IJsland Ring Road 2: nieuwe officiële rondweg in de Westfjorden

Niet veel mensen pakken de Westfjorden in IJsland mee op hun rondreis door dit prachtige land. Als ik naar de kaart kijk begrijp ik dat ook wel. Het is ruim 800 kilometer extra rijden en dat is meer dan de helft van de lengte van Ring Road 1, de officiële rondweg van IJsland (1350 kilometer). Daarnaast is de conditie van de wegen in de Westfjorden voor veel mensen een heikel puntje. Afsluitingen komen voornamelijk voor op het onverharde gedeelte van road 60 tussen Flókalundur en Þingeyri en dan vooral op Hrafnseyrarheiði heath, de bergpas tussen Arnarfjörður en Dýrafjörður. Op het hele onverharde traject is in de wintermaanden geen “winter service”, dit deel van de weg wordt dus niet onderhouden. Maar, er is nieuws! Eind oktober 2020 is er een nieuwe tunnel geopend. Hierdoor is het mogelijk om de rondweg in de Westfjorden, die officieel de naam Ring Road 2 krijgt, ook buiten het zomerseizoen te rijden.

Iceland Ring Road 2, nieuwe officiële rondweg

We hebben het over de Dýrafjarðargöng tunnel, die 5,7 kilometer lang is en Arnarfjörður met Dýrafjörður verbindt. Door het pakken van de tunnel kun je de bergpas Hrafnseyrarheiði heath (tussen Þingeyri en Dynjandi) vermijden en ook nog eens 26 kilometer afsnijden. Een meevaller wanneer je snel van A naar B wilt, vooral handig voor de lokale bevolking. Als bezoeker van de Westfjorden is het waarschijnlijk niet je doel om zo snel mogelijk door dit bijzondere deel van IJsland te rijden. De wegen in de Westfjorden mogen dan al jaren lang op de kaart staan, de rondweg krijgt bij het openen van de tunnel nieuw leven ingeblazen. Vanaf dat moment zal de route officieel Ring Road 2 heten.

Road 626, Hrafnseyrarheiði heath

De weg vanaf Dynjandi over Hrafnseyrarheiði heath naar Þingeyri is nu overigens geen onderdeel meer van road 60. De bergpas heeft nu de naam road 626 gekregen. De nieuwe tunnel is onderdeel geworden van road 60.

Kosten IJsland reis - Reislegende.nl
Hrafnseyrarheiði heath

Hrafnseyrarheiði heath en Arnarfjörður

Als wij road 60 in oktober rijden is het helder weer, rustig en rond het vriespunt. De weg is goed en we zien onderweg maar een paar kleine ijsplekjes. Dat het heel anders kan zijn blijkt wel uit het feit dat deze bergpas voor het grootste deel van het jaar dicht is. Een groot voordeel dus dat je op die momenten toch je weg kunt vervolgen, maar dan door de tunnel.

Als de bergpas open is en de weersomstandigheden laten het toe dan zou ik zeker voor de bergpas kiezen en de tunnel links laten liggen. Hrafnseyrarheiði heath en de weg langs Arnarfjörður zijn wat mij betreft twee van de mooiste stukken van Ring Road 2 in de Westfjorden. De weg langs Arnarfjörður is echt prachtig en de kans dat je hier walvissen gaat zien vanuit de auto is groot. Echt een mooi stukje IJsland en heel anders dan de rest van het land.

Lees ook: Met de auto naar de Westfjorden van IJsland

IJsland Ring Road 2: nieuwe officiële rondweg door de Westfjorden - Reislegende.nl
Road 60 langs Arnarfjörður, richting Dynjandi

Dynjandisheiði heath

Door de komst van de tunnel kun je een heikel punt op Ring Road 2 afstrepen wanneer je buiten het zomerseizoen de Westfjorden wilt bezoeken. Weer een plek minder om je zorgen over te maken of je er niet vast komt te zitten! Er blijven nog wel wat plekken over, zo is Dynjandisheiði heath boven Dynjandi (Fjalfoss) in de wintermaanden ook vaak afgesloten door zware sneeuwval (ook hier geen winterservice). Toch is dit stuk van Ring Road 2 beter begaanbaar dan Hrafnseyrarheiði heath, getuige het feit dat toeristen tot ver in de wintermaanden Dynjandi bezoeken.

Lees ook: Geldingadalir vulkaanuitbarsting IJsland

IJsland Ring Road 2: nieuwe officiële rondweg door de Westfjorden - Reislegende.nl
Dynjandisheiði heath

Nieuwe geasfalteerde wegen op Ring Road 2

Voor komende tijd staat het asfalteren van een aantal niet verharde delen van Ring Road 2 op de planning. Zo zal een deel van road 63 vanaf road 60 naar Bíldudalur worden geasfalteerd en hetzelfde geldt voor het deel van road 60 tussen Dynjandi en Flókalundur. Hierna zullen alleen het stuk tussen Gufudalur en de Djúpidalur vallei (road 60) en bergpas tussen Þingeyri en Dynjandi (Hrafnseyrarheiði heath) nog onverhard zijn. Verwacht wordt dat de nieuwe geasfalteerde wegen in de winter ook onderhouden zullen gaan worden, net als de andere verharde wegen in de Westfjorden.

IJsland Ring Road 2, rondweg in de Westfjorden

De meeste mensen die IJsland bezoeken gaan naar de Blue Lagoon en rijden de Golden Circle. Een kleinere groep pakt ook de zuidkust mee en een nog kleinere groep rijdt de rondweg over het eiland, de Ring Road 1. Er zijn maar heel weinig mensen die IJsland helemaal rond rijden en ook nog eens de Westfjorden meepakken, of die rechtstreeks vanuit Reykjavik die kant op gaan zoals wij deden. De tunnel, het asfalteren van nog onverharde delen van road 60 én het promoten van de IJsland Ring Road 2 moeten ervoor zorgen dat mensen geen hindernissen meer zien en vanaf nu naar het noordwesten rijden om de adembenemende Westfjorden te ontdekken.

IJsland Ring Road 2: nieuwe officiële rondweg door de Westfjorden - Reislegende.nl
Waar je ook rijdt, het is overal mooi in de Westfjorden!
Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button