Mortagne-au-Perche, verrassing in Normandië
Tijdens mijn verblijf in het Franse Orne (Basse-Normandië) maak ik kennis met een aantal plaatsjes die het label Petite Cité de Caractère dragen; een Franse erkenning voor kleine steden en plaatsen die opvallen vanwege hun bijzondere karakter en erfgoed. Naast het intieme La Perrière en het mooie Bellême bezoek ik ook Mortagne-au-Perche, de voormalige hoofdstad van het Graafschap Perche, gelegen in het hart van Regionaal Natuurpark Perche.
- Terug in de tijd in Mortagne-au-Perche
- Bezienswaardigheden in Mortagne-au-Perche
- Porte Saint-Denis
- glise Notre-Dame
- Crypte Saint-André
- Maison du Doyen de Toussaint
- Rue aux Chevaux
- Halle aux grains
- Hotel du Tribunal
- Chapelle et Cloître Saint-François
- Tribunes de l’Hippodrome
- Restaurants in Mortagne-au-Perche
- Winkelen in Mortagne-au-Perche
- Mortagne-au-Perche in Orne combineren met andere mooie plekken
Terug in de tijd in Mortagne-au-Perche
Mortagne was ooit een versterkte vesting, gelegen op een heuvel. Fort Toussaint, zoals de vesting heette, fungeerde als het thuis van de graven van Perche. Het werd in de 11e eeuw en 12e eeuw gebouwd in de vorm van een vijfhoek, had drie toegangspoorten en meerdere torens. Tijdens de Honderdjarige Oorlog raakte de burcht zwaar beschadigd. Tegelijk met de herstelwerkzaamheden werd ook een deel van de stad buiten de burcht ommuurd. Deze muur had twintig torens en vijf toegangspoorten en bleek een waar pronkstuk van verdedigingskunst.
Nadat de burcht in de 16e eeuw niet zinvol meer was werd hij afgebroken. Enkele delen bleven behouden, zoals een van de toegangspoorten en delen van de stadsmuur. Hoe de vorm van het fort ooit geweest is, is helaas niet meer terug te zien in het stratenplan van Mortagne-au-Perche.
Vanaf de 17e eeuw werden er Mortagne-au-Perche veel herenhuizen gebouwd door adellijke families en rijke handelaren die zich in de stad vestigden. De gevels werden rijkelijk voorzien van decoratie, zo zie je nu op verschillende bouwwerken bijvoorbeeld nog authentieke zonnewijzers.
Bezienswaardigheden in Mortagne-au-Perche
Er is veel te zien in Mortagne-au-Perche; voor een leuke wandeling door de stad kun je zeker een paar uurtjes uit trekken. Maar liefst 17 gebouwen in Mortagne-au-Perche zijn opgenomen op de lijst met historische monumenten. Hieronder lees je meer over diverse bezienswaardigheden in Mortagne-au-Perche.
Porte Saint-Denis
De enige overgebleven toegangspoort van Fort Toussaint uit de 12e eeuw is Porte Saint-Denis. In de kamers van de twee verdiepingen boven de poort is Musée Percheron gevestigd, waar onder andere Pecheron kleding, serviesgoed en andere oudheden te bekijken zijn. Het museum is geopend in de zomermaanden.
Église Notre-Dame
Een van de bouwwerken die bovenaan de lijst met historische monumenten in Mortagne-au-Perche prijkt is de Église Notre-Dame. De kerk werd gebouwd aan het begin van de 16e eeuw, in de buurt van de kapittelkerk, onderdeel van Fort Toussaint. De gotische kerk heeft prachtige gewelven en 18e-eeuwse houten wandbetimmering.
Crypte Saint-André
Zo’n 100 meter van de Église Notre-Dame verwijderd, onder het huidige gerechtsgebouw en op de plek waar ooit de kapittelkerk stond, is een crypte bewaard gebleven. Crypte Saint-André bevat mooie 13e eeuwse gewelven en is te vinden aan Rue du Fort, tegenover Maison du Doyen de Toussaint.
Maison du Doyen de Toussaint
Maison du Doyen de Toussaint werd gebouwd voor de decaan van de collegiale kerk aan het einde van de 15e eeuw. Aan de voorzijde van het huis staat een achthoekige toren waarin de trap te vinden is. Maison du Doyen de Toussaint staat in dezelfde straat als de kerk, het is een klein stukje verderop. Het staat, net als 16 andere bouwwerken in Mortagne, op de lijst met historische monumenten.
