Stadswandeling door Perpignan, route en bezienswaardigheden

Perpignan is een stad waar je dagenlang kunt vertoeven. Je vindt er kleurrijke straatjes, goede restaurants met fijne terrassen, leuke winkels en groenstroken langs het kanaal waar je kunt wandelen. Dit alles wordt overgoten met een heerlijk Catalaans sausje, wat echt overal in de stad voelbaar en zichtbaar is. Heb je niet zo veel tijd? Pak dan het treintje Le Petit Train de Perpignan. In een uur tijd zie je veel van de stad en via de audiotour leer je alles over Perpignan, de geschiedenis en de diverse wijken. Heb je meer tijd? Trek dan fijne schoenen aan en maak deze stadswandeling door Perpignan. De route is ongeveer 2,5 kilometer lang en neemt je kris kras mee door het oude centrum van de stad.

1. Le Castillet

We starten deze wandeling bij Le Castillet, een iconisch middeleeuws bouwwerk dat in de 14e eeuw werd gebouwd als onderdeel van de stadsmuur. Ooit diende het als stadspoort en later als gevangenis. Tegenwoordig vind je hier het Musée Casa Pairal, dat de lokale geschiedenis en cultuur toont. Vanaf het dak heb je een weids uitzicht over een deel van Perpignan, een perfecte start voor je ontdekkingstocht door de stad.

stadswandeling Perpignan Le Castillet Reislegende

2. Quai Nicolas Sadi Carnot

We lopen de Pont Magenta op, op weg naar de volgende stop. Vergeet hier niet even naar links en rechts te kijken voor een mooi zicht op Quai Nicolas Sadi Carnot. De quai is vernoemd naar de Franse president Sadi Carnot en weerspiegelt de rijke geschiedenis van Perpignan met zijn mix van oude en nieuwe architectuur. Langs de boulevard vind je gezellige cafés en restaurants waar je kunt genieten van lokale specialiteiten. De quai is een heerlijke plek om te genieten van wat natuur middenin een volle stad.

Quai Nicolas Sadi Carnot Perpignan Reislegende

3. Rooftop Galeries Lafayette FNAC

Vanaf Pont Magenta lopen we naar Galeries Lafayette, waar je een rooftop met horeca op de bovenste verdieping hebt: La Terrasse. Het panoramische terras geeft je een mooi zicht op de historische gebouwen, de omliggende bergen en het verderop gelegen Palais des Rois de Majorque.

stadswandeling door Perpignan uitzicht Rooftop Galeries Lafayette FNAC Reislegende

4. Fika Perpignan

Heb je al trek in een kopje koffie met iets lekkers? Dan ben je bij Fika op de juiste plek. Om bij Fika te komen lopen we langs het kanaal in zuidelijke richting, tot aan Rue Louis Pasteur. Hier slaan we linksaf en volgen we Rue Alsace Lorraine om vervolgens de eerstvolgende straat links in te slaan: Rue Lazare Escarguel. Even verderop slaan we Rue Emmanuel Brousse naar rechts in, waar we aan de rechterkant Fika vinden. Alleen al binnenkijken bij Fika is een feestje. Succes met het uitkiezen van iets lekkers!

5. Musée d’art Hyacinthe Rigaud

Na een kopje koffie met iets lekkers vervolgen we onze weg richting Musée d’art Hyacinthe Rigaud. Dit doen we door Rue Emmanuel Brousse verder uit te lopen, rechtsaf te slaan op Pl. Jean Jaurès. Deze straat volgen we tot aan Rue Mailly, waar we linksaf slaan. Iets voorbij het midden van deze straat komen we bij het museum, dat zijn naam dankt aan de beroemde portretschilder Hyacinthe Rigaud. Het museum heeft een indrukwekkende collectie kunstwerken van de middeleeuwen tot de moderne tijd. Je vindt er werken van lokale kunstenaars, evenals stukken van bekende meesters zoals Picasso en Dufy. Het museum is gevestigd in een prachtig gerestaureerd herenhuis, waar men veel vertrekken en details in originele staat heeft weten te behouden.

