Zwarte stranden van IJsland, waar zijn de mooiste plekjes?

Zwarte stranden zijn een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen van IJsland. De met basaltkiezels bedekte stranden hebben een grote aantrekkingskracht op bezoekers en worden dan ook veelvuldig bezocht. Vooral de zwarte stranden in het zuiden van IJsland zijn geliefd. Deze donkere stranden zijn vanaf de ringweg gemakkelijk te bereiken, in tegenstelling tot een aantal andere IJslandse zwarte stranden.

Hoe zijn de zwarte stranden op IJsland ontstaan?

Zwarte kiezeltjes zijn verantwoordelijk voor de donkere kleur van veel donkere IJslandse stranden. Ooit waren dit grotere brokken steen, afkomstig van vulkaanuitbarstingen en/of daarop volgende lavastromen. Door het kolkende water zijn de brokken steen miljoenen jaren lang door elkaar gehutseld, geschuurd en gepolijst. Dat de stranden niet allemaal even donker zijn komt door de samenstelling van het gesteente. Zo zijn er in de Westfjorden bijvoorbeeld lichter gekleurde stranden, waaronder zelfs een rood gekleurd strand (Rauðisandur).

Grootste zwarte oppervlakte aan zuidkust van IJsland

Tussen Kirkjubæjarklaustur en Hof ligt Skeiðarársandur, een 1.300 km² grote, gitzwarte oppervlakte. Voor bezoekers van IJsland ziet dit er soms uit als een enorm strand, het ligt immers aan zee. In werkelijkheid is deze oppervlakte een zogenaamde sandr (sandur). Een sandr is een oppervlakte die compleet overstroomt bij een jökulhlaup, een gletsjerloop. In deze sandr aan de zuidkust van IJsland gebeurt dat wanneer een groot deel van IJslands grootste gletsjer Vatnajökull smelt en een jökulhlaup hiervan het gevolg is. Volg je ringweg 1 richting het oosten van IJsland dan doe je er zeker 20 minuten over om deze grote zwarte vlakte over te steken. Blijft een bizarre ervaring, alles om je heen gitzwart!

Meest zwarte stranden van IJsland

Links en rechts van bovengenoemde sandr, grof gezegd tussen Vík í Mýrdal en Höfn, vind je de meest zwarte stranden. De kleuren zijn hier intens zwart, in tegenstelling tot veel andere donkere stranden van IJsland. Overigens kan het weertype ook veel doen met de kleur. Is het een aantal dagen droog en schijnt de zon? Dan lijken veel stranden een stuk lichter (bruin of grijs). Regent het, dan kleurt alles diep zwart. Benieuwd naar de mooiste donkere en zwarte stranden van IJsland? Hieronder zetten we ze op een rijtje.

Reynisfjara Black Sand Beach

Veruit het meest bekende zwarte strand van IJsland is Reynisfjara Black Sand Beach. National Geographic plaatste Reynisfjara in de jaren ’90 op een top 10 lijst met mooiste, niet tropische stranden ter wereld, waarna steeds meer mensen het wisten te vinden. Je vindt dit beroemde, langgerekte zwarte strand ten westen van Vík í Mýrdal. Kom je via road 215 bij Black Sand Beach dan kun je gemakkelijk parkeren op de parkeerplaats. Loop je het strand op dan zie je meteen links de bekende basaltzuilen. Met rustig, laag water kun je Hálsanefshellir Cave net om de hoek bekijken. De berg hier draagt de naam Reynisfjall. Van bovenop Reynisfjall heb je prachtig zicht op het zwarte strand, op de sea stacks Reynisdrangar én op Dyrhólaey, gelegen aan het einde van Reynisfjara Black Sand Beach. Over het strand kun je richting Dyrhólaey lopen. Aan het einde staat de rots Arnardrangur (Eagle Rock) op het strand, vernoemd naar zeearenden die hier ooit broedden.

Voorzichtigheid is geboden bij een bezoek aan Reynisfjara. De zee staat hier bekend om sneaker waves, extreem krachtige en hoge golven die vanuit het niets het strand op lijken te rollen. Dit fenomeen heeft op Reynisfjara Black Sand Beach al diverse mensenlevens geeist en er wordt dan ook volop voor gewaarschuwd. Blijf op goede afstand van de branding, ook als de zee rustig lijkt.

