Funningur, schilderachtig dorpje op Faeröers eiland Eysturoy

Funningur is een schilderachtig dorpje, liggend langs het fjord Funningsfjørður op het Faeröerse eiland Eysturoy. Naar verluidt was Funningur de plek waar de eerste viking (Grímur Kamban) zich vestigde aan het begin van de 9e eeuw. Een dorp met een geschiedenis dus! En zeker een plek om te bezoeken, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent naar het verderop gelegen Gjógv.

De prachtige ligging van Funningur

Er zijn veel dorpen op de Faeröer eilanden die er prachtig bij liggen en dat geldt zeker ook voor het 70 inwoners tellende Funningur. Het dorpje ligt in een brede vallei en wordt omringd door hoge bergen, waaronder Blámansfjall (792m), Grafelli (856m), Vaðhorn (780m) en Slættaratindur; met een hoogte van 882 meter de hoogste berg van de eilandengroep. Funningur ligt op de oevers van het diepe Funningsfjørður en inwoners van het dorp kijken uit op het oostelijke deel van Eysturoy én het indrukwekkende buureiland Kalsoy. Echt, mooier kan het bijna niet!

Bergpas Gjáarskarð

De weg langs het fjord Funningsfjørður gaat na de afslag Funningur over in Gjáarskarð, de bergpas tussen de bergen Slættaratindur en Middagsfjall. Vanaf bovenop de bergpas heb je prachtig zicht op Funningur, het begin van de bergpas en de buureilanden. Op het hoogste punt van de bergpas kun je een korte wandeling maken naar het uitkijkpunt Hvíthamar. Hier heb je, naar zeggen, het mooiste zicht op Funningsfjørður, Kalsoy en alle omliggende bergtoppen. Helaas rijden wij er in ons enthousiasme gewoon aan voorbij. Nog een keertje terug dan maar!

Gjaarskard Funningur Eysturoy faeroer eilanden - Reislegende.nl

Kleurrijke huizen langs rivier de Stórá

Dwars door Funningur stroomt de rivier Stórá, die uitkomt in het Funningsfjørður. Om deze rivier heen, die er meer in drogere seizoenen misschien meer uit ziet als een kabbelend beekje, zijn kleurrijke huizen gebouwd. Ondanks het feit dat Funningur een van de oudste dorpen op de archipel is, zie je hier nauwelijks traditionele, Faeröerse huizen. Direct op de oever van het fjord, aan de noordelijke kant van de rivier, staat de kerk van Funningur. Aan de zuidelijke kant van de rivier ligt het (nieuwe) kerkhof, alhoewel er direct naast de kerk ook grafstenen te zien zijn die behoren tot de oude begraafplaats.

Funningur fjord Eysturoy faeroer eilanden - Reislegende.nl

Funnings Kirkja

De kerk van Funningur, Funnings Kirkja, werd gebouwd in 1847 op het voormalige eilandje Niðri í Hólma, als vervanging van de oude kerk (eind 17e eeuw). De kerk behoort tot de 10 overgebleven originele houten kerken van de Faeröer. Funnings Kirkja is lange tijd ook de kerk voor dorpen in de buurt geweest. Zo kwamen inwoners van het nabijgelegen dorp Gjógv te voet naar Funningur om kerkdiensten bij te wonen, tot in 1929 in Gjógv de kerk Gjáarkirkja werd gebouwd. Funnings Kirkja hoort zeker thuis op de lijst met de mooiste kerken van de Faeröer eilanden. Al is het alleen al door de adembenemende ligging aan het fjord. A church with a view!

Funningur Funnings Kirkja Eysturoy faeroer eilanden - Reislegende.nl

Funningur, schilderachtig dorpje op Faeröers eiland Eysturoy

Je ziet het, Funningur is een dorpje waar je zeker even zou moeten stoppen. Wandel even door de straatjes van het dorp, langs de rivier richting Funningur Kirkja. Ga zitten in de graskant naast het water en geniet van het waanzinnig mooie uitzicht op het fjord én op buureiland Kalsoy. En daarna? Hup, door naar eveneens prachtig liggende Gjógv!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button