Le Sentier des Ocres, wandelen door de okergroeves in Roussillon

Het is een bijzondere explosie van rode, oranje en gele tinten wanneer je Le Massif des Ocres in Vaucluse (Luberon) doorkruist. De grond in het gebied tussen Goult en Viens in de Provence heeft de warme kleuren te danken aan oker, een natuurlijk pigment dat in de zandgrond aanwezig is. En dat is bijzonder. In Europa zijn namelijk maar weinig plekken waar zoveel oker in de bodem te vinden is. Mocht je in Luberon zijn dan is het absoluut een aanrader om deze rode rotsen te bezoeken. In het gebied heb je prachtige uitkijkpunten en kun je mooie wandelingen maken. Een van die wandelingen is Le Sentier des Ocres in het roodgekleurde dorp Roussillon.

Lees ook: Wat te zien in de Vaucluse, bezienswaardigheden en mooiste dorpen

Le Sentier des Ocres, wandeling door French Colorado Provencal in Roussillon - Reislegende.nl

Hoe oker ontstond in de bodem van de Vaucluse

Ruim 100 miljoen jaar geleden was dit gebied de bodem van de zee. Tientallen meters zand en zandsteen werden afgezet, vermengd met organisch afval (schelpen, zeedieren etc.) Door tektonische bewegingen trok het water weg en een dikke klei-achtige massa bleef achter. IJzer in de bodem zorgde ervoor dat deze massa groen kleurde. Door een warm en tropisch klimaat verdwenen bepaalde mineralen en kwamen andere mineralen juist tevoorschijn. IJzerhydroxide dus, de grondstof voor oker. Doordat mineralen niet op alle plekken in dezelfde getale aanwezig waren ontstonden er verschillende kleuren oker. In de Vaucluse vind je dan ook verschillende tinten oker, van bijna wit tot fel rood en zo’n beetje alles daar tussenin.

Le Sentier des Ocres, French Colorado Provencal in Roussillon - Reislegende.nl
Le Sentier des Ocres, French Colorado Provencal in Roussillon - Reislegende.nl

Waar werd en wordt oker (nog steeds) voor gebruikt?

Al in de prehistorie werd oker gebruikt als kleurstof. Men gebruikte oker als verf voor het maken van rotstekeningen bijvoorbeeld. Ook wordt oker in verschillende culturen al eeuwenlang gebruikt voor het bedekken en/of het versieren van de huid. In de westerse wereld ging men oker vanaf de 18e eeuw intensief gebruiken als verfstof voor textiel. Ook werd het natuurlijke pigment gebruikt voor het maken van verf. Zo is bekend dat ook de Nederlandse schilders naar Frankrijk trokken om oker in te slaan.

Tegenwoordig wordt oker nog steeds veel gebruikt. Onder andere in de keramiek industrie en voor het kleuren van terracotta, tegels en beton. Maar ook in de cosmetische wereld gebruikt men oker voor het kleuren van poeders en oogschaduw. En uiteraard is het ook vandaag de dag nog een geliefde kleurstof in de verfindustrie.

In Vaucluse wordt nog op één plek oker gewonnen. De fabriek in Gargas produceert en exporteert rond de 1000 ton oker per jaar. De mijnen in Gargas (Mines de Bruoux) kunnen van maart t/m oktober bezocht worden. Je wandelt door de metershoge gangenstelsels. Er wordt van alles uitgelegd over oker, waardoor je alles te weten komt over deze bekende rode rotsen in Frankrijk.

Le Sentier des Ocres, French Colorado Provencal wandelpad in Roussillon - Reislegende.nl

Le Sentier des Ocres, wandelpad langs rode rotsen in Frankrijk

De beste manier om de okergroeves te bekijken is natuurlijk wanneer je er doorheen wandelt. En dat kan goed in Roussillon, waar je het Le Sentier des Ocres wandelpad hebt. Heb je geen zin of tijd in de wandeling? Dan kun je een blik werpen op een deel van de okergroeves vanaf de parkeerplaats langs Rue des Bourgades. De meeste mensen zullen echter komen voor een wandeling langs de roodgekleurde rotsen. Een wandeling die overigens niet heel veel tijd in beslag neemt. Er is een korte (gele) wandeling van 35 minuten en een langere (rode) wandeling waar een duur van 50 minuten voor staat aangegeven. Ik zou zeker de laatste pakken, die brengt je langs een mooi stuk wat vanaf de korte route niet te zien is.

Het pad is goed te bewandelen, al gaat het hier en daar best steil naar boven en beneden. Geen probleem wanneer je goed ter been bent. Met een kinderwagen is het pad echt een no-go, want de routes bevatten behoorlijk wat trappen. Mooi om te zien is hoe de kleuren veranderen van oranje naar licht rood en vervolgens donkerrood. De lichtere oker (wit en licht geel) vind je tijdens deze wandeling niet; dan zul je naar Rustrel moeten afreizen voor een wandeling in de Colorado Provençal.

Vergeet niet om tussendoor even op een bankje te gaan zitten en het mooie uitzicht in je op te nemen. Zoals ik hierboven als schreef is deze plek in Europa echt wel uniek en zul je zulke rode stenen niet snel ergens anders tegenkomen.

Lees ook: Ontdek Aix-en-Provence, bezienswaardigheden en tips

Okergroeves in Roussillon Provence - Reislegende.nl

Andere plekken in Vaucluse om oker te bekijken

Roussillon is volgens vele mensen de beste plek om in korte tijd de okergroeves te bekijken. Ook kun je in Roussillon het Ôkhra – Écomusée De L’ocre bezoeken. Hier leer je alles over de winning van oker en het gebruik ervan. Neem ook zeker even de tijd om door de leuke straatjes in Roussillon te slenteren. In Colorado Provençal in Rustrel kun je mooie wandelingen maken en hier zijn meer verschillende kleuren oker te zien. In Gargas is het mogelijk om meters diep onder de grond de Mines de Bruoux te bekijken. In Apt vind je twee musea, Musée d’Apt en Musée de geologie. Zoals je ziet genoeg te zien in en om Le Massif des Ocres!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Meer directe linkjes naar aanbieders vind je op deze pagina. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button