Hot pools in oostfjorden van IJsland

In het oosten van IJsland zijn niet zo veel warmtebronnen te vinden. Dit komt doordat er hier veel minder heet water in de grond aanwezig is dan op andere plekken in het land. Het noorden van IJsland staat bijvoorbeeld vooral bekend om Mývatn Nature Baths, in het zuiden is de Reykjadalur thermal river een bekend geothermisch gebied en ook hot pools in de westfjorden van IJsland zijn goed vertegenwoordigd. Dat wil niet zeggen dat er in het oosten van het land helemaal niets te vinden is. Tijdens mijn verblijf in dit deel van IJsland bezoek ik drie warmwaterbronnen. Ik laat je in dit artikel kennismaken met deze hot pools in de oostfjorden van IJsland.

Vök Baths in Egilsstaðir

In Egilsstaðir zijn een aantal geleden de Vök baden geopend. De baden van Vök werden aangelegd op de oevers van het meer Urriðavatn, waar in de bodem een aantal hete bronnen te vinden zijn. Vök Baths is totaal anders dan de Blue Lagoon in Grindavik. Is hier vooral de lichtblauwe kleur van het water een publiekstrekker, bij Vök Baths is dat vooral het hele natuurlijke aspect. Je onderdompelend in een van de drijvende baden voelt het alsof je één wordt met de natuur. Bijkomend voordeel is dat het complex kleiner, intiemer, onbekender en daardoor veel minder massaal is dan veel andere warmwaterbaden in IJsland. Vök Baths staat sinds de opening dan ook zeker op de lijst met bezienswaardigheden in het oosten van IJsland.

Vök Baths thermale baden Egilsstadir Oost-IJsland - Reislegende.nl
Vök Baths

Hoffell hot tubs

Iets ten noorden van Höfn liggen de Hoffell hot tubs. Vanaf ring road 1 staan de hot tubs goed aangegeven; neem de afslag naar hotel Glacier World. Tijdens mijn bezoek zien de Hoffell hot tubs er wat verlaten uit en het is niet helemaal duidelijk of de warmwaterbaden open zijn. Er is een klein gebouw met een kassa, maar daar is niet altijd iemand aanwezig. Bij het gebouw hangt een soort pot, waar je cash geld (1000 ISK) in kunt stoppen om zo het entreegeld te voldoen. Er zijn camera’s bevestigd om dit in de gaten te houden. Gelukkig komt bij ons de eigenaar net aan lopen en kunnen we met pin betalen, cash hebben we namelijk niet op zak. Er zijn speciale ruimtes om je om te kleden, deze zijn erg netjes en vooral erg schoon. Hetzelfde geldt voor de toiletten. Er zijn 5 hot tubs, waarvan de temperatuur varieert. Het water is behoorlijk heet en daar wordt bij de ingang ook voor gewaarschuwd. Omdat het direct uit de grond komt is het niet af te stellen, zelf goed voelen dus voor je je onderdompelt in een van de Hoffell baden. Het uitzicht is prachtig. Wij keken naar besneeuwde bergtoppen en de eerste lupines stonden al in bloei. Alhoewel er online best wat slechte reviews te vinden over deze plek was onze ervaring super goed.

Lees ook: Rij de indrukwekkende Öxi pass in het oosten van IJsland

Hoffel hot pools Hofn Oost-IJsland - Reislegende.nl
Hoffell hot tubs

Djúpavogskörin Natural Geothermal Pool

Nog meer richting de oostkust van IJsland, vlakbij de plaats Djúpivogur, ligt de Djúpavogskörin Natural Geothermal Pool. Een hot pool met een waanzinnig uitzicht. Vanaf deze plek kijk je uit op Hamarsfjörður. In de verte zie je zelfs Fauskasandur en Lækjavik liggen, een prachtig stukje IJsland langs ring road 1. Djúpavogskörin zie je niet liggen vanaf de ringweg en voor je het weet rij je er dus ook voorbij. Het ligt verscholen achter een heuvel, goed op de bordjes langs de weg letten dus. Helaas is Djúpavogskörin als wij er aan komen gesloten wegens onderhoud. We kunnen dus genieten van het mooie uitzicht, maar dan zonder het lekkere warme water.

Lees ook: Vestrahorn, misschien wel de mooiste berg van IJsland

Djupavogskorin Natural Geothermal Pool in Djupivogur Oost-IJsland - Reislegende.nl
Djúpavogskörin Natural Geothermal Pool

Naar de hot pools in de oostfjorden met een huurauto

Ik kom zelf in het oosten terecht met een huurauto. Een auto huur ik altijd bij Sunny Cars, in verband met de all-in formule. Hiermee ben je altijd voor alles verzekerd. Zelfs wanneer je onverwacht schade rijdt (ook door eigen schuld) krijg je je eigen risico terugbetaald van Sunny Cars. Heerlijk idee toch, als je de IJslandse wegen op gaat!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button