Reyn, Tinganes; oudste wijk van Tórshavn

Tórshavn, de hoofdstad van de Faeröer eilanden, is misschien niet zo groot, maar er is genoeg te ontdekken! Úti á Reyni op het schiereiland Tinganes is een van de bezienswaardigheden in Tórshavn die je eigenlijk niet zo mogen overslaan. Dit wijkje, ook wel bekend als Reyn, is de oudste wijk van Tórshavn. Het is een heerlijke plek om op je gemak doorheen te struinen. De zwart geteerde turfhuisjes met grasdaken staan hier dicht tegen elkaar aan waardoor er kronkelende straatjes, verborgen doorgangen en smalle steegjes te vinden zijn.

Geschiedenis van Reyn op Tinganes

Tinganes is de historische kern van Tórshavn. Al in de 15e eeuw werden er woonhuizen en pakhuizen gebouwd op het schiereiland Tinganes, waar Noorse kolonisten in de 9e eeuw ook hun parlement gevestigd hadden. Lange tijd was dit het (handels)centrum en de belangrijkste plek van de eilandengroep. In 1673 werd een groot deel van de bebouwing verwoest door een stadsbrand. Tegen de weinige, bespaard gebleven huisjes werden weer nieuwe huisjes gebouwd. Hierdoor vind je op het schiereiland Tinganes huisjes uit de 15e, 16e én uit de 17e eeuw.

Torshavn bezienswaardigheden Reyni faeroer eilanden - Reislegende.nl

Wonen in Reyn is erg gewild

Over het algemeen waren het vroeger de armste mensen die in Reyn woonden. Dicht op elkaar, weinig ruimte om de huisjes heen en kleine woonoppervlaktes. Vandaag de dag is dat wel anders! Ondanks het feit dat veel huisjes een woonoppervlakte hebben dat niet groter is dan 25 vierkante meter is Reyn uitgegroeid tot een populaire en zeer gewilde wijk. Er wordt dan ook veel geld betaald om hier een huisje te bemachtigen.

Reyni Torshavn bezienswaardigheden faeroer eilanden - Reislegende.nl

Traditioneel Faeröers eten in Heima í Havn

Wil je echt traditioneel Faeröers eten? Dan is Heima í Havn de place to be. Heima í Havn is een cluster van traditionele turfhuisjes aan de rand van de wijk Reyn. Er zijn hier 5 restaurants te vinden: Ræst Fermented, Barbara Fish House, Mikkeller Tórshavn, Áarstova en ROKS. Hier eet je authentieke gerechten, gerechten die zijn gebaseerd op eeuwenoude Faeröerse gewoontes. Mooi toch?

Reyni oude stad Torshavn bezienswaardigheden faeroer eilanden - Reislegende.nl

Føroya Landsstýri, Tinganes

Aan het uiteinde van het schiereiland Tinganes verandert de kleur van de bebouwing; het zwart maakt plaats voor rood. Op deze plek staan voormalige pakhuizen. In deze pakhuizen zetelt het parlement van de Faeröer eilanden: Føroya Landsstýri. In de meeste landen kun je niet eens echt in de buurt kunt komen van parlementsgebouwen, maar in Tórshavn kun je hier eindeloos ronddwalen en fotograferen.

Tinganes zou een van de oudste parlementaire ontmoetingsplaatsen ter wereld zijn, samen met Tynwald Hill op het eiland Man en Þingvellir in IJsland. Het was hier, rond het jaar 900, dat het Vikingparlement voor het eerst elke zomer bijeenkwam om zaken van nationaal belang te bespreken.

Vanaf deze plek heb je mooi zicht op de kleine haven maar ook op de grote haven én natuurlijk op Tórshavn zelf. Is het lekker weer? Neem dan zeker even plek op de platte rotsen hier en geniet van het uitzicht. Met een beetje geluk zie je mooie schepen de haven binnen varen, maar sowieso is het al leuk om het reilen en zeilen in de haven gade te slaan.

Tinganes Torshavn bezienswaardigheden faeroer eilanden - Reislegende.nl
Torshavn bezienswaardigheden Tinganes faeroer eilanden - Reislegende.nl

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button