Bezoek het mooie Castelnou, juweel van de Aspres

In Frankrijk barst het van de mooie steden en dorpen. Heerlijk om tijdens een vakantie een aantal van deze plekken te bezoeken. Het door glooiende heuvels omringde dorpje Castelnou is een van die bijzondere plekken. Ben je in de buurt van het Franse Perpignan op vakantie, in het departement Pyrénées-Orientales? Zet Castelnou dan zeker op je must-see lijstje met bezienswaardigheden rondom Perpignan.

Sprookjesachtige ligging

Castelnou ligt er sprookjesachtig bij in het hart van de Aspres, met op de achtergrond de 2784 meter hoge Canigou. De toegangsweg biedt adembenemend mooi zicht op het dorp, dat geheel geïsoleerd lijkt te liggen in het heuvelachtige landschap. Je begrijpt meteen waarom Castelnou bekend staat als juweel van de Aspres.

Les Plus Beaux Villages de France Castelnou Zuid-Frankrijk Reislegende

Drager van het Les Plus Beaux Villages de France label

Sinds 1984 mag Castelnou het prestigieuze label Les Plus Beaux Villages de France dragen, een titel die wordt toegekend aan dorpen die hun authentieke karakter en schoonheid hebben weten te behouden. Ik heb inmiddels al een aantal van de dorpen op deze lijst bezocht en ik moet zeggen dat Castelnou wel een van de meest indrukwekkende tot nu toe is. Ik denk dat dat vooral komt door het intieme karakter, de uitstraling, de locatie en vooral de rust die ik er ervaar in het voorjaar. Ik ben er aan het einde van de dag en ik kan de mensen die ik tegenkom op één hand tellen.

De geschiedenis van Castelnou in een notendop

De geschiedenis in Castelnou gaat terug tot in de vroege middeleeuwen. Het kasteel en het ernaast liggende dorp werden gesticht in de 10e eeuw. Château de Castelnou is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in de regio en heeft een belangrijke rol gespeeld in de lokale geschiedenis, waarin het diende als verdedigingsbolwerk tegen invallen.

In de latere middeleeuwen werd Castelnou een belangrijk administratief centrum. De strategische ligging op een heuvel bood een uitstekend uitzicht over de omgeving, wat essentieel was voor de verdediging. Ondanks verschillende aanvallen en belegeringen is het dorp erin geslaagd de tand des tijds te doorstaan en zijn middeleeuwse charme te behouden.

Castelnou Zuid-Frankrijk Les Plus Beaux Villages de France Reislegende

Wat moet je echt zien en doen in Castelnou?

Castelnou is klein, in dit artikel dus geen mega lijst met bezienswaardigheden die je zou moeten bekijken. Toch zijn er na mijn bezoek wel een aantal dingen die ik je zou adviseren, om te doen en te zien.

Struinen door de middeleeuwse straatjes

Ik weet dat het snel gezegd wordt, dat het lijkt alsof de tijd ergens heeft stilgestaan. Hier lijkt het niet alleen zo, je voelt het echt. Geplaveide straatjes, eeuwenoude huizen, scheve trappen en waanzinnige vergezichten. Castelnou ademt de middeleeuwen!

Het kleine en sfeervolle centrum van het dorp is al eeuwenlang zoals het nu nog steeds is. Het is gesitueerd rondom twee smalle, parallel aan elkaar liggende straatjes: Carrer d’Avall en de Carrer del Mig. Via trappen op verschillende plekken kun je gemakkelijk van het ene straatje naar het andere komen. Vooral in het voorjaar en in de zomer zijn de steegjes en straatjes kleurrijk, er staat dan van alles in bloei. Probeer zeker elk straatje mee te pakken, zodat je niet dat ene ontzettend pittoreske hoekje misloopt.

Ambachtelijke winkels

Er zijn een aantal leuke winkeltjes waar op traditionele wijze producten worden vervaardigd door lokale ambachtslieden. Denk aan sieraden, aardewerk en textiel.

Château de Castelnou

Het kasteel is het middelpunt van het dorp en schijnt een bezoek zeker waard te zijn. Helaas ben ik er te laat op de dag; het is dan al gesloten. Het kasteel biedt inzicht in de middeleeuwse architectuur en geschiedenis en vanaf de torens heb je een weids uitzicht over de omgeving.

