Kosten IJsland: wat ben je kwijt voor een roadtrip?

IJsland staat bij veel mensen bekend als een duur land. En dat klopt! Alhoewel ik het wel een beetje te kort door de bocht vind. Het ligt namelijk erg aan de tijd van het jaar waarin je een bezoek brengt aan IJsland. Accommodaties kosten in het laagseizoen tot 3 keer minder dan in het hoogseizoen en ook de tickets variëren erg in prijs. Ook scheelt het of je wat eten koopt in de supermarkt of elke keer uitgebreid gaat lunchen en dineren. Want inderdaad, dat is wat IJsland duur maakt. Hieronder meer informatie over de kosten van een reis naar IJsland.

Let op! Deze reis naar IJsland maakte ik vóór COVID. Wat ik vooral zie is dat de prijs voor een huurauto na twee jaar COVID veel hoger is geworden. De kosten voor accommodatie zijn nagenoeg gelijk gebleven.

Kosten IJsland in januari

Mijn bezoeken aan IJsland zijn tot nu toe kort. Ik hou ervan om in een korte tijd veel te zien en ook is het goed te combineren met mijn gezin. Mijn eerste bezoek is in januari voor een 4-daagse IJsland roadtrip. Je kunt echt merken dat het dan laagseizoen is in het land. Accommodaties rekenen veel minder dan in het hoogseizoen, of je krijgt er voor dezelfde prijs ontbijt bij. Het loont echt om het allemaal naast elkaar te leggen en goed te vergelijken.

Naar IJsland in de winter, waarom je móét gaan - Reislegende.nl

Kosten IJsland ticket in januari

Zo boek ik samen met mijn zusje een ticket voor €129,00. We boeken 1 koffer bij als ruimbagage, die we samen delen. De kosten voor de koffer bedragen €36,00 per vlucht. Als we dat delen bedragen de ticketkosten per persoon dus €165,00. Ik kom vaak niet onder ruimbagage uit omdat ik aardig wat aan fotoapparatuur mee wil nemen. Heb je dat niet en ga je voor een paar dagen dan kun je waarschijnlijk uit de voeten met alleen een handbagage koffer, dat scheelt weer €36,00. Nu wisselen de bedragen van tickets echt gigantisch. Een dag eerder aankomen, een dag later terugvliegen; het kan allemaal veel geld schelen. Goede aanbieders van vluchten naar IJsland zijn op het moment Transavia en Iceland Air.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl

Kosten IJsland accommodaties in januari

Voor onze accommodatie in januari betalen we niet meer dan €30,00 per nacht per persoon. Twee keer hebben we voor deze prijs ook nog ontbijt inbegrepen. Als je dit soort prijzen betaalt deel je wel zo nu en dan een badkamer met andere gasten, iets waar ik zelf geen problemen mee heb. Als je daar niet zo’n zin in hebt ga je in deze tijd van het jaar richting de €40,00 per persoon per nacht. Goede aanbieders wat betreft accommodaties zijn Booking.com en Airbnb.nl.

IJsland route voor 3 dagen (4 nachten) - Reislegende.nl

Kosten huurauto IJsland in januari

We verblijven in januari 4 nachten in IJsland en hebben voor 4 dagen een huurauto nodig. Bij Sunny Cars huur je voor 4 dagen een auto vanaf ongeveer €160,00, inclusief een winterpakket. Wij nemen een slag groter en betalen €230,00 voor de auto. Sunny Cars is een prettige aanbieder van huurauto’s omdat je ter plekke geen gedoe hebt met aanvullende verzekeringen. Sunny Cars biedt een all-in service aan en je krijgt ook nog eens je eigen risico terug betaald bij schade.

Naar IJsland in de winter, waarom je móét gaan - Reislegende.nl

Totaalkosten 4-daagse reis naar IJsland in januari

Naast bovenstaande kosten geven we €450,00 uit aan benzine, eten, parkeerkosten en drankjes. Voor €134,00 bezoeken we ook nog de Blue Lagoon. In de avond, wat qua kosten aanzienlijk scheelt ten opzichte van overdag. We delen de kosten door 2 en dan komen we tot de conclusie dat dit IJsland tripje in januari €657,00 gekost heeft.

Hot pools zijn vaak gratis! Bekijk hier de mooiste hot pools in de Westfjorden van IJsland.

Kosten IJsland reis - Reislegende.nl

Kosten IJsland in oktober

Ook in oktober van 2019 vlieg ik naar IJsland, dit keer om de Westfjorden en Snaefellsnes te ontdekken. Oktober is vooral in de Westfjorden echt een overgangsmaand. Veel accommodaties zijn al gesloten, de winter komt hier in het uiterste noordwesten immers eerder dan elders in IJsland.

