Fotograferen met een systeemcamera, voordelen en tips

Wat zijn de voordelen van fotograferen met een systeemcamera? Waar moet je op letten als je een systeemcamera wilt kopen? Foto’s maken met een systeemcamera voorziet je van behoorlijk wat voordelen. Niet alleen thuis; zeker ook op reis of tijdens je vakantie. Wil je een nieuwe camera kopen en denk je na over de aanschaf van een systeemcamera? Lees dan zeker even verder.

Wat is een systeemcamera eigenlijk?

Een systeemcamera maakt digitale beelden. De lichtinval valt direct op de sensor. Een systeemcamera heeft, in tegenstelling tot een spiegelreflexcamera, geen spiegel. De lens is verwisselbaar. Als je een foto wilt maken kijk je niet door de lens, maar schiet je het perfecte plaatje met behulp van digitaal beeld. Een systeemcamera kan diverse sensoren hebben. Over het algemeen wijken deze niet af van de sensoren in een spiegelreflexcamera. Je kunt bij de aanschaf van een systeemcamera in eerste instantie kiezen voor een allround zoomlens, waarmee je een behoorlijke range hebt als het gaat om brandpuntsafstanden. Wil je in specifiekere omstandigheden fotograferen? Dan kun je gaan voor een groothoeklens, een telelens of een macrolens. Sluitertijd, diafragma en ISO van een systeemcamera kun je handmatig instellen, maar dit kun je de camera ook automatisch laten doen. Je hoeft dus géén professioneel fotograaf te zijn om te fotograferen met een systeemcamera.

Lees ook: Tips voor het fotograferen van landschappen

De belangrijkste voordelen van een systeemcamera

Een systeemcamera heeft veel voordelen ten opzichte van een spiegelreflexcamera. En die voordelen vind je niet alleen in het gewicht en de afmeting van de camera. We zetten de voordelen van een systeemcamera hieronder voor je op een rijtje.

Een systeemcamera is compact en licht van gewicht

Een systeemcamera is jouw beste vriend tijdens het reizen en op vakantie. Een systeemcamera is namelijk lekker compact van formaat en licht van gewicht. Je neemt hem makkelijk met je mee, in je tas en soms zelfs in je jaszak. Als het gaat om gewicht en grootte biedt systeemcamera zeker voordelen als je vaak reist.

Een systeemcamera is sneller dan een spiegelreflexcamera

De technologie evolueert elke dag. Dat geldt ook voor fotocamera’s. Een systeemcamera is voorzien van supersnelle technologie. Dat komt ook omdat systeemcamera’s geen spiegel hebben. Omdat het gehele beeld scherpstelpunten bevat, kun je snel én gedetailleerd scherpstellen met een systeemcamera.

Geruisloos in gebruik

Fotografeer je vaak objecten waarbij absolute stilte noodzakelijk is? Dan ga je zeker profijt hebben van een systeemcamera. Deze camera heeft namelijk als voordeel dat je zo goed als geruisloos kunt werken. De sluiter is ontzettend stil. Dat is vooral handig wanneer je dieren wilt fotograferen of wanneer je bijvoorbeeld foto’s wilt maken tijdens een trouwerij.

Telelens gebruiken als verrekijker

Ga je vaak op pad met een verrekijker om dieren te spotten? Dat hoeft niet meer als je bij je systeemcamera een goede telelens koopt. Verrekijkers kun je links laten liggen wanneer je flink wat tele-bereik hebt. Een bereik van zo’n 250 mm of 300 mm is tegenwoordig nog steeds een lichte lens.

Meteen een beeld beoordelen

Je hoeft je tijdens het fotograferen niet meer af te vragen of de hoek of de belichting wel juist is. Een systeemcamera voorziet je namelijk altijd van een digitaal beeld. Je ziet dus gelijk hoe het gesteld is met de belichting en de uitsnede van het plaatje dat je graag wilt vastleggen. Je kunt alles direct beoordelen via de zoeker waar je door kijkt, nog vóór je de foto maakt. Dit werkt handig en vooral snel!

Waar moet je op letten als je een systeemcamera wilt kopen?

Als je een systeemcamera wilt kopen is het handig als je weet waar je op moet letten. Welke camera aan jouw wensen voldoet hangt af van de situatie waarin je deze gaat gebruiken. Ga je de camera vooral gebruiken in je vrije tijd? Gaat de camera geregeld mee op reis of wil je gaan fotograferen in minder goede weersomstandigheden? Let bij de aankoop van een systeemcamera op het gewicht en de grootte, maar bijvoorbeeld ook op een weather proof sealing. Wil je ook video opnames maken met een systeemcamera? Dan is het handig om te kiezen voor een camera met een handige wisselknop tussen foto en video.

Lees ook: Review fotograferen met een macro voorzetlens

Aanvullende tips voor het kiezen van een systeemcamera

Zoombereik – als je graag vanaf een afstand wilt fotograferen, let dan bij de aanschaf van een systeemcamera ook op de zoom range. Voor alledaagse dingen heb je niet per se een groot bereik nodig. Wil je bijvoorbeeld dieren fotograferen of spelende kinderen? Dan is een tele-functie erg handig.

Gewicht – gaat de camera geregeld mee op reis of op vakantie? Let dan op het gewicht en op de grootte van de camera. Deze kan variëren van 500 gram voor kleinere modellen tot wel 700 gram voor grotere exemplaren. Let op, het gaat hier alleen om de body. Het gewicht van de lens moet hier nog bij worden opgeteld.

Functie voor video opnamen – Wil je ook gaan filmen met de systeemcamera? Dan is een functie voor video opnamen natuurlijk onmisbaar. Let op de handeling die je moet verrichten om te switchen tussen foto en video. Niet op elke camera is dit heel simpel te doen. Er zijn camera’s waar je steeds weer het menu in moet om de video functie aan en uit te zetten. Ga op zoek naar een systeemcamera met een switch knopje waar je gemakkelijk bij kunt.

Juiste lens – als je een systeemcamera wilt kopen is het ook handig om op de lens te letten. Dieren fotograferen? Ga dan voor een telelens. Landschappen fotograferen? Kies dan voor een groothoeklens. Een lens die beide doelen dient bestaat ook, alleen lever je dan vaak in op kwaliteit. Ben je van plan om veel in minder goede lichtomstandigheden te fotograferen, kies dan voor een mooie lichtsterke lens. Deze lenzen zijn wel vaak weer zwaarder in gewicht. Reis je graag licht, dan zul je af moeten wegen of het extra gesjouw de moeite waard is. Tegenwoordig zijn veel lenzen voorzien van een weather proof sealing. Handig wanneer je bijvoorbeeld reist naar regenachtige bestemmingen. Kun je gewoon blijven fotograferen, fijn! Let er op dat de camerabody zelf ook weather proof is, anders heb je er nog niets aan.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button