Wat kun je doen in het Romeinse theater van Orange?

Het Romeinse theater Théâtre Antique d’Orange is dé grote trekpleister van Orange, een stad in de Franse Vaucluse. Het werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus, in de tijd dat keizer Augustus regeerde. Het behoort tot de best bewaard gebleven Romeinse amfitheaters ter wereld en is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ga je richting Vaucluse? Dan mag een bezoek aan Orange met zijn prachtige amfitheater eigenlijk niet in je programma ontbreken.

Théâtre Antique d’Orange

Het theater van Orange is gigantisch. Oorspronkelijk bood het plaats aan zo’n 9000 toeschouwers. De tribune werd gemaakt met grote stenen blokken op de helling van een heuvel, Colline Saint-Eutrope. Op een aantal plekken zijn de originele blokken nog steeds onderdeel van de huidige tribune. De 103 meter lange achterwand op het podium heeft een indrukwekkende hoogte van 37 meter en bevat diverse gebeeldhouwde decoraties en zuilen. In het midden van de achterwand, bovenin, prijkt een groot beeld van Augustus.

Vandaag de dag wordt het amfitheater gebruikt voor culturele evenementen zoals het Chorégies d’Orange, een jaarlijks terugkerend operafestival in de zomer. Ook komen er geregeld beroemde artiesten optreden. Zo hebben onder meer The Police, David Guetta, Sarah Bernhardt en Hans Zimmer hier al eens op het podium gestaan.

Wat kun je allemaal doen in Théâtre Antique d’Orange?

Supergaaf natuurlijk als je een concert bij kunt wonen in dit prachtige theater. Maar ook als dat niet in je programma past kun je het theater goed leren kennen. Iedere dag zijn er verschillende dingen die je hier kunt doen.

The historical and educational route

Aan de hand van informatieborden kun je op je gemak heel het theater doorlopen. Vooral in de gangen onder en achter de tribunes valt veel te zien en te leren over de tijd dat de Romeinen het amfitheater in gebruik hadden. Er zijn hier verschillende ruimtes waarin spelenderwijs van alles wordt uitgelegd over de Romeinse tijd. Thema’s die voorbij komen zijn onder meer (levende) personages, onderwijs, entertainment en voeding. Vooral erg leuk als je met kinderen het theater bezoekt!

Audio guide

Je kunt het theater ontdekken met een informatieboekje in de hand, maar het is ook een mogelijkheid om gebruik te maken van een audio guide. De audio guide neemt je mee terug de geschiedenis in, naar de tijd dat het Romeinse theater vol in gebruik was.

The Sound Odyssey

Het klapstuk in het oude theater van Orange is The Sound Odyssey: een avondshow met licht en geluid. De show begint later op de avond, wanneer het donker begint te worden. Je krijgt een koptelefoon op die werkt met geotagging. Op de achterwand van het theater, op de tribunes en op de muren wordt een indrukwekkende en vooral kleurrijke lichtshow geprojecteerd. De bijhorende muziek is mooi gekozen en het geluid is echt goed. Door de geotagging merk je ook echt verschil wanneer je tijdens de show door het theater loopt. In de projecties komt veel voorbij: landschappen, goden, mooie figuren en veel meer. Het is echt 3 kwartier lang genieten van licht en geluid!

Orange the Sound Odyssey Roman theatre - Reislegende.nl

Escape Game

Bezoek je het theater met je gezin? Dan is het leuk om de Escape Game te doen. Je krijgt een boekje mee en je moet op zoek naar antwoorden allerlei vragen, om vervolgens een code in handen te krijgen waarmee je een deur kunt openen. Erg leuk om te doen en niet eens zo makkelijk. Tijdens mijn Escape Game komen we echt in iedere uithoek van het theater op zoek naar van alles en nog wat. Je leert iets, bent samen leuk bezig én ziet het theater vanuit een ander perspectief.

Virtual tour

De virtual tour neemt je via een VR-bril mee naar het begin van de jaartelling. In een klein kwartiertje ben je getuige van het ontstaan van Orange en de bouw van het oude theater. Een leuke ervaring, zeker om alles beter te visualiseren. Sinds eind mei 2024 kun je de nieuwste VR video bekijken.

Wat is er nog meer te doen in Orange?

Orange is een stad waar je gerust een dagje door kunt brengen. Neem een kijkje bij de Triomfboog, die net als het amfitheater op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is opgenomen. Ook het museum aan de overkant van het oude theater is een aanrader; hier vind je objecten die zijn opgegraven en leer je nóg meer over de Romeinse tijd in Orange. Je kunt heerlijk eten, terrasjes pakken en winkelen in deze kleine stad. Benieuwd naar nog meer? Tips vind je in het het artikel 12x doen en zien in Orange.

De beste manier om in Orange te komen

Deze keer reis ik zelf met de Eurostar naar Parijs, waar ik overstap op de TGV die vervolgens in Orange stopt. Een heel relaxte reis, waarbij ik om 07.11u vanuit Amsterdam vertrek en om 15.15u in Orange aankom.

Ook vliegen naar Marseille is een fijne manier. Dit deed ik zelf tijdens mijn vorige reis naar de Vaucluse, waarbij in Marseille een huurauto ophaalde. Zelf kies ik altijd voor een auto huren bij Sunny Cars door de all-in service; hierdoor ben je voor alles verzekerd. 

Ga je voor langere tijd naar Vaucluse? Denk er dan over na om met eigen auto naar deze mooie regio in Frankrijk te reizen. De afstand van Utrecht naar Vaucluse is ongeveer 1100 kilometer en eenmaal ter plaatse is het echt lekker om je eigen auto te hebben.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button