IJsland route voor 3 dagen (4 nachten)

Het is even puzzelen wat je allemaal kunt doen wanneer je voor 3 dagen (4 nachten) naar IJsland gaat. Hoeveel kilometers kun je afleggen op een dag? Hoeveel tijd moet je inplannen voor het bezoeken van de bezienswaardigheden? Waar kun je het beste overnachten? Het zijn maar een aantal vragen die waarschijnlijk op je lijstje staan als je naar IJsland gaat. Om het alvast wat makkelijker te maken deel ik graag de IJsland route voor 3 dagen die ik met mijn zusje maak. Maar eerst…

Welk seizoen? Beste reistijd IJsland

Elk seizoen heeft in IJsland zijn voor- en nadelen. Zo is naar IJsland in de winter bij mij favoriet omdat je dan de grootste kans hebt op het zien van het noorderlicht. Het is in de winter ook rustiger als het gaat om toeristen en de accommodaties zijn veelal goedkoper. Neerslag valt al snel in de vorm van sneeuw, voor mij een groot pluspunt ten opzichte van regen. Dat wil niet zeggen dat ik in de zomer niet naar IJsland zou willen; integendeel. Een bezoek aan IJsland in de zomer staat zelfs heel hoog op mijn wensenlijstje! Ik ben ontzettend benieuwd naar IJsland in de zomer en ik zou er graag eens een paar weken voor uit willen trekken om heel IJsland rond te rijden.

Onze 3-daagse rondreis IJsland

Maar goed, mijn winterreis naar IJsland is kort: ik verblijf er samen met mijn zusje in totaal 4 nachten. Aan de laatste dag hebben we niets, aangezien de vlucht terug naar Nederland ’s morgens om 06.00u al is. Jammer, we hadden natuurlijk liever in de avond terug gevlogen. Drie volle dagen en een middag, dat is wat er overblijft aangezien we net na de middag voet op IJslandse bodem zetten.

Route voor 3 dagen: Golden Circle IJsland

Wanneer je in de winter naar IJsland gaat kun je het noorden zo goed als wegstrepen. Door het onvoorspelbare weer zijn veel wegen afgesloten en kun je zonder 4 wheel drive lastig richting het noorden komen. Dat maakt het een stuk makkelijker voor je 3-daagse IJsland route! Het zuiden heeft ontzettend veel te bieden, dus nog steeds genoeg plekken om 3 dagen mee te vullen. Op de doorgaande wegen in het zuiden kun je prima op pad met een huurauto voorzien van een winterpakket. Onze auto heeft banden met spikes, wat mij betreft is dat echt een must. Geregeld is de weg 1 grote ijsbaan en voel ik de auto glijden met optrekken en remmen. Gelukkig kom je in de winter weinig verkeer tegen (en op IJsland trouwens ook geen overstekend wild), er zijn dus weinig momenten dat je vol in de remmen moet.

Nagenoeg iedere eerste bezoeker pakt in IJsland de beroemde Golden Circle, een route in de vorm van een cirkel waaraan allerlei bezienswaardigheden liggen. Halverwege de cirkel maken wij een uitstapje naar het gletsjermeer Jökulsárlón, wat een paar honderd kilometer meer naar het oosten ligt. Eigenlijk rijden we de Golden Circle dus maar voor de helft, al pakken we hem aan het einde van onze 3-daagse reis door het zuiden van IJsland weer een stukje op.

Het schiereiland Reykjanes

Vluchten naar IJsland komen aan op Keflavíkurflugvöllur, voor de meeste mensen beter bekend als Keflavík International Airport. Keflavík Airport ligt op het schiereiland Reykjanes, ten zuidwesten van de stad Reykjavik. Je gereserveerde huurauto kun je ophalen op het vliegveld of een shuttlebus neemt je mee naar de autoverhuurder vlakbij het vliegveld. Vanaf het moment dat je weg rijdt bij de autoverhuurder begint je reis.

