Funningsfjørður, één van de mooiste fjorden van de Faeröer eilanden

Op het Faeröerse eiland Eysturoy ligt Funningsfjørður, een van de diepste fjorden van de Faeröer eilanden. Grote kans dat je op weg naar het plaatsje Gjógv langs dit indrukwekkende fjord rijdt, tenzij je ervoor kiest om via Eiði naar Gjógv te rijden. Het uitzicht op het fjord is waanzinnig; vanuit de auto alleen al. De weg ligt glooiend op de hellingen van omliggende bergen. Echt een feestje om hier te rijden!

In de ronding van het fjord ligt het gelijknamige dorpje Funningsfjørður. Vanuit Tórshavn rij je in een half uurtje naar het dorp toe. Heel veel is er niet te doen in het nog geen 70 inwoners tellende dorp Funningsfjørður, maar alleen al voor de uitzichten zou je het tóch even moeten bezoeken.

Funningsfjørður en walvisvaart

Funningsfjørður werd in 1812 opgericht en floreerde aan het begin van de 20e eeuw door de jacht op walvissen. De Noor Conrad Evensen nam walvisvaarder Emma over en startte in Funningsfjørður een walvisstation dat ook de naam Emma kreeg. Naast walvisolie produceerde Emma ook beendermeel. Emma was mede zo succesvol doordat het de enige walvisvaarder was die in Skopunarfjørður joeg op walvissen, het fjord ten noorden van de eilanden Suðuroy en Sandoy.

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was het ineens gedaan met de walvisverwerking in Funningsfjørður. Het station werd halverwege de 20e eeuw deels afgebroken en materiaal werd gebruikt voor de bouw van de scheepswerf. Pas in 2018 zijn de laatste overblijfselen van het station verwijderd.

Eysturoy Funningsfjordur faeroer eilanden - Reislegende.nl
Funningsfjordur faeroer eilanden zicht op Kalsoy - Reislegende.nl
Funningsfjordur faeroer eilanden weg naar Elduvik Eysturoy - Reislegende.nl

De wegen langs Funningsfjørður

Aan beide zijden van het fjord liggen goede wegen. De weg aan oostelijke zijde brengt je naar het 23 inwoners tellende plaatsje Elduvík. Een rustige plaatsje, waar het in de zomer iets drukker is door de plaatselijke camping. Direct langs de kust ligt de natuurlijke haven Gjógvin í Elduvík. Het uitzicht vanaf de weg naar Elduvík toe is adembenemend mooi. Maar vanaf de westelijke zijde van het fjord vind ik het zelf nog vele malen indrukwekkender. Funningsfjørður is in het begin nog smal maar wordt steeds breder. Als je de hoekige kustlijn Elduvíksnes aan de overkant voorbij bent doemen de steile berghellingen van buureiland Kalsoy voor je op. Het wordt eigenlijk alleen maar mooier, hoe meer je richting het plaatsje Funningur rijdt!

Mooiste zicht op Funningsfjørður

Het mooiste zicht op het fjord Funningsfjørður heb je vanaf het uitkijkpunt Hvíthamar, waar je langs rijdt op weg naar Gjógv. Na het plaatsje Funningur moet je de bergpas Gjáarskarð over, waarna je al snel de mogelijkheid hebt om je auto te parkeren. Het is een korte wandeling naar het uitkijkpunt, waar je met een beetje geluk (lees: helder weer) de hoogste berg van de Faeröer eilanden Slættaratindur ziet liggen.

Funningsfjordur faeroer eilanden Eysturoy - Reislegende.nl

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button