Gordes plaatsvonden trokken er na het uitkomen van de film nog meer mensen naar Ménerbes (en Gordes).

Bezienswaardigheden in Ménerbes

Hôtel d’Astier de Montfaucon is hier een van de bezienswaardigheden, gebouwd in de 17e eeuw. Het pand is door de eeuwen heen gebruikt als hospice en als jongensschool. Nadat het helemaal vervallen was werd het pand in 1996 geclassificeerd als historisch monument, waarna het volledig kon worden gerestaureerd. Sinds de renovatie vind je er Maison de la truffe et du vin du Lubéron, waar je wijzer wordt in de wereld van truffels en wijnbouw. La Tour de l’Horloge (klokkentoren) staat aan hetzelfde plein. Loop onder de toog ernaast door en je hebt een prachtig weids uitzicht over de omgeving.

Andere bezienswaardigheden in Ménerbes zijn onder meer de La Chapelle Saint-Blaise (kapel uit 1734), Le dolmen de la Pitchoune (Franse hunebedden), La Prison (gevangenis uit 1573), La Maison Dora Maar (huis van ”muze” van Picasso), Porte Saint Sauveur (toegangspoort in middeleeuwen) en Église Saint-Luc (kerk uit 13e eeuw). Een aanrader is zeker ook een bezoek aan het iets verderop gelegen Abbaye St-Hilaire, een Karmelieten klooster uit de 13e eeuw.

A Year in Provence
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 03:04
Vaucluse Menerbes mooiste dorpen Luberon Provence - Reislegende.nl

Lacoste

Een ander prachtig bergdorp is Lacoste. Wat een mooie plaatjes kun je hier schieten! Lacoste is een wirwar van smalle middeleeuwse straatjes met kleine, oude en scheve huisjes. Gekleurde voordeuren, fleurige bloempotten, poorten en adembenemende vergezichten. In de geschiedenisboeken wordt Lacoste al in de 11e eeuw genoemd. In het zicht ligt Chateau de Lacoste, gebouwd in de 11e eeuw. In de 17e eeuw verbleef de Markies de Sade (Louis-Alphonse Donatien de Sade) hier een aantal jaren, een persoon waar nogal wat schandalen aan vast kleefden. In 1792 werd het kasteel verwoest tijdens oproer.

Pierre Cardin en Lacoste

De ruïne werd in 2001 gekocht door de Franse modeontwerper Pierre Cardin. Tot zijn dood in 2020 organiseerde het mode icoon iedere zomer een muziekconcert in een voormalige steengroeve, vlakbij het chateau. In Lacoste zelf was men niet zo blij met de komst van Pierre Cardin. Alhoewel hij veel van het stadje heeft opgeknapt vonden bewoners dat hij alles te veel naar zijn hand wilde zetten. Ik moet zeggen, als je door Lacoste heen wandelt of fietst merk je daar niets van. Het is gewoon een ontzettend mooi en karakteristiek plaatsje.

Bezienswaardigheden in Lacoste

Bezienswaardigheden in Lacoste zijn onder meer Eglise Saint-Trophime (kerk uit 12e eeuw), Portail de la garde (poort uit 16e eeuw), Beffroi et son campanile (middeleeuwse wachttoren) en de Lavoirs (wasplaats). Daarnaast zijn er in Lacoste naast de hierboven genoemde Portail de la garde meerdere poorten en gewelven te zien waaronder onder andere Le Portail des Chèvres en Le portail vu de l’autre côté. Een plek waar je echt even langer de tijd voor moet nemen, geef je ogen de kost!

Gordes

Een bekend dorp in de Vaucluse is Gordes. Wanneer je op dit dorp af rijdt is de kans groot dat je stopt op een punt vanwaar je een indrukwekkende kijk hebt op dit bergdorp. Het is bijna sprookjesachtig hoe dit dorp erbij ligt. Loop vooral ook helemaal naar het onderste gedeelte van het dorp, hier is het een stuk rustiger dan bovenin. Dat is de plek waar toeristen blijven die even snel Gordes komen bezoeken. Beneden heb je mooie uitzichten en het is indrukwekkend om, wanneer je naar boven kijkt, alle huizen te zien die tegen de bergwand zijn aangebouwd.