Zonsopkomst op Reynisfjara black sand beach Vík í Mýrdal IJsland - Reislegende.nl

Dyrhólaey beach, The Endless Black Beach

Via road 218 kun je bij Dyrhólaey komen. Parkeer de auto en loop langs de kust voor prachtige uitzichten. Het meest zuidelijke puntje van Dyrhólaey is een geliefde plek voor vogels in het broedseizoen. Hou er rekening mee dat deze rots in een bepaalde tijd van het jaar afgesloten kan zijn. Geniet van alle mooie viewpoints bij Dyrhólaey. Er zijn verschillende natuurlijke bruggen zichtbaar en met een beetje geluk zie je in de zomer puffins af en aan vliegen. Bovendien kijk je hier mooi uit over Reynisfjara aan de ene kant en Dyrhólaey beach aan de andere kant.

Reynisfjara mag dan de naam hebben, Dyrhólaey is minstens zo indrukwekkend. Dit zwarte strand is vele malen langer dan Reynisfjara en wordt met recht The Endless Black Beach genoemd.

Dyrhólaey beach, The Endless Black Beach zwarte stranden IJsland - Reislegende.nl
© thosgra | Shutterstock

Solheimafjara, Solheimasandur

Dyrhólaey beach gaat over in het strand Solheimafjara, onderdeel van Solheimasandur. Solheimasandur is, net als het hierboven beschreven Skeiðarársandur een sandr, maar dan vele malen kleiner als het gaat om oppervlakte. Midden op deze sandr ligt een vliegtuigwrak, een veelbezochte bezienswaardigheid aan de zuidkust van IJsland. Het vliegtuig behoorde toe aan de United States Navy. Het maakte in 1973 tijdens slecht weer een noodlanding en wonder boven wonder overleefden alle inzittenden de crash. Alles wat nog gebruikt kon worden werd uit het vliegtuig gehaald, wat overbleef liet men achter.

Het vliegtuigwrak aan de zuidkust van IJsland werd al best veel bezocht, maar de stroom met toeristen is alleen maar toegenomen nadat Justin Bieber onder meer hier en in Fjaðrárgljúfur Canyon filmde voor de clip van zijn nummer I’ll Show You. Niet alleen deze twee locaties worden na 2015 meer bezocht. Fans komen geregeld alle IJsland locaties uit de clip I’ll Show You van Justin Bieber bezoeken. Lees hier op welke locaties er werd gefilmd.

Solheimasandur zwarte stranden IJsland - Reislegende.nl
© VisualProduction | Shutterstock

Vík í Mýrdal

Het strand aan de andere kant van de berg Reynisfjall is ook een prachtige plek. Eveneens gitzwart! Vanaf hier heb je weer een heel andere kijk op de sea stacks Reynisdrangar. Loop je vanaf de zee verder het land op dan staat het hier in de zomermaanden vol met lupines, wat zorgt voor een prachtig contrast. Mooi, lupines met Reynisdrangar op de achtergrond!

Zwarte stranden bij Vík í Mýrdal IJsland - Reislegende.nl

Diamond Beach

Verder richting het oosten, tussen Hof en Höfn, ligt het gletsjermeer Jökulsárlón. Jökulsárlón ligt ten zuiden van de Vatnajökullgletsjer. Grote stukken ijs breken af van deze gletsjer en komen in het meer terecht. De ijsschotsen drijven door het kanaal richting zee. Het ligt natuurlijk helemaal aan de windrichting en aan de stroming of de ijsschotsen wel of niet terugdrijven naar de kust en aanspoelen op het zwarte strand. Vaak ligt het strand bezaaid met kleine, glinsterende ijsblokken. Niet zo gek dus dat het de naam Diamond Beach heeft gekregen. Je kunt de auto parkeren aan beide kanten van het kanaal en gemakkelijk het strand op lopen. De ene keer zullen er meer ijsblokken liggen dan de andere keer. Geen bezoek aan Diamond Beach zal hetzelfde zijn!

Naar IJsland in de winter, waarom je móét gaan - Reislegende.nl

Vestrahorn

Eén van de mooiste plekken langs de zuidkust van IJsland vind ik zelf Vestrahorn. Wat een plek!! Rij je IJsland rond of bezoek je de Oostfjorden dan kun je dit prachtige bergmassief eigenlijk niet links laten liggen. Ik bezoek de plek in juni, wanneer de dagen lang zijn. De zon komt heel vroeg in de ochtend op en gaat erg laat onder. Aangezien we slapen in Viking Café op Stokksnes Peninsula zorgen we dat we met zonsopkomst op het strand zijn. Adembenemend mooi is het. De zon zorgt voor warm licht waardoor het zwarte zand een gouden gloed krijgt. Als ik één plek mag aanraden in IJsland dan is dat op zeker Vestrahorn.