Geothermische plekken op Reykjanes

Veel mensen rijden meteen door naar Reykjavik en laten Reykjanes links liggen. Dat is eigenlijk zonde, want je kunt heel makkelijk via een omweg naar Reykjavik rijden en meteen een groot deel van Reykjanes ontdekken. Zo vind je op 27 kilometer afstand van de luchthaven de Gunnuhver hot springs, een gebied met grote, stomende modderpoelen. De grootste modderpoel is 20 meter in diameter, een behoorlijke afmeting. Grote kans dat je niets ziet door alle stoom, maar overal om je heen hoor je modder bubbelen. Er zijn 2 houten looppaden die je dicht langs de modderpoelen leiden en je vindt er diverse informatieborden waar je meer te weten komt over dit gebied. Andere geothermische plekken op Reykjanes waar je warmte activiteit aan het aardoppervlak waar kunt nemen zijn o.a. Krýsuvík, Seltún en Svartsengi (bij Blue Lagoon).

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Gunnuhver hot springs op schiereiland Reykjanes

Wat te doen op het schiereiland Reykjanes

Op het schiereiland Reykjanes liggen enorme lavavelden en er zijn rond de 100 kraters te vinden. Prachtige kustlijnen in overvloed hier, zoals het mooie strand bij Festarfjall. Ook kun je op dit schiereiland van het ene continent naar het andere continent lopen over Miðlína (The Bridge Between Continents). Deze 15 meter lange voetgangersbrug ligt boven een kloof en verbindt op deze manier de tektonische platen van Noord-Amerika en Eurazië. Wist je trouwens dat de breuk tussen deze 2 platen dwars door IJsland loopt?

Eén van de diepste meren van IJsland ligt ook op het schiereiland Reykjanes. Kleifarvatn is bijna 100 meter diep en heeft een oppervlakte van zo’n 10 km². Het meer ligt in Reykjanesfólkvangur National Reserve. Je kunt gemakkelijk met de auto de weg volgen die langs het meer ligt. Als er tenminste niet te veel sneeuw ligt zoals bij ons het geval is. Wij moeten helaas halverwege omdraaien omdat we in een sneeuwstorm terecht komen.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Lavavelden op het schiereiland Reykjanes

Blue Lagoon

Op het schiereiland bij Reykjavik ligt ook de beroemde Blue Lagoon. Bijna iedereen kent deze blauw gekleurde geothermisch baden en veel mensen die naar IJsland reizen brengen de baden een bezoekje. De entree is echter prijzig en het kan er behoorlijk druk zijn. Er zijn in IJsland verschillende goedkopere en rustigere alternatieven wat betreft geothermisch baden. Wil je toch de Blue Lagoon bezoeken? ’s Avonds is het én goedkoper én veel rustiger, aangezien de bussen met toeristen midden op de dag komen. Enige nadeel is dat je de blauwe kleur van het water in het donker niet goed ziet. Maar je krijgt er een hoop rust voor terug: Rust! :-) Ideaal om een 3 dagen durende reis door het zuiden van IJsland mee af te sluiten. Je kunt Blue Lagoon tickets makkelijk online kopen. Krijg je ook nog een gratis drankje én een moddermasker!

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
The Blue Lagoon, door Puripat Lertpunyaro | Shutterstock

Reykjavik

Reykjavik is een stad waar je eigenlijk even de tijd voor zou moeten uittrekken. Maar ja, 3 dagen is maar weinig en dan kies ik zelf toch voor de natuur. Een volgende keer leer ik graag Reykjavik beter kennen. ’s Avonds lopen we een klein rondje door de stad, waarbij we natuurlijk de bekende straat Laugavegur niet overslaan. Er zijn veel leuke restaurants in Reykjavik en als het om culinair gaat staat de stad behoorlijk hoog aangeschreven. Het is wel erg prijzig. Kijk op de menukaarten van een aantal bistro’s en het gemiddelde hoofdgerecht gaat je rond de €35,00 kosten. We belanden uiteindelijk bij het Hard Rock Cafe, een gezellige tent met lekkere én betaalbare gerechten.

Bezienswaardigheden in Reykjavik

In Reykjavik zijn een aantal bekende bezienswaardigheden. Zo is misschien de meest bekende bezienswaardigheid wel de 74 meter hoge Hallgrímskirkja, niet bepaald een doorsnee kerk. Ook het concert- en congrescentrum Harpa is echt een landmark voor Reykjavik. Perlan is in Reykjavik ook een echte eyecatcher. Het bouwwerk met warmwatertanks was ooit bedoeld voor stadsverwarming maar inmiddels is het een cultureel centrum met museum, winkeltjes en een restaurant. Qua museums kun je in Reykjavik je lol op. Zo heeft het kunstmuseum 3 locaties: Art Museum Kjarvalsstadir, Art Museum Ásmundarsafn en Art Museum Hafnarhús. In het National Museum of Iceland leer je van alles over historie van IJsland. Zin in een vlucht maar dan niet echt in een vliegtuig? Fly Over Iceland is een unieke ervaring waarbij je in korte tijd over een groot deel van IJsland ”vliegt”.

