Review: Osprey Sirrus 36 dames rugtas

Een goede rugtas is onmisbaar tijdens een vakantie, helemaal wanneer je bijvoorbeeld veel gaat wandelen en toch behoorlijk wat (zware) spullen mee wilt nemen: camera’s bijvoorbeeld. Té vaak heb ik op vakantie rondgelopen met (camera)tassen die op het eerste gezicht handig leken maar die in het gebruik helemaal niet handig waren. Ze waren misschien handig om snel mijn camera tevoorschijn te halen maar ze waren zeker niet handig voor mijn nek, schouders en rug.

De zoektocht naar een goede tas waar ik zowel camera(‘s) als andere spullen in kwijt kan heb ik inmiddels opgegeven. Na meerdere tassen in bezit gehad te hebben ben ik een tijd geleden tot de conclusie gekomen dat de ideale tas voor die combinatie niet bestaat, althans, niet voor mij! Sindsdien hebben we alles maar weer gesplitst. De man een kleine rugtas met water, lunchpakketje, regenjassen e.d. en ik een tas met camera(‘s). Misschien wel handiger ook, omdat alles dan wel heel zwaar wordt :-)

SLR maakt plaats voor kleinere camera

Nu ik mijn zware spiegelreflex camera en nog zwaardere lenzen steeds vaker thuis laat en meer doe met mijn iPhone, mijn 360 graden camera en mijn systeemcamera valt er voor mij een last van mijn schouders: zowel letterlijk als figuurlijk. Hierdoor is het inmiddels overbodig om 2 tassen mee te slepen, helemaal omdat mijn systeemcamera ook gemakkelijk in een iets grotere rugtas past. En naar die iets grotere rugtas ging ik dus, voordat we naar Oostenrijk gingen, op zoek. Ik wilde een tas die niet veel weegt, die op verschillende plekken verstelbaar is, waar je op meerdere plekken bij het hoofdvak kan komen en die een ventilerend draagsysteem heeft.

Osprey Sirrus 36 dames rugtas / backpack [REVIEW] - Reislegende.nl

Op vakantie met Osprey Sirrus 36 dames: wat past er in?

Na ruim 3 weken dagelijks gebruik te hebben gemaakt van de Osprey Sirrus 36 dames in Oostenrijk kan ik zeggen dat ik de ideale rugtas voor ons gevonden heb. Na het lezen van omschrijvingen en het bekijken van reviews was ik eigenlijk al enthousiast maar ja, dan heb je het zelf nog niet ervaren. Toen ik de tas binnen kreeg vond ik hem eigenlijk ook best wel groot, maar wat heb ik plezier gehad van de inhoud tijdens onze wandelingen door de bergen. Alles kon mee in de tas: 4 regenjassen, 2 flessen water, lunch voor 4, Manfrotto lichtgewicht statief, systeemcamera met extra lens (in cameratasje), vestjes voor de kinderen, Activeon activity camera + selfiestick, 360 graden camera en kaarten met wandelroutes. Dat is het wel zo’n beetje denk ik!

Osprey: verschillende modellen voor man en vrouw

Osprey vervaardigt veel van de tassen in het assortiment in verschillende maten maar het blijft moeilijk om op internet via foto’s en omschrijving te bepalen welke maat voor jou geschikt is. Een aantal jaren geleden al sprong Osprey in op dit probleem en lanceerde een smartphone app: Osprey PackSizer. Deze app bepaalt aan de hand van foto’s die je maakt van je eigen lichaam welke maat tas voor jou geschikt is. Superhandig! Daarnaast brengt Osprey rugtassen op de markt speciaal voor mannen en rugtassen speciaal voor vrouwen. En dat is handig, want vrouwen hebben nu eenmaal een heel ander bovenlijf dan mannen. Het verschil zit hem hierbij in de lengte van het draagsysteem en dus ook in de afstand tussen schouderbanden en heupband.

