7 inspirerende musea aan de Franse Atlantische kust

Volgens velen is het een van de mooiste streken in Frankrijk: de Franse Atlantische kust. Tussen La Baule-Guérande en Hendaye geniet je niet alleen van zon, strand en diverse landschappen maar ook van culturele ervaringen. Voor de cultuurliefhebber zijn er zeven inspirerende musea die bezoekers meenemen op een reis door de tijd, de natuur en de maritieme geschiedenis van de regio. Of je nu geïnteresseerd bent in de zoutwinning in Sabres, de mosselen van Les Sables-d’Olonne of de vuurtorens aan de Gironde; deze musea bieden een boeiende ontdekkingstocht. Daarnaast is een bezoek aan een museum uit onderstaand lijstje zeker niet alleen een optie voor een regenachtige dag.

Ecomusée Saint-Nazaire: de maritieme geschiedenis van de Atlantische Kust

Aan de oevers van de Loire, waar de rivier uitmondt in de Atlantische Oceaan, ligt het Ecomusée Saint-Nazaire. Dit juweeltje werd in 2023 niet voor niets uitgeroepen tot het beste ecomuseum van Frankrijk. Het museum neemt bezoekers mee op een fascinerende reis door de maritieme geschiedenis van de stad en toont de soms barre werkomstandigheden van de scheepsbouwers en de impact van de Tweede Wereldoorlog op Saint-Nazaire. Het Ecomusée is een belevenis voor jong en oud. 

Tip: combineer het museum met een picknick op het strand of een fietstocht door het moerasgebied van La Brière.

Museum du Coquillage: een paradijs voor schelpenliefhebbers

In het Muséum du Coquillage (Schelpenmuseum) in Les Sables d’Olonne draait alles om schelpen en de schoonheid en diversiteit van deze maritieme schatten. Dit unieke museum herbergt een schat aan meer dan 50.000 schelpen van over de hele wereld. Museumbezoekers kunnen zeldzame en exotische exemplaren ontdekken, maar ook de fascinerende wereld van gefossiliseerde schelpen en alles te weten komen over deze creaties van de natuur. Interactieve tentoonstellingen maken het museum tot een onderhoudende en leerzame ervaring voor jong en oud.

Tip: Ga direct vanuit het museum naar het grote strand van Les Sables d’Olonne en ga zelf op zoek naar schelpen.

Musée du Nouveau Monde: een venster naar de Nieuwe Wereld

Voor veel Fransen in de 16e eeuw waren de middeleeuwse torens van La Rochelle het laatste beeld van Frankrijk dat ze meenamen naar Amerika om een betere toekomst tegemoet te gaan. Het Musée du Nouveau Monde ligt in het hart van La Rochelle en neemt bezoekers mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de trans-Atlantische betrekkingen. De uitgebreide collectie schilderijen, gravures, tekeningen, beeldhouwwerken, oude kaarten en decoratieve voorwerpen neemt je mee van West-Indië tot “Nieuw Frankrijk” en de ontdekking van het Westen. Het museum is gevestigd in Hôtel Fleuriau, een voormalig herenhuis uit de 18e eeuw. 

Tip: Breng wat meer tijd door in La Rochelle, slenter over de markt en bekijk de oude haven met zijn drie iconische torens.

Musée du phare de Cordouan & des Phares et Balises: op avontuur in het museum

Op zoek naar een avontuurlijke middag vol geschiedenis, prachtige uitzichten en een frisse zeebries? Dan kan een bezoek aan het Musée du Phare de Cordouan & des Phare et Balises niet ontbreken wanneer je de Franse Atlantische kust bezoekt. Het museum ligt in Le Verdon-sur-Mer aan de voet van de Phare de Grave, een statige vuurtoren uit 1859. Het museum zelf is klein, maar fijn. De tentoonstelling staat vol fascinerende informatie over de geschiedenis van de vuurtorens in de regio en natuurlijk staat de beroemde Phare de Cordouan centraal. Vakantiegangers kunnen alles te weten komen over de bouw van de vuurtorens, het leven van de vuurtorenwachters en de technische apparatuur die door de eeuwen heen werd gebruikt. Een van de hoogtepunten van het museum is de houten matelier. Deze voormalige reddingsboot bracht tientallen jaren lang de bemanning van de vuurtoren van Cordouan naar hun werkplek. Na een bezoek aan het museum raden we je aan de Phare de Grave te beklimmen om te genieten van een uitzicht over de Atlantische Oceaan en de monding van de Gironde.