Reykjavik City Card

Verblijf je voor iets langere tijd in Reykjavik dan kan het interessant zijn om de Reykjavik City Card aan te schaffen. Met deze kaart kun je veel plekken gratis bezoeken, zoals onder meer musea en thermale baden. Je kunt gratis gebruik maken van de stadsbussen en ook de ferry naar Videy Island kun je met deze City Card gratis pakken. De Reykjavik City Card is verkrijgbaar voor 24 uur, 48 uur en 72 uur.

Naar IJsland in de winter, waarom je móét gaan - Reislegende.nl
Het noorderlicht vanuit Airbnb accommodatie

Accommodatie in Reykjavik

Accommodaties zijn er volop te vinden in Reykjavik. Accommodaties kun je gemakkelijk boeken via Airbnb of via Booking. Onze accommodatie in Reykjavik is gelukkig makkelijk te bereiken, zelfs met een dik pak sneeuw. Er is genoeg gratis parkeergelegenheid én kun je vanuit je raam naar het noorderlicht kijken. Tijdens een zoektocht naar accommodaties kun je gebruik maken van filters waarmee je meteen kunt zoeken naar bijvoorbeeld gratis parkeren, dichtbij het centrum of andere kenmerken. Handig!

Thingvellir National Park (Þingvellir)

Vanuit Reykjavik rijden we ’s morgens richting Thingvellir National Park (Þingvellir). Als we rond 10.00u het Þingvallavatn meer bereiken begint de zon op te komen. Het is prachtig! Er is geen wolkje aan de lucht te zien, het is windstil en het is met -10 best wel koud. De zon komt op maar blijft vervolgens laag staan, waardoor je continue warm licht hebt. Heel de dag golden hour, wat een feestje voor mensen die van fotograferen houden!!

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Þingvallavatn meer bij zonsopgang

Thingvellir National Park staat sinds 2004 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In het park zijn diverse bezienswaardigheden, waarvan de Almannagjá kloof; waarschijnlijk de meest bekende en populaire is. De kloof is onderdeel van de breuklijn tussen de tektonische platen van Noord-Amerika en Eurazië, waarover je hier boven ook kunt lezen (Reykjanes). De tektonische platen zijn continue in beweging en dat zorgt ervoor dat de twee delen van IJsland aan weerszijden van de breuklijn per jaar zo’n 1 á 2 cm uit elkaar worden geduwd. De Almannagjá kloof zelf is ongeveer 16 kilometer lang. De grond is hier door aardverzakkingen ooit 30 tot 40 meter gezakt. Bizar om bij stil te staan wanneer je door het gebied wandelt. Thingvellir is trouwens niet de enige plek in het zuiden van IJsland waar je mooi kunt wandelen. Lees dit artikel over wandelen in IJsland voor meer tips.

Naast de Almannagjá kloof zijn er natuurlijk meer dingen te doen en te zien in Thingvellir. Zo is de Öxarárfoss een 20 meter hoge waterval die uitkomt in de rivier Öxará. Iets verderop in deze rivier is een diepe plek genaamd Drekkingarhylur. Had je als vrouw in de 18e eeuw een “misdaad” begaan (bijvoorbeeld zwanger zonder getrouwd te zijn) dan werd je in een zak gestopt en hier verdronken. Niet te bevatten toch??

Vergeet niet een parkeerticket te kopen wanneer je bij het bezoekerscentrum van Thingvellir parkeert. Een ticket koop je hier bij 1 van de automaten (in de hal bij de receptie of bij de toiletten). Je moet hierbij je kenteken invoeren, handig om dus vooraf al een foto hiervan te maken zodat je niet weer terug naar de auto hoeft te lopen.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Uitzicht over Thingvellir NP

Snorkelen tussen tektonische platen

Snorkelen of duiken tussen het Noord-Amerikaanse continent en het Euraziatische continent kan in de Silfra kloof. Aangezien de continenten elk jaar verder uit elkaar schuiven wordt deze kloof breder en breder. Het water is heel helder én ontzettend koud. Tijdens ons winterse bezoek ondernemen we deze activiteit niet maar hij staat zeker op de planning voor een volgende reis in de zomer.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Silfra kloof, door VicPhotoria | Shutterstock

