Tips voor fotograferen in IJsland

Ik hou van de bergen. Gewoon om naar te kijken, om er doorheen te wandelen, met een snowboard vanaf te stuiven èn vooral, om bergen te fotograferen. De grootsheid van de natuur vind ik het allermooiste: dat je je als mens dan piep- en piepklein voelt. Toen ik mei 2018 met een camper door IJsland reisde, kon ik mijn camera eigenlijk niet wegleggen. Van waterval en gletsjer tot lavavelden, bergen en vulkanen… er zijn zoveel fotolocaties in IJsland en ze zijn allemaal even spectaculair. Om deze plekken op zijn mooist vast te leggen schrijf ik een uitgebreid artikel voor je met tips voor fotograferen in IJsland. Geisers fotograferen, gletsjers fotograferen, watervallen en bergen; alles komt aan bod!

Dit artikel is geschreven door collega fotograaf Sabrina Gaudio. Ik mocht al twee keer met haar op reis en we hebben het een en ander aan bestemmingen op de planning staan voor komend jaar. Sabrina is (naast dat ze ontzettend leuk is in de omgang) een top fotograaf. Op een creatieve en speelse manier leert ze iedereen die daar interesse in heeft alles over fotografie. Leuk dat ze speciaal voor Reislegende.nl een aantal IJsland fotografietips op een rijtje wil zetten!

Tips voor fotograferen in IJsland

Als reisfotograaf probeer ik de grootsheid van het landschap te vangen in mijn foto’s. Dat is niet altijd even makkelijk, want vaak is een berg of vulkaan op een foto nèt even minder indrukwekkend dan hoe jij het in het echt beleefd hebt. Wil jij na jouw reis naar IJsland (of welke plek dan ook) thuis komen met foto’s van landschappen, die net zo indrukwekkend afgebeeld zijn als in het echt? Met deze tips voor fotograferen in IJsland zul je met jouw landschapsfoto’s hoge ogen gooien bij thuiskomst.

Lees ook: Wat is de beste camera voor op reis?

Tips voor fotograferen in IJsland - Reislegende.nl
F/5.0 – 1/640 – ISO80

Welke lens neem je mee naar IJsland?

Hoeveel pech kun je hebben? Ik liet mijn Nikon 24-70mm lens kapot vallen bij vertrek op Schiphol. Ik had verder alleen een 35mm lens bij me. Totaal niet geschikt voor landschapsfotografie! Maar, het dwong me om anders te kijken en ik moest heel bewust op zoek naar de perfecte uitsnede en compositie. Ik zag het maar als een extra uitdaging… 

Fotograferen in IJsland met een groothoeklens

Als je een landschap goed in beeld wil brengen, zul je vaak fotograferen met een lens met een brede beeldhoek. Dit wordt ook wel een groothoeklens genoemd. Zulke lenzen, zoals de 24-70mm lens van Nikon (mijn ‘all time favorite’ lens) of de 15-45mm van Canon, hebben een grotere beeldhoek en je zult dus in één opname veel kunnen vastleggen. Fijn is dat je met deze lenzen ook nog kun zoomen, mocht je iets zien dat je van wat dichterbij wil vastleggen.

Lees ook: Overzicht met aantal uren licht in IJsland

Tips voor fotograferen in IJsland - Reislegende.nl
F/8.0 – F1/1000 – ISO80

Dieren fotograferen in IJsland

Wil je extreme close-ups van (wilde) dieren, zoals walvissen, dolfijnen, IJslandse paarden of puffins maken dan is een goede telelens onmisbaar. De Canon 100-400mm f/4.5-f/5.6, de Tamron 100-400mm f/4.5-f/6.3 en de Nikon 80-400mm f/4.5-f/5.6 zijn lenzen waarmee je aardig dicht bij je onderwerp komt. 

Wil je nog dichterbij, dan zul je moeten kiezen voor een 500mm, 600mm of zelfs een 800mm-objectief. Telelenzen zijn fantastisch, maar vaak zwaar en… heel erg prijzig. Mocht je voor een goedkopere optie willen gaan; Sigma en Tamron hebben allebei een hele fijne 150-600mm lens op de markt gebracht, die heel geschikt is voor wildlife fotografie.

Bergen in IJsland fotograferen

Als ik bergen of vulkanen fotografeer, wil ik graag laten zien hoe hoog zo een berg is. De top van een berg die je vanuit een lager standpunt fotografeert, dus tegen de lucht in, lijkt al een stuk grootser en indrukwekkender. Om hoogte (of diepte als je zelf op de berg staat) goed tot uitdrukking te laten komen, zul je ervoor moeten zorgen dat je de hogere en lagere delen goed met elkaar laat contrasteren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het standpunt, dus de hoogte vanuit waar jij fotografeert, helemaal te verlagen. En ja, dan bedoel ik dat je soms echt op de zal moeten gaan liggen!

