Wandeling naar grafsteen van James Bond op Kalsoy, Faeröer eilanden

Voor de 25e James Bond film werd gefilmd op Kalsoy, één van de 18 eilanden van de archipel. Op het moment dat de locatiemanager van het productieteam een luchtfoto van het dorp Trøllanes op Kalsoy onder ogen kreeg was de interesse meteen gewekt. Na zorgvuldige inspectie van satellietfoto’s werd Kalsoy door een locatiescout bezocht en het was meteen zeker: dit deel van het eiland zou het decor worden voor een aantal scènes uit de film No Time To Die.

No Time To Die

James Bond films die No Time To Die voorgingen met Daniel Craig als 007 zijn Casino Royale, Quantum of Solace, Skyfall en Spectre. Craig kruipt voor No Time To Die voor de vijfde keer in de huid van geheim agent 007. Het is tevens de laatste keer. Aan het einde van de film sterft James Bond op het afgelegen eiland van aartsvijand Lyutsifer Safin, die hem heeft geïnfecteerd met nanobots. Het is James Bond zijn eigen keuze, om op het eiland te blijven. Zou hij het eiland verlaten en in de buurt komen van zijn oude liefde Madeleine en/of zijn dochter Mathilde, dan zorgen de nanobots ervoor dat hij zijn geliefden doodt. 007 offert zichzelf liever op dan dat hij dat laat gebeuren en komt om bij een verwoestende raketaanval op het eiland.

Trollanes vallei op Kalsoy Faeroer eilanden - Reislegende.nl
De weg vanuit de tunnel naar Trøllanes
Kalsoy Trollanes wandeling naar vuurtoren en grafsteen James Bond Faeroer eilanden - Reislegende.nl
Het 14 inwoners tellende dorp Trøllanes

Opnames van 25e James Bond film in Trøllanes

De opnames vonden plaats in en om Trøllanes, het meest noordelijke gelegen dorp op Kalsoy. Het plaatsje is sinds halverwege de jaren ’80 bereikbaar met de auto, door een vijftal aangelegde tunnels. Bij het uitrijden van de laatste tunnel kom je in een prachtige vallei uit, waar het 14 inwoners tellende dorpje Trøllanes ligt. Trøllanes is bijna volledig door hoge bergen omringd, behalve aan de zeezijde. Hierdoor valt er tussen begin oktober en half maart geen zonlicht in de vallei. 12 maart is voor de inwoners een bijzondere dag, want dan komen er weer zonnestralen over de hoogste bergtoppen.

Opnames voor No Time To Die werden in het najaar gemaakt. De zon blijft dan al lager aan de horizon waardoor het licht warmer is. Een tijd lang moest het geheim blijven dat er werd gefilmd voor een James Bond film. Wanneer er naar de opnames gevraagd werd, vertelden de locals die betrokken waren bij de opnames dat het ging om een documentaire over puffins op de Faeröer eilanden.

Het was logistiek onmogelijk om de hele crew, inclusief acteurs, naar het eiland te halen. Onder meer de huisvesting op het eiland en de kleine ferry waren ontoereikend voor de 100+ extra crewleden die nodig zijn als er met acteurs gewerkt wordt. De crew bestond nu uit zo’n 60 mensen van het productieteam, die het noordelijk deel van Kalsoy ”scanden” om later visuele effecten toe te passen. Alle scènes van het eiland van Lyutsifer Safin zijn gemaakt met echte beelden als basis, maar daarna flink bewerkt. Daniel Craig zelf is dus nooit fysiek op Kalsoy geweest. Althans, niet voor de opnames van de film.

Trollanes Kalsoy gedenksteen James Bond Faeroer eilanden - Reislegende.nl
Het rode huis van boer Jóhannus in Trøllanes
Trollanes huizen op Kalsoy Faeroer eilanden - Reislegende.nl
Eén van de weinige straatjes in Trøllanes
Uitzicht Trollanes Kalsoy Faeroer eilanden - Reislegende.nl
Je zou iedere ochtend zo wakker worden…

Gedenksteen van James Bond op Kalsoy

James Bond overleed in No Time To Die op de plek waar in werkelijkheid Kallur Lighthouse te vinden is, op het meest noordelijke punt van Kalsoy. Om James Bond te herdenken, om nooit te vergeten dat hier bijzondere filmopnames gemaakt zijn én omdat het marketing technisch gezien interessant was ontstond bij boer Jóhannus het idee om een gedenksteen te plaatsen. Hij liet een grafsteen maken van Faeröers basalt in dezelfde stijl als die van de ouders van 007, te zien in de James Bond film Skyfall. De grafsteen werd met een helikopter naar zijn bestemming gebracht en na plaatsing officieel onthuld in maart 2022.

De gedenksteen van James Bond lijkt langzaam aan een bedevaartsoord te worden voor 007 fans. Van over heel de wereld komen mensen naar Kalsoy om de 007 grafsteen te bezoeken. Of het nu is omdat ze fan zijn van schrijver Ian Fleming, graag naar de James Bond films kijken of toevallig bij de grafsteen komen door een wandeling naar de vuurtoren. Duidelijk is wel dat Kalsoy er naast het spotten van puffins, wandelen naar Kallur Lighthouse en The Seal Woman in Mikladalur een nieuwe bezienswaardigheid bij heeft.

