La Perrière, pareltje in Le Perche (Normandië)

In Regionaal Natuurpark Perche, in het Franse departement Orne (Basse-Normandië), liggen een aantal mooie plaatsen om te bezoeken. Tijdens mijn verblijf in dit deel van Normandië neem ik een kijkje in de mooie plaatsen Mortagne-au-Perche, Bellême én in La Perrière. Goed te doen op een dag, aangezien de afstand tussen de drie plaatsen tussen de 10 en 20 kilometer is. La Perrière is de kleinste van de drie, maar zeker niet de minste. In dit artikel neem ik je mee naar dit pareltje in Le Perche, een plaatsje dat met trots het label Petite Cité de Caractère draagt.

Een stukje over de geschiedenis in La Perrière

Opgravingen aan het einde van de 19e eeuw hebben aangetoond dat de heuvel waarop La Perrière ligt in de tijd van de Galliërs al bevolkt werd door Keltische stammen. De geschreven geschiedenis begint echter in de 11e eeuw, toen Yves de Eerste van Bellême een versterkt kasteel op de heuvel liet bouwen. Het kasteel werd in de Honderdjarige Oorlog echter door de Engelsen verwoest en daarna nooit meer herbouwd.

La Perriere Orne mooie dorpen Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

Ambachten uitgevoerd in La Perrière

Met het bos van Bellême binnen handbereik worden er in La Perrière door de eeuwen heen veelal ambachten uitgevoerd waarbij hout verwerkt wordt. Denk aan zagerijen, meubelmakers, houthakkers, timmerlieden, klompenmakers etc.

Ook staat La Perrière in die tijd al bekend om het gesteente dat gewonnen wordt in plaatselijke steengroeves. La Perrière is gebouwd op een kalkstenen voorgebergte dat bedekt is met zand en het herbergt roussard-stenen en ijzerhoudende zandstenen. Het gesteente staat plaatselijk bekend als grison. De steensoort blijkt van onschatbare waarde voor de bouwsector in de regio. Grison stenen worden in de middeleeuwen veel gebruikt voor de constructie van huizen maar ook als basis van decoratieve elementen in combinatie met kalksteen.

Orne mooie dorpen Normandie La Perriere Frankrijk - Reislegende.nl

La Perrière en de vervaardiging van Alençonkant

Tussen 1850 en 1950 speelt La Perrière een belangrijke rol in de vervaardiging van Alençonkant of Point d’Alençon. Deze kantsoort is genoemd naar de naburige stad Alençon, beroemd geworden om zijn verfijnde kantproductie. Alençonkant is een zeer delicaat en hoogwaardig soort kant dat wordt gekenmerkt door zijn fijnheid en vaak complexe ontwerpen. Het wordt met de hand gemaakt door ervaren kantwerkers en vereist uiterste precisie en geduld. De kant die in La Perrière tussen 1850 en 1950 wordt geproduceerd is van de hoogste kwaliteit en draagt bij aan de roem van La Perrière als centrum voor ambachtelijk vakmanschap.

Kijk goed om je heen als je rond loopt in La Perrière en werp vooral een blik op de ramen van huizen. Er zijn in deze regio veel huishoudens die Alençonkant gebruiken als raamdecoratie of gordijnen hebben hangen die met Alençonkant versierd zijn.

La Perriere bezienswaardigheden Orne Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

Wat is er te zien in La Perrière?

La Perrière is zo’n heerlijk klein plaatsje met een gemeentehuis, een plaatselijke bakker, een kroegje, een restaurantje en een hotel. Echt laid-back! Het is er rustig, echt fijn om gewoon lekker doorheen te wandelen. De auto kun je parkeren op de parkeerplaats middenin het plaatsje. Tegenover de parkeerplaats vind je Office de tourisme de La Perrière; hier kun je terecht voor informatie. De plaatselijke bakker vind je aan de andere kant van de parkeerplaats. Haal hier een lekker broodje en neem plaats op een bankje aan de rand van La Perrière, waar je uitkijkt over het dal.

La Perriere Orne bezienswaardigheden Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

Het is leuk om via Rue de la Grange achterlangs te lopen. Pak het eerste straatje weer naar links, waarna je uitkomt op Rue la Salé. Via een van de steegjes kom je weer uit op VC Grande Rue, de straat je uiteindelijk bij de kerk uit komt. Links en rechts heb je mooie doorkijkjes en smalle steegjes. VC Grande Rue gaat over in Rue de l’Église en na de bocht kom je bij Église Notre-Dame du Rosaire uit. Neem zeker een kijkje binnenin deze kerk die is gebouwd in de 12e eeuw, op de fundering van de oude kasteel kapel.

Eglise Notre Dame du Rosaire La Perriere Orne Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

Rondom de begraafplaats heb je een mooie plekjes waar je wat tijd door kunt brengen met zicht op de omgeving. Dat deze plek ooit strategisch gekozen is, dat wordt wel duidelijk als je hier staat. Het uitzicht is prachtig, alle kanten op! Via Rue Notre Dame kun je weer richting de parkeerplaats lopen. Daar zou ik zeker een drankje nemen op het terras van Café La Perrière, of bij de ernaast gelegen wijnbar.

La Perriere wijnbar Orne Normandie Frankrijk - Reislegende.nl

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button