Dat de Sirrus 36 echt gemaakt is voor het vrouwenlichaam blijkt ook wel wanneer we even wisselen. Draag ik de tas echt op mijn heupen door de heupband, bij de man is het bovenlichaam langer en valt de heupband boven de heup. Hierdoor komt het volledige gewicht aan de schouders te hangen, terwijl bij mij bijna alles gedragen wordt door mijn heupen. Belangrijk dus om een tas te vinden die precies goed is voor jouw lichaam!

Fijne eigenschappen van Osprey Sirrus 36 voor dames

Mijn keuze viel dus op de Osprey Sirrus 36 voor dames, een rugtas met 36 liter inhoud en speciaal gemaakt voor vrouwen. Een tas die leeg maar 1450 gram weegt maar wel beschikt over een goed ventilerend en een in lengte verstelbaar draagsysteem. De tas heeft een aantal eigenschappen waar ik ontzettend blij mee ben:

  • Geïntegreerde regenhoes (kan ook helemaal los)
  • Het grote vak is vanaf de zijkant open te maken met een rits
  • Compressiebanden aan zijkant
  • Kleine vakjes op de heupband (ideaal voor liftpassen in ons geval)
  • Tweede compartiment helemaal onderin (gebruikten wij voor regenjassen)

Toploader met handige feature

De Osprey Sirrus 36 wordt omschreven als een toploader, een tas waarbij je het hoofdvak via de bovenkant kunt bereiken. Handig, maar niet wanneer je je spullen wilt hebben die helemaal onderop zitten! En dat maakt de rits aan de zijkant van de Sirrus wat mij betreft echt 1 van de sterkste punten van deze tas. De rits kan over de hele lengte van het hoofdvak open waardoor je heel makkelijk bij je spullen onderin de tas kunt.

Osprey Sirrus 36 dames rugtas / backpack [REVIEW] - Reislegende.nl

Geïntegreerde regenhoes en compressiebanden

Ook de geïntegreerde regenhoes was voor mij een vereiste en die hebben we aardig wat keren gebruikt. Hij zit verstopt in een heel klein vakje achter het onderste compartiment. Eerlijk gezegd begrijp ik alleen de kleur groen niet, ik had het mooier gevonden wanneer de regenhoes dezelfde kleur had gekregen als de binnenzijde van de tas.

Wanneer de tas half leeg is kun je hem mooi wat kleiner krijgen met de verschillende compressiebanden. De tas blijft dan compact en je hebt niet het idee dat je alleen maar met een hoop tas rond loopt.

Tweede compartiment en extra vakken

Het onderste compartiment gebruikten we voor alle regenjassen. Hadden we ze niet nodig dan zaten ze ook niet in de weg bij het pakken van andere spullen. Officieel is dit compartiment bedoelt voor een slaapzak, waarbij aan de voorkant op die plek riempjes aanwezig zijn voor het vastbinden van een slaapmatje. Ook het platte vak op de voorkant van de rugtas is heel fijn in gebruik, alhoewel we daar even voor nodig hadden om dat vak te ontdekken. Een ideale plek voor kaarten, folders en andere boekjes doordat het vakje plat is en bijna over de hele lengte van de tas aanwezig is.

Osprey Sirrus 36 dames rugtas / backpack [REVIEW] - Reislegende.nl

In de bergen heb je geregeld liftpassen nodig voor de gondel liften en daar waren de kleine vakjes op de heupband ideaal voor. Altijd bij de hand! In het “deksel” van de tas vind je ook 2 vakken: eentje aan de buitenkant en eentje aan de binnenkant van de klep. Zelfs als er veel spullen in deze 2 vakken zitten gaat de tas nog steeds heel goed dicht en sluit het deksel het hoofdvak mooi af. Ongemerkt gaat er zo ontzettend veel in de tas.

Extra eigenschappen voor de échte avonturier

Naast bovenstaande eigenschappen heeft de Sirrus 36 er ook een aantal eigenschappen waar wij (nu) niet zo veel aan hebben maar wat het wel een top rugtas maakt voor de échte avonturier. Denk aan een speciaal vak voor een waterzak en hiervandaan een opening naar buiten voor een slangetje, een lus voor een ijsbijl en bevestigingen voor wandelstokken.

Ben je op zoek naar fijne wandelkleding? Dan is deze wandellegging van Kari Traa een aanrader.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button