6 van de mooiste kerken op de Faeröer eilanden

Op de Faeröer eilanden vind je tal van mooie kerken; duidelijk is dat religie een grote rol speelt in de Faeröerse cultuur. Zo’n 85% van de bevolking is aangesloten bij de Faeröerse Evangelisch-Lutherse Kerk, één van de kleinste staatskerken ter wereld. In 2007 werd de volkskerk onafhankelijk, tot die tijd was het een bisdom van de kerk van Denemarken. Er zijn, verspreid over de Faeröer eilanden, 62 kerken te vinden. In dit artikel laat ik je 6 bijzondere kerken op de Faeröer eilanden zien.

St Olav’s Church (Ólavskirkjan) in Kirkjubøur, Streymoy

Van de kerken die ik je in dit artikel laat zien ligt de parochiekerk St Olav’s Church het dichtstbij Tórshavn. Je vindt deze kerk met de Faeröerse naam Ólavskirkjan in Kirkjubøur, op zo’n 15 minuten rijden van de hoofdstad. De kerk stamt uit de 12e eeuw en is de oudste kerk van de Faeröer eilanden. Daarnaast is het ook de enige middeleeuwse kerk die nog steeds in gebruik is. De kerk heeft tijden lang de naam Virgin Mary Church gedragen, tot hij werd omgedoopt tot St Olav’s Church.

Even verderop staat de ruïne van de Saint Magnus Cathedral, Kirkjubømúrurin of Magnus-katedralurin in het Faeröers. De kathedraal werd gebouwd in de 14e eeuw en na voltooing was het volgens overleveringen één van de mooiste kerken van Scandinavië. Na de Reformatie werd de kathedraal ontmanteld. Overblijfselen van het interieur (zoals kerkbanken) worden tentoongesteld in Faroe Islands National Museum Tjóðsavnið in Tórshavn.

St Olavs Church Olavskirkjan Kirkjubour mooie kerkjes op de Faeroer eilanden - Reislegende.nl
Ólavskirkjan

Sandavágur Church (Sandavágs Kirkja) in Sandavágur, Vágar

De kleurrijke kerk Sandavágs Kirkja staat in het plaatsje Sandavágur op het eiland Vágar. De bijna 20 meter lange en 10 meter brede kerk werd aan het einde van de Eerste Wereldoorlog gebouwd. In de 300 jaar vóór de bouw van de kerk hebben er zeker zes andere kerken gestaan, is bekend geworden na onderzoek. Sandavágur Church behoort tot de kleurrijkste kerken van de Faeröer eilanden en wordt door veel mensen gekscherend gingerbread church genoemd. Op het altaar schittert een schilderij dat naar schatting 150 jaar oud is. De kerk staat dichtbij de kust op een heuveltje en geeft hierdoor uitkijk over het strand en Sandavágs Bay. Mocht je gaan wandelen bij Leitisvatn, dan raad ik je aan op de weg er naartoe zeker even stoppen bij deze kleurrijke Faeröerse kerk.

Sandavags kirkja Sandavagur church Vagar mooie kerken op de Faeroer eilanden - Reislegende.nl
Sandavágs Kirkja

Church of Viðareiði (Viðareiði Kirkja) in Viðareiði op Viðoy

Viðareiði Kirkja op het eiland Viðoy werd in 1892 in gebruik genomen, nadat de oude kerk uit 1831 niet meer voldeed. De kerk is gemaakt van stenen die afkomstig zijn van de kustlijn. Het in de kerk aanwezige zilver is van Britse afkomst. In 1847 verloor het Britse koopvaardijschip Marwood tijdens een zware winterstorm het roer waarna het drie weken lang stuurloos op zee ronddobberde. Het schip strandde uiteindelijk vlakbij Viðareiði. De inwoners van Viðareiði ontfermden zich over de bemanning. Als dank hiervoor schonk de Britse Royal Navy hen het kerkzilver. De kerk van Viðareiði staat op een waanzinnig mooie plekje, aan het water met een adembenemend mooi uitzicht. Je kijkt uit op het eiland Borðoy en daarachter zie je Kalsoy liggen. Als ik hier tijdens mijn reis over de Faeröer eilanden rond loop kom ik werkelijk niemand tegen. Het voelt in Viðareiði echt als het einde van de wereld!

