Wandeling naar Reykjadalur Hot Springs in IJsland

In IJsland wemelt het van de warmwaterbronnen. Zo heb ik al diverse hot pools in de Westfjorden mogen bezoeken en tijdens mijn laatste reis naar IJsland zijn diverse hot pools in het oosten en zuiden aan de beurt. We dompelen ons dit keer onder in het warme water van de Hoffell Hot Tubs, bezoeken de vrij nieuwe Vök baden en we maken de wandeling naar Reykjadalur Hot Springs, een rivier met thermaal water in het zuidwesten van IJsland. En over deze laatste plek vertel ik je graag meer.

Waar liggen de Reykjadalur Hot Springs?

De Reykjadalur Hot Springs liggen in de Reykjadalur vallei, in het Hengillgebergte, op zo’n 50 kilometer afstand van Reykjavik. Het Hengillgebergte is een zogenaamd hogetemperatuurgebied. Het gebied ligt direct naast een van de vulkanische breukzones van IJsland waardoor er veel ondergrondse, thermische activiteit is. Je vindt hier borrelende modderpotten, stoomgaten en warmwaterbronnen. Het is een van de thermale gebieden in IJsland waar elektriciteit wordt opgewekt. De twee krachtcentrales in dit gebied zijn Nesjavellir en Hellisheiði. Hellisheiði is de grootste centrale van IJsland en zelfs de grootste geothermische centrale ter wereld. De in het gebied liggende vulkaan Hengill barstte 2000 jaar geleden voor het laatst uit.

Lees ook: IJsland route voor 4 dagen

Reykjadalur Hot Springs wandeling in IJsland - Reislegende.nl

Wandeling naar Reykjadalur Hot Springs

Steeds meer mensen maken de wandeling naar Reykjadalur Hot Springs. Je moet er wel tijd voor inplannen tijdens je reis. Een bezoek aan de Reykjadalur thermale rivier neemt zeker een paar uur in beslag. Heen en terug loop je over hetzelfde pad, wat ongeveer 3,5 kilometer lang is. De wandeling naar Reykjadalur heeft dus een totale lengte van ongeveer 7 kilometer. Twee uurtjes lopen zul je meteen denken, maar tel daar maar wat tijd bij op voor stops onderweg. Je komt namelijk mooie plekken tegen waar je zeker even stil blijft staan. Voor het maken van foto’s én om te genieten van de adembenemende omgeving.

Parkeren voor Reykjadalur wandeling

Op de plek waar je kunt starten met de wandeling naar de Reykjadalur rivier is een grote parkeerplaats. Kom je de parkeerplaats oprijden dan word je kenteken geregistreerd met een camera. Het is de bedoeling dat je voor het uitrijden je parkeerticket betaalt, dit kan bij het apparaat in de muur van Reykjadalur Café.

Reykjadalur Cafe bij Reykjadalur Hot Springs IJsland - Reislegende.nl

Start van de wandeling naar de Reykjadalur warmwater rivier

Vanaf de parkeerplaats is het meteen duidelijk welke kant je op moet wandelen. Achter Reykjadalur Café zie je een houten brug liggen over de rivier. Ben je hier overheen gelopen dan kom je al snel een bord met informatie over de wandeling naar Reykjadalur tegen. Dat je je hier in thermaal gebied begeeft is meteen duidelijk, overal om je heen zie je stoom uit de grond komen. Meteen rechts zijn al een paar kleine pools waar groepjes mensen in zitten. Het ziet er aanlokkelijk uit, om hier meteen al in te gaan zitten. Het is er vol dus het kan niet en bovendien komen we natuurlijk voor de rivier zelf in de Reykjadalur vallei. Het pad stijgt meteen flink, binnen mum van tijd begeef je je al op aardige hoogte.

Lees ook: Vestrahorn / Stokksnes, tip in het zuidoosten van IJsland

Brug naar Reykjadalur Hot Springs IJsland - Reislegende.nl
Welke route naar Reykjadalur Hot Springs IJsland - Reislegende.nl
Wandeling Reykjadalur Hot Springs IJsland - Reislegende.nl
Wandeling naar Reykjadalur Hot Springs IJsland - Reislegende.nl

Djupagilsfoss

Halverwege de wandeling komt de waterval Djupagilsfoss in zicht. Het water wat hier naar beneden stort, is het water waar veel bezoekers stroomopwaarts in badderen. Het water stroomt hierna verder naar beneden tot het de zijrivier tegenkomt die je aan het begin van de wandeling via de houten brug oversteekt. Een mooi punt voor een korte stop.