Bruarfoss waterval

De Bruarfoss waterval is de volgende stop op deze route. Hou er rekening mee dat de 361 vanaf de Silfra kloof afgesloten kan zijn bij hevige sneeuwval, zoals bij ons het geval is. Een stuk terug rijden richting de 36 en rechts de weg opdraaien is dan de oplossing. Aangekomen op de plek waar we de toegangsweg naar Bruarfoss zouden moeten vinden komen we er achter dat Bruarfoss op het moment niet bereikbaar is. Het wandelpad over privé terrein is door de landeigenaar gesloten, omdat te veel toeristen de waterval bezoeken en er een bende van maken onderweg. Echt jammer en onbegrijpelijk dat mensen zo met de natuur om gaan!

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Bruarfoss, door basiczto | Shutterstock

Geysir en Strokkur in het bronnengebied Haukadalur

Geysir is misschien wel de meest bekende geiser van IJsland. En tevens ook de best gedocumenteerde, want al sinds eind 16e eeuw wordt zijn activiteit bijgehouden. Er zijn periodes geweest dat Geysir zeer actief was en het warme water uit de grond wel 60 tot 70 meter de lucht in spoot, met uitschieters naar 170 meter hoog. Maar dat is al lang geleden; de laatste jaren is Geysir nauwelijks actief. Zo nu en dan leeft hij weer even op, zoals de periode na een aardbeving in 2000. Tot 2003 was er per dag ca. 3x een eruptie maar sindsdien is het stil rond Geysir.

De ondergrondse activiteit lijkt te zijn verschoven naar Strokkur, een geiser die naast Geysir ligt. Strokkur heeft om de paar minuten een eruptie waarbij het water zo’n 30 meter hoog de lucht in wordt gespoten. Verder vind je in het bronnengebied Litli Geysir, een voormalige geiser. Litli Geysir is nu een heetwaterbron waar nog van alles naar boven borrelt. Hetzelfde geldt voor Konungshver en voor de blauwgekleurde Blesi. De kleine geiser Fata heeft heel af en toe een eruptie. Haukadalur is niet al te groot en een mooi gebied om doorheen te lopen. Parkeren kun je hier gratis bij het bezoekerscentrum. Er zijn diverse eetgelegenheden en er is een grote winkel waar ze naast veel souvenirs o.a. ook kleding verkopen. Hou er rekening mee dat het er in de winter spekglad kan zijn. Snowsteps of iets soortgelijks onder je schoenen is hier echt geen overbodige luxe.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Eruptie van Strokkur
IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Bronnen van Haukadalur

Gullfoss, de gouden waterval

Op weg naar Gullfoss komen we in een sneeuwstorm terecht, wat de IJslanders the white wall noemen. De sneeuwstorm is echter niet met vallende sneeuw maar met sneeuw die al gevallen is. Het waait zó hard dat ik de weg niet meer zie, de sneeuw komt horizontaal de weg over gewaaid. Het lijkt alsof we over wolken rijden en de enige referentie die ik heb zijn de paaltjes aan weerszijden van de weg. Het laagstaande zonnetje maakt het allemaal niet veel makkelijker. Dit is wel hoe IJsland echt is: het weer kan van het ene op het andere moment zo maar omslaan.

Gullfoss is een waterval waar gigantisch veel water naar beneden stort. De kloof waar het water uit de Hvítá rivier naar beneden komt is zeker 70 meter diep en 20 meter breed. Het water komt trapsgewijs naar beneden en zorgt voor een enorme hoeveelheid stuifwater, waardoor er bij zonnig weer geregeld een regenboog zichtbaar is. Dat is waar Gullfoss zijn naam aan dankt: gouden waterval.

