Gordes: must see in Luberon, Vaucluse

Een van de meest bekende én bezochte dorpen in de Vaucluse is Gordes (opgenomen op de lijst Les Plus Beaux Villages de France). Als je aan komt rijden bij Gordes zie je meteen al dat de ligging indrukwekkend is. Het doet bijna sprookjesachtig aan, op de steile helling van een heuvel. Langs de weg kun je op verschillende plekken stoppen voor het maken van foto’s van het dorpje; iets wat miljoenen voorgangers waarschijnlijk ook al deden.

Het is heerlijk om door deze straatjes heen te struinen en de authentieke sfeer van het dorp op te snuiven. De meeste huizen in Gordes zijn gemaakt van lokale kalksteen en hebben specifieke, traditionele dakpannen. Veel bezoekers van Gordes blijven in het bovenste gedeelte van het dorp en dat is jammer. Vooral het lager gelegen gedeelte is erg mooi.

Filmlocatie A Good Year

Eén van de redenen dat veel mensen bovenin Gordes blijven is doordat dit gedeelte bekendheid kreeg door de film A Good Year (met Russel Crowe en Marion Cotillard). Een aantal scenes uit de film werden opgenomen op Le Renaissance Place, een plein met restaurant en terras. Ook de hier dichtbij gelegen “rotonde” komt voorbij, met de daarnaast gelegen Chapelle Des Pénitents Blancs. Precies de plek waar een aantal leuke restaurants en terrassen te vinden zijn.

Bezienswaardigheden in Gordes

Bezienswaardigheden in Gordes zijn onder meer: Château de Gordes (kasteel uit 11e eeuw), markt op dinsdag, La fontaine de la Place Genty Pantaly (tot 1956 enige watertappunt), Eglise Saint-Firmin (gebouwd op plek van voormalige Romaanse kerk), La porte de Savoie (middeleeuwse toegangspoort van Gordes), Aumônerie Saint Jacques (voormalige verblijfplaats voor pelgrims), Le Lavoir de la Fontaine-Basse (voormalig bruisend centrum van Gordes en algemene wasplaats) en Les Caves du Palais Saint-Firmin (historisch monument, kelders waar ambachtslieden werkten).

Lekker eten in Gordes: La Bastide de Pierres

In Gordes zijn verschillende restaurants te vinden. Ik lunch bij het Italiaanse restaurant La Bastide de Pierres op een kleurrijk en sfeervol terras. De lasagne is heerlijk en ook de gerechten van mensen om me heen zien er goed uit. De bediening is druk maar vriendelijk. Ook bij minder weer is het gezellig eten binnenin het restaurant, waar het er net ze sfeervol uit ziet als buiten.

Overnachten in Gordes: Hotel & Spa Carcarille

Tijdens mijn verblijf in de Vaucluse slaap ik een aantal nachten in Hotel & Spa Carcarille. Carcarille ligt op het platteland, op zo’n 5 minuten afstand (auto) van het oude Gordes. De kamers zijn allemaal verschillend maar allemaal prachtig, het hele hotel is mooi. Sfeervol ingericht met aandacht voor (authentieke) details. Het hotel beschikt over een buitenzwembad en over sauna faciliteiten. Ook kun je er massages boeken. Dineren in restaurant Le C mag je bij een verblijf in Carcarille niet overslaan. Mooie verfijnde Franse gerechten worden hier geserveerd, bereid met regionale producten. Uiteraard worden er ook wijnen geschonken uit de regio. Een dikke aanrader!

Breng een bezoek aan Moulin du Clos des Jeannons

Wil je echt goede olijfolie kopen om mee te nemen naar huis? Breng dan een bezoekje aan de winkel van Moulin du Clos des Jeannons. Dit familiebedrijf in Gordes bestaat sinds 2003 en de olijfoliën van Moulin du Clos des Jeannons hebben al verschillende prestigieuze prijzen in de wacht gesleept. In de winkel vind je naast pure olijfolie ook andere producten die met eigen olijfolie geproduceerd zijn.

Wat kun je nog meer doen in Luberon?

Er is veel te doen in Luberon. Ben je langer in de regio? Dan is het een aanrader om het mooie Aix-en-Provence met z’n oude binnenstad te bezoeken. Ook andere mooie dorpen in de Vaucluse zijn een bezoekje zeker waard. Ben je actief ingesteld? Huur dan een fiets en maak een mooie tocht langs verschillende bergdorpjes als Ménerbes, Lacoste en Oppède-le-Vieux.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button