Bezienswaardigheden in Gordes

Bezienswaardigheden in Gordes zijn onder meer: Château de Gordes (kasteel uit 11e eeuw), markt op dinsdag, La fontaine de la Place Genty Pantaly (tot 1956 enige watertappunt), Eglise Saint-Firmin (gebouwd op plek van voormalige Romaanse kerk), La porte de Savoie (middeleeuwse toegangspoort van Gordes), Aumônerie Saint Jacques (voormalige verblijfplaats voor pelgrims), Le Lavoir de la Fontaine-Basse (voormalig bruisend centrum van Gordes en algemene wasplaats) en Les Caves du Palais Saint-Firmin (historisch monument, kelders waar ambachtslieden werkten).

Gordes Vaucluse tips en bezienswaardigheden mooie dorpen Luberon Provence - Reislegende.nl

Lekker eten in Gordes: La Bastide de Pierres

In Gordes zijn verschillende restaurants te vinden. Ik lunch bij het Italiaanse restaurant La Bastide de Pierres op een kleurrijk en sfeervol terras. De lasagne is heerlijk en ook de gerechten van mensen om me heen zien er goed uit. De bediening is druk maar vriendelijk. Ook bij minder weer is het gezellig eten binnenin het restaurant, waar het er net ze sfeervol uit ziet als buiten.

Overnachten in Gordes: Hotel & Spa Carcarille

Tijdens mijn verblijf in de Vaucluse slaap ik een aantal nachten in Hotel & Spa Carcarille. Carcarille ligt op het platteland, op zo’n 5 minuten afstand (auto) van het oude Gordes. De kamers zijn allemaal verschillend maar allemaal prachtig, het hele hotel is mooi. Sfeervol ingericht met aandacht voor (authentieke) details. Het hotel beschikt over een buitenzwembad en over sauna faciliteiten. Ook kun je er massages boeken. Dineren in restaurant Le C mag je bij een verblijf in Carcarille niet overslaan. Mooie verfijnde Franse gerechten worden hier geserveerd, bereid met regionale producten. Uiteraard worden er ook wijnen geschonken uit de regio. Een dikke aanrader!

Lourmarin

Een ander dorp in de Vaucluse wat je eigenlijk niet mag missen is Lourmarin. Wat in Lourmarin meteen opvalt is het kasteel van Lourmarin. Het ligt iets van het dorp af, op een heuvel. Vanaf het kasteel heb je prachtig uitzicht over het dorp Lourmarin. De straatjes van Lourmarin ontdek je het beste te voet. Lekker rondstruinen langs alle middeleeuwse pandjes, waar leuke winkeltjes en restaurantjes in gehuisvest zijn. Vergeet niet de drukkere hoofdstraatjes achter je te laten en af te dwalen naar de achtergelegen straatjes. Hier kun je je zomaar een beetje voorstellen hoe het gevoeld moet hebben in de middeleeuwen.

Bezienwaardigheden in Lourmarin

Bezienswaardigheden in Lourmarin zijn onder meer Château de Lourmarin (kasteel uit de 15e eeuw), Fontaine de la Place (fontein uit 17e eeuw), La Fontaine Couverte (algemene wasplaats), Eglise Saint-André et Saint-Trophime (kerk uit 12e eeuw), Fontaine aux Trois Masques (fontein uit jaren ’30) en Le Beffroi (belfort uit 17e eeuw).

Roussillon

Het dorp kleurrijke Roussillon is bekend om haar okergroeves: Le Sentier des Ocres. Roussillon is hierdoor anders dan alle andere dorpen in de Vaucluse. De huizen in het dorp hebben allemaal okergele, roze en rode tinten doordat er plaatselijke grondstoffen voor de bouw worden gebruikt. Dit maakt Roussillon een dorp als geen ander. Meer weten? Lees dan het artikel over Roussillon dat ik eerder schreef. Vergeet na je bezoek aan Le Sentier des Ocres of na een wandeling door Roussillon niet een ijsje te halen bij Glacier des Ocres, met zicht op de felgekleurde okergroeves.

Village in the Vaucluse
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 07:47
Roussillon bezienswaardigheden Vaucluse mooie dorpen Luberon tips Provence - Reislegende.nl
Le Sentier des Ocres Vaucluse bezienswaardigheden Luberon tips Provence - Reislegende.nl

L’Isle-sur-la-sorgue

Ben je een antiek liefhebber? Dan is het rivierdorp L’Isle-sur-la-sorgue the place to be. L’Isle-sur-la-sorgue is het thuis van vele rommelmarkten en antiekwinkels. Ieder weekend is er antiekmarkt waarbij er meer dan 300 kramen staan opgesteld. Twee keer per jaar wordt dit aantal bijna verdubbeld (met Pasen en in augustus). Van heinde en verre komen mensen naar L’Isle-sur-la-sorgue op zoek naar bijzondere spulletjes. Ook als er geen antiekmarkt is hoef je je hier niet te vervelen. In Ile aux brocantes bieden tientallen antiekhandelaren goederen aan, evenals in Village des Antiquaires.