Lees ook: Fagradalsfjall vulkaanuitbarsting IJsland

Tips voor fotograferen in IJsland - Reislegende.nl
F/2.8 – 1/320 – ISO160

Laat bergen hoger lijken

Helemaal op de grond liggen deed ik toen ik de warmwaterbron van Seljavallalaug bezocht. Deze hotspring, verstopt tussen de bergwanden, is nog enigszins een ‘secret spot’. Je bereikt Seljavallalaug door 20 minuten te hiken door een sprookjesachtig mooi landschap. In mijn foto wilde ik laten zien dat de warmwaterbron echt ingenesteld zit tussen de bergen. Ik fotografeerde vanaf een laag standpunt om zo de toppen om mee heen hoger te laten lijken. Je standpunt verlagen zal zorgen dat bergtoppen optisch grotere hoger en indrukwekkender lijken. En dat is precies wat je wilt!

Lees ook: Wandel naar de Reykjadalur Hot Springs

Tips voor fotograferen in IJsland - Reislegende.nl
F/3.5 – 1/1000 – ISO160

Watervallen in IJsland fotograferen; met of zonder mensen er op?

Vaak zie ik dat fotografen heel bewust een landschap willen vastleggen zonder mensen. Dat kan in veel gevallen heel mooi zijn, maar soms werkt het juist goed om wèl mensen af te beelden in je foto’s. Zoals eerder gezegd is het als je berglandschappen fotografeert, knap lastig om de schaal ervan te laten zien.

Die behoefte voelde ik ook toen ik de Skogafoss waterval fotografeerde. Die is overweldigend mooi, met het pikzwarte zand, het felgroene mos en het water dat met grof geweld naar beneden stort. Ik besloot mijn reisbuddy Sid in beeld te zetten, om zo goed de verhouding tonen tussen mens en de grootsheid van de omgeving te benadrukken. Je weet meteen dat het gaat om een indrukwekkend hoge waterval, als je daarnaast een persoon ziet staan. Sid geeft als het ware een referentie naar de schaal van het landschap. Hetzelfde deed ik bij de Gulfoss watervallen, maar dan met mensen die daar op dat moment toevallig stonden. Ik wachtte net zolang totdat ze op het juiste moment, op de juiste plek stonden. Of je nu kiest voor een silhouet, een persoon in de verte of juist in de voorgrond, het zal je landschapsfoto tot een levendiger beeld maken.

Tips voor fotograferen in IJsland - Reislegende.nl
F/5.0 – 1/80 – ISO80

Waterval fotograferen met lange sluitertijd

Verder nog belangrijk bij het fotograferen van een waterval is de keuze of je het naar beneden stortende water met of zonder beweging wil afbeelden. Kies je voor bewegingsonscherpte, dus dat het water als het ware wazig wordt, dan kies je voor een langere sluitertijd (Bijvoorbeeld 1/8, 1/4 of zelfs in hele seconden).  Als je gaat voor extreem lange sluitertijden, dan zul je naast een statief, ook moeten werken met ND-filters. Deze filters houden een groot deel van het licht tegen, waardoor je met sluitertijden van bijvoorbeeld 15 of 30 seconden kunt werken. Mocht je het water juist scherp in beeld willen, dus willen bevriezen dan kies je juist voor een korte sluitertijd (1/1000 of 1/2000). Ik koos voor mijn foto’s van watervallen in IJsland met 1/80, 1/60 en 1/100 voor een tussenweg waardoor je een combinatie krijgt van bewegingsonscherpte en bevriezing.

Tips voor fotograferen in IJsland - Reislegende.nl
F/5.0 – 1/160 – ISO80

Gletsjers fotograferen

Het stond altijd al op mijn bucketlist, een gletsjerwandeling. Sid en ik reisden af naar de Svinafellsjökull, een uitloper van de Vatnajökull gletsjer in Skaftafell. Gewapend met een pikhouweel klauterden we over meters diepe kloven en zagen we de meest bizarre ijsformaties. Mijn camera hing natuurlijk ook om mijn nek. Deze besneeuwde gletsjer fotograferen bleek nog een hele opgave. De grijze lucht boven de spierwitte sneeuw was weinig contrastrijk en mijn foto’s werden een beetje ‘soepig’. Grauw en weinig contrast in kleur en textuur. Als je fotografeert in een overwegend witte omgeving, zal jouw camera de neiging hebben te gaan onderbelichten, dus je foto’s wat donkerder te maken.

Tips voor fotograferen in IJsland - Reislegende.nl
F/4.5 – 1/800 – ISO125

Je beeld handmatig overbelichten bij veel sneeuw

Om te voorkomen dat je foto’s grijs en contrastloos worden, kun je handmatig je beeld overbelichten. Probeer uit wat het beste werkt. Meestal is 1,5 stop overbelichten wel het maximale. Als je op de M-stand fotografeert (manueel) kun je dit doen via je ISO, diafragma of sluitertijd. Mocht je (zoals ik) op de A/Av- of S/Tv-stand schieten, dan belicht je over door je ISO aan te passen of de belichtingscorrectie te gebruiken (+/- -knop). Voor deze foto’s geldt dat er vaak nog wat nabewerking in zit, om bijvoorbeeld je lichte en donkere partijen afzonderlijk van elkaar nog wat aan net passen. Aan het einde van dag hadden we geluk en verschenen er zich donkere donderwolken boven ons in de lucht. Het licht waar je als fotograaf heel erg blij van wordt!

