Tjørnuvík, afgelegen dorp op Faeröers eiland Streymoy

Als je het hebt over villages with a view op de Faeröer eilanden dan verdient het dorp Tjørnuvík zeker een plek in het rijtje naast dorpen als Viðareiði, Gjogv en Funningur. De weg naar Tjørnuvík (route 594) toe alleen al is fantastisch. Je rijdt onder meer langs Fossá, de hoogste waterval van de Faeröer eilanden, de uitzichten zijn gaaf en onderweg moet je continue oppassen voor schapen. Een belevenis op zich!

Meest noordelijk gelegen dorp op Streymoy

Tjørnuvík is het meest noordelijke dorp op het eiland Streymoy en ligt de ronding van een baai, in een brede, diepe vallei. Diverse vondsten laten zien dat er in de tijd van de Vikingen hier al mensen woonden; in de jaren ‘50 werd onder meer een begraafplaats van de Vikingen gevonden. Vandaag de dag wonen er rond de 65 mensen in het dorp. Van een afstand voelt het als het meest afgelegen dorp dat je ooit gezien hebt. De bergwanden zijn immens hoog en het dorpje lijkt nietig zo in de diepte.

Tjornuvik mooiste dorpen Faeröer eilanden - Reislegende.nl
Weg naar Tjornuvik Faeröer eilanden mooiste dorpen - Reislegende.nl

Tjørnuvík, surfen met uitzicht op Risin og Kellingin

Tjørnuvík heeft een mooi breed strand, vanwaar je uitzicht hebt op de indrukwekkende sea stacks Risin og Kellingin. De plek is geliefd bij golfsurfers; echte diehards trotseren het koude water van de Noord-Atlantische zee om hier mooie golven mee te pakken. Als er niet genoeg golven zijn wordt er ook geregeld een kajak gepakt in de baai. Naast golfsurfen en kajakken worden er ook guided tours aangeboden die alle activiteiten meepakken, inclusief klif springen. Thrill seekers zijn in Tjørnuvík dus op de goede plek!

Uitzicht Tjornuvik Faeröer eilanden mooiste dorpen - Reislegende.nl
Tjornuvik strand Faeröer eilanden mooiste dorpen - Reislegende.nl

Wandelen van Tjørnuvík naar Saksun

Vanuit Tjørnuvík kun je een wandeling naar Saksun maken. De route is gemakkelijk te volgen door steenmannetjes langs het pad. De wandeling neemt ongeveer 2 uur tijd in beslag, het is 6,5 kilometer in totaal. Alleen is de kans groot dat je ook weer terug moet naar Tjørnuvík omdat je auto daar staat; dubbele tijd rekenen dus :-)

Tjørnuvík bezoeken vanuit Tórshavn

Vanuit Tórshavn rij je in in ongeveer 50 minuten naar Tjørnuvík. In de praktijk lukt dit eigenlijk niet. Je stopt namelijk zeker weten op meerdere plekken onderweg, zoals onder meer bij Fossá, de hoogste waterval van de Faeröer. Een bezoek aan Tjørnuvík kun je ook goed combineren met een route over het eiland Eysturoy. Rij vanuit Tórshavn bijvoorbeeld eerst naar Funningur, daarna door naar Gjógv en Eiði. Via de westkust van Eysturoy kun je afzakken richting Brúgvin um Streymin, de brug tussen de eilanden Eysturoy en Streymoy. Pak hier de weg vervolgens op naar Tjørnuvík.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button