23x doen op de Faeröer Eilanden, bezienswaardigheden en tips

Ik vind het echt een feestje om naar de afgelegen Faeröer Eilanden af te reizen. Alleen de reis er naartoe al, waarbij ik 39 uur op het schip MS Norröna van Smyril Line zit, is indrukwekkend. Urenlang staren naar de horizon en niets zien, alleen vogels die boven het voorschip meevliegen… ik kan het wel waarderen! Aan de andere kant kan ik niet wachten om in mijn huurauto te stappen en de 18 eilanden van de Faeröer te ontdekken. Wat ik tijdens mijn reis allemaal zie en doe doe lees je in dit artikel, waarin ik je 23 tips en bezienswaardigheden geef op deze afgelegen eilandengroep in de Atlantische Oceaan.

Verken Tórshavn en eet in de leukste restaurants (Streymoy)

Tórshavn is de hoofdstad van de Faeröer Eilanden en tevens de plek waar met Smyril Line aan komt. Vanuit Tórshavn kun je met gemak het overgrote deel van de Faeröer binnen een uurtje bereiken. Bijna de helft van de eilanden is door tunnels met elkaar verbonden waardoor je snel van A naar B rijdt. Tórshavn is dan ook een prima plek als je tijdens je reis een verblijfplaats wilt waar ook wat vertier is. In Tórshavn vind je op meerdere plekken restaurants waar je echt goed kunt eten. Er zijn knusse koffietentjes en het is leuk om lekker rond te slenteren in de havens. Een restaurant dat ik zeker aan kan raden is Skeiva pakkhús. Een leuke plek aan de haven met een fijn interieur en heerlijk eten.

Haven Torshavn bezienswaardigheden faeroer eilanden - Reislegende.nl

Bezoek de typisch Faeröerse dorpen (overal)

Vanuit Tórshavn zijn de authentieke, typische Faeröerse dorpjes goed te bereiken. Zo rij je binnen een uur van Tórshavn naar Viðareiði, het meest noordelijk gelegen dorpje op de Faeröer. Ook in bekende plaatsjes als Tjørnuvík, Saksun, Kirkjubøur, Bøur, Funningur en Gjógv ben je zo. Een aantal plaatsjes zijn wat lastiger te bereiken, omdat ze op eilanden liggen die alleen met de ferry te bereiken zijn.

Funningur Eysturoy faeroer eilanden - Reislegende.nl

Rij langs de mooiste fjorden

Op weg naar bovengenoemde dorpjes op de Faeröer rij je langs de indrukwekkende fjorden. Een van de mooiste fjorden vind ik toch wel Funningsfjørður, een diep fjord op het eiland Eysturoy. Op verschillende plekken langs dit fjord zijn de uitzichten waanzinnig! Maar, elk fjord op de Faeröer Eilanden heeft weer iets bijzonders. Zicht op buureilanden, hoge bergtoppen, slingerende wegen door het landschap… het gaat hier aan mooie vergezichten echt nooit vervelen.

Funningsfjordur fjorden faeroer eilanden - Reislegende.nl

Ga met de boot naar Kalsoy

Kalsoy is een van de eilanden die je alleen per boot kunt bereiken. Het eiland is vooral bekend om zijn langgerekte vorm. Het lijkt eenvoudigweg één lange, hoge rots die met een groen laagje bedekt is. Het eiland heeft zó weinig vlak land dat de enige manier om hier een weg aan te leggen dwars door het gesteente was. Blokkfloytan worden de vijf tunnels op het eiland genoemd, omdat de achter elkaar gelegen tunnels iets weg hebben van een blokfluit in combinatie met de vorm van het eiland. De korte tocht naar Kalsoy met de kleine ferry vanuit Klaksvík is fantastisch. Op de boot kunnen maar weinig auto’s mee en het is een soort van cosy op de boot. We zien niets door de mist, het voelt een beetje spooky zelfs. Maar ineens doemt het eiland met zijn ruige kliffen voor ons op. Wat een moment!!

Ferry naar Kalsoy Faeroer eilanden tips - Reislegende.nl

Bewonder de mooie waterval Múlafossur (Vágar)

De Múlafossur waterval is een van de meest bekende plekjes op de Faeröer Eilanden. De waterval is te vinden in Gásadalur. Gásadalur is voor lange tijd een van de meest afgelegen plekjes op de Faeröer Eilanden geweest, tot er in 2006 een tunnel werd geopend. Sindsdien kan men het dorp met de auto bereiken in plaats van alleen te voet of per helikopter. Múlafossur zie je op veel Faeröerse foto’s voorbij komen. Soms waait het hier zó hard dat het water horizontaal weer terug het land op waait.