Bezienswaardigheden in L’Isle-sur-la-sorgue

Daarnaast staat L’Isle-sur-la-sorgue ook bekend als “klein Venetië van de Provence” of als ”het Venetië van Zuid-Frankrijk”, door het vele water dat er te vinden is. Er zijn zelfs 17 waterraderen te vinden in L’Isle-sur-la-sorgue! Van dat water wordt goed gebruik gemaakt ieder jaar op de eerste zondag van augustus, wanneer er een drijvende markt is. Verse, lokale producten worden uitgestald op “nego chins”, typische boten van L’Isle-sur-la-Sorgue. Een ware happening waar veel mensen op af komen. De rest van het jaar is er markt aan wal: iedere donderdag plaats van 07.00u tot 12.00u en iedere zondag van 07.00u tot 13.00u. Op 15 minuten afstand van L’Isle-sur-la-sorgue vind je Fontaine-de-Vaucluse, de (karst)bron van de Sorgue rivier. Het is de op vier na grootste bron ter wereld en de belangrijkste bron van Frankrijk.

L'isle sur la sorgue Vaucluse mooiste dorpen Luberon tips en bezienswaardigheden Provence - Reislegende.nl
Antiekmarkt in de Vaucluse L'isle sur la sorgue bezienswaardigheden en tips Luberon Provence - Reislegende.nl

Cavaillon

Ook Cavaillon is de moeite waar om te bezoeken, al is het maar voor de wandeling naar de top van Saint Jacques hill. Heel eerlijk moet ik zeggen dat ik van het centrum van Cavaillon niet veel heb gezien, ik ben te lang bovenop de heuvel gebleven. Eenmaal beneden was het bijna donker, tijd om te dineren en de volgende ochtend vroeg had ik alweer andere dingen op het programma staan.

Een gids vertelde me echter dat Cavaillon een lange geschiedenis heeft. De Cavares, een Keltisch volk, bouwden bovenop Saint Jacques hill een oppidum (versterkte vestiging). Een perfecte plek, door de hoogte hadden ze hier goed zicht op de omgeving. In de eerste eeuw, na de verovering door de Romeinen, groeide Cavaillon uit tot een belangrijke Gallo-Romeinse stad. De stad was tot aan de 19e eeuw ommuurd. De Romeinse bogen zijn hiervan een overblijfsel. Nog een leuk feitje: Cavaillon is een van de grootste telers van de Charentais meloen, ook wel Cavaillon meloen genoemd.

Bezienswaardigheden in Cavaillon

Bezienswaardigheden in Cavaillon zijn onder meer Arc Romain de Cavaillon (ook wel Arc Cavaillon Général Marius genoemd, Romeinse poort uit 1e eeuw), Saint Jacques hill (ook wel Colline Saint-Jacques of Mont-Caveau genoemd, prachtig uitzicht over Cavaillon), Cathédrale Notre Dame et Saint Véran (kathedraal uit 12e eeuw), Hôtel d’Agar (een renaissancepaleis gebouwd boven de Romeinse thermen), Synagogue de Cavaillon (synagoge uit 18e eeuw) en La Chapelle Notre-Dame des Vignères (kapel uit 11e eeuw).

Cavaillon Vaucluse mooie dorpen Luberon Provence tips - Reislegende.nl

Lekker eten in Cavaillon: L’Instant Gourmand

Dineren doe ik bij restaurant L’Instant Gourmand. Heerlijk! Op de kaart staan Provençaalse gerechten die allemaal met even veel zorg worden uitgeserveerd. De sfeer in het restaurant is fijn, de bediening heel aardig. Een aanrader in Cavaillon.

Overnachten in Cavaillon: Hôtel du Parc

Ik overnacht in Cavaillon in Hôtel du Parc. Van buiten denk ik eerst ”mmmm….” maar eenmaal binnen word ik meteen het leuke, speelse interieur ingezogen. Alsof ik op een soort antiekmarkt terecht gekomen ben. Verschillende ouderwetse bordjes bij het ontbijt, vogelkooitjes op het buffet, oude boeken, schilderijen aan de muur, hoekjes met theekransjes en veel meer. De kamers zijn netjes en de bedden liggen lekker. Een leuke plek om te overnachten in de Vaucluse.

