Lupines in IJsland, waar en wanneer bloeien ze?

De Lupine (Lupinus nootkatensis) is een bloeiende plant die grote delen van IJsland in de zomer verandert in een paarse wereld. Een prachtig gezicht! Veel toeristen komen speciaal in de zomer voor de bloeiende paarse planten naar IJsland. Ze hebben vaak het idee dat die paarse velden vol bloeiende lupines typisch IJslands zijn. Het tegenovergestelde is waar; de lupine plant is niet inheems.

Hoe komt de lupine in IJsland?

De eerste kolonisten hebben zóveel inheemse berkenbomen en struiken omgekapt, dat er halverwege de 20e eeuw nog maar 25% van de oorspronkelijke bebossing over was. Men realiseerde zich dat het anders moest nu de bodem niet meer beschermd werd door begroeiing en de kans op erosie groter werd. Een vertegenwoordiger van de IJslandse bosdienst vertrok naar Alaska om op zoek te gaan naar bomen en planten om te herplanten in IJsland. En zo geschiede; in 1945 kwam de Lupine vanuit Alaska in een koffer mee naar IJsland.

Reynisdrangar zwart strand met lupines IJsland - Reislegende.nl
Begin juni, lupines nog nét niet in bloei

Lupine, alias Úlfabaunir

Úlfabaunir noemen de IJslanders de paarse plant. De lupine behoort tot de vlinderbloemenfamilie en gedijt erg goed in het IJslandse klimaat. En dat is niet verwonderlijk, aangezien het klimaat in Alaska vergelijkbaar is. Misschien voelt de lupine zich wel een beetje té goed in IJsland. De plant werd bewust op bepaalde plekken geplant maar heeft zich inmiddels wijdverspreid in het wild.

Lupines; bedreiging inheemse IJslandse flora

De lupine kan stikstof uit de lucht halen, omzetten in organisch materiaal en vervolgens de bodem voorzien van natuurlijke mest. Een bodemverbeteraar dus, enerzijds, waardoor veel lokale flora kan blijven bestaan. Anderzijds is de lupine een bedreiging voor inheemse flora, bijvoorbeeld voor het eeuwenoude IJslandse mos. Plaatselijke natuurbeschermingsactivisten werken hard aan de vernietiging van de woekerende plant op verkeerde plekken, zoals bijvoorbeeld in het beroemde lavaveld Eldhraun. Gevreesd wordt dat de lupine in de loop van de jaren richting de hooglanden zal trekken. Dit zal zorgen voor een drastische en waarschijnlijk permanente verandering van de lokale flora.

Bloeiende lupines IJsland - Reislegende.nl
Half juni, de lupines lopen uit

Waar vind je lupines in IJsland?

In het zuidelijke deel van IJsland vind je veel lupines. Zo’n twee maanden lang is het hier in de zomer, zo ver je kunt kijken, paars, paars en nog eens paars. Vooral tussen Vík í Mýrdal en Kirkjubæjarklaustur bloeien de lupines volop. Grintrijke grond vindt de lupine fijn, je ziet hem dus veel langs de kant van de weg, op en aan de randen van de zwarte stranden in deze regio en op andere uitgestrekte plekken met grintachtige grond.

Wanneer bloeit de lupine in IJsland?

Het is afhankelijk van het weer, maar bijna ieder jaar begint de lupine begin juni uit te lopen. Het is dan al mooi groen overal en hier en daar zie je de eerste paarse knoppen verschijnen. Het zal dan nog een paar weken duren voordat de lupine volop bloeit. Gedurende twee maanden zal het in het zuiden van IJsland prachtig paars zijn. Inheems of niet; het zorgt wel voor mooie plaatjes!

Met een huurauto IJsland ontdekken

IJsland ontdek je eigenlijk het beste met een auto. Je hebt de tijd aan jezelf, kunt langer op een plek blijven als je dat wilt of een keertje terugrijden naar die mooie bezienswaardigheid. Zelf huur ik een auto het liefst bij Sunny Cars. Sunny Cars heeft een all-in formule, waarmee je voor alles verzekerd bent. Geen gedoe met extra verzekeringen ter plaatse, alles is vooraf al goed geregeld. Rij je onverhoopt schade? Dan krijg je je eigen risico gewoon terugbetaald. Ideaal! Ben je op zoek naar leuke plekken om te overnachten tijdens je zoektocht naar bloeiende lupines langs de zuidkust? Lees dan dit artikel met leuke accommodaties in het zuiden van IJsland.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button