Wat je niet mag missen in Bellême, Orne

Het stikt van de mooie steden en dorpen in Normandië. De meest bekende plaatsen liggen dicht langs de kust en worden veelvuldig door toeristen bezocht. In het binnenland van Normandië is echter ook veel moois te zien. Middeleeuwse dorpen en steden die de tand des tijds hebben doorstaan en waar het voelt alsof je een stap terug in de tijd zet. Een van die plekken is de stad Bellême, gelegen in het Regionaal Natuurpark Perche, in het zuidwesten van het departement Orne.

In het kort: de geschiedenis van Bellême

De tijd gaat in Bellême terug tot in de 10e eeuw, toen er door Yves de Creil een kasteel werd gebouwd op een kruispunt van wegen. Het was begin van een rijke geschiedenis, waarin Bellême uitgroeide tot een van de hoofdsteden van het Graafschap Perche. De stad had sterke vestingwerken; het was volledig ommuurd en er waren twee toegangspoorten en twee uitkijktorens. Bellême werd verschillende keren ingenomen en verwoest tijdens de Honderdjarige Oorlog en ook in de latere Hugenotenoorlogen werd de stad niet gespaard. Tot in de 16e eeuw werd Bellême beschouwd als de hoofdstad van de Perche vanwege zijn sterke vesting, maar in de loop van de tijd werden de hoofdstedelijke taken overgenomen door Mortagne-au-Perche.

Rue aux gelines cafe du midi Belleme Orne Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

Wat moet je echt zien in Bellême?

Er is niet heel veel overgebleven van de ooit zo sterke vestingwerken van Bellême. Op een aantal plekken zie je nog delen van de oude stadsmuur, van de oude kasteelmuur en van de voormalige gracht. Ook een van de twee toegangspoorten én een van de twee versterkte torens zijn bewaard gebleven. Desondanks is er in het 1,71 km² grote Bellême toch nog veel moois te zien dat herinnert aan vervlogen tijden. In ieder geval genoeg om Bellême te voorzien van het label Petite cité de caractère.

Alleen al rondstruinen door Bellême geeft veel voldoening, maar een aantal specifieke plekken in Bellême zijn de vermelding zeker waard. Dus als je er komt, bezoek dan zeker onderstaande plekjes.

Le porche Saint Sauveur

De overgebleven stadspoort van Bellême, Le porche Saint Sauveur, verbindt Rue Ville Close met het plein Place de la République. Men denkt dat de poort tijdens de Engelse bezetting van Perche in de 15e eeuw opnieuw gebouwd is, nadat de oude werd verwoest. De poort geeft in het midden toegang tot een andere ruimte. Door deze ruimte kun je via trappen aan de andere zijde weer buiten komen. De hele doorgang is behoorlijk diep, hierdoor krijg je een goed idee van de dikte van de vestingwerken zoals deze vroeger geweest moeten zijn. Vandaag de dag staat de poort te boek als bedreigd document. Het zout dat tijden lang opgeslagen lag in een van de torens tast in combinatie met vocht het gesteente aan. Op de foto hieronder is goed te zien dat links al restauratiewerk is verricht, rechts moet nog gedaan worden.

Belleme Porche de Belleme Orne Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Belleme bezienswaardigheden Orne Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

Église Saint-Sauveur de Bellême

De kerk van Saint-Sauveur is een (sinds 1987) historisch geclassificeerd monument en dateert uit de 17e eeuw. Vooral de klokkentoren van de kerk valt op; de klok is niet in het midden van de toren geplaatst is, wat bij klokkentorens meestal wel gebeurde. Het plafond van de kerk is geschilderd, wat ook geldt voor veel muren. Dit zie je veel terug in kerken in Normandië, evenals het gebruik van veel rijkelijk bewerkt hout.

Salvator church of Belleme Orne Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Church of Saint Sauveur Belleme Orne Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

Rue Ville Close

De straat Rue Ville Close is misschien wel het paradepaardje van Bellême. Een geplaveide, in een kromming liggende straat met aan weerszijden grote herenhuizen. Kleurrijke gevels met Franse balkons en luiken voor de ramen stelen hier de show, authentieke straatlantaarns maken het plaatje compleet. De meeste huizen stammen uit de 18e en 19e eeuw, maar een paar huizen werden al in de 17e eeuw gebouwd.

bezienswaardigheden Belleme Rue ville Close Orne Normandie Frankrijk - Reislegende.nl
Belleme Rue ville Close Orne Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

Rue aux Gélines

Een straat waar je niet zo veel over leest maar waar je zeker even doorheen zou moeten lopen is Rue aux Gélines. Rue aux Gélines is een stuk smaller dan Rue Ville Close; wellicht is het beter te vergelijken met een brede steeg. Helaas niet meer geplaveid maar de scheve, verweerde muren met afgebladderd pleisterwerk in combinatie met de charmante straatverlichting maken dit straatje erg fotogeniek.

Belleme Rue aux Gelines Orne Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

Tour de l’Horloge

De Tour de l’Horloge (klokkentoren) is een van de overgebleven versterkte torens van de vesting, gebouwd uit de 13e eeuw. Ook deze klokkentoren staat geregistreerd als historisch monument. Helaas hebben wij de toren tijdens ons bezoek gemist, maar van horen zeggen is hij het bekijken zeker waard.

Chapelle Saint-Santin de Bellême

Chapelle Saint-Santin de Bellême (ook bekend als Notre-Dame-du-Vieux-Château) werd gesticht door Yves de Creil als onderdeel van het door hem gebouwde kasteel in de 10e eeuw. Heel lang heeft de kapel geen dienst gedaan; aan het begin van de 11e eeuw vertrokken de geestelijken naar de kapel in het nieuwe kasteel van Bellême. De kapel herbergt onder meer een crypte en oude muurschilderingen. In de jaren ‘70 werd de kapel geregistreerd als historisch monument.

Place de la republique Belleme Orne Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

La Savonnerie de la Chapelle

Loop tijdens een wandeling door Bellême ook zeker even naar binnen bij La Savonnerie de la Chapelle. Als je van zeep houdt tenminste; wat dat is wat hier gemaakt wordt. Zeepblokjes, in alle geuren en kleuren. De zeep wordt vervaardigd op ambachtelijke wijze waarbij enkel natuurlijke ingrediënten worden gebruikt. De ruimte is helemaal open, dus wanneer je rondsnuffelt tussen alle zeepjes kun je meteen zien hoe het gemaakt wordt.

Bezoek meer mooie plekken in Orne

In het departement Orne zijn veel mooie plekken te bezoeken. Denk aan de op twee na grootste stad van Basse-Normandië Alençon, maar ook de kleinere plaatsen zijn het bekijken waard. Ik bezoek naast Bellême ook La Perrière en Mortagne-au-Perche, twee plaatsen die net als Bellême het label Petite cité de caractère mogen dragen.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button