Granville: bezienswaardigheden in Haute-Ville, de oude stad

Aan de westkust van het Franse Normandië ligt het schilderachtige Granville. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de middeleeuwen. Er zijn dan ook verschillende historische bezienswaardigheden en monumenten. De meest bekende bezienswaardigheid is het charmante Haute-Ville. Dit oude stadsgedeelte wordt compleet omringd door hoge stadsmuren. Daarnaast is Granville bekend door de visvangst, het kuuroord voor thalassotherapie, het casino én door carnaval. Een aanrader om te bezoeken wanneer je in deze regio verblijft.

Geschiedenis van Granville

Haute-Ville werd in de Honderjarige Oorlog door de Engelsen gebouwd, bovenop hoge rotsen direct aan zee. Na de oorlog werd het 400 meter lange en 200 meter brede Haute-Ville door koning Karel VII versterkt met vestingmuren. In de eeuwen daarna was visvangst de belangrijkste bron van Granville, waardoor de stad concurreerde met Saint-Malo. Net als in Saint-Malo werden er in Granville ook kapers (piraten) in dienst van de kroon gesteld. Een kaper die in brons vereeuwigd werd is Georges-René Pléville Le Pelley; van hem vind je in Granville een standbeeld. Aan het einde van de 19e eeuw werd naar diverse plaatsen langs de kust een spoorlijn aangelegd vanuit Parijs, zo ook naar Granville. Net als Deauville werd Granville vanaf dat moment een belangrijke badplaats, het kreeg zelfs de bijnaam Monaco van het Noorden.

Mooie plekjes in La Haute-Ville Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Typisch Bretonse architectuur
La Haute-Ville bezoek Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Gemixt met Angelsaksische bouwstijl

La Haute-Ville

Waar de meeste mensen voor naar Granville komen is La Haute-Ville, het oude stadsgedeelte. Je hebt hier echt het gevoel een stap terug te zetten in de tijd. Tijdens ons bezoek in het hoogseizoen is het er erg rustig en stil. Sommige straatjes doen zelfs een beetje spooky aan. Ik hou ervan! Uiteraard heb je ook in Haute-Ville een iets drukker plekje, Place Cambernon. Hier vind je een paar terrasjes, barretjes en winkeltjes. Er staan in Haute-Ville statige gebouwen en charmante hôtels, zoals de grote huizen van de rijken vroeger genoemd werden. Voornamelijk in Bretonse stijl gebouwd, zoals je ook in Saint-Malo ziet.

Zicht op La Haute-Ville vanuit Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Haute-Ville gezien vanuit de nieuwe stad
La Haute-Ville Granville straatbeeld Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Granville gezien vanuit Haute-Ville
La Haute-Ville straatbeeld Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Dagelijkse taferelen in Haute-Ville
Bretonse bouwstijl La Haute-Ville Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Ik hou ervan, van de Bretonse stijl!
Inwoners van La Haute-Ville Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Té lief, deze deurwachter!

Bezienswaardigheden in Haute-Ville Granville

Haute-Ville is niet groot en op diverse plekken kun je het oude stadsgedeelte betreden. Wij parkeren de auto langs de haven op Rue du Port, waar veel parkeergelegenheid is. Steek de weg over richting de stadsmuur, dan vind je tussen restaurant Le Soleil Levant en het douanekantoor een steegje. Loop dit steegje in en het pad brengt je vanzelf langs de stadsmuur omhoog.

Cotentin La Haute-Ville Granville Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Slenteren door Haute-Ville
La Haute-Ville Bretonse stijl Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Wirwar van straatjes tussen oude panden door

Wandeling over de stadsmuur van Haute-Ville

Eenmaal boven zijn de panoramische uitzichten meteen verbluffend. Niet zo gek, de stadsmuur rondom Haute-Ville is tussen de 6 en 10 meter hoog. Je hebt vanaf deze kant meteen mooi zicht op het nieuwere gedeelte van Granville en op de haven. La Haute-Ville is heerlijk om op je gemak doorheen te slenteren. Je kunt de stadsmuur helemaal volgen, of zigzaggend door het oude stadscentrum heen lopen. Je komt steeds weer mooie gebouwen, prachtige uitzichten en knusse straatjes tegen, waar je ook loopt. Hieronder een aantal bezienswaardigheden in Haute-Ville die je tijdens je wandeling vast tegenkomt.

