Review Eden ED 10×42, verrekijker met goed glas voor een mooie prijs

Wat hou ik van reizen! Mooie bestemmingen ontdekken, andere culturen opsnuiven en met mijn camera veel moois vastleggen. Maar niet alleen in het buitenland ben ik veel op ontdekkingstocht, ook wanneer ik thuis ben trek ik er graag op uit. Liefst met samen met man en kinderen. De kinderen krijgen steeds meer interesse in al het moois om ons heen en vragen dan ook continue of ze even door mijn camera met telelens mogen spieken als ze in de verte iets zien. Hoog tijd voor een verrekijker, bedacht ik me even geleden. Het voorstel om een nieuw model verrekijker van het merk Eden te testen komt dan ook als geroepen. Nu ben ik wél bekend met telelenzen voor mijn camera, maar niet zo bekend met verrekijkers. In dit artikel ga ik dus zeker niet diep in op de technische en optische prestaties van de verrekijker, ik heb immers weinig vergelijkingsmateriaal. Dit is een eerlijke review van de Eden ED 10×42 verrekijker waarin ik eenvoudigweg vertel hoe ik hem gebruik en waarom deze verrekijker prettig is.

Waar je de Eden ED 10×42 kunt aanschaffen

Het merk Eden maakt kwalitatief goede, maar goedkope verrekijkers. De verrekijkers van Eden doen volgens kenners niet onder voor veel kijkers van andere, veel duurdere merken. Verrekijkers van het merk Eden, waaronder de Eden ED 10×42 en de Eden ED 8×42, kun je kopen bij Knivesandtools.nl.

Eden ED 10x42 verrekijker review draagriem - Reislegende.nl

Een verrekijker of een monoculair?

Nu heb ik echt wel geregeld een verrekijker in mijn handen, maar ik heb nooit zelf een goede verrekijker in bezit gehad. Wél heb ik een monoculair in de kast liggen. Ooit was ik namelijk in de veronderstelling dat dat echt handig was voor mij. Aangezien ik al veel meesjouw aan camera apparatuur, leek een monoculair me perfect. Neemt niet veel ruimte in beslag in de tas en is lekker licht. Maar ik vind het erg onrustig kijken door een monoculair. Gevolg: hij gaat eigenlijk nooit mee. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met de kwaliteit en met de specificaties van deze kijker. Maar ja, wist ik veel… Goed om me nu eens wat beter te verdiepen in de kenmerken van een goede verrekijker.

Review Eden ED 10x42 goedkope verrekijkers met goed glas - Reislegende.nl
Eden ED 10x42 review verrekijker met goede grip - Reislegende.nl

Waar moet je op letten bij de aankoop van een verrekijker?

Er zijn een aantal dingen die meteen al in me opkomen. Een goede verrekijker moet waterdicht zijn en lekker in de hand liggen. Ook moet hij niet te groot zijn én rustig kijken. Waar je verder nog op moet letten wanneer je een verrekijker gaat kopen heb ik voor je uitgezocht:

  • Vergroting: De vergroting van een verrekijker wordt aangeduid met twee getallen, bijvoorbeeld 8×42. Het eerste getal geeft aan hoeveel keer het object dat je bekijkt vergroot wordt. Een vergroting van 8x is bijvoorbeeld geschikt voor algemeen gebruik. Een hogere vergroting kan handig zijn als je de kijker bijvoorbeeld wilt gebruiken op grote afstand, maar het kan ook leiden tot een instabiel beeld en een smaller gezichtsveld.
  • Objectief diameter: Het tweede getal in de specificatie 8×42 geeft de diameter van het objectief aan in millimeters. Hoe groter de diameter, hoe meer licht de verrekijker kan verzamelen, waardoor het beeld helderder zal zijn. Een objectief diameter van 42 mm is geschikt voor algemeen gebruik.
  • Kwaliteit van lenzen en coatings: Goede lenzen en coatings kunnen een groot verschil maken in de kwaliteit van het beeld dat je ziet. Lenzen van hoge kwaliteit en goede coatings zorgen voor een helder en scherp beeld met weinig reflecties en vertekening.
  • Gezichtsveld: Het gezichtsveld geeft aan hoeveel van het beeld je kunt zien wanneer je door de verrekijker kijkt. Een groter gezichtsveld is handig wanneer je de verrekijker bijvoorbeeld wilt gebruiken vanuit een bewegend voertuig.
  • Gewicht en grootte: Afhankelijk van het gebruik, kunnen gewicht en grootte van de verrekijker belangrijk zijn. Als je de verrekijker vaak mee wilt nemen op wandelingen of reizen, kan een compacte en lichtgewicht verrekijker handiger zijn.
  • Waterdichtheid en duurzaamheid: Als je van plan bent om de verrekijker te gebruiken in vochtige of ruwe omstandigheden, is het belangrijk om te kiezen voor een verrekijker die waterdicht en duurzaam is.
  • Prijs: Verrekijkers zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Over het algemeen geldt dat duurdere verrekijkers van hogere kwaliteit zijn, maar afhankelijk van het gebruik en je budget kan een goedkopere verrekijker ook voldoen.