Tips voor fotograferen in IJsland - Reislegende.nl
F/4.5 – 1/2500 – ISO125

Je camera apparatuur beschermen tegen weersinvloeden

Het weer in IJsland is op z’n minst onvoorspelbaar te noemen. Wij hadden een stralend zonnetje, regen, hagel, sneeuw, enorme harde wind, en weer een blauwe hemel… en dat op 1 dag! Je camera is niet bestand tegen alle weersomstandigheden. Het is dus heel belangrijk dat je je apparatuur goed beschermt tegen stof, zand en water. Fotograferen in de natte weersomstandigheden, dat is wat wij fotografen eigenlijk liever niet doen. Maar soms kun je niet anders en zul je de elementen moeten trotseren. Een goede regenhoes voor om je camera is dan heel handig. Er bestaan goedkope regenhoezen van transparant plastic, maar je kunt ook kiezen voor een regenhoes van kwalitatief hoogwaardig materiaal die gemaakt is van polyester, nylon of teflon.

Geisers fotograferen

Met een dergelijke regenhoes kun je dus prima van dichtbij een waterval of een spuitende geiser fotograferen. Een goede foto van een geiser in actie kan nog best een opgave zijn. Ten eerste moet je geduld hebben. Een geiser komt met (soms lange) tussenpozen in actie. Het is dan handig een statief bij je te hebben. Zo kun je je camera alvast klaarzetten en in alle rust je beelduitsnede en compositie kiezen. Uiteraard draag je op reis het liefst een zo compact en licht mogelijk statief mee. Als je ervoor wil zorgen dat de geiser scherp op de foto komt, is het belangrijk is om heel bewust te kiezen voor een korte sluitertijd (bijvoorbeeld 1/1000 of 1/1500). Je ‘bevriest’ dan als het ware de beweging van het opspuitende water en legt deze vast zonder bewegingsonscherpte.

Tips voor fotograferen in IJsland - Reislegende.nl
F/8.0 – 1/500 – ISO80

Het noorderlicht fotograferen

Helaas zat ik net niet in het goede seizoen om het noorderlicht te kunnen zien. Melissa schreef zelf eerder al een artikel met tips voor het fotograferen van het noorderlicht. Zeker weten dat het je gaat lukken met deze tips prachtige beelden vast te leggen!

Noorderlicht alias Aurora Borealis fotograferen - Reislegende.nl

Wat zijn dé fotolocaties van IJsland?

IJsland beschikt over ontelbaar veel prachtige fotolocaties en iedereen die IJsland heeft bezocht zal zijn eigen favorieten hebben. Wil je veel mooie plekken op een relatief kleine oppervlakte zien? Kijk dan eens naar Snaefellsnes. Dit schiereiland in het westen van IJsland wordt ook wel IJsland in het klein genoemd, omdat het zo ontzettend veel te bieden heeft. Wil je een heel ander IJsland zien? Ga dan de Westfjorden in het noordwesten van IJsland bezoeken. Je komt hier bijna geen andere mensen tegen, het is er nog ongerept en je rijdt er over super mooie (en uitdagende) bergpassen. Het noorden van IJsland heeft weer heel andere bezienswaardigheden te bieden. Daarnaast maakt het veel uit of je IJsland in de winter bezoekt of in de zomer. Alles wit of alles groen; dat maakt nogal uit!

Fotoreis naar IJsland

Naast mijn werk als reisfotograaf run ik ook Rocky Roads Travel, een kleinschalige reisorganisatie die fotoreizen aanbiedt, alleen voor vrouwen.  Tijdens deze off the beaten path-trips bezoek je samen met een groep avontuurlijke vrouwen de allerbeste fotospots op de allermooiste locaties. Naast dat je optimaal geniet van het reizen, krijg je dagelijks fotografietraining en ga je aan de slag met hele gerichte opdrachten. Aan het einde van de dag worden de gemaakte foto’s in groepsverband besproken. Zo zul je in no time jouw fotografie naar een hoger niveau tillen! Maar het programma zit ook boordevol avontuurlijke activiteiten, waarbij we ook zeker de camera niet achterwege zullen laten.

In het najaar van 2022 zullen we met een groep avontuurlijke fotografes afreizen naar IJsland. Deze BEST OF THE WEST fotoreis is voor iedereen die de minder bekende hotspots van IJsland wil ontdekken. Geen hordes toeristen op het schiereiland van Snaefellsnes, maar eindeloze horizonnen en heerlijk rustige dorpjes. Van sluimerende vulkanen en grillige lavavelden, tot majestueuze watervallen en desolate landschappen, je komt het allemaal tegen. Op RockyRoads.nl vind je alle informatie over deze fotoreis naar IJsland, maar ook informatie over de andere women-only fotoreizen en -workshops die wij aanbieden. 

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Meer directe linkjes naar aanbieders vind je op deze pagina. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button