Vidareidi Church Vidoy mooie kerken op de Faeroer eilanden - Reislegende.nl
Viðareiði Kirkja

Funningur Church (Funnings Kirkja) in Funningur op Eysturoy

Op de Faeröer eilanden vind je nog 10 authentieke, houten kerken. Eén daarvan staat in het afgelegen plaatsje Funningur op het eiland Eysturoy: Funnings Kirkja. Ikzelf vind dit één van de mooiste kerken die ik heb gezien op de Faeröer eilanden. En ook meteen ook één van de mooist gelegen kerken. De kerk kijkt uit op Funningsfjørður en het buureiland Kalsoy. Echt een plaatje.

Funninger Church werd in 1847 ingewijd. De overige 9 houten kerken op Faeröer zijn vóór die tijd ingewijd. Dat maakt dat de kerk van Funningur de jongste van de 10 traditionele houten kerken is. Funningur Church is de enige houten kerk in de Eiði-parochie, en tevens de oudste. In 1929 werd Gjáarkirkja, de dorpskerk in het nabij gelegen dorp Gjógv in gebruik genomen. Dit zorgde ervoor dat inwoners van Gjógv niet meer de 1,5 uur durende tocht te voet over het pad Mannagøtan hoefden af te leggen naar Funningur voor het bijwonen van kerkdiensten. De kerk staat op een voormalig eilandje met de naam Niðri í Hólma (beneden op het eilandje). Aan beide zijden van de kerk is een begraafplaats; de nieuwe begraafplaats en de oude. Tussen de kerk zelf en de nieuwe begraafplaats (1941) stroomt de rivier Stórá het fjord in.

Funningur Church Funnings Kirkja mooie kerkjes op de Faeroer eilanden - Reislegende.nl
Funnings Kirkja

Church of Saksun (Saksunar Kirkja) in Saksun op Streymoy

Tot halverwege de 19e eeuw liepen inwoners van Saksun helemaal naar Tjørnuvík aan de andere kant van het eiland Streymoy, voor het bijwonen van kerkdiensten. Toen de kerk in Tjørnuvík na inspectie in slechte staat bleek werd geadviseerd om een nieuwe kerk te bouwen. Inwoners van Saksun zagen dat niet zitten, om bij te dragen aan de bouw van een nieuwe kerk in Tjørnuvík. Helemaal niet omdat deze eigenlijk alleen door inwoners van Saksun werd gebruikt. Er werden plannen gesmeed voor de bouw van een eigen kerk, in Saksun. De kerk in Tjørnuvík werd afgebroken en delen van de kerk werden te voet naar Saksun gebracht. Daar werd de kerk weer in elkaar gezet. Wel op een andere manier dan in Tjørnuvík; de kerk verkeerde immers in slechte staat. Zo werden de houten wanden vervangen voor stenen buitenmuren. In 1858 werd Saksunar Kirkja ingewijd.

Saksunar Kirkja ligt in Saksun, een afgelegen dorpje in de Saksunardalur vallei. Ooit was hier een fjord, maar een storm in 1600 zorgde ervoor dat de nauwe doorgang werd geblokkeerd door zand. Een lagune bleef achter. Vandaag de dag is de lagune alleen met kleine bootjes te bereiken bij hoog water. Saksun wordt door velen bestempeld als het mooiste dorpje op de Faeröer eilanden.