We kunnen maar moeilijk bij de waterval komen door de harde wind. Het lijkt wel of we op een Noordpoolexpeditie terecht zijn gekomen! Gezichten van bezoekers zijn compleet bedekt met sjaals om niet “gesneeuwstraald” te worden. Het is een hele uitdaging om rechtop te blijven lopen op weg van het bezoekerscentrum naar het uitkijkpunt bij de waterval. We kunnen Gullfoss alleen van bovenaf bewonderen. In de winter is het pad wat je dichterbij de waterval brengt gesloten door bevroren en spekgladde ondergrond, in andere seizoenen kun je dit goed bewandelen.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
De prachtige Gullfoss waterval

Seljalandsfoss

We vervolgen onze weg richting het rustigere zuiden, het is niet te doen in het hoger gelegen binnenland met die storm. Hoe dichter we bij de kust komen hoe rustiger het wordt. Sterker nog, als we bij Seljalandsfoss aan komen lijkt het windstil! Parkeren kost hier 700 ISK (ca. 6 euro). Het parkeerticket is 24 uur geldig dus mocht je nog een keer terug komen (bijvoorbeeld de volgende ochtend) dan kun je hetzelfde ticket gebruiken. In de winter, zo aan het einde van de dag is het lekker rustig bij de Seljalandsfoss. Op je gemak rondlopen, foto’s maken en een kijkje nemen in de souvenirshop. Als je trek hebt kun je wat eten bij de foodtruck. In de zomer kun je via de trap omhoog voor een mooi uitzicht en dan kun je ook achter de waterval langs lopen. Seljalandsfoss is 65 meter hoog en de klif waar het water vanaf stort was ooit de kustlijn van IJsland.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Seljalandsfoss in hartje winter
IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Overal zie je IJslandse paarden. Zó cute!

Noorderlicht zien bij Seljalandsfoss

Seljalandsfoss is tevens een heel goede plek om het noorderlicht te zien. Als er activiteit is vanaf de zon uiteraard én als de lucht helder is. Vanaf de parkeerplaats kun je mijlenver kijken, zonder dat er obstakels in de weg staan. Maar weinig mensen lijken dit te weten, we zijn namelijk de enige die hier laat op de avond aanwezig zijn. Seljalandsfoss is ‘s avonds als enige waterval in IJsland verlicht dus mocht Aurora zich niet laten zien dan heb je toch nog iets moois om naar te kijken in de late avonduren.

Noorderlicht IJsland: hè, ik zie de kleuren niet!

Hou er rekening mee dat veel mensen denken dat het noorderlicht er niet is omdat het bij lage activiteit voor het blote oog geen kleur heeft. Zo denk je misschien een wolk te zien maar is het toch echt het noorderlicht. Maak, om dit te controleren, een foto met lange sluitertijd vanaf statief. Wanneer je kleuren vastlegt met je camera weet je het zeker: dit is het noorderlicht! Alleen bij hoge activiteit zijn de kleuren waar te nemen met het blote oog. Binnenkort meer over het fotograferen van Aurora Borealis. Lees hier meer over het Noorderlicht en over het fotograferen ervan.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Het noorderlicht bij Seljalandsfoss

Accommodatie aan de zuidkust van IJsland

Omdat we geen zeeën van tijd hebben probeer ik tijdens deze reis onze accommodaties zo gunstig mogelijk uit te zoeken als het gaat om ligging. Zo boek ik een accommodatie via Airbnb ten westen van Vík í Mýrdal waar we twee nachten verblijven. Dat is veruit de beste keuze wanneer we op 1 dag op en neer willen naar het 220 kilometer verderop gelegen gletsjermeer Jökulsárlón. De accommodatie is gelegen op een voormalige boerderij tegen een enorme rotspartij aan. Helaas zien we het alleen maar in het donker, aangezien we ‘s morgens al vroeg weg gaan en ‘s avonds pas laat weer terug komen.

DC-3 vliegtuigwrak op het strand van Sólheimasandur

Op het strand van Solheimasandur vlakbij Vík vind je de resten van een Amerikaanse DC-3 die hier in 1973 crashte. De oorzaak van de crash is eigenlijk nooit echt goed aan het licht gekomen maar gelukkig hebben alle bemanningsleden de crash destijds overleefd. De wrakstukken liggen nog steeds op het strand, alhoewel diverse delen inmiddels verdwenen zijn. De plek is geliefd bij fotografen, vooral voor het fotograferen van het noorderlicht. Er is geen begaanbare weg naar het wrak, je zult een aardig stukje moeten lopen. De auto kun je parkeren op een parkeerplaats langs de doorgaande weg (1). Wanneer je vanuit het westen richting Vík rijdt ligt de parkeerplaats aan de rechterkant van de weg, even nadat je voorbij de afslag naar de 221 (links) gereden bent.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
DC-3 vliegtuigwrak, door shipfactory | Shutterstock

