Kirkjubøur op de Faeröer eilanden, waarom dit dorp een bezoekje waard is

In het zuiden van het eiland Streymoy op de Faeröer eilanden ligt Kirkjubøur, een charmant dorp met een rijk verleden. Kirkjubøur speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de Faeröer eilanden. Vanaf Tórshavn is het een klein kwartiertje rijden naar dit dorp, wat bekend staat om de traditionele, zwarte huizen met turfdaken en de ruïnes van de gotische Sint Magnus-kathedraal. Ik reis met de boot naar de Faeröer eilanden en na het ophalen van de huurauto is Kirkjubøur een van de eerste plekken die ik bezoek.

Geschiedenis van Kirkjubøur

In de geschiedenisboeken van Kirkjubøur gaat de tijd gaat terug naar de 11e eeuw. De eerste huizen werden in deze periode gebouwd en mensen settelden zich op deze plek. In de eeuwen daarna was Kirkjubøur het culturele en kerkelijke centrum van de Faeröer eilanden. De residentie van de bisschop was gevestigd in Kirkjubøur tot het Faeröerse bisdom werd afgeschaft ten tijde van de Reformatie. In de middeleeuwen stonden er in Kirkjubøur naar verluidt zo’n 50 huizen.

Lees ook: Beste plekken om puffins te spotten op de Faeröer eilanden

Kirkjubour Faeroer eilanden tips en bezienswaardigheden - Reislegende.nl

Ruïnes van Saint Magnus Cathedral (Kirkjubømúrurin)

Een van de trekpleisers van Kirkjubøur is Múrurin: de ruïne van de Saint Magnus Cathedral (Sint-Magnuskathedraal), in het Faeröers Kirkjubømúrurin of Magnus-katedralurin. Aan het begin van de 14e eeuw werd gestart met de bouw van Múrurin, in opdracht van de toenmalige bisschop. Het verhaal doet de ronde dat de Sint-Magnuskathedraal behoorde tot een van de mooiste kerken van het Scandinavisch gebied, toen het tussen 1330 en 1340 klaar was. Uit onderzoek is gebleken dat de kathedraal ontmanteld werd na de Reformatie, toen het Faeröerse bisdom ophield met bestaan. De kerkbanken uit de kathedraal, die in de 15e eeuw vanuit het Noorse Bergen naar Kirkjubøur werden gehaald, zijn bewaard gebleven en worden tentoongesteld in Faroe Islands National Museum Tjóðsavnið. Alle bezittingen van het bisdom moesten na de Reformatie worden afgestaan aan de Kroon.

De staat van de ruïnes wordt nauwlettend in de gaten gehouden en de laatste decennia worden er geregeld restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Zo was aan het einde van de 20e eeuw het metselwerk zó slecht geworden dat het gevaar op instorting steeds groter werd. Aan het begin van de 21e eeuw werd een houten constructie aangebracht als tijdelijk ”dak”, waardoor het oude metselwerk goed kon drogen. Hierna zijn de restaurantiewerkzaamheden begonnen. Metselwerk werd vernieuwd en op de bovenste lagen, die extra worden blootgesteld aan weersinvloeden, werden stroken gras gelegd als extra bescherming. Inmiddels is er een langdurig restauratieplan in werking gesteld, waarbij periodiek restauraties worden uitgevoerd.

Magnus Cathedral Kirkjubour bezienswaardigheden Faeroer eilanden tips - Reislegende.nl
Mururin Kirkjubour bezienswaardigheden Faeroer eilanden tips - Reislegende.nl

St Olav’s Church (Ólavskirkjan)

De witte parochiekerk St Olav’s Church in Kirkjubøur werd gebouwd aan het begin van de 12e eeuw en is daarmee de oudste kerk van de Faeröer eilanden. Het is tevens ook de enige kerk uit de middeleeuwen die nog steeds in gebruik is. Het is zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen binnenin de kerk. Het interieur is sober, wat er bijna voor zorgt dat je de tijd hier terug voelt gaan naar de middeleeuwen. In de oostelijke muur van de kerk is een gat te vinden. Hier konden mensen die niet welkom waren in de kerk de dienst toch bijwonen. Ten tijde van mijn bezoek wist ik dit niet, maar ik heb er daarna meerdere mensen over gehoord. Leuk om op te sporen wanneer je de kerk van binnen gaat bekijken. Ólavskirkjan staat op mijn persoonlijke lijstje met mooie kerken op de Faeröer eilanden.

