Wat doen en zien op Île d’Oléron, bezienswaardigheden en tips

Voor de kust van Frankrijk in de regio Nouvelle-Aquitaine liggen twee bijzondere eilanden: Île de Ré en Île d’Oléron. Het kleinere Île de Ré is favoriet bij velen, maar Île d’Oléron doet zeker niet onder voor zijn buur. Met een oppervlakte van 175 km² is Île d’Oléron het op één na grootste Franse eiland (na Corsica). Sinds de jaren ‘60 is het eiland via een ruim 3 kilometer lange brug te bereiken; ideaal dus voor een dagtrip of voor een bezoek van een paar dagen. Wat je allemaal kunt doen en zien op dit mooie Franse eiland met uitgestrekte zandstranden, dichte bossen en schilderachtige dorpjes? Je leest het in dit artikel vol met Île d’Oléron bezienswaardigheden en tips.

Verken Île d’Oléron op de fiets

Met ruim 160 kilometer aan fietspaden is Île d’Oléron een perfecte bestemming om te ontdekken met de fiets. Op de fiets kun je zo ongeveer iedere uithoek op Île d’Oléron bezoeken. De fietspaden zijn mooi aangelegd en leiden je naar historische plaatsjes, door dichte bossen, langs prachtige kustlijnen, door moerasgebieden, langs oesterkwekerijen, wijngaarden en door uitgestrekte landschappen. Er zijn talloze verhuurders op het eiland, waar je terecht kunt voor een huurfiets. In het hoogseizoen is het wel aan te raden om vooraf een fiets te reserveren.

fietsen op Île d’Oléron Charente Maritime Nieuw Aquitanie Frankrijk - Reislegende.nl

Beklim Phare de Chassiron, dé vuurtoren van Île d’Oléron

Phare de Chassiron is een van de grote trekpleisters op Île d’Oléron. De 43 meter hoge vuurtoren werd gebouwd 1836 en behoort tot de oudste vuurtorens van Frankrijk. De vuurtoren staat in het uiterste noorden van het eiland, vlakbij de plaats Saint-Denis-d’Oléron. Rondom de vuurtoren zijn restaurantjes en winkeltjes te vinden; vooral in het hoogseizoen kan het hier erg druk zijn. Ben je niet zo van deze drukte? Dan kun je gemakkelijk de rust van de kust op zoeken om van een afstandje te genieten van het mooie zicht op Phare de Chassiron. Voor zicht op het hele eiland kun je Phare de Chassiron beklimmen.

Île d’Oléron Phare de Chassiron Charente Maritime Nieuw Aquitanie Frankrijk - Reislegende.nl

Fotografeer de gekleurde strandhuisjes op Plage de la Boirie

Op het gezellige strand Plage de la Boirie in het plaatsje Saint-Denis-d’Oléron staan tientallen kleurrijke strandhuisjes. De huisjes worden voornamelijk gebruikt als opslag voor strandspullen. Hier en daar zie je dan ook mensen zitten op een strandstoeltje, meteen voor de deuropening. Handig toch, alles bij de hand? Zorg dat je zeker even een kijkje neemt bij deze kleurige huisjes en zet ze vooral op de foto, ze zijn té leuk!!

Île d’Oléron Boirie Beach in Saint Denis d’Oleron Charente Maritime Nieuw Aquitanie Frankrijk - Reislegende.nl

Leer alles over zoutproductie in Port des Salines

Zowel op Île de Ré als op Île d’Oléron wordt zout geproduceerd. Maak je een tocht over Île d’Oléron, of dat nu met de auto is of op de fiets, dan kun je de zoutmoerassen bijna niet missen. Wil je er meer over te weten komen, over deze zoutproductie? Breng dan een bezoekje aan Port des Salines, een ecomuseum waar vandaag de dag nog steeds zoutwinning plaats vindt. Naast alle ins & outs over de productie van zout op Île d’Oléron kun je hier ook genieten van de rijke flora en fauna. Te voet, maar bijvoorbeeld ook in een roeibootje. Een plek die je eigenlijk niet over mag slaan als je meer te weten wilt komen over de cultuur op het eiland.