Musee art Hyacinthe Rigaud stadswandeling door Perpignan Reislegende

6. Balance

Na een museumbezoek is het tijd voor iets luchtigs. Als we het museum uitlopen slaan we rechtsaf en bij de volgende straat Rue de l’Ange gaan we weer naar rechts. Bij Rue de la Cloche d’Or gaan we naar links, waar we langs een vrolijke bloemenwinkel lopen. Aan het einde van de straat is aan de rechterkant de winkel Balance te vinden. Hier bestaat het assortiment uit allerlei producten die de eigenaresse “gewoon” mooi en bijzonder vindt. Heerlijk toch, als je op die manier je mooie winkel kunt vullen? Veel producten worden door lokale kunstenaars gemaakt, wat het extra leuk maakt om hier even rond te neuzen.

7. Rue René Paratilla

We lopen dezelfde straat weer terug, misschien wel gewoon omdat we die fleurige bloemenwinkel nog even willen zien. Bij Rue des Augustins slaan we linksaf waarna we al snel aan de linkerkant het leuke straatje Rue René Paratilla vinden. Hier kun je allerlei lekkere spulletjes kopen; om mee te nemen of om ter plaatse te proeven. Vergeet hier zeker niet om Rousquilles te proeven, dé specialiteit van deze regio.

stadswandeling door Perpignan Rue Rene Paratilla Reislegende

8. Restaurant La Famille

Geen idee of je nog goed gevuld bent na de koffie met lekkers bij Fika, maar als we rechtdoor gaan, lopen we direct tegen Restaurant La Famille aan. Een superleuke plek voor een goede lunch. Buiten is er niet veel plek, maar binnen is het misschien wel veel leuker om te zitten. Je krijgt een direct kijkje in de keuken en ziet met eigen ogen hoe de chefkok hier met passie zijn gerechten klaarmaakt.

9. Herboristeria Moderna Yves Moreau

Na een goede lunch bij Restaurant La Famille is het een klein stukje lopen richting Place de la République, waar we Herboristeria Moderna Yves Moreau vinden. Een begrip in de regio, deze kruidenierswinkel die al sinds 1900 in Perpignan bestaat. Door de jaren heen is het bedrijf een paar keer verhuisd, maar de vaste klanten weten de winkel nog steeds te vinden voor bijzondere kruidenmengsels en andere gezondheidsproducten op natuurbasis.

stadswandeling door Perpignan Herboristeria Moderna Yves Moreau Reislegende

10. Hôtel Pams

Vanuit de kruidenwinkel vervolgen we onze weg door de straat Rue du Théatre. Bij Pl. Hyacinthe Rigaud rechtsaf en vervolgens linksaf Rue Emile Zola in. Verderop in deze mooie straat komen we bij Hôtel Pams. Hôtel Pams is echt een begrip in Perpignan. Het indrukwekkende herenhuis uit het begin van de 20e eeuw is een meesterwerk van art-nouveaustijl en staat bekend om zijn prachtige interieur en en mooie binnentuin. Oorspronkelijk werd Hôtel Pams gebouwd als privéwoning voor een rijke wijnhandelaar, maar tegenwoordig wordt het gebruikt voor culturele evenementen en tentoonstellingen. De vertrekken in Hôtel Pams zijn zeer gedetailleerd gedecoreerd waardoor je je ogen uitkijkt tijdens een bezoek.

stadswandeling door Perpignan hotel pams Reislegende

11. Campo Santo

Via Rue Maximilien Sébastien Foy en Rue du Figuier wandelen we naar Campo Santo, een van de bekende bezienswaardigheden in Perpignan. Deze indrukwekkende begraafplaats, oorspronkelijk een klooster uit de 14e eeuw, wordt omringd door kloostergangen en bogen. Campo Santo wordt tegenwoordig gebruikt als een cultureel centrum en locatie voor concerten en tentoonstellingen.

