Fietsen op Île de Ré langs de mooiste dorpen en plekken

Het Franse Île de Ré leent zich uitermate goed voor een ontdekkingstocht met de fiets. Het “witte eiland” met een oppervlakte van 85 km², gelegen in de regio in Nouvelle-Aquitaine, is overwegend vlak en je vindt er maar liefst 110 kilometer aan fietspaden. Dat maakt Île de Ré hét fietseiland van Frankrijk! We hebben het plan om op de fiets in ieder geval Ars-en-Ré, Saint-Martin-de-Ré en La Flotte te bezoeken. In dit artikel neem ik je mee op onze fietstocht over Île de Ré, naar de mooiste dorpen, door afwisselende landschappen en langs prachtige kustlijnen.

Op de fiets van La Couarde-sur-Mer naar Ars-en-Ré

Fietsen zijn te huur op verschillende plekken op het eiland. Wij zoeken een fietsverhuurder waar we de auto makkelijk kunnen parkeren en die vinden we midden op het eiland in La Couarde-sur-Mer: HollandBikes. We stappen meteen op de fiets en gaan op pad. Ars-en-Ré is onze eerste bestemming; een rit van ongeveer 30 minuten (9 km). Het is vanaf de fietsverhuurder even zoeken naar het juiste fietspad, zelfs met de plattegrond die we hebben meegekregen, maar na 10 minuutjes hebben we het goede pad te pakken. Het fietspad tussen La Couarde-sur-Mer en Ars-en-Ré ligt grotendeels tussen de zoutmoerassen; echt zoals ik me Île de Ré vooraf had voorgesteld.

Het weer op Île de Ré, wat is ideaal voor een fietstocht?

Het is lekker weer om te fietsen, bewolkt maar weinig wind. Het is behoorlijk druk op de fietspaden, maar dat is niet zo gek in deze tijd van het jaar (begin augustus). Ook fietsen er best veel mensen die, zo lijkt het, fietsen niet zo gewend zijn als wij Nederlanders. Iets om je even op in te stellen, dan is er weinig aan de hand. Tijdens het fietsen heb je nauwelijks beschutting; ik ben dus wel blij met de bewolking. Ik denk dat je op een zonnige dag echt weg fikt op de geasfalteerde fietspaden, zeker wanneer er weinig wind is. Dit bewolkte weer is dan misschien niet ideaal voor fotograferen; voor fietsen is het dat wel!

Ile de Re eiland Atlantische kust Frankrijk - Reislegende.nl

Ars-en-Ré

Aangekomen in Ars-en-Ré begrijp je meteen waarom dit dorp een plek heeft gekregen op de lijst met Les Plus Beaux Villages de France; geplaveide straten met aan weerszijden witte huizen met begroeide gevels en gekleurde luiken. Hoe pittoresk kan het zijn? De 40 meter hoge, zwart/wit geschilderde toren van de Église Saint-Étienne d’Ars-en-Ré steekt overal bovenuit. Rondom de kerk is het tijdens ons bezoek erg druk; alles wordt in gereedheid gebracht voor festiviteiten. Het voelt een beetje hectisch aan en we zoeken snel de rustige straatjes van Ars-en-Ré weer op. Het ene straatje is nog mooier dan het andere, je kunt hier rustig een paar uurtjes rondlopen met je camera. Kom je hier rond lunchtijd dan is het een aanrader om even naar de haven te rijden voor een lekker visje.

Op de fiets van Ars-en-Ré naar Saint-Martin-de-Ré

Na rondgelopen en gefietst te hebben in Ars-en-Ré gaat onze fietstocht op Île de Ré verder naar Saint-Martin-de-Ré. De kaart met daarop de Île de Ré fietsroutes geeft 15 kilometer aan, we denken dus ongeveer 45 minuten onderweg te zijn. Op de route komen we weer langs veel zoutmoerassen, wat fascinerend blijft om te zien. Ook zien we her en der velden vol met wijnranken. Hier en daar stoppen we voor een kleine snack, maar ook om de omgeving even op ons in te laten werken. Wat is dat toch met dit eiland? Het heeft echt andere vibes dan andere eilanden!