Geniet van zonsopkomst en zonsondergang (overal)

De Faeröer Eilanden staan er om bekend dat het vaak bewolkt en mistig is, met veel regen. Toch kan het ook anders. Tijdens mijn verblijf van 6 dagen is het overwegend droog en zonnig, met een aantal kraakheldere dagen. En zelfs een paar etentjes buiten in de zon! Het voordeel van geheel onbewolkte of halfbewolkte dagen is natuurlijk dat de zonsondergangen magnifiek zijn. Pak die zeker mee als je een mooie dag hebt, zorg dat je op tijd op een mooie plek bent.

Zonsondergang op de Faeröer Eilanden - Reislegende.nl

Wandel naar Kallur Lighthouse en grafsteen van James Bond (Kalsoy)

Heb je besloten om die ferry naar Kalsoy te pakken? Maak dan zeker de wandeling naar Kallur Lighthouse op het noordelijke puntje van het eiland. De wandeling start in het plaatsje Trøllanes, waar niet meer dan 14 mensen wonen. Op het noordelijke deel van het eiland werden opnames gemaakt voor de James Bond film No Time To Die, de film waarin 007 om het leven komt. Als aandenken aan de opnames én aan James Bond werd in 2022 een grafsteen geplaatst, vlakbij de vuurtoren. Kallur Lighthouse is inmiddels dus niet de enige bezienswaardigheid meer op deze plek; ook fans komen deze kant op voor een bezoek aan de gedenksteen van James Bond.

Trollanes vallei op Kalsoy Faeroer eilanden - Reislegende.nl

Ga op zoek naar puffins

Een bezoek aan de Faeröer Eilanden in het voorjaar of in de zomer is natuurlijk niet compleet zonder een glimp op te vangen van puffins. Op meerdere plekken kun je puffins spotten, al zijn sommige plekken wat lastiger te bereiken. Soms kom je ze ook tegen terwijl je het niet verwacht, bijvoorbeeld wanneer je een wandeling maakt langs de kust. Wat blijven ze ontzettend leuk om te fotograferen!

Tips puffins spotten op Faeroer eilanden papegaaiduikers tips Reislegende.nl

Slenter door de eeuwenoude straatjes van Reyn (Streymoy)

Reyn (Úti á Reyni) op het schiereiland Tinganes is het oudste deel van Tórshavn. In dit wijkje vind je zwart geteerde, kleine huisjes met grasdaken. Tussen de huisjes liggen smalle straatjes en steegjes. Een heerlijke plek om lekker rond te slenteren en idyllische plaatjes te schieten.

Reyni oude stad Torshavn bezienswaardigheden faeroer eilanden - Reislegende.nl

Zoek de mooiste viewpoints op (overal)

Viewpoints op de Faeröer Eilanden met prachtige uitzichten zijn er in overvloed. Eigenlijk zijn alle hoger gelegen plekken op het land en plekjes langs de kust perfecte spots voor de meest prachtige vergezichten. Bepaalde viewpoints geven steeds weer zicht op dezelfde rotspartijen of sea stacks, zoals bijvoorbeeld het geval is bij Risin og Kellingin. De viewpoints die op mij veel indruk maken zijn te vinden in Tjørnuvík (zicht op Risin og Kellingin), langs Funningsfjørður (onder meer zicht op Kalsoy), op het eiland Vidoy (zicht op de steile kliffen van buureilanden BorðoyKunoy en Kalsoy) in Gjógv (zicht op Kalsoy) en tijdens de wandeling naar Kallur Lighthouse op Kalsoy (zicht op Kunoy en Vidoy). Ook het zicht vanuit Velbastaður vind ik waanzinnig; hier kijk je uit op de kleine eilanden Hestur en Koltur. Overigens mag het uitzicht vanuit Mikladalur op Kalsoy ook genoemd worden, met zicht op de steile kliffen van het naastgelegen eiland Kunoy. Je leest het, het stikt van de mooie viewpoints op de Faeröer Eilanden.