Église Sainte-Marie du Mercadal

De Romaanse parochiekerk Église Sainte-Marie du Mercadal komt voor het eerst in geschriften uit de 14e eeuw voor. Er zijn echter aanwijzingen dat de kerk ouder is, wellicht gebouwd in de 13e of zelfs in de 12e eeuw. De kerk staat buiten de stadsmuren, naast het marktplein. Het marktplein was er al voordat de bouw van de kerk startte, waardoor de kerk naar de markt (mercadal) vernoemd werd.

Stadsmuren, torens en poorten

Buiten het kasteel om zijn er nog (uitkijk)torens en poorten, die onderdeel zijn van de stadsmuren. Het centrum van Castelnou ligt binnen deze stadsmuren. Je hebt echt het gevoel een andere wereld in te stappen wanneer je onder een poort door naar binnen loopt!

Castelnou mooie dorpjes Zuid-Frankrijk Reislegende

Porte de Millars

Porte de Millars is de officiële toegangspoort van Castelnou. De poort is gebouwd in de 14e eeuw en heeft aan weerszijden een toren. Loop je onder de poort door dan kom je meteen op een super schattig klein pleintje, waar een boom staat met daaronder een bankje. Té cute!

Stadspoort Castelnou in Zuid-Frankrijk Reislegende

Markt in Castelnou

Ben je flexibel met je programma op reis? Kom dan op dinsdag naar Castelnou. Als je in de zomer hier op vakantie bent in ieder geval, want in de maanden juli en augustus is iedere dinsdag een markt. En zeg nou zelf, niets is leuker dan een Franse markt bezoeken. En hier is de markt wellicht nog iets specialer dan op andere plekken. Verkoopwaar wordt hier namelijk uitgestald in vaste, van hout vervaardigde marktkramen.

Castelnou mooiste dorpen in Zuid-Frankrijk Reislegende

Restaurants in Castelnou

Er zijn een aantal restaurants te vinden in Castelnou, waarvan L’Hostal naar mijn idee het mooiste uitzicht heeft. Ons diner start op het terras, maar begin juni waait het flink en het is wat fris. We verhuizen dus na ons voorgerecht naar binnen. In de zomer, als het terras wat voller is en de zon uitbundig schijnt is dit wel echt een perfect plekje!

Mooie dorpen Castelnou Les Plus Beaux Villages de France Zuid-Frankrijk Reislegende

Uitkijkpunt

Als je via de D48 naar Castelnou komt rijden, stop dan zeker even bij het officiële uitkijkpunt in een van de bochten van de weg. Op Google Maps staat deze plek aangegeven als Vue sur Castelnou. Dichterbij Castelnou zijn er op dezelfde weg nog een aantal plekken waar langs de weg plek is om te stoppen voor een mooi zicht op het dorp.

Zonsondergang Castelnou Zuid-Frankrijk Reislegende

Drukte en parkeren in Castelnou

Op Google Maps is goed te zien waar je (betaald) kunt parkeren in Castelnou. Er zijn behoorlijk wat parkeervakken, maar ik kan me voorstellen dat in het hoogseizoen alle plekken toch bezet zijn midden op de dag. Probeer vroeg in de ochtend of laat in de middag te komen, dan ontwijk je de grootste drukte waarschijnlijk wel.

Een bezoek aan Castelnou combineren met andere mooie plekken in de regio

Een bezoek aan Castelnou leent zich uitermate goed op een eenvoudige route die je kunt rijden langs mooie plekken rondom Perpignan. Andere bezienswaardigheden in de omgeving die je kunt bezoeken naast Perpignan zelf zijn Céret, waar je in het Musée d’Art Moderne werken van Picasso en andere beroemde kunstenaars kunt bekijken. Ook Collioure is een aanrader, volgens velen het mooiste dorp langs de Franse kust aan de Middellandse Zee. In Thuir kun je een bezoek brengen aan Caves Byrrh, waar ze gebruik maken van de grootste wijnvaten ter wereld voor het produceren van het gelijknamige aperitief. Heb je zin in natuur? Maak dan een korte wandeling in het gebied bij Les Orgues d’Ille sur Têt, waar natuurlijke weersinvloeden al eeuwenlang voor prachtige creaties zorgen. In Canet-en-Roussillon is het genieten geblazen langs de brede zandstranden, met fijne restaurants binnen handbereik.


Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button