Vestrahorn op Stokksnes peninsula, tips in het zuidoosten van IJsland

IJsland is een paradijs voor fotografen. Vulkanen, gletsjers, zwarte stranden, hot pools, lavavelden en puffins. We zien de prachtige plaatjes met regelmaat voorbij komen. Twee plekken springen er echter tussenuit: Kirkjufell en Vestrahorn, de meest gefotografeerde bergen van IJsland. Kirkjufell ligt op het schiereiland Snæfellsnes, in het westen van IJsland. Vestrahorn ligt op het schiereiland Stokksnes, in het zuidoosten van IJsland. Tijdens mijn laatste reis naar IJsland maakt Stokksnes een verpletterende indruk op me. En dat komt niet alleen door de berg Vestrahorn, maar ook door het fabelachtige landschap van Stokksnes.

Weg naar Stokksnes schiereiland Vestrahorn zuiden van IJsland - Reislegende.nl
Onverharde weg naar Stokksnes
Omgeving Stokksnes schiereiland IJsland zuidkust - Reislegende.nl
Met halfbewolkt weer prachtig licht

Hornafjörður, “Fjord of Horns”

Het schiereiland Stokksnes ligt aan de oostkant van het Hornafjörður fjord in de gelijknamige gemeente Hornafjörður. Aan de westzijde van het fjord ligt de stad Höfn. Hornafjörður is een van de grootste gemeenten van IJsland met een totale oppervlakte van ruim 260 vierkante kilometer. Hornafjörður dankt zijn naam aan de zandriffen vlak voor de kust, die de vorm hebben van een hoorn. Daarnaast zijn er in de gemeente een aantal bergen te vinden met hoornvormige toppen: Vestrahorn, Brunnhorn en Eystrahorn. Aan de noordzijde grenst de gemeente Hornafjörður aan de zuidelijke zijde van Vatnajokull National Park.

Lees ook: In de winter naar IJsland, waarom je móet gaan

Vestrahorn Stokksnes peninsula zuidkust IJsland - Reislegende.nl

Vestrahorn (Klifatindur)

De meest in het oog springende bergformatie in dit gebied is ongetwijfeld Vestrahorn. Vanuit Höfn kun je deze mooie bergketen al goed zien. Maar hoe dichterbij je komt, hoe indrukwekkender hij lijkt. De scheve toppen van Vestrahorn bereiken een hoogte van meer dan 450 meter. Door de schuine positie van de toppen heb je vanaf elke kant weer een ander perspectief. Zo raak je er maar niet klaar met fotograferen!

Vanaf ring road 1 nemen we vlak voor de Almannaskarðsgöng tunnel rechts de afslag naar Stokksnes. Deze weg laat je door de adembenemende uitzichten al om de 20 meter stoppen. En zijn het niet de uitzichten dan zijn het wel de rendieren die we hier tegenkomen. We overnachten in Viking Café, een perfecte plek om Stokknes te ontdekken. Vanuit Viking Café kun je lopend Stokksnes beach en Viking Village ontdekken met Vestrahorn continue op de achtergrond. Tip: ga vroeg uit de veren, de zonsopkomst op Stokksnes peninsula is subliem.

Lees ook: Fjaðrárgljúfur Canyon, een van de hoogtepunten in Zuid-IJsland

Wilde IJslandse paarden Stokksnes beach zuidkust IJsland - Reislegende.nl
IJslandse paarden op het strand

Stokksnes beach

Overnacht je bij Viking Café dan ontvang je toegang tot het overige deel van het schiereiland Stokksnes. Je kunt dan met de auto door de slagboom om daarna zo ver mogelijk richting de vuurtoren te rijden. Hier kun je parkeren en vervolgens het strand op lopen. Heb je meer tijd, dan raad ik zeker aan om dit allemaal te voet te doen. Kost meer tijd, maar het is gewoon een feestje om hier lekker rond te dwalen. Wij zijn er in mei heel vroeg in de ochtend, net na zonsopkomst (zie: aantal uren licht op een dag in IJsland). Het licht is waanzinnig mooi. Terwijl we Vestrahorn fotograferen komt er ook nog eens een kudde paarden langs lopen.

Stokksnes is al meerdere keren gebruikt als filmlocatie voor films. Onder meer werden hier scenes voor Game of Thrones opgenomen en ook was Stokksnes het decor voor scenes uit de film Stardust. De crew van de Bollywood film Dilwale reisde ook naar dit mooie schiereiland in het zuidoosten van IJsland voor opnames. Dat men ooit van plan was hier een complete film op te nemen zie je terug in Viking Village, een filmset die uiteindelijk nooit gebruikt werd.