Place Cambernon La Haute-Ville Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Place Cambernon, een en al gezelligheid
La Haute-Ville Place Cambernon Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Winkeltjes en terrasjes op Place Cambernon
Bezoek La Haute-Ville Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Goede thermiek rondom Pointe du Roc

Église Notre-Dame du Cap Lihou

De kerk Église Notre-Dame du Cap Lihou is een bezienswaardigheid in Haute-Ville waar je niet omheen kunt. De Église Notre-Dame dateert uit de 17e eeuw en gebouwd is op de plek van een oude kapel. De kerk heeft een indrukwekkend interieur met prachtige glas-in-loodramen en een altaarstuk dat de kruisiging van Jezus Christus uitbeeldt.

Granville La Haute-Ville Eglise Notre-Dame du Cap Lihou Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Église Notre-Dame du Cap Lihou
La Haute-Ville Eglise Notre-Dame du Cap Lihou Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Église Notre-Dame du Cap Lihou
Eglise Notre-Dame du Cap Lihou La Haute-Ville Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Kijkje nemen binnenin Église Notre-Dame in Haute-Ville

Pointe du Roc en Phare du cap Lihou

Pointe du Roc is het uitkijkpunt aan het uiteinde van Haute-Ville. Hier staat ook de 24 meter hoge vuurtoren Phare du cap Lihou. Naast deze vuurtoren uit de 19e eeuw geniet je op deze plek van een weids uitzicht over zee, over Granville en over de kustlijn. Je kunt via het wandelpad Chemin des Douaniers naar de zeelijn lopen en er zijn verschillende andere historische bezienswaardigheden te vinden op Pointe du Roc. Er is een museum, Le Roc des Curiosités Musée & Aquarium, waarover je verderop in dit artikel iets meer kunt lezen. Er zijn verschillende bunkers overgebleven die onderdeel waren van de Atlantikwall (La Batterie du Roc de Granville) en er is een gedenksteen voor omgekomen zeelieden. Pointe du Roc is daarnaast dé perfecte plek voor het bekijken van de zonsondergang. Mocht je aan het einde van een mooie dag in Haute-Ville zijn dan is dit zeker een plekje om een bezoek aan de oude stad ‘s avonds af te sluiten.

Musea in La Haute-Ville

In Haute-Ville zijn verschillende musea te vinden. Musée d’Art Moderne Richard Anacréon heeft een indrukwekkende collectie van moderne en hedendaagse kunstwerken. Musée du Vieux Granville is gewijd aan de geschiedenis van de stad en biedt bezoekers een kijkje in het vroegere dagelijkse leven van de inwoners van Granville. Le Roc des Curiosités Musée & Aquarium is een museum met aquarium én met veel informatie over de geschiedenis van de klif waarop Haute-Ville is gebouwd.

La Haute-Ville sfeerbeeld Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Haute-Ville straatbeeld
Binnen de stadsmuren van La Haute-Ville Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Al het moois op je in laten werken
Sfeerbeeld La Haute-Ville Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Zó veel sfeervolle hoekjes te zien!

Jardin partagé de La Haute-Ville

Aan de noordelijke kant van Haute-Ville ligt Jardin partagé de La Haute-Ville, een gemeenschappelijke tuin. Een mooie en rustige plek waar je kunt genieten van de natuur. Voor bewoners van Haute-Ville heeft de tuin naast genieten van al het groen een aantal extra functies. Zo worden er kruiden, groenten en fruit gekweekt. Ook worden er barbecues en picknicks georganiseerd. Wandelpaden en trappen dwars door de tuin leiden je naar het lager gelegen strand.

Jardin partagé de La Haute-Ville La Haute-Ville Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Jardin partagé de La Haute-Ville

Pont-Levis

Loop zeker langs de brug Pont-Levis, een indrukwekkend voorbeeld van middeleeuwse technologie en architectuur. De brug werd in de 15e eeuw gebouwd als onderdeel van het verdedigingswerk om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Als voetganger kun je gemakkelijk via de brug het ommuurde centrum van Haute-Ville betreden.

