Fjaðrárgljúfur Canyon, een van de hoogtepunten in Zuid-IJsland

In het zuiden van IJsland ligt Fjaðrárgljúfur Canyon, een prachtige, 100 meter diepe kloof. De kloof ligt op 6 kilometer afstand van Kirkjubæjarklaustur, niet ver van ring road 1, de doorgaande weg van IJsland. Een plek die je niet snel kan missen zou je denken. Toch reden veel mensen de kloof jarenlang voorbij. Bekend bij het grotere publiek werd de kloof in 2015, toen Justin Bieber hier filmde voor zijn videoclip I’ll Show You.

Het Justin Bieber effect in Fjaðrárgljúfur Canyon

Vervolgens werd Fjaðrárgljúfur al snel overladen met fans van de zanger, die allemaal op dezelfde (gevaarlijke) plekken wilden staan als hun idool. Buiten het feit dat het voor gevaarlijke situaties zorgde, was het ook een aanslag op de natuur. Dit alles leidde tot afsluiting van het gebied. De natuur kon vervolgens herstellen, er werden parkeervoorzieningen aangelegd en er kwam een wandelpad bovenlangs de kloof. Als kers op de taart werd er een uitkijkplatform geplaatst boven het mooiste deel van Fjaðrárgljúfur. Vanaf 2019 kunnen mensen deze (misschien wel mooiste) canyon in IJsland weer bezoeken.

Mogafoss Fjadrargljufur Canyon zuid IJsland tips - Reislegende.nl

Hoe is Fjaðrárgljúfur Canyon ontstaan?

De basis van de Fjaðrárgljúfur werd zo’n twee miljoen jaar geleden gelegd, een grote rotsformatie waar de kloof nu in ligt, bestaande uit hyaloclastisch (zacht) gesteente. Na de ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden, warmde het op en trok de ijskap zich terug. Hierdoor werd er aan het begin van de kloof een meer gevormd. Het water werd tegengehouden door de grote rotsformatie, maar er was een zwakkere plek waar overtollig water overheen stroomde. De zachte delen van de rotsformatie werden in de periode daarna weggespoeld, waardoor een kloof ontstond. Door het verder smelten van de gletsjer werd de waterstroom steeds sterker en de kloof steeds dieper. Uiteindelijk is de waterstroom in Fjaðrárgljúfur gebleven. Vandaag de dag staat deze bekend als Fjaðrá river.

Fjadrargljufur mooiste canyon van IJsland - Reislegende.nl

Fjaðrárgljúfur, een van de hoogtepunten in Zuid-IJsland

De Fjaðrárgljúfur kloof is 2 kilometer lang en de rotswanden reiken tot wel 100 meter hoog. Door het jaar heen heeft de kloof steeds weer andere kleuren. In de winter is het er geregeld wit en met een beetje geluk hangen er ijspegels aan de rotswanden. In het vroege voorjaar en in het late najaar kleurt het korte gras geel. Vanaf het late voorjaar tot ver in de zomer is de canyon fris groen. In het najaar komen de mooie herfstkleuren tevoorschijn, zoals op veel andere plekken in IJsland.

Fjadrargljufur Canyon IJsland bezoeken met slecht weer - Reislegende.nl

Fjaðrárgljúfur Canyon met slecht weer

In de canyon zie je verschillende (kleine) watervallen. Mögáfoss is de meest bekende waterval, deze stroomt nagenoeg altijd. Bij veel regen zie je ook op andere plekken in Fjaðrárgljúfur Canyon watervallen ontstaan. Geen straf dus wanneer je er, net als ik, met regenachtig weer bent. Ook ik heb natuurlijk het liefst mooi weer als ik mooie plekken bezoek, maar toch kan op zulke plekken niet teleurgesteld rondlopen. Het ziet er bijna spooky uit in en om de kloof met donker weer, of misschien is mystiek een beter woord om te gebruiken. De rotsen zijn diepzwart, het groen lijkt met regen extra groen. Het enige nadeel is dat je minder lang op een plek blijft om van al het moois te genieten omdat je op een gegeven moment door en door nat bent. Het regent ook wel heel erg hard, ik ben echt nat tot op het bot.

Wandelpad bovenlangs Fjaðrárgljúfur

Vanaf de parkeerplaats is een wandelpad aangelegd, bovenlangs Fjaðrárgljúfur Canyon. Vanaf hier heb je op verschillende punten mooi zicht op de kloof. Helemaal achterin is een groot uitkijkplatform. Grote delen direct langs de kloof zijn afgezet met paaltjes en touw, waaronder smalle rotspartijen die eerder gebruikt werden als uitkijkpunt. De grond is hier helemaal vertrapt, na jaren lijkt het nog steeds niet terug in oorspronkelijke staat. Mooi dus dat (de meeste) mensen nu op het pad blijven en gebruik maken van het Fjaðrárgljúfur viewpoint achterin de kloof.

Hoe kom je bij Fjadrargljufur Canyon in IJsland - Reislegende.nl

Hoe kom je bij Fjaðrárgljúfur Canyon?

Vanaf ring road 1 pak je de 206 (Holtsvegur). De weg buigt al snel naar links af en brengt je daarna langs Hunkubakkar Guesthouse, waar leuke huisjes te huur zijn. Een stuk verderop zie je rechts een afslag. Hier begint de F206; een weg die alleen geschikt is voor een 4×4. Rij de afslag voorbij en je komt vanzelf op de parkeerplaats aan begin van Fjaðrárgljúfur Canyon. Overigens pak ik wél (per ongeluk) de afslag naar rechts, niet wetende dat dit een F-weg is. Het is prima te doen tot aan de parkeerplaats, die gelegen is bovenaan de canyon.

Toch zou ik een volgende keer geen risico nemen met een normale personenauto en gewoon rechtdoor rijden naar de andere parkeerplaats aan het begin van de kloof. Het enige voordeel van de weg rechts pakken is dat je meteen bovenaan de kloof bent, dichtbij het uitkijkplatform. Maar vervolgens loop je toch weer het wandelpad naar het begin van de kloof, onderaan. Het maakt nagenoeg niets uit, lekker beneden parkeren dus!

Fjadrargljufur Canyon in het zuiden van IJsland tips - Reislegende.nl

Met een huurauto IJsland ontdekken

IJsland ontdek je naar mijn idee het beste met een auto. Ik heb IJsland al diverse keren bezocht en ik heb hier elke keer rond gereden in een huurauto. Heel goed te doen! Zo ging ik met de auto naar de Westfjorden, een van de meest afgezonderde plekken van IJsland. Ook het prachtige schiereiland Snaefellsnes reed ik rond. IJsland in de winter is overigens ook heel goed te doen. Op de wegen lag er in januari een dikke laag ijs, maar met spikes op de autobanden was het perfect. Ik huur zelf altijd een auto bij Sunny Cars. Zij maken gebruik van een all-in formule, waarmee je altijd voor alles verzekerd bent. Zo hoef je je zelfs bij schade niet druk te maken, je krijgt gewoon je eigen risico terug. Een fijn idee wanneer je in IJsland de weg op gaat, het kan er namelijk best nog wel eens spoken.

Vergeet tijdens een mooie route door het zuiden van IJsland niet om de indrukwekkende Vestrahorn te bezoeken en te genieten van het warme water van de Reykjadalur Hot Springs. Ook het gletsjermeer Jökulsárlón is een stop absoluut waard. Zo veel mooie dingen om te zien in IJsland… meer informatie over mijn IJsland reizen vind je hier.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button