Roussillon in Luberon, bezienswaardigheden en tips

In het Franse Vaucluse vind je het bijzondere dorp Roussillon. Dit rijkelijk gekleurde dorp dankt zijn warme kleuren aan de oker, een grondstof die in de omgeving in grote getale in de grond aanwezig is. Mensen komen dan ook niet alleen af op de idyllische straatjes van Rousillon maar ook op de okergroeves die een groot deel van de regio beslaan. Het deel van de okergroeves bij Roussillon staat bekend als Le Sentier des Ocres. Niet veel verderop ligt het dorp Rustrel, waar de okergroeve bekend staat als Colorado Provençal.

Les Plus Beaux Villages de France

Roussillon behoort volgens de onafhankelijke organisatie Les Plus Beaux Villages de France tot de mooiste dorpen van Frankrijk. En als je er even rond wandelt zul je meteen begrijpen waarom. Door de smalle straatjes, de in rode tinten gekleurde huizen en en pittoreske pleintjes voelt het alsof je in een aquarel schilderij terecht gekomen bent. Andere dorpen in Vaucluse die volgens de organisatie tot de mooiste dorpen van Frankrijk behoren zijn Lourmarin, Gordes, Ansouis, Ménerbes, Séguret en Vanasque. Op de lijst staan inmiddels meer dan 170 dorpen waarvan er veel in het zuiden van Frankrijk te vinden zijn.

Roussillon in Luberon, tips voor een bezoek aan dit roodgekleurde dorp - Reislegende.nl
Het rode bergdorp Roussillon

Waar ligt Roussillon?

Roussillon ligt middenin Parc Naturel Régional du Luberon, een natuurpark dat in 1997 werd toegevoegd aan de UNESCO lijst met biosfeerreservaten. Je vindt er bergmassieven met hoge bergtoppen, wijngaarden, uitgestrekte lavendelvelden, bossen en eeuwenoude bergdorpen. Hierdoor is Luberon een perfecte plek voor sportievelingen die graag activiteiten in bergachtige gebieden willen ondernemen. Maar zeker ook voor de cultuursnuivers die houden van oude plekjes en tradities. Ook de culinaire bezoeker komt hier overigens aan zijn trekken, want wat kun je heerlijk eten in deze regio!

Roussillon in de Provence, tips voor een bezoek aan dit roodgekleurde dorp - Reislegende.nl
Voorjaar in Roussillon

Wat er zo bijzonder is aan Roussillon

De meeste dorpen in de Provence zijn gebouwd met een zandkleurige of grijze steensoort. En dat maakt Roussillon meteen anders dan alle andere (berg-)dorpen in de regio. Alle huizen in Roussillon hebben een warme kleur. Het varieert hier en daar, maar altijd is het ergens tussen heel licht getint oranje/geel en donkerrood. Een bijzondere gewaarwording wanneer je door de straatjes loopt. Alsof je de hele tijd een zonnebril met zeer warm getinte glazen kijkt, zó sfeervol.

Naast de kleur van de bebouwing is Roussillon natuurlijk ook bekend om de okergroeves in de omgeving. In de auto op weg naar het dorp wordt de rode zandgrond meer en meer zichtbaar in de met dennen en eiken begroeide bossen. De rode kleur wordt veroorzaakt door ijzeroxide afzettingen in de zandgrond. Te danken aan het feit dat de Provence miljoenen jaren geleden onder water stond. Aan het einde van de 18e eeuw begon men met het winnen van deze oker. Het was vooral populair in de textielindustrie, voor het kleuren van kleding. Maar ook schilders waren dol op de kleurstof. Bekend is dat de Hollandse Meesters, waaronder Rembrandt, oker uit Luberon haalde voor het kleuren van hun verf.

Village in the Vaucluse

In Roussillon hebben inwoners lange tijd het authentieke Franse plattelandsleven geleefd, zelfs tot laat in de 20e eeuw. Schrijver Laurence William Wylie heeft jaren lang in Roussillon gewoond en noemde het dorp Peyrane. Hij bestudeerde het Franse dorpsleven hier, documenteerde alles en maakte er een mooi naslagwerk van. Mocht je geïnteresseerd zijn in het Franse plattelandsleven van een paar decennia terug dan is het boek Village in the Vaucluse een aanrader.

Roussillon in Luberon, bezienswaardigheden en tips voor een bezoek aan dit roodgekleurde dorp - Reislegende.nl
Trap tussen Rue de Jeu de Paume en Rue des Bourgades

Bezienswaardigheden in Roussillon, Luberon

Het slenteren door de straatjes van Roussillon op zich is al een belevenis, maar er zijn natuurlijk altijd een paar plekken in een dorp die wat extra aandacht verdienen. Loop bijvoorbeeld zeker even langs de okergeel gekleurde kerk Eglise Saint-Michel. Ook het gemeentehuis Mairie de Roussillon is een plaatje om even in je op te nemen. Je komt hier door Rue Richard Casteau te pakken, waar je leuke shops en wat street art tegenkomt. Even verderop in deze straat ligt een mooie splitsing (hoog/laag) te wachten waar je gezellige terrasjes vindt. Rue Richard Casteau gaat over in Rue du Jeu de Paume. Op een gegeven moment heb je links een mooie trap naar het lager gelegen Rue des Bourgades. Aan het einde van Rue des Bourgades (onderaan de trap linksaf richting Le Sentier des Ocres) is een parkeerplaats met een leuk pleintje waar een rijtje mooi gekleurde panden meteen in het oog springt.