Pont Julien, Romeinse brug in Bonnieux

Pont Julien is een Romeinse stenen boogbrug in de gemeente Bonnieux. De brug is gebouwd over de Calavon rivier en dateert uit 3 voor Christus. De brug was ooit onderdeel van de Via Domitia, een belangrijke Romeinse route van Italië naar Romeinse gebieden in Frankrijk. Tot 2005 werd de brug gebruikt voor autoverkeer, tot er iets verderop een nieuwe brug gebouwd werd. Dat betekent dat de brug meer dan 2000 jaar lang onafgebroken werd gebruikt. Vandaag de dag kun je zowel te voet als op de fiets over de brug heen naar de andere kant van de rivier. Een heerlijke plek om wat tijd door te brengen langs de oevers en pootje te baden in het water.

Pont Julien bezienswaardigheden Vaucluse Luberon Provence - Reislegende.nl

Wijnproeven: Château la Verrerie

Gek op wijn? Dan kan ik een wijnproeverij bij Château la Verrerie aanbevelen. Hier produceren ze mooie wijnen, waarvan vooral de rosé bij mij erg in de smaak viel. Je kunt op een guided tour boeken waarbij je een kijkje neemt in de wijngaarden en in de wijnkelders. Een stuk wijn-wijzer ga je na zo’n 2 uur weer richting je hotel.

Chateau la Verrerie wijnproeverij in de Vaucluse bezienswaardigheden en tips Luberon Provence - Reislegende.nl

Olijfolie proeven: Moulin du Clos des Jeannons

Liever olijfolie proeven dan wijn? Dat kan in de Vaucluse ook heel goed. Ik doe dat bij Moulin du Clos des Jeannons, een echt familiebedrijf in Gordes. André Horard richtte in 2003 het familiebedrijf op, wat jij vandaag de dag leidt samen met zijn zoon. Verschillende olijfoliën van Moulin du Clos des Jeannons hebben al prestigieuze prijzen binnen gesleept. Ik proef er een aantal en ik kan je zeggen, ze zijn erg lekker. Het is mogelijk om in de winkel olijfoliën te kopen, evenals andere olijfolie gerelateerde producten.

Fietsen in de Vaucluse

Een ideale manier om de Vaucluse te ontdekken is op de (elektrische) fiets. De natuur is zó mooi, dat het eigenlijk zonde is om dat van achter een autoruit te bekijken. Pak een elektrische fiets, dan kun je ook gemakkelijk de berghellingen op komen om diverse bergdorpjes te bezoeken. Ik bezocht onder meer de dorpen Ménerbes, Lacoste en Oppède-le-Vieux met een elektrische fiets. Een mooi rondje waarbij ik ook Pont Julien meepakte. Uiteraard kun je veel meer bezichtigen op de fiets. Inspiratie voor een fietstocht door de Provence kun je opdoen in het boek Met de fiets door de Provence.

Fietsen in de Vaucluse, mooiste dorpen Luberon ontdekken op de fiets - Reislegende.nl

Hoe kom je in de Vaucluse?

De makkelijkste manier is misschien met een eigen auto, zeker wanneer je voor langere tijd (bijvoorbeeld je zomervakantie) in de Vaucluse wilt verblijven. Van Utrecht is het ongeveer 1150 kilometer rijden naar het gebied. Wil je de Vaucluse gaan ontdekken in een paar dagen? Dan is vliegen naar Marseille en een auto huren de beste manier. KLM vliegt in twee uurtjes vanaf Amsterdam naar Marseille, voor je het weet zit je dus in je huurauto richting de Vaucluse. Een auto huur ik zelf altijd bij Sunny Cars. Sunny Cars biedt een all-in service waarmee je altijd voor alles verzekerd ben en niet voor onverwachte kosten komt te staan. Ook krijg je bij schade je eigen risico terug betaald. Vergeet niet op weg naar de Vaucluse te stoppen in Aix-en-Provence; deze prachtige stad is een bezoekje zeker waard!

Met de fiets door de Provence
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 03:02

Walking in the Provence
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 07:41

Provence en de Cote d’Azur – Capitool reisgidsen
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 07:46

Lonely Planet Provence & Cote d’Azur
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 07:44
bol.com
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 03:02

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button