Wat doen op de Faeroer eilanden bezienswaardigheden en tips Reislegende - Reislegende.nl

Rij over de kronkelende Norðradalsskarð bergpas (Streymoy)

De Norðradalsskarð bergpas brengt je naar Norðradalur op het eiland Streymoy. De bergpas is op een bepaald punt erg kronkelig en steil, wat van bovenaf zorgt voor een gaaf beeld. Helemaal met helder weer, wanneer je het eilandje Koltur in de verte ziet liggen. Zeker een plekje om even te bezoeken.

Nordradalur bergpas wat doen op de Faeroer eilanden bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Maak de leukste foto’s van schapen (overal)

Op de Faeröer Eilanden leven meer schapen dan mensen; je komt ze dan ook overal tegen. Overwegend witte, maar geregeld ook bruine en zwarte schapen. Tijdens het autorijden is het echt dubbel uitkijken, want schapen kunnen zo achter een rots vandaan de weg op rennen. Ze zijn wel echt heel cute… je ziet lammetjes, schapen met lange pijpenkrullen en schapen met een bad hair day. Echt té leuk om te fotograferen!

Schapen op de Faeroer eilanden bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Stop bij de 140 meter hoge waterval Fossá (Streymoy)

Fossá is met een hoogte van 140 meter de hoogste waterval op de Faeröer Eilanden. Hij ligt mooi in een bocht langs de weg, aan de oostkant van het eiland Streymoy. Je kunt hier makkelijk de auto even parkeren en naar de waterval toe lopen. Ook vanaf buureiland Eysturoy zie je de waterval mooi liggen, als je de kustweg vanaf (of naar) Eiði rijdt (road 62).

Fossa hoogste waterval op de Faeroer eilanden bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Wandel langs het hoog gelegen meer Leitisvatn / Sørvágsvatn (Vágar)

Een populaire wandeling is die langs het meer Leitisvatn (Sørvágsvatn) op het eiland Vágar. Aan het einde van de wandeling kom je bij Bøsdalafossur, een waterval waarvan het water in zee stort. Vanaf het schuin gelegen Trælanípa heb je mooi zicht op een stuk zee én op het meer, waarbij je goed ziet dat het meer veel hoger ligt. Ook het zicht op de zuidelijker gelegen eilanden Koltur, Hestur en Sandoy is bij helder weer erg gaaf.

Leitisvatn wandeling op de Faeroer eilanden bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Overnacht in een typisch Faeröerse accommodatie

In Tórshavn vind je de wat grotere hotels, maar elders op de eilanden kun je terecht in knusse cottages en gezellige B&B’s. Geregeld met waanzinnige uitzichten, zoals bijvoorbeeld in The View in het plaatsje Bøur of in The Cozy Red House in het plaatsje Morskranes. Wil je wat meer vertier in de avond, verblijf dan in Tórshavn. Wil je genieten van de rust en van helemaal niets? Kies dan voor een accommodatie buiten de hoofdstad.

Accommodatie Bour Vagar Faeroer eilanden tips - Reislegende.nl

Drink een drankje met uitkijk op de haven in Gjógv (Eysturoy)

Gjógv is vooral bekend door de bijzondere natuurlijke haven die het plaatsje heeft. Loop langs het riviertje dat door het dorpje stroomt, geniet van het mooie uitzicht en neem daarna zeker even plaats bij Gjáarkaffi, met uitkijk op het haventje. Heb je zin in een lekkere wandeling, dan kun je naar Ambadalur Valley lopen. Hier heb je zicht op de hoogste sea stack van de Faeröer Eilanden: Búgvin. Met een beetje geluk spot je hier ook puffins, al is de kans groot dat ze op zee zijn wanneer je hier midden op de dag naartoe gaat.

Gjogv havenplaatsje op Eysturoy Faeroer eilanden - Reislegende.nl

Vaar met de boot naar het meest zuidelijke eiland Suðuroy

Suðuroy is het meest zuidelijk gelegen eiland van de Faeröer en tevens een van de grootste eilanden. Smyril Line brengt je in ongeveer 2 uur van Tórshavn naar Suðuroy en je kunt de auto meenemen. Wil je het eiland echt goed verkennen, dan is het een aanrader om te overnachten op het eiland. Ik ga in een dagje op en neer en ik heb 5 uurtjes om op het eiland door te brengen. Is dat de moeite waard? Ja, ik vind zeker van wel! Suðuroy is weer zo’n ander eiland. Dat inwoners van de Faeröer zelf graag op vakantie gaan naar dit eiland zegt misschien wel genoeg.