Rue aux Chevaux
Een van de mooiste plekjes in Mortagne-au-Perche vind ik zelf het straatje Rue aux Chevaux. Hier kun je je goed voorstellen hoe het er eeuwen geleden uit moet hebben gezien. Het lijkt onveranderd sinds die tijd, afgezien van wat regenpijpen langs de muren en antennes op daken.
Halle aux grains
Halle aux Grains werd aan het begin 19e eeuw gebouwd als markthal om graan op te slaan en te verhandelen. Op de bovenverdieping was een ruimte waar linnen werd verkocht. Vandaag de dag is er op de begane grond een mediatheek en op de bovenverdieping is een bioscoop. Ook al heeft het gebouw zijn oorspronkelijke functie verloren, het wordt nog steeds als een belangrijke bezienswaardigheid in Mortagne-au-Perche.
Hotel du Tribunal
Hotel du Tribunal is een hotel (met restaurant) in voormalige woonpanden uit de 16e tot 18e eeuw. Het ligt vlakbij Porte Saint-Denis; grote kans dat je er langs loopt wanneer je de toegangspoort gaat bekijken.
Chapelle et Cloître Saint-François
Het klooster Cloître du couvent Saint François werd in opdracht van Marguerite de Lorraine gebouwd aan het begin van de 16e eeuw, voor de zusters Clarissen. In 1800 werd het klooster nationaal eigendom, waarna bepaalde delen werden omgebouwd tot ziekenhuis. De kapel van het klooster is sinds de 16e eeuw nauwelijks aan verandering onderhevig geweest en wordt gezien als een uniek voorbeeld van architectonische waarde.
Tribunes de l’Hippodrome
Even buiten het centrum van Mortagne-au-Perche ligt de renbaan van de stad, waar 19e eeuwse tribunes staan. De in 1825 gebouwde tribunes werden in 1997 gerestaureerd en zijn de oudste in Frankrijk bewaard gebleven renbaan tribunes. Uiteraard staan deze tribunes op de lijst met historische monumenten. De tribunes zijn niet te betreden, maar je kunt ter plaatse wel van alles lezen over de geschiedenis van de Société des Courses de Mortagne.
Restaurants in Mortagne-au-Perche
In Mortagne-au-Perche zijn talloze leuke restaurants te vinden. Misschien wel het leukste plekje waar ik kom is Les Carottes Sont Cuites. Een knus binnenplaatsje, bereikbaar via een steegje vanuit Rue Notre Dame maar ook via de ernaast gelegen conceptstore Leklapier. De kok bereidt gerechten met biologische ingrediënten en dus ook nog eens in een super leuke en sfeervolle ambiance. Met mooi weer kun je lekker op het binnenplaatsje zitten, met minder goed weer zijn er binnen té leuke plekjes. Een aanrader! Dineren doen we bij La Brasserie, aan het Place du Général de Gaulle. De gerechten op de kaart zijn zoals je kunt verwachten in een Franse brasserie. Hamburger of schnitzel met friet, steak tartaar, pasta… dat soort. Helemaal prima!
Winkelen in Mortagne-au-Perche
Ik zou niet aanraden om een hele dag uit te trekken voor shoppen in Mortagne-au-Perche, maar er zijn zeker een aantal leuke winkels en boetiekjes te vinden. Loop in ieder geval even naar binnen bij conceptstore Leklapier, waarover je hierboven ook al iets kon lezen. Verdeeld over verschillende etages, bereikbaar via een smalle wenteltrap, vind je hier de leukste spulletjes. Nog cadeautjes nodig? Dan is dit the place to be! In het begin van Rue Notre Dame vind je een aantal leuke winkeltjes en verder liggen winkels best verspreid door de stad. Lekker rondslenteren dus en zo nu en dan een winkel induiken!
Mortagne-au-Perche in Orne combineren met andere mooie plekken
De Orne is misschien een minder bekende regio in Normandië. Maar echt prachtig om te ontdekken! Je vindt in het mooie glooiende, groene landschap regionale natuurparken, kastelen en middeleeuwse dorpen en steden. Denk aan Alençon, Bellême, Argentan, Bagnoles-de-l’Orne, La Perrière en Domfront. Echt een aanrader om een aantal nachten in te plannen wanneer je bijvoorbeeld Bretagne gaat bezoeken!