Tip: combineer je bezoek aan het museum met een boottocht naar de Phare de Cordouan.

Ecomusée de Marquèze: een tijdreis door Les Landes

Verscholen in de bossen van Les Landes, nabij het pittoreske dorpje Sabres, ligt een juweeltje van een museum: het Ecomusée de Marquèze – een van de eerste ecomusea in Frankrijk. Dit grote openluchtmuseum is een oase van rust en traditie waar bezoekers terug kunnen reizen in de tijd naar het begin van de 20e eeuw. Het museum heeft als doel het erfgoed van de regio te bewaren en door te geven aan toekomstige generaties. Om er te komen ga je aan boord van een stoomtrein op het treinstation van Sabres, die je door het heuvelachtige landschap naar het dorp brengt. Wandelend langs traditionele huizen met rieten daken, omringd door velden en weiden waar koeien grazen en schapen blaten voelt het alsof je terug in de tijd bent gereisd. De ambachtslieden die eeuwenoude vaardigheden demonstreren zoals hout bewerken, manden vlechten en brood bakken in een traditionele oven brengen de oude tijden weer tot leven.

Tip: Op bepaalde dagen in de zomer is het museum ook ’s avonds geopend. Als de zon ondergaat en lantaarns en kaarsen worden aangestoken, is het museum bijzonder sfeervol.

Escal’Atlantique 

Als je geïnteresseerd bent in de oceaanlijners die in Saint-Nazaire zijn gebouwd, is een bezoek aan Escal’Atlantique absoluut de moeite waard. Dit museum biedt een boeiende tijdreis waarin je de evolutie van deze zogenaamde pakketboten kunt volgen. Je krijgt een helder beeld van hun ontwikkeling door de jaren heen en ontdekt hoe zelfs schepen beïnvloed werden door mode en trends, bijvoorbeeld door het gebruik van kleuren en meubels in het interieur. De rondleiding voert je langs vele delen van een oceaanlijner. Je loopt door gangen met hutten aan weerszijden, waar je de veranderingen door de jaren heen goed kunt zien. Verder bezoek je het achterdek, neem je plaats in een reddingsboot, bewonder je de dining hall en krijg je een indruk van het interieur van een hut uit die tijd.

Tip: Neem meteen een kijkje bij Chantiers de l’Atlantique, de scheepswerven van Saint-Nazaire, waar onder meer de schepen Queen Mary II en Harmony of the Seas werden gemaakt.

Cité de l’Océan: de wereld van de oceaan

Biarritz staat bekend om zijn verfijnde levensstijl, bruisende branding en levendige sfeer. Maar wetenschap en avontuur horen ook bij deze stad in Frans Baskenland. Het museum Cité de l’Océan nodigt je uit voor een reis door de onderwaterwereld. Zodra je binnenkomt, word je overweldigd door enorme projecties die je het gevoel geven dat je op de bodem van de oceaan loopt. Verschillende interactieve tentoonstellingen leren bezoekers over de geologie van de oceaan, de bedreigingen voor het zeeleven en hoe we onze blauwe planeet kunnen beschermen. Kleurrijke vissen, elegante roggen en majestueuze haaien zwemmen in de verschillende grote aquaria. Een spectaculaire 3D-film neemt bezoekers mee naar de diepzee, naar scheepswrakken, reuzenhaaien en koraalriffen.

Tip: Een bezoek aan La Grande Plage, het legendarische strand van Biarritz, in combinatie met een drankje met uitzicht op de oceaan.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button