Suduroy Sumba Faeroer eilanden - Reislegende.nl

Kijk naar vissers aan het werk in de haven van Klaksvík (Bordoy)

Niets is leuker in een haven dan vissers aan het werk te zien. Kijken naar hoe ze de vangst binnen halen, hun netten repareren, onderhoud plegen aan hun boot.. Klaksvík op het eiland Bordoy is hiervoor de perfecte plek. Veel bedrijvigheid, mooie bergen op de achtergrond en vriendelijke vissers. Lekker rond lopen hier en een kijkje nemen in het Faeröerse vissersleven!

Vissers in de haven van Klaksvik Faeröer Eilanden - Reislegende.nl

Bezoek authentieke, Faeröerse kerken (overal)

Je komt ze op de Faeröer Eilanden overal tegen: kerken. En de een is nog mooier dan de ander! De 10 overgebleven authentieke Faeröerse kerken zijn van zwart geteerd hout gemaakt en hebben een grasdak. Plaatjes zijn het, stuk voor stuk. Zeker een paar kerken bezoeken als je op de Faeröer Eilanden bent.

Vidareidi Church Vidoy mooie kerken op de Faeroer eilanden - Reislegende.nl

Wandel naar het afgelegen meer Hvannhagi (Suðuroy)

Zin in nog een mooie wandeling? Dan kun je op het eiland Suðuroy wandelen naar het afgelegen meer Hvannhagi. De wandeling is in totaal 10 kilometer lang (heen en terug) en kent wel wat hoogteverschillen. Verwacht geen uitgestippeld wandelpad, er moet ook aardig wat geklauterd worden. Uiteindelijk word je beloond met het meer, dat in een soort kom ligt, omringd door hoge rotswanden. Vanaf deze kant van Suðuroy heb je zicht op de eilanden Lítla Dímun en Stóra Dímun. Een aanrader als je de boot pakt naar Suðuroy en van wandelen houdt.

Suduroy Faeroer eilanden Hvannhagi - Reislegende.nl

Bezoek Kópakonan in Mikladalur (Kalsoy)

Op het eiland Kalsoy mag een bezoek aan Kópakonan (The Seal Woman) in Mikladalur niet ontbreken. Het 2,6 meter hoge bronzen standbeeld is gewijd aan de saga over Kópakonan, het verhaal over overledenen die als zeehond in zee verder leven. Tijdens mijn bezoek is het prachtig, rustig weer en het uitzicht is waanzinnig. Met een beetje geluk is Café Eðge tijdens je bezoek geopend en kun je hier terecht voor heerlijke wafels.

Kopakonan the Seal Woman Mikladalur Kalsoy Faeroer eilanden tips - Reislegende.nl

Heimablídni, kom bij locals thuis (overal)

De beste manier om kennis te maken met het echte Faeröerse leven is bij mensen thuis komen, wat ze op de eilanden Heimablídni (gastvrijheid) noemen. Ik ben te gast bij Anna en Óli in Velbastaður voor dining with the farmers. Buiten eten is zelfs mogelijk omdat het weer zo mooi is, wat een geluk! In het zonnetje serveren Óli en Anna een Faeröers 5-gangen diner met onder meer rauwe zalm op huisgemaakt brood, koude garnalensalade en lamsvlees van eigen boerderij. Een bijzondere ervaring die door meerdere families op de eilanden wordt aangeboden.

Heimablidni op de Faeroer eilanden bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Maak een boottocht langs de immens hoge kliffen van Vestmanna (Streymoy)

Ruige kliffen vanaf zee bewonderen kan het beste vanuit Vestmanna op het eiland Streymoy. Met een boot vertrek je vanuit de haven en vaar je langs kliffen aan de zuidwest kant van het eiland. De kliffen hier zijn zó ontzettend hoog, steil en afgelegen dat het voor vogels een populaire plek is om te broeden en te rusten. Op bepaalde plekken zijn inhammen en natuurlijke bogen waar de boot doorheen en onder door kan varen. Op plekken als deze voel je je ontzettend klein en kun je alleen maar heel veel respect hebben voor Moeder Natuur. Echt prachtig!

Vestmanna boat tour op de Faeroer eilanden bezienswaardigheden en tips - Reislegende.nl

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button