Olavskirkjan Kirkjubour bezienswaardigheden Faeroer eilanden tips - Reislegende.nl
St Olavs Church Kirkjubour bezienswaardigheden Faeroer eilanden tips - Reislegende.nl

Kirkjubøhólmur

Voor de kust van Kirkjubøur ligt een klein eiland, Kirkjubøhólmur. Kirkjubøhólmur was ooit onderdeel van Kirkjubøur, het zat vast aan het ”vasteland” van het eiland Streymoy. Tijdens een heftige storm in de 16e eeuw werd er echter een gedeelte land weggeslagen waardoor er een eiland ontstond, dat de naam Kirkjubøhólmur kreeg. Op het eiland zijn nog resten van bebouwing zichtbaar. Het kleine eiland is nog steeds goed zichtbaar, vooral wanneer je aan de rechterzijde van St Olav’s Church staat en naar het water kijkt. Mooi helder water overigens, wanneer ik naast het kerkje sta zie ik lichtblauwe plekken in het water. In de verte ligt het eiland Hestur.

Lees ook: Suðuroy, bezienswaardigheden op het meest zuidelijke Faeröer eiland

Kirkjubour Kirkjuboholmur bezienswaardigheden Faeroer eilanden tips - Reislegende.nl

Kirkjubøargarður, The King’s Farm

In Kirkjubøur staat één van de oudste, nog steeds bewoonde houten huizen van Europa: The King’s Farm (Kirkjubøargarður). Volgens overleveringen kwam een deel van het huis, Roykstovan, als “bouwpakket” vanuit Noorwegen naar de Faeröer eilanden. Het werd in Noorwegen gebouwd, vervolgens gedemonteerd en in delen verscheept. In Kirkjubøur werd het vervolgens op een bestaande stenen fundering van het vroegere bisdom geplaatst, wat eigenlijk niet goed paste. Tot op de dag van vandaag kun je dit terug zien wanneer je om de The King’s Farm heen loopt. De oudste delen van de boerderij, Stokkastovan en Roykstovan, dateren van vóór 1350. De boerderij wordt 17 generaties lang bewoond door dezelfde familie, de familie Patursson. Een belangrijk persoon in de geschiedenis van de Faeröer eilanden is Jóannes Patursson (1866-1946). Hij was een vooraanstaande boer in Kirkjubøur maar daarnaast ook dichter, politicus én de leider van de onafhankelijkheidsbeweging op de Faeröer in de 20e eeuw. Het oudste gedeelte van de boerderij, Roykstovan (the smokey room), is dagelijks geopend voor bezichtigingen.

Kirkjuboargardur The King’s Farm Kirkjubour bezienswaardigheden tips Faeroer eilanden Reislegende.nl
The Kings Farm Kirkjubour bezienswaardigheden Faeroer eilanden tips - Reislegende.nl

Wandelen van Tórshavn naar Kirkjubøur

Heb je de tijd en hou je van wandelen? Dan kun je een mooie wandeling van Tórshavn naar Kirkjubøur maken. De route begint bij het kruispunt Landavegur Velbastaðvegur in Tórshavn. Vanaf hier volg je het pad naar Sandá, waar je bij een boerderij de start van het pad naar Kirkjubøur vindt. Het pad brengt je al snel een stuk hoger, waar je goed neerkijkt op Tórshavn en op het eiland Nólsoy. Verderop, wanneer je het hoogste punt van de berg bent gepasseerd, heb je mooi zicht op de omliggende eilanden Hestur, Kollum, Vigar en Sandoy. Bij helder weer kun je zelfs Skúvoy en Suduroy zien liggen. Onderweg kom je langs Reynsmúlalág, waar een ”natuurlijk” openlucht theater ligt waar sinds het begin van de 19e eeuw openbare bijeenkomsten worden gehouden. Al snel zie je in de verte Kirkjubøur liggen. De wandeling neemt ongeveer 2 uur in beslag (7 kilometer) en het pad is makkelijk begaanbaar.