Ile de Re zout verkoop - Reislegende.nl

Fietspad op Île de Ré langs Plage de la Mer du Nord

Een aantal kilometers lang fietsen we dicht langs de kust, langs Plage de la Mer du Nord. Het fietspad is hier smal maar mooi aangelegd, slingerend tussen de kust en de zoutmoerassen door. Een beetje omhoog en weer een beetje omlaag; wat mij betreft een van de leukste fietspaden die we pakken op het eiland! Onderweg komen we een paar leuke plekjes tegen waar je van lokale lekkernijen kunt genieten, zoals onder meer Ré Ostréa. Eten in de buitenlucht direct aan zee, maar toch even anders dan op de meeste plekken.. té leuk dit soort plekjes!

Re Ostrea restaurant Ile de Re Frankrijk - Reislegende.nl

Saint-Martin-de-Ré

Aangekomen bij Saint-Martin-de-Ré, de hoofdstad van Île de Ré, is de 14 kilometer lange stadsmuur het eerste wat in het oog springt. De stadsmuur, gebouwd in de vorm van een ster, is onderdeel van de 17e eeuwse verdedigingswerken van Vauban die zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het centrum van Saint-Martin-de-Ré is heel knus, alsof je overal voelt dat je je binnen de stadsmuren begeeeft. Ook in Saint-Martin-de-Ré vind je geplaveide straatjes, smalle steegjes en charmante huizen met gekleurde luiken. En tóch net weer even anders dan in Ars-en-Ré, want dat dorp is wel echt heel lieflijk!

Op de fiets van Saint-Martin-de-Ré naar La Flotte

Het is van Saint-Martin-de-Ré naar La Flotte maar een klein stukje fietsen, de afstand is 4 kilometer. We komen in La Flotte al snel uit op Cr Félix Faure; een mooie lange laan met in het midden dubbele rijen bomen, waaronder je alleen mag wandelen. Cr Félix Faure komt uit bij de drukke, gezellige haven van La Flotte. Hier vind je talloze restaurants, terrassen en leuke winkeltjes. Alhoewel we nog geen plannen hebben om te gaan eten ploffen we toch even neer op een terras voor een drankje. Een lekker plekje, zeker als ook het zonnetje nog even door lijkt te komen. Na een verfrissend drankje stappen we weer op de fiets en gaan we op zoek naar achteraf liggende straatjes en steegjes in La Flotte, een dorp wat eveneens op de lijst met Les Plus Beaux Villages de France staat.

Op de fiets van La Flotte naar La Couarde-sur-Mer

Het is bijna tijd om de fietsen weer in te leveren, we beginnen dus aan de fietstocht terug naar La Couarde-sur-Mer. We nemen een andere weg nu, zodat we niet weer hetzelfde stuk fietsen. De rit van La Flotte naar La Couarde-sur-Mer is nu 10 kilometer en we zijn net voor sluitingstijd van de fietsverhuurder terug.

Hoeveel kilometer fietsen op Île de Ré?

Tijdens onze fietstocht op Île de Ré rijden we een kleine 40 kilometer; niet eens zo veel eigenlijk. Dit kun je gemakkelijk verdubbelen als je ook de andere dorpen bezoekt. Trek er dan wel een volle dag voor uit in plaats van iets meer dan een halve dag, zoals wij doen. Uiteraard kun je ook de keuze maken om elektrische fietsen te huren. Wij kiezen daar met de kinderen bewust niet voor. Het is echt druk op de fietspaden in het hoogseizoen en dat vind ik toch een beetje link. Bovendien zijn we gezonde Hollanders toch… hup, gewoon lekker fietsen!

Ars en Re fietsen op Ile de Re Frankrijk - Reislegende.nl

Île de Ré ontdekken met de fiets, een aanrader

Wat een leuk dagje was dit, Île de Ré verkennen op de fiets! Je kunt natuurlijk meer dagen vullen met fietsen op Île de Ré en het is iets wat ik ook zeker nog een keertje zou doen. Dan zou ik naar andere plekjes op het eiland fietsen, er valt nog zo veel meer te zien. In ieder geval hebben we zo een goede indruk gekregen van Île de Ré, van de speciale sfeer die dit witte eiland uitstraalt. We stappen weer in onze auto en rijden naar het westen van het eiland, waar we de dag af gaan sluiten bij de mooie Phare des Baleines. Overigens ook echt een aanrader!

bol.com
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 19 april 2024 - 23:48

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button