Viðareiði, meest noordelijk gelegen dorp op de Faeröer eilanden

Viðareiði is een klein dorp op het eiland Viðoy, in het noorden van de Faeröer eilanden. Viðoy is net als alle andere Faeröer eilanden schilderachtig mooi. En toch weer heel anders! Ondanks het feit dat het eiland door zijn ligging erg afgelegen lijkt en het er ook heel afgelegen voelt, rij je er vanuit de hoofdstad Tórshavn in een uurtje naartoe.

Mooiste zicht op Viðareiði

Je vindt Viðareiði op een landengte tussen twee majestueuze bergen in. In het noorden torent de imposante berg Villingdalsfjall meer dan 844 meter boven zeeniveau uit. Het is de hoogste berg op de noordelijke eilanden van de Faeröer en de op twee na hoogste in de hele Faeröerse archipel. Ten zuiden van Viðareiði ligt de 751 meter hoge, kegelvormige berg Malinsfjall. Om deze knaap te zien moet je wat geluk hebben; meestal is een groot deel van de berg in de mist gehuld.

Voor een spectaculair zicht op Viðareiði en Malinsfjall kun je een deel van de wandelroute naar Villingadalsfjall volgen. De route is vanuit het dorp gemarkeerd met paaltjes. Heb je zin in een langere wandeling, dan kun je de hike naar Cape Enniberg maken. Cape Enniberg is het meest noordelijke punt van de Faeröer eilanden en met een hoogte van 754 meter is het eveneens de hoogste zeeklif van Europa. De wandeling is op eigen gelegenheid te maken, maar alleen voor zeer geoefende hikers. De meest veilige manier om Cape Enniberg te bereiken is uiteraard met een gids.

Ook vanuit Viðareiði heb je prachtige vergezichten

Helaas liggen zowel Malinsfjall als Villingadalsfjall tijdens mijn bezoek aan Viðareiði gehuld in de mist. Maar zelfs dan is het eiland Viðoy geen teleurstelling! Viðareiði heeft namelijk mooie plekjes om te fotograferen. En aan de rand van het dorp heb je adembenemend mooie uitzichten. Als je vanuit Viðareiði naar het westen kijkt zie je de steile kliffen van de naastgelegen eilanden Borðoy, Kunoy en zelfs die van Kalsoy. In oostelijke richting heb je met helder weer zicht op het naastgelegen eiland Fugloy.

Vidoy Faeroer eilanden Vidareidi - Reislegende.nl
Vidareidi Vidoy Faeroer eilanden uitzichten - Reislegende.nl
Vidareidi church Vidoy Faeroer eilanden - Reislegende.nl
Vidoy Vidareidi Faeroer eilanden - Reislegende.nl

Church of Viðareiði (Viðareiði Kirkja) in Viðareiði op Viðoy

De kerk van het dorp, Viðareiði Kirkja, staat op een prachtig plekje dicht langs de kustlijn. Net als vele andere kerkjes op de Faeröer eilanden is ook dit weer zo’n fotogeniek gebouw, op een idyllische plek. De kerk werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd en in gebruik genomen, als vervanging van de oude kerk uit 1831. In de kerk is Brits zilver aanwezig, geschonken door de Britse Royal Navy in 1847. In dat jaar strandde er een Brits koopvaardijschip (Marwood) voor de kust van Viðareiði, na drie weken lang stuurloos op zee te hebben rondgedobberd. De bevolking van Viðareiði kreeg het kerkzilver als dank voor het opvangen van de bemanning.

Vidareidi Kirkja Vidoy Faeroer eilanden - Reislegende.nl

Viðareiði viewpoint na Viðareiðistunnilin

In 2016 werd de bijna 2 kilometer lange Viðareiðistunnilin op Viðoy in gebruik genomen. De tunnel is dwars door de bergmassa midden op het eiland aangelegd. Hierdoor is Viðareiði niet meer afhankelijk van road 70 langs de westkust, die in het verleden geregeld geteisterd werd door aardverschuivingen, modderstromen en ander natuurgeweld. Kom je de tunnel uitgereden, dan bereik je al snel Viðareiði viewpoint. Vanaf hier heb je (met helder weer) mooi zicht op Viðareiði gelegen op de landengte en de daarachter gelegen Villingadalsfjall.

Viðareiðistunnilin op het eiland Viðoy - Reislegende.nl
Road 70 met halverwege de Viðareiðistunnilin

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button