Lees ook: Alles over de IJslandse Geldingadalir vulkaanuitbarsting

Reykjadalur Hot Springs Djupagilsfoss waterval IJsland - Reislegende.nl

Reykjadalur vallei

Even verderop kom je in de Reykjadalur vallei terecht. De smalle rivier blijft continue in het zicht en zo nu en dan steek je hem over. Begin juni begint het hier en daar al lekker groen te kleuren. Alhoewel het gele, oude gras nog grotendeels overheerst. Het moet hier in de zomermaanden prachtig zijn met al dat verse groen! Wanneer je via een houten loopplank de rivier weer oversteekt wacht er een aardige klim omhoog, langs een bergwand. Aangezien je steeds meer stoom om je heen ziet denk je steeds dat het niet lang meer kan duren voor je op de eindbestemming van deze Reykjadalur wandeling aan komt.

Thermal area Reykjadalur Hot Springs IJsland - Reislegende.nl
Reykjadalur Hot Springs wandelpad naar warm water rivier IJsland - Reislegende.nl
Route naar Reykjadalur Hot Springs IJsland - Reislegende.nl
Wandeling naar Reykjadalur Hot Pools IJsland - Reislegende.nl

Eindpunt van de wandeling, Reykjadalur Hot Springs

Het is meteen duidelijk dat je bij het eindpunt bent aangekomen wanneer je boardwalks naast de rivier ziet opdoemen. In het eerste gedeelte zien we echter geen mensen in het water zitten. Na een temperatuur check begrijpen we meteen waarom, het water is gewoon koud. We lopen verder over de boardwalk en op een bepaald punt buigt de rivier af naar links. Er zitten een paar mensen in het water, ik had het veel drukker verwacht.

Lees ook: Snaefellsnes, IJsland in het klein

Reykjadalur Hot River IJsland - Reislegende.nl
Mogelijkheden omkleden Reykjadalur Hot Springs warm water rivier IJsland - Reislegende.nl

We kleden ons om en springen het water in. Niet voor lang, het is namelijk helemaal niet comfortabel. Zelfs op de plek waar de boardwalk ophoudt en waar je niet verder stroomopwaarts het water in mag is het water net aan ”lauw” te noemen. Normaliter wordt gewaarschuwd voor de temperatuur op deze plek, dat het echt heet (zo niet té heet) kan zijn. Het is voor ons een raadsel waarom het water nu niet warm is. Of misschien toch ook weer niet. De rivier wordt uiteindelijk gevoed door regenwater en verwarmd door stoomkanalen en uit de diepte afkomstig water. Het heeft de afgelopen 24 uur, echt tot aan onze komst, behoorlijk hard geregend. Wellicht is er zo veel vers water bijgekomen dat dit de temperatuur flink heeft doen dalen. We weten het niet, maar we trekken snel onze kleren weer aan en beginnen aan de terugtocht.

Reykjadalur Hot Springs hike IJsland - Reislegende.nl
Reykjadalur Hot Springs wandelen in IJsland - Reislegende.nl
Reykjadalur Hot Pools IJsland - Reislegende.nl

Reykjadalur Café

Na minder dan een uur terug wandelen komen we weer aan bij de start van de wandeling. De kleine hot pools die hier liggen zijn inmiddels nagenoeg leeg en we besluiten er toch even naartoe te lopen om het water te voelen. Het is warm!! En echt goed warm zeg. Mocht je geen zin hebben in de wandeling dan kun je jezelf altijd nog hier in het water laten zakken. Staat tegenover dat je wel een hele belevenis aan je voorbij laat gaan. Aangezien wij dezelfde avond naar huis vliegen hebben we geen tijd om hier nu nog uitgebreid te gaan badderen. We besluiten om in Reykjadalur Café nog iets warms te drinken en een taartje te eten, daar hebben we wel trek in na deze leuke Reykjadalur wandeling. Binnen is het knus, met een leuke zithoek met open haard. De worteltaart is echt verrukkelijk! Echt een aanrader.

Tips voor de wandeling naar Reykjadalur Hot Springs

Op slippertjes naar de hot springs van Reykjadalur wandelen is niet zo’n goed idee. Sneakers zou kunnen, als de weersomstandigheden goed zijn en het al een tijdje droog is. Eigenlijk raad ik voor alle wandelingen in IJsland goede wandelschoenen aan. Je weet nooit wat je onderweg tegen gaat komen. Op de wandelroute naar de Reykjadalur rivier hebben we diverse keren stappend over gladde stenen de rivier moeten doorkruisen. Ook was het pad op meerdere plekken behoorlijk modderig. In de winter zou ik zeker snowsteps meenemen. Je klimt aardig tijdens deze wandeling en het kan zomaar zo zijn dat je ineens sneeuw en ijs tegenkomt hoger in de bergen. Verder is het verstandig om laagjes kleding aan te trekken. Zo kun je iets uit doen als de zon door komt en iets extra’s aantrekken als het kouder wordt. Een plastic tas om je natte spullen in te doen na het baden is ook zeker geen overbodige luxe.

Benieuwd naar nog meer fijne thermale baden? Lees dan het artikel mijn favoriete hotsprings in IJsland van WorldWife.nl, waarin ze vertelt wat haar favoriete plekjes zijn!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button