Vík í Mýrdal: Reynisfjara strand, Garðar en Reynisdrangar

Vík í Mýrdal in het zuiden van IJsland is de volgende plek die we bezoeken op onze IJsland route voor 3 dagen. Vík is de meest zuidelijk gelegen plek op IJsland waar ook nog eens de meeste regen valt. Het is vooral bekend om zijn gitzwarte strand Reynisfjara met basaltzuilen (Hálsanefshellir). Begin jaren ’90 nam National Geographic dit strand op in een top 10 lijst met mooiste, niet tropische stranden ter wereld. Vanaf het strand heb je een prachtig uitzicht op Reynisdrangar (vulkaanrestanten) in zee. Het is een prachtige plek, vooral ‘s morgens als de zon opkomt. De plek is vooral geliefd bij vogels en die zie je hier dan ook in overvloed. Zowel op de kliffen langs de kust als op de basalt rotsen in zee. Zomers kun je hier o.a. de papegaaiduiker (puffin) en de mallemok (noordse stormvogel) tegenkomen, je zult in dat seizoen dus veel vogelspotters zien.

Vergeet verderop de route niet de prachtige Fjaðrárgljúfur Canyon te bezoeken, als de weersomstandigheden het toelaten. Helaas was de canyon tijdens ons bezoek in de winter gesloten wegens sneeuwval.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Reynisdrangar bij zonsopkomst. Geen stofjes op de lens, gewoon heel veel vogels ;-)
IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
De basaltzuilen van Hálsanefshellir

De weg naar het gletsjermeer Jökulsárlón

Het is vanaf Vík een heel eind rijden naar het gletsjermeer Jökulsárlón maar met fijne weersomstandigheden is het goed te doen. En er is onderweg zo veel moois te zien! De landschappen veranderen continue. Zo rij je langs hoge, steile rotswanden en zo zie je in de verste verte helemaal niets. Omdat het een lange rit is (ca. 200 kilometer vanaf Vík) moet je jezelf steeds even dwingen om te stoppen en om al dat moois in je op te nemen. Gewoon in de buitenlucht in plaats van in de auto, want dat is toch heel anders!

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Zo maar langs de kant van rondweg 1

Zo nu en dan rij je door een klein dorpje en het is aan te raden om te tanken bij het eerste tankstation wanneer je benzinetank minder dan de helft gevuld is. Je weet immers niet wanneer je een volgend tankstation tegen gaat komen. De mooiste plekjes zie je vaak verscholen liggen achter een kleine woongemeenschap, zoals bijvoorbeeld de rotspartij met waterval hierboven. Zie je die ijspegels hangen? Gaaf toch!

Zo nu en dan pakken we even ons momentje, hoe koud het ook is (-13). Op de foto lijkt het lekkerder dan het is, maar het is zo fijn om buiten te zijn en die frisse lucht in te ademen. Helemaal in zo’n verlaten omgeving! Het is overigens het enige picknicktafeltje wat we tegenkomen. Tenminste, het enige picknicktafeltje wat niet bedolven ligt onder de sneeuw en dus zichtbaar is :-) Heel lang zitten we er niet. Hoe warm de thee en koffie in onze drinkbekers ook is, onze vingers kunnen we al snel niet meer bewegen. Dus hup de auto in en verder op weg richting Jökulsárlón.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Koffie en thee pauze bij -13

Nationaal Park Vatnajökull

Onderweg naar Jökulsárlón rijden we langs NP Skaftafell, dat sinds 2008 samen met NP Jökulsárgljúfur onderdeel is van het “overkoepelende” Nationaal Park Vatnajökull. De Vatnajökull gletsjer is de grootste gletsjer van Europa. Op de meeste plekken is de ijslaag 400 tot 600 meter dik maar op een aantal plaatsen tikt de ijsdikte de 950 meter aan. Verschillende uitbarstingen van hieronder liggende vulkanen hebben in het verleden hebben al meerdere keren voor een gletsjerdoorbraak gezorgd, waardoor er nu tussen het gebergte en de zee enorme zandvlaktes liggen. De laatste gletsjerdoorbraak was in 1996 en over een lengte van 35 kilometer werden 3 grote bruggen weggeslagen. Eén deel van een brug bleef over en van dit deel is een monument gemaakt: het Skeiðará Bridge Monument.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Skeiðará Bridge Monument, door Gabriel Rodrigues | Shutterstock

In Nationaal Park Vatnajökull is een hoop te zien. Je kunt er in de winter gletsjertochten maken en ijsgrotten bezoeken. In de zomer maak je hier prachtige wandelingen naar dieper in de bergen gelegen watervallen, zoals bijvoorbeeld de Svartifoss. Ik hoop deze activiteiten nog eens te ondernemen in een zomers IJsland!