Vestrahorn bij zonsopkomst Stokksnes beach zuidkust IJsland - Reislegende.nl
Minder vaak gefotografeerde linkerzijde van Vestrahorn
Vestrahorn zonsopkomst Stokksnes schiereiland IJsland - Reislegende.nl
Half mei komt de zon om 04.15u op

Stokksnes Viking Village

Op het schiereiland Stokksnes ligt ook Viking Village, een filmset gebouwd in 2010. De film zou geproduceerd worden door Universal Studios maar door geldproblemen is de productie op de lange baan geschoven. Naar verluidt liggen de plannen om de film Vikingr te maken nog steeds op tafel, onder leiding van IJslands producent Baltasar Kormákur. Wanneer daadwerkelijk gestart zal gaan worden met de filmopnames is niet bekend. Eén ding is zeker, Viking Village is ontzettend vervallen en zal eerst een flinke opknapbeurt nodig hebben.

Vestrahorn Stokksnes schiereiland Viking Village zuidkust IJsland - Reislegende.nl
Viking Village met Vestrahorn op de achtergrond
Viking Village filmset IJsland zuidkust Stokksnes - Reislegende.nl
Gedeelte van Viking Village

Brunnhorn, alias Batman Mountain

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is Vestrahorn niet de enige berg in dit deel van IJsland met bijzondere, hoornachtige toppen. Rij ring road 1 verder af richting het oosten en je komt aan de andere zijde van Lón, een ondiepe lagune die erg geliefd is bij trekvogels. Wanneer je op de kaart kijkt zie je links van Lón Brunnhorn liggen. Deze berg staat door zijn specifieke toppen ook bekend als Batman Mountain. In het voorjaar zie je hier onder meer veel wilde zwanen (witte zwanen met met een geel / zwarte snavel).

Brunnhorn, alias Batman Mountain

Eystrahorn (Krossanesfjall)

Rij je inmiddels aan de rechterzijde (op de kaart gezien) van Lón dan zie je direct naast je een ander bergmassief met grillige toppen: Eystrahorn, ook bekend als Krossanesfjall. Het is lastig om de berg te herkennen, ook al heb je al vele malen foto’s online gezien van Eystrahorn. De meeste foto’s zijn vanuit de lucht gemaakt waarbij je goed ziet hoe de ringweg zich om het bergmassief heen lijkt te buigen. Het zwarte zandstrand sluit Lón bijna af van open water en het reikt nagenoeg tot aan Vestrahorn. Een prachtige plek om even wat langer te stoppen. Mij overkomt helaas hetgeen ik hierboven beschrijf. Ik zie niet op tijd dat ik direct om Eystrahorn heen rij en denk ik maak foto’s op de terugweg. Op de terugweg is het echter heel slecht weer en zien we de berg helemaal niet. Pak in IJsland dus meteen je kans bij mooi weer, je weet namelijk nooit hoe het een dag later is.

Kustlijn tussen Eystrahorn en Álftafjörður

Wanneer je de bocht bij Eystrahorn om bent gereden volgt er kilometers lang een prachtige weg. Op mij heeft dit stukje IJsland ontzettend veel indruk gemaakt en ik herinner het me nu dan ook als één van de mooiste stukjes waar ik gereden heb. Het gaat om het stuk tussen Eystrahorn en Álftafjörður, waar je langs de zwarte stranden van Lækjavik en Fauskasandur rijdt. Vergeet hier zeker niet te stoppen om de deze black beaches aan de oostkust van IJsland te bewonderen én de imposante monoliet Stapi in Stapavík te fotograferen.

De weg naar Fauskasandur Black Sand Beach bezienswaardigheden in het oosten van IJsland - Reislegende.nl
Kustlijn tussen Eystrahorn en Álftafjörður

Almannaskarð pass of Almannaskarðsgöng tunnel

Voordat je op bovenstaande plekken bij Brunnhorn, Lón, Eystrahorn, Lækjavik en Fauskasandur terecht komt moet je Almannaskarð trotseren. Tot 2005 voerde ring road 1 je over het bergmassief Almannaskarð heen met een nauwe en vooral steile bergpas. In de wintermaanden was de bergpas geregeld afgesloten door sneeuwval. Hierdoor was het oosten van IJsland in de winter vaak niet bereikbaar. In 2005 werd de 1312 meter lange Almannaskarðgöng tunnel geopend, waardoor de ringweg op deze plek ook in de winter open kon blijven. In de zomermaanden is het nog steeds mogelijk om de bergpas vanuit oostelijke richting te pakken om van bovenaf te genieten van mooie vergezichten.

Weg naar Stokksnes beach IJsland tips zuidkust - Reislegende.nl
Weg vanaf Stokksnes richting ring road 1

Höfn

Wil je de mooie landschappen even verruilen voor de bewoonde wereld? Dan kun je een uitstap maken naar Höfn. Höfn staat bekend om zijn culturele erfgoed, de gezellige haven en de prachtige panorama views. Er zijn verschillende musea te vinden in deze stad en mocht je hier meer tijd willen doorbrengen dan zijn er vele overnachtingsmogelijkheden. In Höfn vind je eveneens het informatiecentrum van Vatnajokull National Park, gevestigd in Gamlabúð, het oudste gebouw van de stad.