Pont-Levis La Haute-Ville Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Pont-Levis

Stranden en zwembaden in Granville

De stranden van Granville zijn niet alleen prachtig om te zien, maar hebben ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Granville een belangrijke locatie voor de geallieerde invasie van Normandië en de stranden waren ook hier het toneel van hevige gevechten.

Net als in Saint-Malo is er ook in Granville een zeewaterzwembad te vinden: Piscine de mer de Granville. Dit zwembad ligt aan Le Plat Gousset, een breed zandstrand. Op zoek naar meer kilometers strand? Dan ben je op het iets noordelijker gelegen Plage de Bréville-sur-mer op de goede plek. Hier vind je overigens nog een zwembad gevuld met zeewater: Piscine de Mer De Donville Les Bains.

La Haute-Ville zwemmen in zee bij Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Badjas uit, badmuts op en duiken maar!
La Haute-Ville stranden van Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Het is goed vertoeven op de stranden rondom Granville
Stranden van La Haute-Ville Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Schelpjes zoeken met laag water

Musée Christian Dior

Granville is de geboorteplaats van de beroemde modeontwerper Christian Dior. Zijn voormalige woonhuis Les Rhumbs in de stad is nu het Musée Christian Dior. Het voormalige woonhuis is omgeven door prachtige tuinen. Je komt op deze plek alles te weten over de geschiedenis van haute-couture én over de haute-couture collecties van Dior.

Haven van Granville

De haven van Granville is al eeuwenlang een belangrijk knooppunt voor handel en visserij. Het is de thuisbasis van een groot aantal vissersboten en trawlers die dagelijks verse vis aanvoeren voor de lokale markt en voor de export. De haven is ook een belangrijke aanlegplaats voor veerboten die tussen Frankrijk en de Kanaaleilanden varen. Aan de kade van de haven zijn verschillende restaurants, cafés en winkels vanwaar je kunt genieten van het uitzicht op boten in de haven.

Haven van Granville Cotentin Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Haven van Granville

Dagtrip naar de Chausey-eilanden

Voor de kust van Granville liggen verschillende eilanden die een bezoek waard zijn. De meest bekende eilanden zijn de Chausey-eilanden, een archipel bestaande uit meer dan vijftig kleine eilanden en riffen. Met laag water verschijnen er zelfs rond de 350 eilandjes. De Chausey-eilanden zijn een beschermd natuurgebied en bereikbaar per boot vanuit Granville. Je vindt er prachtige zandstranden en kristalhelder water, populair bij zwemmers, snorkelaars, duikers en zeilers.

Overnachten in Haute Ville, Granville

In Haute-Ville zelf zijn diverse mogelijkheden als het gaat om overnachten. Er zijn voornamelijk B&B’s en appartementen beschikbaar. Twee accommodaties die eruit springen zijn La Maison de l’Amiral vue sur mer à Granville en La Maison de Juliette, middenin Haute-Ville. Je moet wel van rust houden, er is in Haute-Ville ‘s avonds niet heel veel meer te beleven. Wil je meer reuring? Dan zit je in het “nieuwere” gedeelte van Granville wellicht beter. Hier zijn ook meer hotels beschikbaar, mocht je langs een rijkelijk gevuld ontbijtbuffet willen lopen in de ochtend. Denk aan Mercure Granville Le Grand Large, Hôtel du Musée ex Maison Pléville – Hôtel L’Arrivée en Au Bout Du Quai. Wil je thalassotherapie volgen dan ben je in het iets noordelijker gelegen Hôtel de la Baie – Thalassothérapie PREVITHAL aan het goede adres.

Check beschikbaarheid en prijzen van meer accommodaties in Haute-Ville en Granville

Meer zien in Normandië?

Er is zó veel te zien in Normandië. Bij de meeste mensen zal bijvoorbeeld Le Mont-Saint-Michel meteen naar voren komen. Om nog meer inspiratie op te doen voor deze regio heb je wellicht iets aan het artikel mooie plekken, steden en dorpen in Normandië. Omdat je in Granville al behoorlijk zuidelijk zit is een uitstapje naar het noorden van Bretagne ook goed te doen. Vergeet in dat geval de prachtige vestingstad Saint-Malo niet te bezoeken, een echte aanrader als je het mij vraagt.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button