Wil je meer te weten komen over de oker die in deze regio in de grond zit? Dan is Ôkhra – Écomusée De L’ocre een aanrader. In dit oker museum in Roussillon ontdek je alles over het natuurlijke pigment, zelfs over hoe het in de prehistorie al werd gebruikt. En uiteraard hoe het gebruik hiervan in de loop van de tijd veranderd is. Je kunt in het museum workshops volgen, aan de slag gaan met stoffen verven en/of schilderen. Meer informatie vind je op de website van het museum.

Roussillon mooie dorpen in Luberon, tips voor een bezoek aan dit roodgekleurde dorp - Reislegende.nl
Street art in Roussillon
Mooie dorpen Roussillon in de Provence, tips voor een bezoek aan dit roodgekleurde dorp - Reislegende.nl
Rue Richard Casteau, keramiek winkels
Stadhuis Mairie de Roussillon in de Provence, tips voor een bezoek aan dit roodgekleurde dorp - Reislegende.nl
Mairie de Roussillon, het stadhuis
Stadhuisplein Roussillon in de Provence, tips voor een bezoek aan dit roodgekleurde dorp - Reislegende.nl
Plein voor het stadhuis van Roussillon
Rue Richard Casteau Roussillon Provence Luberon Frankrijk - Reislegende.nl
Rue Richard Casteau
Rue des Bourgades - Roussillon in de Provence, tips voor een bezoek aan dit roodgekleurde dorp - Reislegende.nl
Rue des Bourgades, ook bekend als Place Pasquier

Le Sentier des Ocres, de okergroeves bij Roussillon

Hierboven hebben we het alleen nog maar over de mooie plekjes in het dorp Roussillon zelf. Veel mensen komen natuurlijk ook speciaal voor Le Sentier des Ocres, de overopgravingen. Vanuit het dorp, vanaf de Rue des Bourgades parkeerplaats, heb je mooi zicht op een deel van de okergroeve. Even verderop vind je de ingang van de groeve, waar je toegangstickets kunt kopen. Vervolgens is het mogelijk om twee verschillende wandelingen in overgroeves bij Roussillon te maken. Een korte wandeling (geel) waar je ongeveer 35 minuten over doet en een iets langere wandeling wat volgens de informatie zo’n 50 minuten in beslag neemt. Het ligt er natuurlijk maar net aan hoeveel tijd je onderweg neemt voor het maken van foto’s. Ik kan me hier wel een paar uur vermaken, aangezien de groeve de hele dag door steeds weer van kleur lijkt te veranderen. Een wandeling door de okergroeves van Roussillon mag je eigenlijk niet overslaan bij een bezoek aan dit roodgekleurde dorp.

Colorado Provençal, Le Sentier des Ocres, Roussillon Provence Luberon - Reislegende.nl
Le Sentier des Ocres

Markt in Roussillon

Iedere donderdag is er in Roussillon markt. De markt wordt opgezet langs de Rue des Bourgades, ook wel bekend als Place Pasquier. Er zijn meestal zo’n 30 marktkramen aanwezig en je kunt er naast kleding voedingsmiddelen als vlees, vis, groenten, fruit, honing e.d. kopen. De markt opent ’s morgens om 08.00u en rond de middag wordt er alweer opgeruimd. Wil je de markt in Roussillon bezoeken? Zorg dan dat je vroeg ter plaatse bent.

Roussillon mooiste dorpen in de Provence, tips voor een bezoek aan dit roodgekleurde dorp - Reislegende.nl
Mooie hoekjes en plekjes in Roussillon

Wat te doen in de omgeving van Roussillon

Roussillon is natuurlijk niet de enige mooie plek in Luberon. In Parc Naturel Régional du Luberon is veel te zien en te doen. Je kunt er heerlijk wandelen in de bergen, een kijkje nemen op prachtige wijn chateaus, genieten van gastronomie, olijfolie proeven bij olijf boeren- en of producenten, musea bezoeken, fietstochten maken en door mooie bergdorpen struinen. Dorpen in Luberon die een bezoekje waard zijn: Lourmarin, Gordes, Ansouis, Ménerbes, Oppède le Vieux, Séguret, Lacoste, L’Isle-sur-la-Sorgue, en Vanasque. De verderop gelegen stad Aix-en-Provence is overigens ook zeker de moeite waard!

Roussillon in de Provence, tips voor een bezoek aan dit roodgekleurde dorp - Reislegende.nl
Een van de vele fotogenieke straatjes in Roussillon

Tip: bezoek dorpen op elektrische fiets

Op een elektrische fiets bezocht ik onder meer de dorpen Ménerbes, Oppède le Vieux en Lacoste. Voor je het weet heb je 50 kilometer afgelegd en dit zorgt ervoor dat je veel kunt zien onderweg. De steile straatjes in de bergdorpen zijn geen probleem voor een elektrische fiets. En ook een windje vind je geen probleem wanneer je trapondersteuning hebt. Echt een aanrader! Lees hier meer over mijn bezoek aan deze mooiste dorpen in de Vaucluse.

Hoe kom je in Rousillon?

De meest handige manier om in Roussillon te komen is met de auto vanuit Nederland. Wil je liever vliegen? Boek dan een ticket naar Marseille en huur daar een auto. De Provence is een heerlijke regio om met een huurauto te verkennen!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button