Puffins spotten in Borgarfjörður Eystri, Oost-IJsland

Borgarfjörður Eystri is een van de beste plekken in Oost-IJsland waar je Atlantische puffins kunt spotten. Op de vogelrots Hafnarhólmi, een voormalig eilandje in Borgarfjörður Eystri, komen ieder voorjaar tussen de 8000 en 10000 papegaaiduiker paartjes broeden. De broedende papegaaiduikers zijn er over het algemeen van eind april tot eind augustus. Aan het einde van de zomer wordt Hafnarhólmi ook geregeld bezocht door niet-broedende papegaaiduikers. Hafnarhólmi in Borgarfjörður Eystri is één van de beste plekken in IJsland om puffins van dichtbij te zien en staat hierdoor zeker op de lijst met bezienswaardigheden in Oost-IJsland.

Papegaaiduikers in Oost-IJsland

Borgarfjörður Eystri is niet de enige plek waar papegaaiduikers in Oost-IJsland komen broeden, maar wél een van de plekken met een grote kolonie op het vasteland. Andere plekken waar puffins komen broeden zijn de eilanden Skrúður, Papey, Seley en Andey. Stórhólmi, Barðsnes, Bjarnarey en Gerpi zijn plekken langs de kust waar waar papegaaiduikers worden gesignaleerd. Lees hier meer over het broedgedrag van de Atlantische papegaaiduiker.

Borgarfjordur Eystri Hafnarholmi puffins spotten in oostfjorden - Reislegende.nl
Papegaaiduikers spotten in Borgarfjordur Eystri Hafnarholmi in oostfjorden - Reislegende.nl

Hafnarhólmi, beste plek voor spotten van puffins in IJsland

Naast het feit dat Hafnarhólmi in Borgarfjörður Eystri ieder jaar misschien wel de grootste groep papegaaiduikers van Oost-IJsland op bezoek heeft, is het ook de beste plek om de vogels van dichtbij te observeren. Hafnarhólmi was ooit een eilandje, maar is gebruikt om de kade van Borgarfjarðarhöfn aan te bevestigen. Hierdoor heeft Borgarfjörður Eystri nu een veilige haven. Bijkomend voordeel is dat Hafnarhólmi te voet te bereiken is. Overigens nestelen niet alleen papegaaiduikers op Hafnarhólmi. Ook drieteenmeeuwen, eidereenden en Noordse stormvogels vinden Hafnarhólmi dé perfecte plek voor hun nieuwe kroost.

Papegaaiduikers spotten in Borgarfjörður Eystri, Oost-IJsland - Reislegende.nl
Borgarfjarðarhöfn met op de achtergrond Hafnarhólmi
Papegaaiduikers spotten in Borgarfjörður Eystri, Oost-IJsland - Reislegende.nl
Informatie over Hafnarhólmi

Puffins van dichtbij zien in Borgarfjörður Eystri

Steeds meer mensen weten Hafnarhólmi te vinden. Om rust voor de puffins niet te veel te verstoren is er een wandelpad aangelegd op Hafnarhólmi. Op dit pad ben je nog steeds heel dicht bij de puffins, die druk in de weer zijn met het bouwen van hun nest (vroeg in het broedseizoen) of met het voeren van hun jongen (later in het broedseizoen). Veel van de nesten liggen heel dicht bij het pad, waardoor de afstand tussen jou en een puffin vaak minder dan een meter bedraagt. Een geweldige ervaring!

Als wij er zijn is het begin van de avond (in juni) en het is druk in puffinland. Er worden takjes verzameld, puffins vliegen uit naar zee of komen net weer terug. Paartjes draaien rondjes om elkaar heen en houden de kopjes bij elkaar, alsof ze de taken aan het verdelen zijn. Puffins zijn zó ontzettend leuk om naar te kijken!

Papegaaiduikers op Hafnarholmi in Borgarfjordur Eystri in oosten van IJsland - Reislegende.nl
Papegaaiduikers spotten in Borgarfjordur Eystri in oosten van IJsland Hafnarholmi - Reislegende.nl

Hafnarhús voor een hapje en een drankje

Nieuw in Borgarfjörður Eystri is Hafnarhús Café. Je vindt Hafnarhús Café in Borgarfjarðarhöfn onderaan het pad tussen de parkeerplaats en de haven zelf. Een heerlijk plekje om na het spotten van puffins op Hafnarhólmi even op te warmen, een kopje koffie te drinken en IJslandse lekkernijen te eten. Overigens is Hafnarhús ook een plek waar kunst tentoongesteld wordt. Handig om te weten wanneer je kunst kunt waarderen.

Lees ook: Rij de prachtige bergpas Öxi in het oosten van IJsland

Hoe kom je bij Hafnarhólmi in Borgarfjörður Eystri?

Vanaf Egilsstaðir pak je de ruim 70 kilometer lange S94 (Borgarfjarðarvegur) naar Borgarfjörður Eystri. Deze weg brengt je door een waanzinnig verlaten landschap met eindeloos mooie uitzichten. Lees hier over mijn ervaring met de S94 in het oosten van IJsland. In dit artikel kun je ook zien wat er allemaal nog meer te doen en te zien is in Borgarfjörður Eystri.


ANWB Ontdek Reisgids – IJsland
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 05:08

IJsland Reisgids Magazine
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 05:02

Trotter – IJsland
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 04:59
bruna.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 01:43

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button