Grafsteen James Bond gedenksteen Kalsoy Trollanes Faeroer eilanden - Reislegende.nl
Vereeuwigd op de Faeröer eilanden
Trollanes Kalsoy gedenksteen James Bond Faeroer eilanden - Reislegende.nl
Een fan knielt neer bij de gedenksteen van 007

Wandelen naar James Bond gedenksteen

De jonge boer Jóhannus uit Trøllanes, ook wel bekend als King of Kalsoy, begeleidt ons op onze wandeling naar de gedenksteen van 007. Jóhannus is één van de 14 inwoners van Trøllanes en is hier geboren en getogen. Hij bezit een groot deel van het land rondom het plaatsje, waaronder het land waar de grafsteen staat. De wandeling is gelijk aan de wandeling naar Kallur Lighthouse en neemt ongeveer 45 minuten in beslag. Onderweg vertelt hij ons veel over het leven op Kalsoy, over zijn 750 schapen én over de totstandkoming van de 007 gedenkplek.

Trollanes Kalsoy schapen Faeroer eilanden - Reislegende.nl
Onderweg kom je veel schapen van Jóhannus tegen
Trollanes wandeling naar Kallur Lighthouse Kalsoy Faeroer eilanden - Reislegende.nl
De vuurtoren zien we pas op enkele meters afstand

Zelf vind ik het tijdens deze wandeling waardevol dat Jóhannus mee is. Altijd fijn om van een local meer te weten te komen over een bestemming. Mocht je de wandeling liever op eigen houtje maken dan kan dat ook. Nadat je met de ferry aankomt in de haven van Syðradalur kun je de openbare bus pakken naar Trøllanes.

Kom je aan in het plaatsje dan zie je links een rood hekje. Daar is de start van de wandeling naar de grafsteen van James Bond en Kallur Lighthouse. Er zijn veel smalle paden die hier omhoog leiden en de grond kan erg drassig zijn. Het handigst is om te proberen zo snel mogelijk te stijgen, omdat je anders te dichtbij de afgrond komt. Zodra je bovenop komt zie je links van je een flinke berghelling, rechts de zee. Nu is het eigenlijk een kwestie van de paden volgen en onderaan de berghelling blijven.

Met een beetje geluk heb je prachtige vergezichten tijdens de wandeling. Bij helder weer zul je snel de vuurtoren zien staan en is het vrij duidelijk waar je naartoe moet lopen. Ook zie je bij mooi weer de eilanden Kunoy en Eysturoy liggen. Is het écht goed helder dan zie je misschien wel de sea stacks Risin og Kellingin opdoemen uit zee. Helaas is het tijdens ons bezoek erg mistig en zien we zowel de grafsteen van James Bond en de vuurtoren pas wanneer we er enkele meters van verwijderd zijn. Op de terugweg klaart het iets op, maar de bezienswaardigheden in het noorden van Kalsoy en omliggende eilanden blijven in mist gehuld. Een goede reden om ooit nog eens terug te gaan naar Kalsoy!

Trollanes wandeling naar vuurtoren op Kalsoy Faeroer eilanden - Reislegende.nl
Prachtige vergezichten als het opklaart

Hoe kom je op Kalsoy?

Vanaf Klaksvík op het eiland Borðoy vertrekt de ferry naar Syðradalur op Kalsoy. Er passen maar 12 auto’s op de ferry en je kunt vooraf geen plekje reserveren. Wanneer je met eigen (huur)auto naar Kalsoy wilt is het dus op goed geluk. Het kan zijn dat je erg lang moet wachten voor je mee kunt, de lokale bevolking heeft altijd voorrang op toeristen. Beter is het om zonder auto naar Kalsoy te gaan. Er is maar één doorgaande weg op het eiland en het openbaar vervoer naar alle dorpen is vanuit Syðradalur goed geregeld. Check deze website voor vertrektijden van de ferry naar Kalsoy. 

Tips voor jouw reis naar de Faeröer eilanden

De Faeröer eilanden zijn met de boot vanuit Denemarken te bereiken, of met het vliegtuig vanaf Amsterdam, met een overstap in Kopenhagen of Billund. De boot vertrekt vanuit Hirtshals in Denemarken naar de Faeröer eilanden. Je slaapt twee nachten op de boot, de tocht neemt ongeveer 36 uur in beslag. ‘s Morgens vroeg kom je aan in Tórshavn. Wil je met de ferry naar de afgelegen eilandengroep, dan kun je vliegen naar Aalborg in Denemarken, met de trein naar Hirtshals reizen en vervolgens op de boot stappen. Vliegtickets kun je vergelijken op deze website. Je eigen auto meenemen op de ferry kan ook. Rij met eigen auto naar Hirtshals in Denemarken en neem deze mee op de boot naar de Faeröer eilanden. De boot vaart na een stop door naar IJsland; je zou een bezoek aan beide bestemmingen dus ook nog kunnen combineren.

Liever een georganiseerde reis naar de Faeröer eilanden? Voigt Travel biedt een 11-daagse reis naar de Faeröer eilanden aan met eigen auto. De reis is inclusief ferry overtocht vanuit Denemarken én verblijf op de eilanden. BBI Travel biedt diverse rondreizen aan met huurauto. Met het vliegtuig ga je naar de Faeröer eilanden, je haalt de huurauto op en begint aan de reis. De plekjes waar je overnacht staan al voor je vast. Een beetje van jezelf en een beetje van BBI Travel!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button