Bezienswaardigheden Faeroer eilanden tips Kirkjubour - Reislegende.nl

Legende van Magnus

Op de Faeröer eilanden wemelt het van de legendes en mythes. Check vooral ook de sage van Risin og Kellingin en van The Seal Woman. Een mooie legende om even bij stil te staan wanneer je Kirkjubøur bezoekt en de eilanden in de verte ziet liggen, is de legende van Magnus. Magnus was een jonge man van het eiland Koltur, die verliefd was op een meisje van het eiland Hestur. In het geheim spraken ze elke keer weer af, maar de vader van het meisje mocht dit niet te weten komen. Magnus zwom iedere keer met zuidelijke stroming naar Hestur om het meisje te ontmoeten. Wanneer het tij keerde zwom hij terug naar Koltur. Op een dag ontdekte de vader van het meisje dit. Hij wachtte Magnus op met een bijl en dreigde hem te doden. Magnus ging terug naar zijn eiland maar er werd nooit meer iets van hem vernomen. Een sterke stroming nam hem waarschijnlijk mee naar open zee. Hierna ontstond een grote draaikolk in het gebied tussen de twee eilanden, genaamd Grísarnir. Deze draaikolk is tot op de dag van vandaag aanwezig.

Vliegen naar de Faeröer eilanden

Vliegen naar de Faeröer eilanden kan vanaf Amsterdam, maar mét een overstap in Billund of Kopenhagen. Prijzen en mogelijkheden kun je checken op de website Momondo.nl.

Auto huren op de Faeröer eilanden

De Faeröer eilanden zijn bij uitstek geschikt om ontdekt te worden met een huurauto. Normaliter huur ik een auto bij Sunny Cars. Door de all-in formule van Sunny Cars ben je voor alles verzekerd, kom je nooit voor onverwachte kosten te staan en krijg je bijvoorbeeld ook je eigen risico terug bij schade. Helaas kun je op de Faeröer eilanden (nog) geen auto huren via Sunny Cars. Veruit de grootste verhuurder van auto’s op de Faeröer eilanden is 62°N Car Rental. Mijn ervaringen met deze autoverhuurder op de Faeröer eilanden zijn goed. Ik reed rond in een vrij nieuwe, ruime auto (Nissan Qashqai). Een andere bekende aanbieder is Easy Terra, een autoverhuurder waar ik goede verhalen over hoor. Zelf nog nooit via deze verhuurder een auto gehuurd. Wil je autoverhuurders op de Faeröer eilanden vergelijken? Dan kun je een kijkje nemen op de site Rent Cars, zij zoeken de beste deals voor huurauto’s op een bepaalde bestemming voor je op. Check altijd goed op welke manier je verzekerd bent, zodat je achteraf geen onverwachte kosten op je bord gepresenteerd krijgt.

Met eigen auto naar de Faeröer eilanden

Laat je het vliegtuig liever staan en wil je met eigen auto deze bestemming ontdekken? Dan kun je met de ferry naar de Faeröer eilanden reizen. De boot vertrekt vanuit Hirtshals in Denemarken naar Tórshavn op de Faeröer eilanden. Rij met eigen auto naar Denemarken en neem deze mee op de boot.

Georganiseerd naar de Faeröer eilanden

Vind je dat allemaal maar gedoe, dit alles uitzoeken en zelf boeken? Dan is een pakketreis wellicht een goed alternatief. Voigt Travel biedt een 11-daagse reis naar de Faeröer eilanden aan met eigen auto. Inclusief ferry overtocht vanuit Denemarken en uiteraard met verblijf in diverse accommodaties op de Faeröer eilanden. Toch liever vliegen en met een huurauto de eilanden ontdekken? Dan biedt BBI Travel verschillende pakketten aan. Zo maak je de reis naar de Faeröer eilanden op eigen gelegenheid, maar is alles vooraf en vooral in één keer goed geregeld.

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button