Kosten IJsland ticket in oktober

Dit keer kost een ticket €137,00 bij Iceland Air. Ruimbagage is duur, €108,00 per persoon. Achteraf totaal onnodig want we mogen een kleine koffer meenemen in de cabine én een rugtas. Wil je besparen dat is dit dus één van de kostenposten waar je als eerste naar zou moeten kijken, of je af kunt met alleen handbagage. Bij Transavia is dat waarschijnlijk een no-go, want daar mag je maar 1 item meenemen in de cabine. Ruimbagage daarentegen is bij deze luchtvaartmaatschappij wel weer een stuk goedkoper (€52,00 retour).

Lees ook: 5 hoogtepunten in Noord-IJsland

Fotograferen in IJsland tips Reislegende - Reislegende.nl

Kosten IJsland accommodaties in oktober

Wat betreft accommodaties in de Westfjorden hebben we niet heel veel keuze. Veel accommodaties zijn hier buiten het hoogseizoen gesloten omdat er maar weinig mensen komen. Toch zijn de accommodaties die in oktober wél open zijn niet duur. Gemiddeld betalen we in de Westfjorden zo’n €40,00 per persoon per nacht, waarvan twee keer inclusief ontbijt.

Bárðar Saga Snæfellsáss Statue Arnarstapi Snaefellsnes tips IJsland Reislegende - Reislegende.nl

Kosten huurauto IJsland in oktober

We zijn voor de auto bij Sunny Cars iets meer kwijt dan de vorige keer, €320,00. Dit omdat we voor een 4×4 kiezen, aangezien we veel gravel roads moeten trotseren in de Westfjorden. Achteraf had dat niet nodig geweest, met goede weer condities kun je de passen in de Westfjorden prima met een normale auto rijden. Maar ja, dat weet je niet vooraf. Het kan in die regio behoorlijk spoken. Benieuwd naar de conditie van de wegen? Dat en meer lees je in dit artikel over de wegen in de Westfjorden.

Road 60 Pingeyri onverharde gedeelte Westfjorden IJsland Reislegende - Reislegende.nl

Totaalkosten 4-daagse reis naar IJsland in oktober

De kosten voor benzine tijdens onze reis door de Westfjorden bedragen €190,00. We geven €247,00 uit aan “uit eten”. Zoals je ziet is dit wat een reis in IJsland duur maakt; voor die €247,00 gaan we namelijk maar 3x uit eten (prijs is voor 2 personen). Daarnaast geven we in totaal €92,00 uit aan drankjes, snacks en lunch in de supermarkt. Tellen we alles bij elkaar op en delen we het totaalbedrag door 2 personen dan komen de kosten voor deze IJsland reis in oktober uit op €713,00.

Snaefellsnes bezienswaardigheden IJsland roadtrip Reislegende- Reislegende.nl

Kan een korte reis naar IJsland nog goedkoper?

Daar ben ik van overtuigd! Zo kun je het uit eten gaan helemaal achterwege laten en je ontbijt, lunch en diner kopen in de supermarkt. Heel goed te doen vind ik overigens. Er is genoeg keuze uit yoghurt, fruit, brood en andere lekkere dingen. Ook een auto zul je goedkoper kunnen huren. In dit geval ga ik liever op safe en kies voor Sunny Cars door de all-in formule. Accommodaties kun je goedkoop houden door te kiezen voor kamers met gedeelde badkamer. Of voor slaapzalen, als het je echt helemaal niet uitmaakt. Daarnaast kan reizen buiten het hoogseizoen je veel financiële voordelen geven wat betreft vluchten, accommodaties en autohuur.

De volgende IJsland reis is voor mij alweer geboekt en dit keer zal dat in het hoogseizoen zijn (juni). Ik heb inmiddels al gezien dat het lastig is om accommodaties onder de €100,00 per nacht te vinden (voor 2 personen). We komen al snel uit op accommodaties die rond de €130 euro per nacht kosten. Het loont dus zeker om je te concentreren op het laagseizoen als je de mogelijkheid hebt.

Als iemand mij vraagt of IJsland duur is, is mijn antwoord eigenlijk altijd “nee hoor, valt wel mee”. Het is namelijk zo goedkoop of zo duur als je het zelf wilt maken.

IJsland Fly & Drive of rondreis

Ben jij niet op zoek naar de meest goedkope manier om naar IJsland te reizen maar wel naar de makkelijkste manier? Heb je helemaal geen zin om vooraf alles tot in de puntjes uit te zoeken? Dan kun je eens een kijkje nemen bij IJsland specialisten BBI Travel en Voigt Travel. Deze reisorganisaties nemen je alles uit handen wanneer je bij hen een Fly & Drive of rondreis boekt. Makkelijk, want dat scheelt jou veel tijd. En uiteindelijk ontdek je IJsland toch gewoon op eigen gelegenheid!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button