De Eden ED 10×42 in gebruik

Ik ben de Eden ED 10×42 meteen flink gaan gebruiken. Ik woon dichtbij de polder en nu in het voorjaar zijn er veel vogels te zien. Een mooie plek om deze verrekijker meteen goed uit te proberen!

Hoe ligt de Eden ED 10×42 in de hand?

Net als een camera is het belangrijk dat een verrekijker lekker in de hand ligt. En dat doet deze verrekijker! Het rubberen omhulsel van de kijker is voorzien van verschillende vlakjes met reliëf, precies op de plekken waar je vingers dat prettig vinden. Hierdoor houdt het lekker vast en glijdt hij niet snel weg. Niet met blote vingers en ook niet met handschoenen aan. Qua formaat is hij eigenlijk perfect. Een verrekijker die te klein is lijkt me helemaal niet fijn, net als een te kleine camera body. Je wilt toch iets in je handen hebben, daardoor voelt het allemaal ook iets stabieler.

ED glas, voor een scherper beeld

Dit model verrekijker van Eden is voorzien van ED glas, wat zorgt voor een helder, scherp beeld met mooie kleuren doordat chromatische aberratie (kleurschifting) wordt verminderd. Zoals ik hierboven al schreef heb ik geen goed vergelijkingsmateriaal, ik kan dus niet zeggen of het beeld echt mooier is dan dat van een verrekijker met ander glas. Maar wat gezegd wordt in de specificaties kan ik beamen: het beeld heeft een mooie kleurechtheid en ik zie geen kleuren die er eigenlijk niet moeten zijn.

Review Eden ED 10x42 goed in de hand liggende verrekijker - Reislegende.nl
Eden ED 10x42 review verrekijker ligt lekker in de hand - Reislegende.nl

Vergroting van 10x

Met de Eden ED 10×42 heb ik volgens bovenstaande tips meteen een flinke verrekijker in handen. Aangezien ik veel goede verhalen lees over een vergroting van 8x, ben ik benieuwd hoe een vergroting van 10x me bevalt. Zou dat niet te onrustig kijken? Had ik toch beter voor een 8x kunnen gaan? Nu ik de Eden ED 10×42 een aantal keren mee op pad genomen heb ben ik blij met de keuze voor een vergroting van 10x. Het beeld is rustig, ik heb nog niet één keer het gevoel gehad dat ik met een vergroting van 8x misschien beter af had geweest.

De Eden ED 10×42 met draagriem gebruiken of met tasje?

De Eden ED 10×42 wordt geleverd met een mooie, rekbare draagriem. Ook zit hij verpakt in een mooi tasje. Alleen past de verrekijker niet meer in het tasje wanneer de draagriem aan de verrekijker is bevestigd. Je zult dus een keuze moeten maken. Gebruik je de verrekijker met de draagriem zonder tasje of zonder draagriem met het tasje? Het tasje heeft namelijk óók een schouderband. Mijn voorkeur gaat uit naar de draagriem. Het tasje laat ik thuis of in de auto, daar berg ik de verrekijker in op als ik hem niet gebruik. De rits kan dan niet helemaal dicht, dat is wel een nadeel als je beiden zou willen gebruiken.

Het tasje kun je overigens ook gebruiken door het aan je riem te bevestigen. En dat kan dan weer heel handig zijn, zeker als je de verrekijker zonder draagriem gebruikt. Helemaal wanneer je ook nog eens een camera bij je hebt. Het kleine tasje zit, bevestigd aan je riem, niet in de weg en je hebt zo je verrekijker paraat!

Review Eden ED 10x42 verrekijker tasje - Reislegende.nl

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button