12. Perpignan Cathedral

Naast Campo Santo is de bekende kathedraal van Perpignan te vinden, alias Perpignan Cathedral Basilique-Cathédrale de Saint-Jean-Baptiste de Perpignan. Zo’n lange naam verdient deze kathedraal wel, want hij is indrukwekkend! Het bouwwerk dateert uit de 14e eeuw en is gewijd aan Johannes de Doper. De imposante façade en de gedetailleerde sculpturen op de gevel maken je benieuwd naar de binnenzijde van de kerk. Hier vind je prachtige glas-in-loodramen, gotische bogen en indrukwekkende gewelven.

13. Les Toiles du Soleil

Wanneer je de kathedraal van Perpignan weer verlaat en rechtdoor Place Léon Gambetta op loopt kom je rechts van de gezellige terrassen op het plein de winkel Les Toiles du Soleil tegen. Deze winkel staat bekend om het ruime assortiment aan kleurrijke, traditionele Catalaanse stoffen en andere textielproducten. Alles wat in deze vrolijke winkel te koop is lijkt het rijke culturele erfgoed van de regio te weerspiegelen. Zeker even naar binnen lopen hier!

14. Place de la Loge

Vanaf het mooie Place Léon Gambetta lopen we rechtdoor via Rue Saint-Jean richting Place de la Loge; volgens velen een van de mooiste pleintjes van Perpignan. Dit komt mede door het 18e eeuwse gebouw waar nu de tourist office in gevestigd is. Door de eeuwen heen heeft het gebouw onder meer dienst gedaan als stadhuis en als rechtbank voor de zeevaart.

15. Layette Le Shop

We slaan vanaf Place de la Loge linksaf Rue des Marchands in, waarna we aan de rechterkant van de straat Layette Le Shop tegenkomen. Wat een leuke en gezellige winkel is dit! Je vindt hier allerlei producten die het label “made in France” dragen, van textiel tot servies en van zeep tot honing.

16. Restaurant Le VIP

We zijn aan het einde gekomen van deze stadswandeling door Perpignan. Als je er lang genoeg over hebt gedaan en het inmiddels tijd is voor het diner, dan kun je neerstrijken bij Restaurant Le VIP. Vanaf Layette Le Shop loop je door Rue des Marchands weer terug, tot aan Place de Verdun. Bij Le VIP kun je heerlijk eten en het personeel is erg vriendelijk.

Uiteraard zijn er nog veel meer leuke en goede restaurants te vinden in Perpignan, dat merk je goed op tijdens een wandeling door de stad. Of je nu tijdens de lunch uitgebreid gaat eten of in de avond, Perpignan bruist!

stadswandeling door Perpignan gezellige terrassen Reislegende

Meer bezienswaardigheden in Perpignan, iets verder uit het centrum

Er is natuurlijk veel meer te zien in Perpignan dan wat ik hierboven beschrijf. Het zijn echter plekken die niet echt (of lastiger) op de route in te plannen zijn, doordat ze iets verder uit het centrum liggen. Hieronder een aantal bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn. Loop wat extra kilometers, huur een fiets, maak gebruik van het openbaar vervoer óf pak een taxi. Er zijn meerdere manieren om in Perpignan van plek naar plek te reizen.

Palais des Rois de Majorque

Het Palais des Rois de Majorque ofwel Palace of the Kings of Majorca is een imposant paleis, gelegen op de heuvel van de Puig del Rei. Het werd gebouwd door koning Jacobus II van Mallorca aan het begin van de 13e eeuw en is een goed voorbeeld van gotische architectuur uit de middeleeuwen. Het paleis diende als een koninklijke residentie en centrum van politieke macht in de regio. Vandaag de dag worden er rondleidingen gegeven waarbij het complex met verschillende binnenplaatsen, tuinen, kapellen en versterkte muren te bezichtigen zijn.