Gletsjermeer Jökulsárlón

Het is eigenlijk ongelooflijk hoeveel gletsjers je ziet hier in de buurt. Wil je het van bovenaf zien dan moet je echt even inzoomen op Google Maps. Op deze manier zie je de gletsjers tussen de gletsjermeren Fjallsárlón en Jökulsárlón zo op een rijtje liggen. Het gletsjermeer Fjallsárlón is een stuk kleiner dan het veel bekendere Jökulsárlón. Zeker bij veel drukte in de zomer is dit kleinere gletsjermeer de moeite waard om te bezoeken, het is veel minder druk. Hier kun je in de zomer net als op Jökulsárlón lake een boottocht maken tussen de drijvende ijsschotsen. In de winter zijn beide gletsjermeren prachtig om vanaf de kant te bekijken, zeker wanneer het zonnetje schijnt. Tussen de 2 gletsjermeren in ligt nog een derde gletsjermeer, Breiðárlón, wat door een smal riviertje verbonden is met Fjallsárlón. Het middelste gletsjermeer is het minst bekend, waarschijnlijk doordat er nauwelijks ijsschotsen ronddobberen. Benieuwd naar hoe het gletsjermeer er in verschillende seizoenen uitziet? Lees dan mijn artikel Met welk weer Jökulsárlón in IJsland bezoeken.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl

Diamond beach

De ijsschotsen die je ziet drijven in het 250 meter diepe Jökulsárlón meer braken eerder af van de Breiðamerkurjökull gletsjer. Via een smalle doorgang drijven de ijsschotsen naar zee, waarna ze door bepaalde stromingen weer op het strand terecht komen. Veel kleiner weliswaar en vaak ontzettend mooi vormgegeven en gepolijst door zand en water. Hier heeft het Jökulsárlón Ice Beach zijn bijnaam Diamond Beach aan te danken, want vooral met het zonnetje erop lijken de ijsblokken net diamanten. Diamond Beach staat absoluut in mijn lijstje met mooiste bekende én minder bekende zwarte stranden van IJsland.

Je kunt aan 2 kanten van de doorgang naar zee het strand op. Mijn ervaring is dat het deel na het kanaal rustiger is. Je rijdt dus eerst over de brug en slaat dan rechtsaf naar de parkeerplaats bij het strand. Wanneer je de auto geparkeerd hebt bij het Jökulsárlón meer zelf dan kun je ook onder de brug door naar het strand toe lopen. Het zal aan de stroming liggen op welke van de 2 stranden de meeste ijsblokken liggen. Eén ding is zeker: het is prachtig, vooral met de laagstaande zon in de winter!

Tijdens deze roadtrip door het zuiden van IJsland is dit het punt waarop wij omkeren en terug rijden richting Reykjavik. Mocht je meer tijd hebben dan kun je bijvoorbeeld doorrijden naar het mooie Stokksnes, waar de prachtige Vestrahorn op je ligt te wachten.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Naar IJsland in de winter, waarom je móét gaan - Reislegende.nl
Golden hour op Diamond Beach

Skógafoss

We overnachten weer bij onze Airbnb accommodatie even voorbij Vík. ’s Morgens kun je nog bij de mooie 60 meter hoge Skógafoss waterval gaan kijken. Wij zien Skógafoss in het donker, als we er ’s avonds wachten op het noorderlicht. Een mooie plek wanneer er veel activiteit (en een heldere lucht) is, maar bij minder activiteit heb je kans om alleen wat groen boven de waterval uit te zien komen. Voor het zien van het noorderlicht is Seljalandsfoss dus een betere plek. Mocht je overdag bij Skogafoss zijn en tijd hebben dan kun je rechts van de waterval omhoog klimmen om vanaf het uitkijkpunt naar beneden te kijken. Aan de andere zijde heb je dan zicht op de Eyjafjallajökull gletsjer.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Het noorderlicht boven Skógafoss