Vestrahorn Stokksnes peninsula zuidkust IJsland - Reislegende.nl

Lækjavik en Fauskasandur

Verder richting het oosten liggen de stranden Lækjavik en Fauskasandur. Ring Road 1 ligt tientallen meters hoger dan de stranden, waardoor je van bovenaf mooi zicht hebt op deze kustlijn. Meteen valt de in de branding staande monoliet op: Stapi in Stapavík. De rots is maar liefst 20 meter hoog, niet alleen indrukwekkend dus vanaf de weg gezien maar zeker ook vanaf het strand zelf. Er zijn verschillende uitkijkpunten langs deze kustlijn, zeker even stoppen dus. En wil je een korte wandeling maken op een van de stranden, dan kun je de auto vrij dichtbij parkeren. Stapi in Stapavík behoort wat mij betreft zeker tot de mooiste bezienswaardigheden in Oost-IJsland.

Stapi in Stapavik Laekjavik beach - Basalt rots op Fauskasandur Black Sand Beach highlights oostkust IJsland - Reislegende.nl

Djupalonssandur

Aan de westkust van het schiereiland Snaefellsnes ligt het zwarte strand Djúpalónssandur. Ooit was hier een welvarend vissersplaatsje met ruim 60 vissersboten. Op het strand zijn wrakstukken te zien van een vissersboot die in 1948 verging tijdens zwaar weer. Bij het strand van Djúpalónssandur liggen twee lagunes: Djúpulón en Svörtulón. Veel IJslanders geloven dat het water in Svörtulón een helende werking heeft aangezien het in de 12e eeuw werd gezegend door een bisschop. Op het strand zelf liggen vier lifting stones met een gewicht tussen de 23 en 154 kilo. Door het tillen van deze stenen werd getest of vissersmannen wel sterk genoeg waren voor het zware werk op zee. Dit soort stenen worden in IJsland nog steeds gebruikt tijdens de strong men contests.

Djupalonssandur Snaefellsnes zwarte stranden IJsland - Reislegende.nl
© CoralieG | Shutterstock

Seltjörn, Seltjarnarnes Peninsula

Kom je voor een stedentrip naar Reykjavik en wil je toch een glimp van zwarte stranden opvangen? Dan kun je een uitstapje maken naar Seltjörn op Seltjarnarnes Peninsula. Je kunt een mooie wandeling maken langs het lange zwarte strand, waarbij je continue zicht hebt op Grótta Island met daarop Grótta Island Lighthouse. Overdag kun je hier genieten van het zwarte zand, in de avond en nacht is dit een goede plek om het noorderlicht te bekijken doordat er weinig omgevingslicht is.

Seltjörn, Seltjarnarnes Peninsula, Grotta Lighthouse zwarte stranden IJsland - Reislegende.nl
© Paul Behan | Shutterstock

Arnarfjörður fjord

Een laatste plekje in dit artikel over zwarte stranden in IJsland is gereserveerd voor de smalle, gitzwarte strandjes langs het Arnarfjörður fjord. Road 626 was tot de komst van de nieuwe tunnel in de Westfjorden de enige manier om van Ísafjörður naar Dynjandi (Fjallfoss) te rijden. De bergpas over Hrafnseyrarheiði heath is in de wintermaanden geregeld afgesloten door zware sneeuwval of harde wind. Hierdoor waren veel plekken in de Westfjorden vóór de opening van de tunnel in de wintermaanden afgesloten van de buitenwereld.

Parkeer de auto, ga lekker zitten op een strandje en staar over het water. Wij zien in dit fjord meerdere walvissen, super gaaf. De zwarte strandjes langs het Arnarfjörður fjord zijn natuurlijk klein en heel kort vergeleken bij de zwarte stranden in het zuiden van IJsland, maar de plek is fantastisch. En met kans op walvissen en zeehonden zeker het noemen waard!

Westfjorden route met auto IJsland Reislegende - Reislegende.nl

Ontdek IJsland met de auto

IJsland kun je eigenlijk het beste met een auto ontdekken. Je bepaalt zelf je route, vult je tijd in en je kunt langer op een plek blijven als je dat wilt. Of een keertje terugrijden naar die mooie bezienswaardigheid. Zelf huur ik een auto het liefst bij Sunny Cars. Sunny Cars heeft een all-in formule, waarmee je voor alles verzekerd bent. Geen gedoe met extra verzekeringen ter plaatse, alles is vooraf al goed geregeld. Rij je onverhoopt schade? Dan krijg je je eigen risico gewoon terugbetaald. Ideaal! Ben je op zoek naar leuke plekken om te overnachten tijdens je tocht langs de mooie zwarte stranden in het zuiden van het land? Lees dan dit artikel met leuke accommodaties in het zuiden van IJsland.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button