Palais des Rois de Majorque Perpignan Reislegende

Quartier Saint-Jacques

Quartier Saint-Jacques is een historische wijk gelegen bovenop de heuvel Puig Sant Jaume, aan de rand van het centrum van Perpignan. In de middeleeuwen is deze wijk lange tijd het thuis geweest van de Joodse gemeenschap. In deze tijd wonen er vooral veel zigeuners in Quartier Saint-Jacques. Ik bezoek deze wijk met het treintje. Het is interessant om er even doorheen te rijden maar ik weet niet of ik er snel op eigen houtje naartoe zou lopen; we horen dat de mensen hier erg op zichzelf zijn en niet echt op “pottekijkers” zitten te wachten.

Les Halles Vauban

Gek op markthallen? Dan is Les Halles Vauban the place to be in Perpignan! Het is een waar paradijs met een groot aanbod aan lokale producten en culinaire lekkernijen. Les Halles Vauban dateert uit de 19e eeuw en is vernoemd naar de beroemde militaire ingenieur Vauban. Je vindt in Les Halles Vauban een overvloed aan verse producten zoals groenten, fruit, kaas, vlees en zeevruchten; allemaal afkomstig van lokale producenten en boeren.

route wandeling door Perpignan Reislegende

Place de Catalogne

Place de Catalogne wordt vooral veel bezocht nadat er in 2017 een standbeeld van Salvador Dalí werd geplaatst. Bij het maken van het beeld liet het kunstenaarsduo Les Pritchards zich inspireren door een van de schilderijen van Dalí, Le mystique de la gare de Perpignan (1965). Dalí staat pontificaal voorop het plein, kijkend in de richting van het treinstation dat zo’n 700 meter verderop ligt.

Overnachten in Perpignan

In Perpignan zijn talloze fijne accommodaties te vinden, ook in het centrum. Ik verblijf zelf iets buiten het centrum, in Appart Hotel Spa Perpignan. Dit is een vrij nieuwe accommodatie met kleine appartementen, waar je geheel zelfvoorzienend kunt verblijven. De auto kun je gratis parkeren op eigen terrein. Binnen 10 minuutjes ben je vanaf je accommodatie in het centrum, waar vervolgens genoeg mogelijkheden zijn om te parkeren.

Hoe kom je in Perpignan?

Een van de makkelijkste manieren om in Perpignan te komen voor een stedentrip is vliegen naar Barcelona en daar een auto te huren. Binnen twee uurtjes ben je dan in deze mooie Zuid-Franse stad. Kun je onderweg mooi nog wat bijzondere plekjes in Spanje meepakken. Liever niet met de auto? Dan is de trein van Barcelona naar Perpignan een heel goed alternatief; de reis neemt ongeveer 1,5 uur in beslag.

Meer zien in de omgeving van Perpignan?

Wat heerlijk, vrolijk en gezellig is Perpignan! Maar na een paar dagen vertoeven in deze stad wil je misschien ook wel iets in de omgeving zien. Ben je met de (huur)auto? Kijk dan eens naar deze leuke route langs mooie plekken in de omgeving van Perpignan. Je komt dan onder meer in Canet-en-Roussillon, Castelnou en Collioure. Daarnaast is Caves Byrrh opgenomen in de route. Lekker aperitiefjes proeven! Ook aan een leuke wandeling is gedacht; de benen strekken en meteen het natuurverschijnsel Les Orgues d’Ille-sur-Têt bewonderen. Wil je op deze reis een stukje van Spanje meepakken? Kijk dan eens naar deze route door het noord-oosten van Catalonië. Deze route en de route rondom Perpignan kun je gemakkelijk aan elkaar plakken voor een extra lang verblijf aan beide kanten van de Frans-Spaanse grens.


Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button