De Wildlife Tag – Welke dieren zag jij allemaal in het wild?

Ik ben dol op het fotograferen van dieren en dan voornamelijk het fotograferen van wilde dieren. Een enorme uitdaging vind ik het, omdat het totaal niet te regisseren is en je een flinke dosis geluk moet hebben om alles te laten lukken. Veel van de reizen die ik heb gemaakt stonden dan ook helemaal in het teken van het vinden van dieren en het proberen deze dieren zo mooi mogelijk op vaste plaat vast te leggen.

Je kunt je voorstellen dat er geregeld een heel arsenaal aan apparatuur mee ging. Zo nam ik mijn zware Manfrotto 3-poot statief mee naar Canada om daar grizzly beren te fotograferen wat er samen met mijn apparatuur voor zorgde dat ik 10 kilo aan fotografie-benodigdheden bij me had. Naar Canada mocht je toendertijd 30 kilo meenemen dus dat was mooi meegenomen!

Vóór het digitale tijdperk fotografeerde ik op (dia-)film, wat er voor zorgde dat 80 meegebrachte diafilms geen uitzondering waren. Loden zakken mee ter bescherming en de zak met volgeschoten films met mijn leven beschermen. Dat waren tijden zeg… De verrassing liet wat langer op zich wachten; ik moest natuurlijk weken lang wachten tot ik thuis kwam, vervolgens de films laten ontwikkelen en dan pas kon ik het eindresultaat zien. Wat een spanning!

Lees ook: 25 travel facts about me

De Wildlife Tag – Welke dieren zag jij allemaal in het wild? - Reislegende.nl

De Wildlife Tag

Toen ik deze Wildlife Tag voorbij zag komen wilde ik die natuurlijk ook invullen, dat begrijp je vast! Ik las erover bij reisblogger Annemarie en de tag werd bedacht door (ook reisblogger) Marcella. Ik neem de tag over en voeg hier en daar nog iets extra’s toe; misschien wel gewoon omdat ik wil pronken met mijn plaatjes :-)

Welk wildlife heb je al gespot?

Lucht – pelikaan, papegaai, zeearend, cape vulture (vogels trekken me niet zo…)
Land – olifant, leeuw, cheetah, luipaard, buffel, slang, zebra, landschildpad, hyena, wilde hond, baviaan, nijlpaard, neushoorn, giraf, antilope, springbok, gemsbok, gnoe, krokodil, bizon, zwarte beer, grizzly beer, groundhog, wolf, vos, eekhoorn, vogelspin, Ceylon kroonaap, Hoelman aap, schorpioen, kangaroe, wallaby, koalabeer
Water – witte haai, rifhaai, orka, bultrug, zuidkaper, zeehond, zeeleeuw, dolfijn, pinguïn, zeeschildpad & veel verschillende vissen tijdens het duiken

Wat is het grootste wildlife wat je hebt gespot in water?

Dat zal de bultrug zijn denk ik! Tijdens mijn reis in Canada zaten we op de ferry van Vancouver Island naar Alaska en daar kwamen we onderweg een aantal bultruggen tegen. Fascinerend, zo groot! Of ze echt groter zijn dan de zuidkapers die ik in Zuid Afrika heb gezien weet ik niet, die waren namelijk ook echt heel groot. Helaas had ik op de boot in Canada net mijn camera niet bij de hand en de walvissen in Zuid Afrika heb ik analoog gefotografeerd… vandaar hieronder een foto van orca’s.

Rondreis door Canada en de Verenigde Staten - Reislegende.nl

Wat is het grootste wildlife wat je hebt gespot op het land?

Ja dat is natuurlijk de olifant en dan de Afrikaanse, want die is groter dan de Aziatische olifant. Ik vind olifanten waanzinnige dieren en ik kan uren naar ze kijken. In het wild dan, want in de dierentuin ben ik er snel klaar mee. In het wild kun je zo goed de hiërarchie in een kudde zien, mooi.

Wat is het grootste wildlife wat je hebt gespot in de lucht?

De Afrikaanse zeearend. Maar liever wil ik zeggen de Cape vulture, omdat ik dan een mooiere foto kan laten zien :-)

Roofvogels spotten in Zuid-Afrika - Reislegende.nl

Wat is kleinste wildlife wat je hebt gespot?