Check beschikbaarheid en prijzen van accommodaties in Höfn

Rendieren in IJsland Stokksnes rendieren zuidkust - Reislegende.nl
Rendieren op Stokksnes schiereiland

Ósland

Aan de zuidelijke kant van Höfn ligt Ósland. Vandaag de dag is Ósland verbonden met Höfn maar ooit was Ósland een eiland. Ósland is een mooi natuurgebied. Je hebt hier de beschikking over prachtige panorama’s, uitzicht op het fjord, op gletsers en omliggende bergtoppen. Ook vogelliefhebbers kunnen hier hun lol op: in het voorjaar broeden er veel verschillende soorten vogels. Het grootste gedeelte van het broedgebied wordt al jarenlang ingenomen door de Noordse stern.

Noordse stern vogels in IJsland - Reislegende.nl
Noordse stern

Hoffell hot pools

Na een dag in de natuur is jezelf onderdompelen in geothermisch water natuurlijk een traktatie. Dat kan in de buurt van Stokksnes peninsula bij Hoffell hot pools. De hot pools horen bij Hoffell Guesthouse, wanneer je hier overnacht kun je gratis gebruik maken van de hot pools. Overnacht je hier niet, dan kun je entree betalen. Is de eigenaar niet aanwezig in het kantoortje dan kun je cash geld in de zwarte koker naast het kantoortje stoppen. Als de eigenaar er wel is kun je ook met pin betalen. De kosten bedragen 2000 ISK. Er zijn vijf hot tubs en de temperatuur varieert per bad. Het is erg heet en er wordt gewaarschuwd dat gebruik van de baden op eigen risico is. Er zijn mooie ruimtes om je om te kleden, er zijn toiletten en (buiten)douches. Een prachtige plek om even te relaxen en te genieten van de IJslandse omgeving.

Overnachten op Stokksnes peninsula in Viking Café

Bij het boeken van Viking Café denken we zicht op Vestrahorn te hebben vanuit de accommodatie. Helaas is dat niet het geval, maar het verblijf bevalt desondanks erg goed. We hebben een gigantische kamer met grote badkamer, het is schoon en alles ziet er netjes uit. Het ontbijt is goed, op een gezellige plek in het café. Bij een overnachting krijg je een pasje voor de slagboom waarmee je naar het einde de weg op het schiereiland kunt rijden. Ook een bezoek aan Viking Village is inbegrepen. Wanneer je niet in Viking Café overnacht kun je los betalen voor toegang tot Stokksnes beach en Viking Village.

Check beschikbaarheid en prijzen voor overnachtingen in Viking Café

Viking Cafe accommodatie Stokksnes Hofn IJsland zuidkust - Reislegende.nl
Viking Café

Met een huurauto IJsland ontdekken

IJsland ontdekken kan als het aan mij ligt eigenlijk maar op één manier echt goed en dat is met een huurauto. Je hebt dan zo veel vrijheid! Wil je ergens langer blijven dan kan dat. Wil je een keertje terug naar een plek omdat het slecht weer was eerder? Ook geen probleem. Een auto huur ik altijd via Sunny Cars. Zij hebben een all-in formule waardoor je voor alles verzekerd bent. Zo krijg je zelfs je eigen risico teruggestort mocht je toch onverhoopt schade rijden. Huur je een auto bij Sunny Cars dan kun je met een gerust hart de weg op. En laat dat nou precies zijn wat je wilt op reis, toch?

Tips in het zuiden en oosten van IJsland

Vergeet op de weg naar Vestrahorn niet de prachtige Fjaðrárgljúfur Canyon en het prachtige gletsermeer Jökulsárlón te bezoeken. Nog verder naar het oosten van IJsland? Pak dan (alleen bij goed weer) de indrukwekkende bergpas Öxi richting Egilsstaðir. Kun je daarna lekker relaxen in het thermale water van Vök Baths of in een van de andere hot pools in het oosten van IJsland. En uiteraard niet vergeten: puffins spotten, als je tussen april en september naar IJsland komt.

Verblijf je voor langere tijd in IJsland dan kun je ring road 1 rond rijden. Pak de de afgelegen Westfjorden mee als je genoeg tijd hebt. Neem hier bij goed weer niet de nieuwe tunnel maar de bergpas Hrafnseyrarheiði heath (road 626). Een aanrader deze bergpas, waar je getrakteerd wordt op prachtige vergezichten. Stop bij Dynjandi, een immens grote waterval en pak zeker een paar hot pools in de Westfjorden. Vergeet op weg naar Reykjavik zeker het schiereiland Snæfellsnes niet rond te rijden. Ze noemen dit gebied ook wel IJsland in het klein, doordat je er eigenlijk alles ziet wat je ook elders in IJsland kunt zien (figuurlijk). Zo veel te zien in IJsland, zó veel te doen. Nog meer tips? Kijk dan voor meer artikelen in onze categorie IJsland.

Tips voor huurauto in IJsland Vestrahorn Stokksnes - Reislegende.nl
Met een huurauto ontdek je IJsland het beste
Vestrahorn Stokksnes peninsula zuidkust IJsland - Reislegende.nl

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button