Bezoek historisch erfgoed; forten, kerken en meer

Île d’Oléron heeft een rijk verleden dat terug gaat tot ver in de middeleeuwen. Er is dan ook veel historisch erfgoed te bekijken zoals onder meer de forten en vestingwerken Fort Boyard, Fort Louvois, Citadelle de Brouage en Citadelle du Château-d’Oléron. Ook liefhebbers van eeuwenoude religieuze gebouwen kunnen hun hart ophalen. Eglise de St Georges d’Oléron en Eglise de St Denis d’Oléron stammen beiden uit de 12e eeuw en behoren tot de oudste kerken van Île d’Oléron. Duik jij graag de geschiedenis in? Dan ben je op dit eiland op de juist plek.

Île d'Oléron Eglise Saint-Georges Charente Maritime Nieuw Aquitanie Frankrijk - Reislegende.nl

Geniet van de ruige kustlijn van Île d’Oléron

Op Île d’Oléron vind je ellenlange zandstranden, maar ook ruigere kustlijnen. Ik kan beiden waarderen, maar de ruigere variant trekt me altijd wat meer. Het is hier vaak lekker rustig, optimaal genieten dus van de natuur en helemaal los met fotograferen!

Île d’Oléron stranden Charente Maritime Nieuw Aquitanie Frankrijk - Reislegende.nl

Geniet van het reilen en zeilen in een haven

Op Île d’Oléron zijn meerdere jachthavens te vinden waar je heerlijk rond kunt slenteren om naar mooie boten te kijken. In de meeste jachthavens zijn ook leuke, gezellige restaurants te vinden. Van twee dingen tegelijk genieten; lekker eten én bootjes kijken. Wat wil je op vakantie nog meer?

Île d’Oléron Port de plaisance de Saint Denis d’Oléron Charente Maritime Nieuw Aquitanie Frankrijk - Reislegende.nl

Eet verse oesters op een oesterkwekerij

Zoutwinning is bekend, maar om het kweken van oesters is Île d’Oléron misschien nog wel veel bekender. Op het eiland zijn veel oesterkwekerijen te vinden en bij diverse kwekers kun je de oesters direct uit de claires (waterbassins) proeven.

Ontdek leuke dorpen en steden op Île d’Oléron

Op Île d’Oléron zijn er veel leuke dorpen en plaatsen die het bezoeken waard zijn. Of je nu lokale lekkernijen op de weekmarkt in St. Pierre d’Oleron koopt, de oude haven in Saint-Trojan-les-Bains verkent of over de vestingmuren van de Citadel in Le Chateau d’Oleron loopt; stuk voor stuk zijn het plekken die je het typische “eilandleven gevoel” geven.

Île d’Oléron ontdekken op de fiets Charente Maritime Nieuw Aquitanie Frankrijk - Reislegende.nl

Loop langs de kleurige Couleurs Cabanes in Le Château-d’Oléron

Een gezellige en vooral heel kleurrijke plek vind je in Le Château-d’Oléron, nabij Citadelle du Château-d’Oléron: Couleurs Cabanes. In bijna 40 voormalige oesterhutten werken kunstenaars en ambachtslieden. De kleurige hutten staan op kades langs kanalen die nog steeds vol lopen bij hoogtij en bijna droog staan bij laagtij. Overdag zie je de creatievelingen hier aan het werk. Maar ook in de avond, als de oesterhutten gesloten zijn, is dit een gezellige buurt. Bars met muziek, terrasjes langs het water, winkeltjes met leuke snuisterijen.. hier wil je zijn aan het einde van de dag!

Eet mosselen, liefst Eclade de moules

Als je op Île d’Oléron bent en mosselen eet, dan moet dat wel Eclade de moules zijn; mosselen gegaard onder een met dennennaalden brandend vuur. Als er tenminste plek is in een restaurant waar ze mosselen op deze manier bereiden… wat bij ons helaas niet het geval is. Wij eten dus mosselen die op een andere wijze bereid zijn. En we gaan zeker nog eens terug naar Île d’Oléron voor de beroemde Eclade de moules!

Île d’Oléron restaurants Charente Maritime Nieuw Aquitanie Frankrijk - Reislegende.nl

Relax op een van de mooie stranden

Hou je van strand? Reis dan af naar een van de stranden aan de westzijde van Île d’Oléron. Het eiland is bezaaid met fijne stranden aan deze kant en is door de vaak aanwezige wind en golfslag geschikt voor verschillende soorten watersport (o.a. kitesurfen en windsurfen). Aan de oostzijde van het eiland vind je de wat rustigere stranden zoals Plage de la Boirie, Plage des Saumonards en Plage de Boyardville.

Île d’Oléron kust Charente Maritime Nieuw Aquitanie Frankrijk - Reislegende.nl

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button