Kerid crater

Het is tijd om weer richting Reykjavik te rijden want het einde van de reis nadert. Onderweg is Kerid Crater een mooie plek om nog even te stoppen. Deze 3000 jaar oude krater ligt op een paar kilometer afstand van Selfoss. De krater is makkelijk te bereiken aangezien hij vlak langs de doorgaande weg ligt. Bij goede weersomstandigheden kun je zelfs afdalen tot aan het wateroppervlak.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl
Kerid crater, door Petr Klabal | Shutterstock

Route IJsland voor 3 dagen, 1000 kilometer

Onze reis zit erop, helaas! Wat nodigen deze 3 dagen uit om nog meer van IJsland te zien. Ik vind de winter super gaaf voor een reis naar IJsland, vooral wanneer er net als bij ons veel sneeuw ligt. Maar het maakt me ook heel nieuwsgierig naar de zomer. Want wat ligt er allemaal onder die sneeuw? Hoe zijn de kleuren? Waar kan ik al die lavavelden zien? Die zijn nu namelijk allemaal bedekt met een mooie dikke laag sneeuw. Dolgraag ga ik dus nog een keer terug naar IJsland en dan het liefst in de zomer. Maar mocht ik één van komende winters zien dat er veel activiteit op de planning staat wat betreft het noorderlicht dan zal ik 1 van de eersten zijn die in het vliegtuig zit :-)

Al met al rijden we een dikke 1000 kilometer in 3,5 dag. Vooral dag 2 was pittig met de rit naar het gletsjermeer, maar nog steeds heel goed te doen. Vooral wanneer je ’s morgens op tijd vertrekt en tussen de middag lekker de tijd neemt voor een lunch. Want dat is wel echt heel belangrijk: zorg dat je niet alleen maar in de auto zit. Je ziet dan weliswaar veel, maar komt het ook echt allemaal binnen? Of moet je bij thuiskomst heel goed je foto’s gaan bekijken om je te realiseren wat je allemaal hebt gezien?

Kosten van deze IJsland route voor 3 dagen

IJsland is duur, dat klopt. Toch kun je de kosten best aardig aan de (voor IJslandse begrippen) lage kant houden als je slim boekt. Zo kosten onze vliegtickets €129,00. Je mag voor deze prijs alleen handbagage meenemen en er zijn genoeg mensen die dat doen voor een 3-daagse trip. Ik neem altijd best veel camera apparatuur mee dus ik red het helaas niet met alleen handbagage. Extra ruimbagage heb ik bijgeboekt voor €36,00. Maar dat was voor een enkele vlucht, dus 2x €36,00. Ik deel de koffer en dus ook de kosten met mijn zusje, die vond het wel fijn om wat extra’s mee te kunnen nemen. Bovendien is extra ruimte in de koffer in de winter geen overbodige luxe met dikke truien, snowboots en skibroeken :-)

Onze accommodaties waren niet duurder dan €30,00 per persoon per nacht. Een huurauto met winterpakket heb je bij Sunny Cars al voor ongeveer €160,00 voor 3 dagen. Entree voor Blue Lagoon kostte ons €67,00 per persoon. Als we een optelsommetje maken komen we op de volgende kale prijs uit: €432,00 per persoon. Na 3 dagen waren we €225,00 per persoon kwijt aan benzine, eten, parkeerkosten en drankjes. Totaal heeft de IJsland trip van 3 dagen ons dus €657,00 gekost. Niet slecht toch, voor een 3-daagse trip naar IJsland?

Lees hier meer over de kosten van een korte reis naar IJsland. Hou er rekening mee dat deze kosten gemaakt zijn in 2019. Ga je liever langer genieten van de hierboven omgeschreven zuidkust? Neem dan een kijkje bij deze 10-daagse IJsland route.

Fly & Drive IJsland of georganiseerd naar IJsland

Vind je het nou toch best veel gedoe, bovenstaande allemaal zelf uitzoeken en boeken? Dan bieden IJsland specialisten BBI Travel en Voigt Travel wellicht uitkomst. Of je nu een lange of een korte vakantie wilt in IJsland, rond wilt rijden met een huurauto óf in groepsverband wilt reizen; er zijn talloze opties. Met het boeken van een IJsland Fly & Drive hoef je zelf vooraf maar weinig uit te zoeken. Zo wordt vooraf alles voor je geregeld terwijl je uiteindelijk toch op eigen gelegenheid IJsland ontdekt.


Dit artikel bevat affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button