Saksunar kirkja Mooist gelegen kerkjes op de Faeröer eilanden - Reislegende.nl
Saksunar kirkja

Church of Tvøroyri (Tvøroyra Kirkja) in Tvøroyri op Suðuroy

Niet iedereen die de Faeröer eilanden bezoekt zal ook het eiland Suðuroy gaan verkennen. Mocht je dit wél doen, dan zal Tvøroyra Kirkja in Tvøroyri meteen in het oog springen wanneer je met de boot aankomt bij het eiland. De kerk werd in Noorwegen gemaakt en als bouwpakket naar het eiland gehaald, waar hij op een stenen fundering werd geplaatst die eerder al bedoeld was voor de bouw van een kerk. In 1908 werd de kerk, die plaats biedt aan 500 mensen, in gebruik genomen.

Vóór de bevolkingsexplosie aan het einde van de 19e eeuw was Froðba dé plek op Suðuroy waar de kerk te vinden was. Er zijn aanwijzingen dat er zelfs in de Keltische tijd op deze plek al kerken werden gebouwd. In 1840 werd de laatste kerk gebouwd in Froðba. Zestien jaar later werd deze verplaatst naar Tvøroyri en weer een aantal decennia later bouwde men in Tvøroyri de huidige kerk.

Mooiste kerken op de Faeroer eilanden Tvoroyri church Suduroy - Reislegende.nl
Tvøroyra Kirkja

Jouw reis naar de Faeröer eilanden

Vliegen naar de Faeröer eilanden kan vanaf Amsterdam, maar mét een overstap in Billund of Kopenhagen. Prijzen en overstapmogelijkheden kun je checken op de website Momondo.nl.

Met de boot naar de Faeröer eilanden

Liever met eigen auto de eilanden ontdekken? Dan kun je met de ferry naar de Faeröer eilanden reizen. De boot vertrekt vanuit Hirtshals in Denemarken naar Tórshavn op de Faeröer eilanden. Rij met eigen auto naar Denemarken en neem deze mee op de boot. Je kunt natuurlijk ook zonder eigen auto met de boot mee. Het makkelijkst is dan om te vliegen naar Aalborg in Denemarken. Tussen Aalborg en Hirsthals is een goede treinverbinding; binnen een uurtje kom je aan in Hirtshals.

Auto huren op de Faeröer eilanden tips - Reislegende.nl

Auto huren op de Faeröer eilanden

De Faeröer eilanden zijn perfect voor een rondreis met een huurauto. Normaliter huur ik een auto bij Sunny Cars. Door de all-in formule van Sunny Cars ben je voor alles verzekerd, kom je nooit voor onverwachte kosten te staan en krijg je bijvoorbeeld ook je eigen risico terug bij schade. Helaas kun je op de Faeröer eilanden (nog) geen auto huren via Sunny Cars. Veruit de grootste verhuurder van auto’s op de Faeröer eilanden is 62°N Car Rental. Mijn ervaringen met deze autoverhuurder op de Faeröer eilanden zijn goed. Ik reed rond in een vrij nieuwe, ruime auto (Nissan Qashqai). Een andere bekende aanbieder is Easy Terra, een autoverhuurder waar ik goede verhalen over hoor. Zelf heb ik nog nooit via deze verhuurder een auto gehuurd. Wil je autoverhuurders op de Faeröer eilanden vergelijken? Dan kun je een kijkje nemen op de site Rent Cars, zij zoeken de beste deals voor huurauto’s op een bepaalde bestemming voor je op. Check altijd goed op welke manier je verzekerd bent, zodat je achteraf geen onverwachte kosten op je bord gepresenteerd krijgt. 

Georganiseerd naar de Faeröer eilanden

Vind je dat allemaal maar gedoe, dit alles uitzoeken en zelf boeken? Dan is een pakketreis wellicht een goed alternatief. Voigt Travel biedt een 11-daagse reis naar de Faeröer eilanden aan met eigen auto. Inclusief ferry overtocht vanuit Denemarken en uiteraard met verblijf in diverse accommodaties op de Faeröer eilanden. Toch liever vliegen en met een huurauto de eilanden ontdekken? Dan biedt BBI Travel verschillende pakketten aan. Zo maak je de reis naar de Faeröer eilanden op eigen gelegenheid, maar is alles vooraf en vooral in één keer goed geregeld.

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Als je doorklikt en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button