Ik denk de Red Back spin in Australië. Ik hou helemaal niet van spinnen, ik ga dus ook zeker niet proberen hier goede foto’s van te maken :-)

Mijn favoriete wildlife

Oooooo ik heb zó veel favoriete wilde dieren! Heb je even? Zoogdieren spreken mij wel het meeste aan, ik kan mezelf uren verdekt opstellen bij een drinkplaats om te kijken naar al het reilen en zeilen. Zo bizar om te zien hoe bepaalde dieren de lakens uitdelen! Afrika heeft echt wel een speciaal plekje in mijn hart, niet voor niets ben ik al 3x in Zuid Afrika geweest en daarnaast ook in Namibië, Zambia en Botswana.

Waar ik ook uren, maar dan ook uren op heb gewacht zijn Grizzly beren in Alaska. De tijd van de zalmentrek was net aangebroken dus het was überhaupt spannend of ik Grizzly’s zou gaan zien maar het wachten werd beloond. In de 16 uren dat ik heb gewacht zijn er 4 Grizzly’s langs gekomen op zoek naar een lekker vet zalmpje.

Rondreis door Canada en de Verenigde Staten - Reislegende.nl

Wolven fotograferen in het wild is zo goed als niet te doen, hoe graag ik het ook zou willen. Tijdens een wandeling met een man die wolven opvangt die door mensen als “huisdier” gehouden werden (er gaan verhalen rond in Canada dat wolven het “goed” doen als waakhond…) maakte ik deze foto. Niet echt wild dus, maar ik moest me aan tig regels houden om te voorkomen dat ik werd aangevallen omdat ik gezien werd als prooi. Maar liefst 3 uur lang heb ik met deze man door de bergen gelopen met 2 wolven (waarvan deze op de foto 75% wolf is). Ik was erg gefascineerd door zijn verhalen en weer eens geschokt door de gruwelen die de mens dieren aan doet.

Rondreis door Canada en de Verenigde Staten - Reislegende.nl

Niet alleen “gevaarlijk” wild kan mij uren lang bezig houden, ook kleinere wilde dieren mooi op de foto krijgen kan voor een kick zorgen. Zo ook met deze squirrel, die me wel leek te “teasen” door elke keer weer naar beneden te duiken! Maar uiteindelijk is het gelukt:-)

Rondreis door Canada en de Verenigde Staten - Reislegende.nl

Zebra’s kunnen me ook aardig bezig houden met de camera, helemaal wanneer ze een beetje in een dolle bui zijn en ik “actie-foto’s” kan maken. Heerlijk!

De Wildlife Tag – Welke dieren zag jij allemaal in het wild? - Reislegende.nl

Een van de mooiste momenten was toch wel toen we een leeuw in het zonnetje zagen liggen op een heuveltje. Achterlangs kwam een jong aangelopen en een prachtig knuffelmoment volgde. We hebben hier meerdere foto’s van én een video die we heel goed verkopen op Shutterstock.

Bekijk hier alle foto’s van wildlife die ik maakte op mijn reizen  

Tip: Volg deze prachtige autoroute door het zuiden van Zuid Afrika - Reislegende.nl

Mijn meest bijzondere wildlife-moment

Daar heb ik helaas geen beeldmateriaal van, maar dat is ongetwijfeld de olifant geweest die de paar vierkante meters rond onze tent aan het verkennen was middenin de nacht in de Okavango Delta. We hoorden het schuifelen, het zachte “brommen” en het kraken van palmtakken die van de bomen werden getrokken. We lagen trouwens in datzelfde tentje toen we in de daaropvolgende nacht niet ver van onze tent een leeuw hoorden “roaren”. Ook best scary… Ik heb denk ik wel de meest bijzondere wildlife momenten meegemaakt in Botswana, tijdens mijn verblijf in de Okavango Delta. Zo kwamen we tijdens het wandelen een groep leeuwen op jacht tegen en had onze gids (een local) geen geweer, geen mes of iets anders ter bescherming bij zich. We staken lopend met opgerolde broeken water over waar honderd meter verderop nijlpaarden in het water lagen. Hartstikke gek waren we, maar ja je zegt ook niet tegen die gids ik blijf hier wel staan???

Wildlife-wishlist

En dan nu mijn wishlist, welk wildlife wil ik nog graag zien?

  • Ik vond het heel jammer dat ik in Canada geen Moose heb gezien. Toch nog een keertje terug dus!
  • De gorilla’s in Oeganda, die zou ik ook graag eens in het echt zien.
  • Waarschijnlijk echt iets wat nooit gaat lukken in het wild maar een jaguar staat ook op mijn wishlist :-)

Vul jij de Wildlife-Tag ook in?

Wat voor wildlife heb jij gezien tijdens jouw reizen? Laat het weten door ook deze tag in te vullen en vergeet niet de bedenker van deze tag te vermelden (zie bovenin).

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button